Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
Obgadywanie po XVIII Konkursie Chopinowskim
Strony:
1
...
5
6
[
7
]
8
9
...
14
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Obgadywanie po XVIII Konkursie Chopinowskim (Przeczytany 25184 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
Odp: Obgadywanie po XVIII Konkursie Chopinowskim
«
Odpowiedz #90 :
Październik 23, 2021, 13:36:57 »
Akt II – najeÂżdÂżanie na JewĂŞ:
rozmowa miĂŞdzy komentatorami w jednym z mediĂłw z dnia w ktĂłrym graÂła EG.
(Uczestnik 1) „17-sto letnia EG Rosja/Armenia, na pewno byÂł to Jej Chopin. Na pewno byÂł to Chopin elektryzujÂący, na pewno byÂł to Chopin, ktĂłry pokazaÂł Jej pianistykĂŞ, i Jej spojrzenie na ChopinowskÂą muzykĂŞ, ad. 2021.
SkoĂączyÂła wÂłaÂśnie swĂłj wystĂŞp, bardzo byÂła skoncentrowana, bardzo przeÂżyÂła.. w sensie treÂści, chociaÂżby poloneza.. ktĂłrym na pewno zelektryzowaÂła wszystkich.
(Uczestnik 2)(przed wystĂŞpem ani sÂłowa nie powiedziaÂła o EG) ..Przed wystĂŞpem w ogĂłle o Niej nie mĂłwiÂłam. To nie byÂło przypadkowe. WytÂłumaczĂŞ to, ale teraz mam innÂą uwagĂŞ, mÂłoda dziewczyna, peÂłna uroku, kompletnie siĂŞ nie uÂśmiecha. Nigdzie, ani jak wychodzi na scenĂŞ, ani jak schodzi, ani jak gra walca lekkiego, coÂś w Niej jest takiego surowego, ..i mĂłwiĂŞ o tym, bo to siĂŞ niestety przeÂłoÂżyÂło na muzykĂŞ, natomiast, jeÂżeli jestem juÂż przy gestach .. bardzo miaÂła duÂżo gestĂłw takiej mocy, takiej mocy wewnĂŞtrznej, (U3 – zawziĂŞtoÂści moÂże) .. oczywiÂście to nie sÂą muzyczne rzeczy, pozwalamy sobie na ró¿ne spostrzeÂżenia, niewÂątpliwie wielka osobowoœÌ, wielka pianistka w kontekÂście opanowania instrumentu, wielkiej jak na ten wiek, … natomiast muzycznie, estetycznie, no, to pewnie troszkĂŞ podyskutujemy .. – (wywoÂłuje do dysk. U3) ..
(U3) ja przysÂłuchujÂąc siĂŞ, co mĂłwi (uczestnik 2) zastanawiaÂłem siĂŞ, czy pamiĂŞtam, czy EG uÂśmiechaÂła siĂŞ w I etapie (?) i wydaje mi siĂŞ, Âże siĂŞ uÂśmiechaÂła, (potem wszyscy mĂłwiÂą rĂłwnoczeÂśnie) .. wydaje mi siĂŞ, Âże Ona (EG) ten etap potraktowaÂła na serio. MoÂżemy siĂŞ zastanawiaĂŚ, czy wÂłaÂśnie w walcach, ..Âże potraktowaÂła je na serio. Ja do tych gestĂłw - wymienionych przez Uczestnika 2 – dodaÂłbym jeszcze gest waleczny. Ona rzeczywiÂście byÂła nastawiona do tego fortepianu tak, jakby miaÂła z nim bardziej walczyĂŚ, a nie korzystaĂŚ.
(U1) umfu, ale to byÂł taki bardziej polonez, przyjmijmy jednak, nie zapominajmy o tym.
(2) ..nie taki wÂłaÂśnie, to jest jedyny polonez gdzie Chopin nie napisaÂł tak jak ..(niezrozumiaÂłe gdybanie pod nosem) .. maestoso jest waÂżne, a tu nie, … a Ona (EG) juÂż go z taka potem potĂŞgÂą .. no moÂżna to obroniĂŚ, moÂżna jakoÂś dociec do jej celu, ale jak mĂłwisz (do U3) o tej walecznoÂści to ona tez byÂła przesadzona.
(U3) .. nawet ten walc dodatkowy, ten walc a-moll (smutny) w jej wykonaniu nie zamyœlony, ..ilustruj¹cy jak¹œ wewnêtrzn¹ walkê znowu.
(U4) wystĂŞp niewÂątpliwie bardzo interesujÂący, w sumie udany, bardzo udany, to jest znakomita pianistka, natomiast myÂślĂŞ, Âże to jest etap kryzysowy u tej 17-latki, bo ona miaÂła fenomenalne eliminacje, ja caÂły czas mam w pamiĂŞci etiudĂŞ cis-moll z op. 10. – to byÂło nadzwyczajne,
Jedna z komentatorek powiedziaÂła, Âże graÂł ÂŚwiatosÂław Richter, bo to byÂło tempo Richtera, niebotyczne, pierwszy etap fenomenalny, teraz jakby coÂś siĂŞ zaÂłamaÂło, ale byĂŚ moÂże to ma zwiÂązek z tym, Âże troszeczkĂŞ zostaÂł juÂż nadmuchany balon o nazwie Jewa Gevorgyan, to moÂże byĂŚ presja, ktĂłra jakoÂś siĂŞ odbiÂła. Jestem spokojny o to, Âże Ona siĂŞ znajdzie w III etapie.
(nastĂŞpnie byÂł wywiad z EG, w ktĂłrym powiedziaÂła, Âże kluczowe jest pierwsze 10 sekund wystĂŞpu, pytanie o 40 konkursĂłw, i pytanie jak przygotowuje siĂŞ do grania Chopina? ..( padÂła … !!!! odpowiedÂź, ktĂłra w moim odczuciu kosztowaÂła jÂą nagrodĂŞ w konkursie) (EG): „oczywiÂście grywam
nie tylko Chopina
.." )
(U1) Gratulujemy Pani Evie wystĂŞpu. ..No powiedziaÂła coÂś chyba dla nas najszczegĂłlniejszego, bo paĂąstwo wybrali (do UczestnikĂłw dyskusji) – nie znajÂąc Jej (EG) wypowiedzi poczÂątkowy fragment wystĂŞpu, kiedy rozpoczynaÂła balladĂŞ As-dur i zwrĂłcili PaĂąstwo uwagĂŞ na pierwsze sekundy Jej wystĂŞpu. Tutaj Jej wyznanie, Âże pierwsze 10 sekund to najwaÂżniejszy moment gry i wystĂŞpu kaÂżdego.
«
Ostatnia zmiana: Październik 23, 2021, 14:30:14 wysłane przez Casablanka
»
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #91 :
Październik 23, 2021, 13:37:42 »
Akt III omawianie zÂłej gry (jak wynikaÂło z rozmĂłw powyÂżej) na przykÂładach muzycznych:
OmawiajÂą BalladĂŞ As-dur:
(w tle sÂłyszymy wystĂŞp EG – Ballada As)
(U2) ..zresztÂą ten moment
nas zachwyciÂł
, ja tu oczekiwaÂłam, Âże zaraz bĂŞdzie to Es - .. uderzyÂła i mĂłwiĂŞ –
PiĂŞknie!
To jest to Es, ktĂłre
rozwija jak skrzydÂła,
.. fraza
(U4) daÂła sobie duÂżo czasu, na wybrzmienie tej dewizy
(U3) te poczÂątkowe takty sÂą potraktowane jakby poza rygorem pulsacji – (
bajkowe dÂźwiĂŞki)
(pada wtrÂącone
O!
zachwytu U2) ..i teraz dopiero zaczyna siê opowieœÌ, bardzo stopniowo dozuje tê pulsacjê, ona dopiero po jakimœ czasie zarysowa³a mocniej tê liniê pulsacyjn¹,
to bardzo ciekawy zabieg
, Âżeby siĂŞ poczuĂŚ swobodniej przy fortepianie, ale teÂż dla narracji caÂłego utworu i dla przeÂżywania publicznoÂści
(U4)
jest duÂżo koloru w jej grze,
i myÂślĂŞ, Âże balladĂŞ jak najbardziej
na plus
(wtrÂącone przez U2 –
Tak! Tak, absolutnie!
) Mocne wejÂście,
(U2) ale
fantastycznie
dynamikÂą operuje, i Ona (EG)
Âświetnie
wyciÂąga, jak my to mĂłwimy gĂłry, tak, Âże melodia zawsze jest na pierwszym planie.
(U3) .. ale te plany w lewej rĂŞce
sÂą Âładnie
zarysowane, no widaĂŚ, Âże panuje nad klawiaturÂą 100%
(U1) no i
jest to opowieœÌ
, ballada, jest to epicka forma
(U2) .
.jej wielkÂą cechÂą,
jest to, co nazywamy wynikaniem. Ona (EG) coœ koùczy ..i wie, ¿e z tego musi siê wysnuÌ myœl inna, te¿ czasami ró¿na (od poprzedniej) ..tak,
Âże tutaj zdecydowanie (na plus)
(U2)
jak patrzymy na NiÂą w szczegó³ach to widzimy wiele dobrych rzeczy … nawet bardzo dobrych
(U1)
bardzo znakomitych,
wci¹gaj¹cych (tu U2 siê odci¹³, ¿e potem (zaznaczam potem!) ró¿nie to siê toczy³o) (w tym miejscu koùczy siê podk³ad muzyczny utworu ballady)
Potem przeczytali maila telewidzki, Âże „czy nie za ostro gra?, to jest jednak Chopin, a nie Rachmaninow) i wszyscy na EvĂŞ, Âże ostro graÂła. BrakowaÂło delikatnoÂści w walcach.
(puszczony walc nr 2 a-moll (smutny) mĂłwiÂą o wypukleniu sola wiolonczelowego w lewej rĂŞce, oczekujÂą niezwykÂłego nasycenia, Âże ta wiolonczela pojawia siĂŞ intymnym echem i tego oczekiwali a Ona (EG) zagraÂła dosÂłownie, ..
(gra muzyka) (U1) .. jak
tutaj Âładnie
poczekaÂła,
no piĂŞknie gra!
To piĂŞkna melodia!
(U4) trzeba zaznaczyĂŚ, Âże jeÂśli nawet nasze gÂłosy sÂą lekko krytyczne, .. !!! to sÂą krytyczne wobec wielkich oczekiwaĂą jakie mieliÂśmy wobec tej pianistki (wtrÂącone „Tak!” U2) ..bo gdyby graÂł to ktoÂś niej eksponowany przez prasĂŞ, fejsbuka, byĂŚ moÂże mielibyÂśmy trochĂŞ inne odczucia.
(U3) ,,juÂż nie powtarzamy tych wszystkich pochwaÂł, ..ta pianistyka jest tutaj oczywiÂście na ..
na doskonaÂłym, bardzo wysokim poziomie,
mówimy tu mo¿e o pewnych ró¿nicach stylistycznych, o podejœciu do konkretnych utworów, ale to jest wci¹¿
Wielka Gra.
(nastêpnie wracaj¹ do Jej s³ów z wywiadu, ¿e Chopin jest tylko jednym z wielu kompozytorów, i nie wiedz¹, czy to jest Jej Chopin)
Omawianie
Poloneza fis-moll
z podkÂładem muzycznym:
(gra muzyka w tle) (U3) zakoĂączyÂł siĂŞ mazurek z oddali i teraz takie dwa (U2 wtrÂąca:
piĂŞknie zagrane!)
–
bardzo piĂŞknie zagrane!
i teraz bĂŞdzie powrĂłt do poloneza – tego g³ównego motywu (U1 wtrÂąca –
znakomicie!)
wielka kulminacja –
sÂłuszna
-dla mnie wejÂście za aktywne (ode mnie: EG gra to wprost bajecznie nadzwyczajnie!) za mocarna, jak na to, Âże jeszcze to nie jest to ostatnia .. tam jest tylko forte, a Ona to czuje jak jakieÂś niezwykÂłe napiĂŞcie, ostateczne
(teraz mĂłwiÂą jednoczeÂśnie U4 i wtrÂąca siĂŞ U2)
(U4) i jednoczeÂśnie w tych trylach
sÂą jednak te werble,
czuje siê heroicznoœÌ
tego poloneza (lekko emocjonalny gÂłos)
(U2) ..Ona(EG) ma energiĂŞ gry
nieprawdopodobnÂą
(U2) chcĂŞ to podkreÂśliĂŚ, jak Ona ma
nieprawdopodobnÂą
dÂługÂą liniĂŞ myÂślenia .. no bardzo waÂżne,
(U3) teraz przysÂłuchujÂąc siĂŞ temu polonezowi (..) chcielibyÂśmy usÂłyszeĂŚ w Jej (EG) wykonaniu SonatĂŞ b-moll,
(U1) i Fantazja f-moll teÂż moÂże zabrzmieĂŚ dramatycznie
(U2) Ona niewÂątpliwie
ma ogromny temperament
, bo
to siĂŞ czuje
, .. to Jej .. OgieĂą!
(U1) .. e
kscytujÂące!
.. zobaczcie paĂąstwo,
(U1) przesiÂąkniĂŞta tym dramatyzmem.. tu! (i pada ostatni akord poloneza fis-moll)
(U1)
zostanÂą w pamiĂŞci takie wykonania
myÂślĂŞ, cokolwiek byÂśmy nie powiedzieli (..) ja tez mam jak najlepsze przeczucia jeÂśli chodzi o III etap.
«
Ostatnia zmiana: Październik 23, 2021, 14:31:12 wysłane przez Casablanka
»
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #92 :
Październik 23, 2021, 13:38:28 »
Akt IV - moje podsumowanie:
Rollercoster na pilota:
(Off)
Wy³¹czmy muzykê, (EG nie gra): za ostro, to nie jej Chopin, obraza Chopina, jak nasz kompozytor mo¿e byÌ tylko jednym z wielu? Obraza.
(On)
W³¹czmy muzykê, (EG gra): piêknie, cudownie, jak Ona to wytrzyma³a, jakie ona ma s³yszenie, jaka fraza, jaki temperament, niew¹tpliwie wielka pianistka,
(Off
) Wy³¹czmy muzykê, (EG nie gra): tak nie mo¿na graÌ Chopina, co Ona sobie myœli, chce przyÌmiÌ samego mistrza (bzdura na resorach)
(On)
W³¹czmy muzykê, (EG gra): jaka kantylena, ja œwietnie to podkreœli³a w lewej rêce, ile barwy w dŸwiêku ..
Epilog:
.. (tu musi byĂŚ juÂż Off)
Wszyscy chodzÂą na pilota.
«
Ostatnia zmiana: Październik 23, 2021, 14:05:58 wysłane przez Casablanka
»
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #93 :
Październik 23, 2021, 15:24:25 »
Cytat: tuco82 Październik 22, 2021, 20:11:05
WÂłaÂśnie dostaÂłem bana na czacie Youtube piszÂąc po wystĂŞpie Armellini " She need fitness training", zupeÂłnie nie wiem dlaczego.
Moze dlatego, ze napisales need zamiast needs
Nie przejmuj sie. Ja tez tak mam. Pisownia nigdy nie byla moja mocna strona.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #94 :
Październik 23, 2021, 17:36:19 »
Second Prize-Winners' Concert
W roli glownej podnoszarka do fortepianow. WSTYD!!!
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #95 :
Październik 23, 2021, 17:38:52 »
Kawai i Fazioli do Steinway'a, to tak jak dwaj mali chlopcy do bicia.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #96 :
Październik 23, 2021, 17:42:43 »
Jest duza roznica w atmosferze pomiedzy burdel-koncertem w Teatrze Wielkim a koncertem w Filharmoni.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #97 :
Październik 23, 2021, 17:45:39 »
Nawet Gadijev zagral lepiej niz na burdel-koncercie.
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #98 :
Październik 23, 2021, 17:53:02 »
Cytat: bartus Październik 23, 2021, 15:24:25
Moze dlatego, ze napisales need zamiast needs
Nie przejmuj sie. Ja tez tak mam. Pisownia nigdy nie byla moja mocna strona.
Nie pamiĂŞtam, jak napisaÂłem, ale wiem, Âże to co napisaÂłem, mĂłgÂł przeczytaĂŚ tylko moderator (prawie jak w trybie VAR), bo akurat na czacie pojawiÂł siĂŞ wodospad emotkowych oklaskĂłw.
Ps. Nie uÂżywasz polskich liter.
EDIT: O szo chodzi z tym burdelem?
«
Ostatnia zmiana: Październik 23, 2021, 17:54:37 wysłane przez tuco82
»
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #99 :
Październik 23, 2021, 17:53:15 »
Cytat: Casablanka Październik 23, 2021, 13:38:28
Akt IV - moje podsumowanie:
Rollercoster na pilota:
(Off)
Wy³¹czmy muzykê, (EG nie gra): za ostro, to nie jej Chopin, obraza Chopina, jak nasz kompozytor mo¿e byÌ tylko jednym z wielu? Obraza.
(On)
W³¹czmy muzykê, (EG gra): piêknie, cudownie, jak Ona to wytrzyma³a, jakie ona ma s³yszenie, jaka fraza, jaki temperament, niew¹tpliwie wielka pianistka,
(Off
) Wy³¹czmy muzykê, (EG nie gra): tak nie mo¿na graÌ Chopina, co Ona sobie myœli, chce przyÌmiÌ samego mistrza (bzdura na resorach)
(On)
W³¹czmy muzykê, (EG gra): jaka kantylena, ja œwietnie to podkreœli³a w lewej rêce, ile barwy w dŸwiêku ..
Epilog:
.. (tu musi byĂŚ juÂż Off)
Wszyscy chodzÂą na pilota.
Podobno, jak czegos sie nie rozumie, to to musi byc wielkie dzielo. Gratulacje wiec
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #100 :
Październik 23, 2021, 17:54:07 »
Cytat: tuco82 Październik 23, 2021, 17:53:02
Nie potrafie
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #101 :
Październik 23, 2021, 18:02:32 »
O ktĂłrej dziÂś grajÂą?
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #102 :
Październik 23, 2021, 18:09:17 »
Cytat: tuco82 Październik 23, 2021, 18:02:32
O ktĂłrej dziÂś grajÂą?
o 19:00
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #103 :
Październik 23, 2021, 18:24:27 »
Cytat: tuco82 Październik 23, 2021, 17:53:02
Nie pamiĂŞtam, jak napisaÂłem, ale wiem, Âże to co napisaÂłem, mĂłgÂł przeczytaĂŚ tylko moderator (prawie jak w trybie VAR), bo akurat na czacie pojawiÂł siĂŞ wodospad emotkowych oklaskĂłw.
EDIT: O szo chodzi z tym burdelem?
EDIT: O tso? o kolorystyke, migajace elementy, "upiekniona" sale, nadmuchana pawiowa atmostere. Dlaczego burdel? Za duzo plotna szmat w okolo.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #104 :
Październik 23, 2021, 18:32:03 »
Cytat: bartus Październik 23, 2021, 17:53:15
Podobno, jak czegos sie nie rozumie, to to musi byc wielkie dzielo. Gratulacje wiec
niektĂłre wielkie dzieÂła rozumiane sÂą dopiero w drugim pokoleniu
wyjaÂśnienie znaczenia IV aktu:
najeÂżdÂżali na NiÂą (poza Uczestnikiem 1, ten caÂły czas doceniaÂł kunszt Rosjanki),
ale kiedy przyszÂło do komentowania w zderzeniu z samÂą kreacjÂą - byli peÂłni zachwytu,
- peÂłni zachwytu.
byÂł podkÂład muzyczny - byÂł zachwyt
podkÂład muzyczny milkÂł - zaczynaÂła siĂŞ krytyka
.. i tak w kó³ko.
«
Ostatnia zmiana: Październik 23, 2021, 18:34:11 wysłane przez Casablanka
»
Strony:
1
...
5
6