Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap
Strony:
1
...
12
13
[
14
]
15
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap (Przeczytany 17914 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
Odp: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - III etap
«
Odpowiedz #195 :
Październik 16, 2021, 23:02:29 »
I jednak Jakub i Kamil wygrali z Piotrem. Niepodzianka. Ja lubiĂŞ Kuszlika, wiĂŞc ok, Kamila teÂż, ale nie spodziewaÂłam siĂŞ akurat takiego zestawu polskiej finaÂłowej ekipy
«
Ostatnia zmiana: Październik 16, 2021, 23:04:17 wysłane przez Aleksias
»
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #196 :
Październik 16, 2021, 23:03:42 »
Jest Kamil Pacholec! Juhu!
Przepraszam, ale znĂłw powtĂłrzĂŞ - Kola dziÂś zmĂŞczyÂł.
ÂŻaÂłujĂŞ bardzo Piotra.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #197 :
Październik 16, 2021, 23:05:23 »
mogliby zmieniĂŚ czÂłonkom jury te twarde stoÂłki, bo lista finalistĂłw jest mocno przypadkowa,
tym razem spÂływa to po mnie, ale Garcia (nic osobistego) kosztem Koli i naszego Piotra jest nieporozumieniem
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #198 :
Październik 16, 2021, 23:06:56 »
Odwalenie Koli i Alexewicza to jest jakaÂś abstrakcja. Garcia Garcia wchodzi do dwunastki, a Kola nie???
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #199 :
Październik 16, 2021, 23:07:54 »
JakoÂś nie bardzo zgadzam siĂŞ z GarciÂą, ale to moÂże tylko mĂłj odbiĂłr tego pianisty. Mimo wszystko wydaje mi siĂŞ, Âże nie powinien byĂŚ w tym szacownym gronie. Powinien byĂŚ Piotr. Na pewno powinien byĂŚ to Piotr.
Dobrych snĂłw
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #200 :
Październik 16, 2021, 23:09:30 »
wyczyÂścili przedpole, juÂż wszystko jest wiadome,
tylko pomyÂłki w koncercie mogÂą coÂś zmieniĂŚ,
JeÂśli nie wygra Eva lub Bruce to komisja powinna mocno siĂŞ nad sobÂą zastanowiĂŚ.
Ta dwĂłjka, w tym skÂładzie nie ma konkurencji.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #201 :
Październik 16, 2021, 23:12:01 »
Cytat: anelik Październik 16, 2021, 23:07:54
JakoÂś nie bardzo zgadzam siĂŞ z GarciÂą, ale to moÂże tylko mĂłj odbiĂłr tego pianisty. Mimo wszystko wydaje mi siĂŞ, Âże nie powinien byĂŚ w tym szacownym gronie. Powinien byĂŚ Piotr. Na pewno powinien byĂŚ to Piotr.
Dobrych snĂłw
dobrych snĂłw anelik
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #202 :
Październik 16, 2021, 23:15:52 »
ja teÂż juÂż siĂŞ Âżegnam, dobrej nocy wszystkim!
do zobaczenia w finale!
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #203 :
Październik 16, 2021, 23:22:13 »
A co myœlicie o pierwszej czêœci sonaty brucea? Moim zdaniem doœÌ kontrowersyjna!
Musze to jeszcze przesÂłuchaĂŚ w domu na spokojnie - byÂło to ciekawe wykonanie ale bardzo indywidualne i nie jestem pewny czy mi siĂŞ podobaÂło!
4 z 12 finalistĂłw nie udaÂło mi siĂŞ jeszcze przesÂłuchaĂŚ ale z pozostaÂłej 8-ki stawiam na Hao Rao, Sorite i Li Bui
Na nie jestem przy: Armellini, Kuszliku, Hyuk Lee tez mnie jakoÂś nie przekonaÂł.
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #204 :
Październik 16, 2021, 23:51:29 »
Poza GarciÂą i SoritÂą reszta zgadza siĂŞ z moimi typami. Co do Koli to podobnie jak Anelik jestem zdania, Âże dzisiaj trochĂŞ przynudzaÂł...Martin zapewne rozluÂźni atmosferĂŞ w finale, samuraj Sorita teÂż (oby przy tym nie rozwaliÂł jakiegoÂś fortepianu😉). Szersze grono finalistĂłw ubarwi Konkurs, a i tak wygrajÂą mÂłodzi artyÂści z Kanady Rosji i Korei tzn. Bruce, Eva i Hyuk ...chyba Âże siĂŞ pogubiÂą w koncertach - czego im oczywiÂście nie ÂżyczĂŞ. Pozdrawiam Wszystkich 💖
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #205 :
Październik 17, 2021, 00:04:40 »
Pozdrowienia, i teÂż ÂżyczĂŞ Wam dobrej nocy
Odpocznijmy przed emocjami fina³ów.
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #206 :
Październik 17, 2021, 08:16:43 »
Cytat: Z Regulaminu Konkursu
§ 12 ust. 2 Do II etapu zostanie dopuszczonych w zasadzie 40 uczestników, do III etapu w zasadzie 20 uczestników,
a do finaÂłu
nie wiĂŞcej niÂż
10 finalistĂłw
Podobnie teÂż w Regulaminie Jury Konkursu...
§ 12 zd. 2 Do fina³u Jury
dopuÂści
nie wiĂŞcej niÂż
10
uczestnikĂłw.
Regulamin zostaÂł
jawnie
z³amany (w zasadzie to nawet dwa osobne regulaminy). Nie widzê te¿ ¿adnej przes³anki prawnej, chocia¿by normy wyra¿onej jak¹œ klauzul¹ generaln¹, dopuszczaj¹cej do fina³u wiêcej ni¿ 10 pianistów.
Wychodzi na to, Âże Jury zÂłamaÂło Regulamin, a jest to tekst rangi prawa cywilnego...
§ XXII 1. Wszelkie w¹tpliwoœci dotycz¹ce postanowieù niniejszego Regulaminu bêd¹ rozstrzygane na podstawie tekstu polskiego.
2. W sprawach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem majÂą zastosowanie odpowiednie przepisy prawa polskiego.
3.
Wszelkie ewentualne spory sÂądowe rozstrzygane bĂŞdÂą przez sÂąd polski wÂłaÂściwy miejscowo dla siedziby Instytutu
.
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #207 :
Październik 17, 2021, 08:34:26 »
Cytat: Bodek1 Październik 16, 2021, 23:51:29
Poza GarciÂą i SoritÂą reszta zgadza siĂŞ z moimi typami. Co do Koli to podobnie jak Anelik jestem zdania, Âże dzisiaj trochĂŞ przynudzaÂł...Martin zapewne rozluÂźni atmosferĂŞ w finale, samuraj Sorita teÂż (oby przy tym nie rozwaliÂł jakiegoÂś fortepianu😉). Szersze grono finalistĂłw ubarwi Konkurs, a i tak wygrajÂą mÂłodzi artyÂści z Kanady Rosji i Korei tzn. Bruce, Eva i Hyuk ...chyba Âże siĂŞ pogubiÂą w koncertach - czego im oczywiÂście nie ÂżyczĂŞ. Pozdrawiam Wszystkich 💖
WÂłaÂśnie zauwaÂżyÂłem, Âże Twoje typy staÂły najbliÂżej rzeczywistoÂści.
Nikolay Khozyainov
w istocie móg³ byÌ odbierany za nudziarza fortepianowego, ALE TYLKO w kategoriach pozaartystycznych. Miejmy na uwadze, ¿e takie wra¿enie po czêœci usprawiedliwia (a mo¿e wymusza?) dobór konkretnych utworów Chopina (g³ównie póŸne opusy), w tym te najciê¿szego mentalnie kalibru (nokturn c-moll, preludium op. 45, taktyka spowolnionego wykonania sonaty h-moll; równie¿ wybór i wykonanie etiudy op. 25 nr 7 wpisuje siê w ten klimat).
Jeœli "Kola" gdzieœ siê pomyli³, to w III etapie, konkretnie w kontrowersyjnie rozegranej sonacie (pisa³em o tym doœÌ obszernie wczeœniej). "PokochaÌ albo znienawidziÌ".
Obawiam siĂŞ tylko, Âże styl gry Nikolaja mĂłgÂłby byĂŚ jeszcze gorzej odebrany w sesji "koncertowej".
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #208 :
Październik 17, 2021, 10:55:54 »
Cytat: tuco82 Październik 17, 2021, 08:34:26
Nikolay Khozyainov
w istocie
moje zaangaÂżowanie:
w tym konkursie, jak nigdy dotÂąd posÂłuchaÂłem prawie wszystkich przesÂłuchaĂą konkursowych, - nie tak, Âże coÂś mi tam brzĂŞczaÂło obok ucha, tylko zaangaÂżowaÂłem caÂły mĂłj potencjaÂł intelektualny, dotychczasowe osÂłuchanie i mogĂŞ ÂśmiaÂło powiedzieĂŚ, Âże wiem, co siĂŞ w konkursie wydarza.
Tak mocne zaanga¿owanie jest bardzo mêcz¹ce, ale dla tego konkursu wszystko wytrzymam (muszê ³¹czyÌ sprawy rodzinne z zawodowymi i codziennie wykroiÌ ponad 8 godzin dla Chopina).
dot. Nikolaya Khozyainova.
To jest wstêp potrzebny, by wypowiedzieÌ siê odnoœnie Nikolaya Khozyainova. Wiem jak zagra³ we wszystkich trzech etapach. Jego propozycja i bezb³êdna technicznie realizacja w II etapie by³a bliska idea³owi. Tak jak po pierwszym etapie nie by³em jakimœ szczególnym jego wielbicielem, po tym co pokaza³ w II typowa³em Go do g³ównej nagrody (przed Ev¹). Niestety w moim odczuciu trzeci etap poszed³ Mu gorzej (i nie chodzi tylko o przywalenie w nie ten akord).
UwaÂżam, Âże na tle innych kilku obecnych finalistĂłw brak Koli w finale jest, co najmniej nieporozumieniem.
dot. Piotra Alexewicza,
Jego warsztat i niepowtarzalnoœÌ w kreowaniu dŸwiêku (Jego gry nie da siê pomyliÌ z innym pianist¹) jest tak unikatowa, ¿e na tle innych (seryjnie powtarzalnych) jest najciekawszym pianist¹ w polskiej ekipie. Pomimo innego werdyktu jury. Niestety w jakiœ sposób godzê siê z werdyktem, ze wzglêdu na iloœÌ pomy³ek w trakcie gry. III etap ju¿ tego nie wybacza.
dlaczego weszli Ci, a nie inni wg mnie
Konkurs Chopinowski ma szerzyĂŚ muzykĂŞ naszego kompozytora w Âświecie. I moÂże chodzi o geomuzykĂŞ.
Hao Rao nazywam, Âże caÂły jest muzykÂą (cudowny chÂłopak), ale nie dorĂłsÂł (nie dojrzaÂł), nie jest przygotowany do finaÂłu. Za nim stoi 1,5 miliarda ChiĂączykĂłw !!! To samo Garcia Garcia, przecieÂż Jego udziaÂł w finale sprawia, Âże konkurs nie traci Hiszpanii.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
.. nie wierzĂŞ, Âże czÂłonkowie jury nie docenili kunsztu i warsztatu Nikolaya Khozyainova.
«
Ostatnia zmiana: Październik 17, 2021, 11:27:09 wysłane przez Casablanka
»
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #209 :
Październik 17, 2021, 12:26:12 »
Zgadzam siĂŞ, Âże w tym werdykcie jury byÂła jakaÂś polityka...ja siĂŞ jednak cieszĂŞ Âże muzyka FRYDERYKA jest popularna na caÂłym Âświecie- przez to poznajÂą NaszÂą kulturĂŞ i historiĂŞ. Dodatkowo przez promowanie mÂłodych odÂświeÂży siĂŞ JEGO muzyka zainteresujÂą siĂŞ niÂą mÂłodzi sÂłuchacze i pianiÂści. W finale bĂŞdzie wiĂŞcej pogody ducha 😉...a takim ARTYSTOM jak Kola i Szymon promocja w ÂŚwiecie juÂż nie jest potrzebna...
Strony:
1
...
12
13
[
14
]
15
Do góry
Drukuj
« poprzedni