Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XIX Konkurs im. F. Chopina 2025 - III etap
Strony:
1
2
[
3
]
4
5
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XIX Konkurs im. F. Chopina 2025 - III etap (Przeczytany 349 razy)
bartus
Ekspert
Odp: XIX Konkurs im. F. Chopina 2025 - III etap
«
Odpowiedz #30 :
Październik 15, 2025, 18:33:08 »
PIOTR PAWLAK.
Swiezy powiew.
W drobnych nutkach male (naprawde ledwie zauwazalne) nietrafienia. Gdyby trafial na 100%, to byloby to zachwycajace. Szczere i bezpretensjonalne.
Polscy pianisci musza nabrac wiekszej pewnosci siebie i uwierzyc, ze nie sa gorsi od "obcokrajowcow".
Szkoda tylko, ze nie maja naszego wsparcia. Wieszamy na nich psy i tylko czekamy, zeby ich shejtowac.
Polacy, niestety siebie nie lubia.
Ladniutkie mazurki. Bardzo milo sie slucha. Sa smutne, rytmiczne.
Ostatni mazurek - wybitny
Piotr Pawlak, to piekna postac i wspanialy artysta.
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #31 :
Październik 15, 2025, 18:49:03 »
Piotr Pawlak musi wejsc do Finalu! Nie zdarzaja sie "klawiszowe literowki". Jestem pod wrazeniem jego przemyslanej skladni. Wszystko w doskonalych proporcjach.
«
Ostatnia zmiana: Październik 15, 2025, 18:53:52 wysłane przez tuco82
»
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #32 :
Październik 15, 2025, 18:57:46 »
Sonata
Piotra Pawlaka
robi wrazenie. Wieksze od pooprzednika.
Sa jedna bledy tekstowe. Mnie one nie przeszkadzaja.
Teraz wymiata final. Brawo.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #33 :
Październik 15, 2025, 19:03:28 »
Czekam na
MIYU SHINDO
Spodziewam sie najmocniejszych wrazen emocji i wzruszen na tym wieczorze.
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #34 :
Październik 15, 2025, 19:05:20 »
^^^ Bledow "palcowych" bardzo malo - prawie czysto z wyjatkiem koncowki finalu sonaty. Dla mnie to byl bardzo udany wystep. Widze
Piotra Pawlaka
w Finale, zasluguje na to. Bardzo mi sie podoba ten pianista!
«
Ostatnia zmiana: Październik 15, 2025, 19:09:54 wysłane przez tuco82
»
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #35 :
Październik 15, 2025, 19:34:39 »
YEHUDA PROKOPOWICZ
Zaczal mazurki interesujaco. Moim zdanie, ogolnie mowiac, mazurki powinny byc grane w odpowiednich miejscach krotsza artykulacja. Rytm powinien byc tez minimalni ostrzejszy
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #36 :
Październik 15, 2025, 20:58:51 »
Miyu
Shindo
(K) Japonia Steinway - jedna zasada, jesli chcesz prawidlowo ocenic Jej gre, nie mozesz na Nia patrzec.
15% efektu to teatr.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #37 :
Październik 15, 2025, 21:21:07 »
Miyu
Shindo
(K) Japonia Steinway -
Sonata byla super, ale Andante spianato i Wielki Polonez Es-dur op. 22 - Woow!
Niesamowice efektowne zakonczenie.
... perelki.
«
Ostatnia zmiana: Październik 15, 2025, 21:24:10 wysłane przez Casablanka
»
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #38 :
Październik 16, 2025, 09:56:31 »
Im wiecej pianistow prezentuje sie w III etapie, tym bardziej wiem ze nic nie wiem
Do tego
Miyu Shindo
pokazala sie z dobrej strony, zwlaszcza polones Op. 22 bajecznie wykonany. Trzeba bedzie ustalac liste finalistow od najlepszego a pozniej zadecyduja niuanse.
Mam metlik w glowie
Znow chcialbym zeby w Finale znalazlo sie przynajmniej jedno miejsce dla jednego z Polakow. Obydwaj (
Pawlak
i
Prokopowicz
) sa momentami swietni, barwni i autentyczni. U
Piotra
najbardziej zabolala koncowka sonaty h-moll, a nic na to nie wskazywalo (4 min 53 sek to bardzo szybkie tempo).
Yehuda
– jedne z najlepszych jak dotad mazorkow (ma szanse wygrac nagrode za najlepsze ich wykonanie, zwlaszcza ze w II etapie tez gral mazurki z rownym powodzeniem).
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #39 :
Październik 16, 2025, 10:20:52 »
Sesja poranna 16.10.2025 (Czwartek) III dzien III etapu (ostatni)
Prowadzenie: p. Marta Wrzesniewska (czarna sukienka).
1) Tomoharu
Ushida
(M) Japonia Steinway - moze bedzie w finale, bardzo dobry wystep. Niczego z niego nie zapamietalem. Moze fragmenty z Fantazji f-moll op. 49.
2) Zitong
Wang
(K) Chiny ('Di 'tong 'lan)
Drugi raz mam ciary w trakcie wystepu pianisty w III etapie. Drugi raz przy pianiscie z Chin.
Scherzo h-moll op. 20 - ciary.
(moim zdaniem nie przebila genialnej sonaty Tianyou
Li
(M) Chiny Steinway)
Przerwa
3) Yifan
Wu
(M) Chiny - gra tak, jak ja najbardziej nie lubie, - brakuje Mu dodatkowego pedalu na "bombardowanie"
fff - fortissimo possibile nie wystarcza.
Gruzin stosuje podobna estetyke. Mi to nie lezy. Lek we mnie powoduje. Juz dziekuje.
Sonata zagrana wirtuozowsko, ale mi sie w ogole nie podobala, dla masochistow dzwiekowych.
«
Ostatnia zmiana: Październik 16, 2025, 13:28:13 wysłane przez Casablanka
»
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #40 :
Październik 16, 2025, 13:51:53 »
Zblizamy sie do konca III etapu. Po wieczornej sesji podam swoja liste kandydatow do finalu.
Wlasciwie, ona chyba juz sie nie zmieni.
Nie przekonaja mnie techniczni perfekcjonisci. Chce muzyki i myslenia.
Tak naprawde, kierujac sie logika i sercem, to tylko dwa nazwiska naprawde mnie poryszyly.
Tianyou
Li
, Chiny
Zitong
Wang,
Chiny
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #41 :
Październik 16, 2025, 17:09:42 »
Moje typowanie przed ostatnia sesja Konkursu.
NIE/TAK (rezerwowy) -> Yang (Jack) Gao, Chiny: W wolniejszych frazach pieknie operuje dynamika, ale tylko do mezzo forte. Tonowanie dzwiekow i rytmika godna uwagi. Nie podobal mi sie Final sonaty Op. 58 (zbyt wolno zagrany, w dodatku "po studencku" no i chwilami nieczyste klawisze). W kategorii estetyki pozamuzycznej - deprymuje mnie jego slyszalne sapania nad klawiatura - i to bardziej niz kaszel widowni.
NIE -> Eric Guo, Kanada: Ten pianista za duzo kombinuje (slyszalne w Balladzie Op. 47). Czesto nie trzyma emocji na wodzach i przesadnie "wybucha" w forte, tak bez powodu. Dosc czeste niedokladnosci. Nie wierze w szczerosc jego wykonan. Mozliwe, ze lepiej sobie radzi na fortepianach historycznych (ma wspanialy dorobek w tym zakresie).
TAK -> David Khrikuli, Gruzja: On jest z tych co lubia glosnego efektownego Chopina. Glosno nie zawsze znaczy majestatycznie i heroicznie. Przesterowane dzwieki (zbyt wiele razy wychwycilem za duzo pedalu forte). W tym elemencie dostrzegam tzw. brak skromnosci. Z tego wszystkiego wychodzi zbyt orientalny Chopin, no ale przeciez Martin Garcia Garcia zajal III miejsce na ostatnim Konkursie. To tyle odnosnie krytyki, bo zalety guruja w temacie (pomyslowosc, zaskoczenie, indywidualizm, piekne crescendo, wrazliwosc w wolnych nutach, nienaganna technika - troche sie nia popisuje ale mi to nie przeszkadza).
NIE -> Shiori Kuwahara, Japonia: Odnosze wrazenie, ze umiejetnosci tej pianistk byly i sa sztucznie rozreklamowane przez media i komentatorow (efekt domina), skreslilem ja juz w I etapie. Owszem potrafi oczarowac, ale ma ewidentny problem z pianissimo oraz mp - nie dogrywa nut (puste brzmienia). Licze sie z tym ze Jury ja dopusci... ale ja nie za caloksztalt. Najlepszy wystep miala w III etapie.
NIE -> Hyo Lee, Korea Poludniowa: Oen pianista nie zachwycil mnie w niczym
TAK -> Hyuk Lee, Korea Poludniowa: Obowiazkowo powinien wejsc, jest dobrze przygotowany
NIE -> Xiaoxuan Li, Chiny: brak komentarza
TAK -> Tianyou Li, Chiny:
TAK -> Tianyao Lyu, Chiny: Nie wiem czy ona naprawde rozumie Chopina czy jej intuicja i warsztat teoretyczny stoja na tak wysokim poziomie, bo jesli nie to tym bardziej nadaje sie do Finalu. Bardzo tajemnicza w wywiadach (wybitni muzycy tak maja, zwlaszcza gdy ma sie niespelna 17 lat). Jak na swoje warunki fizyczne jest geniuszem pianistyki.
TAK -> Vincent Ong, Malezja: Jesli on nie przejdzie do Finalu (tak jak np. Yanyan BAO), to rozczaruje sie formula Konkursu i Jury.
TAK -> Piotr Pawlak, Polska: Wiem ze okazjonalnie zdarzaja mu sie bledy klawiszowe. Robi progres, z etapu na etap gra lepiej. Podoba mi sie jego produkcja na fortepianie - spiewnosc i dynamika na najwyzszym poziomie. Moze i dobrze, ze final Sonaty h-moll zagral forsownym tempem, bo jestem zwolennikiem takiej koncepcji (rytm rowny jak puls zdrowego czlowieka, ale modlulacje dzwieku i chwilowe przestoje byly dla mnie slyszalne).
NIE/TAK (rezerwowy) -> (Yehuda Prokopowicz, Polska): Wedlug mnie powinna byc nagroda za najlepsze mazurki. W trudniejszych pasazach albo brakuje mu techniki (w co watpie) albo koncentracji.
NIE/TAK (rezerwowa) -> Miyu Shindo, Japonia: Na pewno przekonuje mnie bardziej niz jej rodaczka Shiori Kuwahara. Pelny szacunek za ciekawe wykonanie Poloneza Op. 22. Mniej podobala mi sie sonata.
NIE -> Tomoharu Ushida, Japonia: Wyst?p zrobil na mnie dobre wra?enie. Final Sonaty Op. 58 wykonany "z kopyta" (watpliwa umiejetnosc kontroli pedalu - azeby nie dopuscic do zlewania sie dzwiekow). Zreszta ja lubie ostatnie kilkanascie taktow tej sonaty w palcowaniu delikatniejszym (co? pomiedzy legato a staccato). Moje ogolne wrazenie... emocje zbyt dosadnie skoncentrowane na samym uczestnictwie przed scena (pisalem juz wyzej o "efekcie wybuchania").
TAK -> Zitong Wang, Chiny: Sluchalem tylko kilkuminutowych fragmenow na utwor, ale pamietam ja ze wczesniejszych Etapow. Niezwykla zdatnosc, geniusz muzyczny... zartowalem, ale naprawde przypadla mi do gustu. No i te Wariacje Op. 12 - rzadko grane.
NIE -> Yifan Wu, Chiny: Tylko momentami czaruje. Generalnie nic szczegolnego nie zwrocilo mojej uwagi. Chopina tam nie slysze. Tragiczne wrecz operowanie pedalem :-(
...
? William Yang, USA
? Piotr Alexewicz, Polska
? Kevin Chen, Kanada
? Eric Lu, USA:
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #42 :
Październik 16, 2025, 17:29:23 »
tuco82 - mam bardzo podobne odczucia do Twoich.
O "dwie" osoby moze sie roznimy - wg opisu.
«
Ostatnia zmiana: Październik 16, 2025, 18:03:01 wysłane przez Casablanka
»
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #43 :
Październik 16, 2025, 18:03:34 »
Cytat: Casablanka Październik 16, 2025, 17:29:23
tuco82 - mam bardzo podobne odczucia do Twoich.
Dwie osoby moze sie roznimy
Milo
Teraz gra
William Yang
(USA). Technicznie poprawny, ALE troche za bardzo spowalnia te sonate w jej I czesci (Allegro), sonata Op. 58. Koncowka czesci II ksiazkowa! No teraz juz wiem, ze on lepiej wygrywa szybsze fragmenty. W wolniejszych (III Cz. - Largo) radzi sobie mniej doskonale - nie wydobywa tych (kompletu) nutek. Jest dobrze, ale w lirycznych frazach tejze czesci nie przekonuje mnie. Przesadnie wolno gra to Largo sonaty
Final sonaty niekiedy z "glupimi" opoznieniami. Jeden z najlepszych pianistow w kategorii "Umiejetnosci Techniczne" w konkursie, bardzo malo pomylek (praktrycznie zero).
Jestem na TAK - na Final
«
Ostatnia zmiana: Październik 16, 2025, 18:05:21 wysłane przez tuco82
»
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #44 :
Październik 16, 2025, 18:04:40 »
Sesja wieczorna 16.10.2025 (Czwartek) III dzien III etapu (ostatnia sesja przesluchan w III etapie).
Prowadzenie: p. Piotr Krasnowolski.
1) William
Yang
(M) USA Steinway - ".. bez serc, bez ducha to szkieletow ludy".
Fantastyczny rzemieslnik, On wszystko zagra, Bacha, Mozarta, van Beethovena i Rachmaninowa. Chopina nuty odczyta.
Final ma.
2) Piotr
Alexewicz
Kawai - nie oceniam. Kawai Mu klekocze jak stary fortepian po Steinway'u.
Nie powstrzymalem sie. W muzyce Chopina naprawde nie trzeba tak pedzic. Piotr nie jest takim technikiem, jak uczestnik powyzej, a Lento w Marszu jest 2x lepsze i duzo bardziej wciaga. Brawo Piotr!
Przerwa
3) Kevin
Chen
(M) Kanada Steinway - mam wrazenie, ze gra zwyciezca konkursu.
4) Eric
Lu
(M) USA Fazioli - ojej, czym zaciekawil?
«
Ostatnia zmiana: Październik 16, 2025, 21:29:53 wysłane przez Casablanka
»
Strony:
1
2
[
3
]
4
5
Do góry