Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 18   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - I etap  (Przeczytany 23865 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #135 : Październik 06, 2021, 12:33:20 »

DzieĂą dobry moi drodzy!
PodobaÂł mi siĂŞ jeszcze jeden uczestnik z poprzednich dni ale zdaje siĂŞ , Âże tylko mnie przyznam siĂŞ jak przejdzie dalej.

Teresa, dawaj! chĂŞtnie go jeszcze raz posÂłucham ..
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #136 : Październik 06, 2021, 13:20:18 »

DzieĂą czwarty, sesja poranna:

prowadzi p. Monika Orze³ - najlepsza prowadz¹ca ever, - pisa³em ju¿ o tym ... co za g³os, co za dykcja, co za lekkoœÌ !!!

1) Aleksandra Hortensja DÂąbek Polska, Steinway 300, pierwsze wraÂżenie jest takie, Âże mama musi "odci¹Ì pĂŞpowinĂŞ", jak mam uwierzyĂŚ w HortensjĂŞ, jeÂśli na planie wszĂŞdzie widzĂŞ mamĂŞ, na okÂładce pÂłyty teÂż bĂŞdzie? Co do samej gry, wszystko jak trzeba, wraÂżenia estetyczne bardzo dobre, brakowaÂło mi pierwiastka dodanego.

2) Alberto Ferro WÂłochy, Steinway 300, ok, zapakowaĂŚ, biorĂŞ Go (niezwykÂła kultura dÂźwiĂŞku)

3) Yasuko Furumi Japonia, Steinway 479 - bardzo mi siĂŞ podoba, chcĂŞ jej sÂłuchaĂŚ w II etapie.

4) Alexander Gadjiev WÂłochy/SÂłowenia, Kawai, Jego grĂŞ opisaÂłem powyÂżej - II etap, ten wystĂŞp to byÂł recital, dla takich chwil warto ÂśledziĂŚ konkurs.

Przerwa:

5) Avery Gagliano USA, Steinway nr 300,  Âładnie graÂła, poukÂładana, wszystko na miejscu, trochĂŞ przynudziÂła

6) MartĂ­n GarcĂ­a GarcĂ­a Hiszpania, Fazioli  - tego tu jeszcze nie byÂło, we wstĂŞpie do ballady ÂśpiewaÂł, tak jak to robiÂł np. Glenn Gould

7) Eva Gevorgyan Rosja/Armenia, Steinway nr 479 - mam tylko jedno pytanie, czy Ona jest prawdziwa? moÂże siĂŞ zdarzyĂŚ, Âże wygra ten konkurs, .. ale na ile Ona jest szczera? ja szukam serca, czy w tej perfekcji ono jeszcze bije?

8.)  Jorge GonzĂĄlez Buajasan Kuba, Yamaha - co za baÂłagan w grze, juÂż myÂślaÂłem, gdzie jest najbliÂższy schron takie bombardowanie byÂło, nie moja bajka, nie mĂłj Chopin - jeden z tych pianistĂłw, ktĂłrzy stroiciela brzĂŞczÂącej Yamahy doprowadza do hart attacku

muszĂŞ dopisaĂŚ, drugi raz posÂłuchaÂłem KubaĂączyka, i inaczej go odebraÂłem, chyba niesprawiedliwie Go oceniÂłem za pierwszym razem, zwracam Ci  Jorge honor i przepraszam. BĂŞdĂŞ CiĂŞ sÂłuchaÂł jeszcze raz, bo teraz mnie zaciekawiÂłeÂś i nie byÂło Âżadnego baÂłaganu.

9) Joanna Goranko Polska, Steinway 479 najwiĂŞksze zaskoczenie - skreÂśliÂłem jÂą z gĂłry, jako niewartÂą sÂłuchania, a tu? jaki postĂŞp!
     piĂŞknie gra, moÂże nie jest to poziom Armenki, ale tak cudownie "Âśpiewa", dusza na dÂłoni, piĂŞknie, no jestem w szoku (Asia, weÂź to jeszcze trochĂŞ poĂŚwicz, bo takie pomyÂłki sÂą nieakceptowalne, ale mnie ujĂŞÂłaÂś tym wystĂŞpem)

« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2021, 23:45:31 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #137 : Październik 06, 2021, 13:49:06 »

Eva - WSPANIAÂŁA.

Sala oszala³a (tak, slucham w rzêdzie za panem Rozlachem). Totalne panowanie nad klawiatur¹. Ona ma 17 lat, a ma ju¿ w arsenale tak wspaniale œrodki wykonawcze! CzuÌ, ¿e robi z fortepianem to co zechce. Wielka, WIELKA wra¿liwoœÌ! Narracja w ka¿dym dziele, ale zw³aszcza w Scherzu - wartka, p³ynna, naturalna. Fina³!

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #138 : Październik 06, 2021, 13:49:43 »

DzieĂą czwarty, sesja poranna Eva Gevorgyan Rosja, Armenia Steinway 479

- Nokturn cis-moll op. 27 nr 1
- Etiuda a-moll op. 25 nr 11
- Etiuda a-moll op. 25 nr 4
- Scherzo E-dur op. 54

zaczyna tym samym nokturnem, co Aleksandra ÂŚwigut - dwa inne wykonania, Ola delikatnie, kobieco, Eva - fortepian jest ulegÂły.
Zgadzam siê, ¿e jest to kandydatka do fina³u. Nie tylko gra, ale te¿ ca³oœÌ, jako osobowoœÌ sceniczna, tu siê coœ zadzia³o.

.. ale sÂą jeszcze sprawy drobne (wybieram AleksandrĂŞ)
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2021, 14:15:10 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #139 : Październik 06, 2021, 14:16:11 »

Bardzo du¿e wra¿enie zrobi³ mnie Hiszpan, graj¹cy przed Ev¹. Podczas gdy Gagliano zagra³a ³adny, bardzo poprawny, miejscami nawet frapujacy, choÌ z grubsza powœci¹gliwy program konkursowy (³adne zw³aszcza w¹tki w Balladzie), tak Garcia da³ recital. Nie bez wad, zejœcie palca na koniec Ballady d³ugo jeszcze rezonowa³o na sali, a w nokturnie na pocz¹tku z trudem odnaleŸÌ mo¿na by³o narracjê, tak Ballada mia³a okresy po prostu znakomite. Wirtuoz, osobowoœÌ sceniczna, kreujacy muzykê tu i teraz. Jestem na TAK!

anelik
Ekspert

« Odpowiedz #140 : Październik 06, 2021, 16:22:12 »

DzieĂą dobry! NieÂśmiaÂło zaglÂądam. MiÂło tu znĂłw wrĂłciĂŚ. ZazdroszczĂŞ, Âże moÂżecie na bie¿¹co sÂłuchaĂŚ. Ja niestety wiĂŞkszoÂści artystĂłw sÂłucham z otworzenia i to niekoniecznie w dniu kiedy grajÂą. StÂąd moje wraÂżenia sÂą maÂło uporzÂądkowane. DziÂś "w przerwie Âśniadaniowej udaÂło mi siĂŞ wysÂłuchaĂŚ Evy Gevorgyan. Talent zaiste wielki i naturalny. Od strony technicznej przygotowana doskonale, niezaleÂżnoœÌ obu rÂąk modelowa, lewa rĂŞka - rzadko widzi siĂŞ aÂż takÂą swobodĂŞ.  Najbardziej podobaÂły mi siĂŞ chyba etiudy, mniej nokturn. PosÂłucham jeszcze raz.
I jeszcze raz powtĂłrzĂŞ - miÂło znĂłw tu byĂŚ!
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #141 : Październik 06, 2021, 16:30:24 »

DzieĂą dobry! NieÂśmiaÂło zaglÂądam.
I jeszcze raz powtĂłrzĂŞ - miÂło znĂłw tu byĂŚ!

to TwĂłj dom rodzinny jest przecieÂż anelik 
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #142 : Październik 06, 2021, 17:06:52 »

DzieĂą czwarty, sesja wieczorna:

prowadzi p. Marta WrzeÂśniewska

10) Chelsea Guo, USA, Fazioli, jeden z lepszych wstĂŞpĂłw do Barkaroli, kupiÂła mnie tÂą BarkarolÂą. Fazioli to jest bardzo niebezpieczny fortepian, odpowiednio wykorzystany zabija - tak jak perlistoœÌ tego utworu pod jej palcami, jak nim nie zawÂładniesz giniesz. PoczÂątkowo miaÂłem wÂątpliwoœÌ, ale tu kolorystycznie jest lepiej niÂż dobrze. ZapamiĂŞtam tĂŞ interpretacjĂŞ.  (czujĂŞ siĂŞ wykoÂłysany)

11) Eric Guo Kanada, Steinway 479, wyszedÂł na scenĂŞ i gra idealnie, czekam, aÂż coÂś siĂŞ w koĂącu wydarzy .. do koĂąca nic siĂŞ nie wydarzyÂło. SzukaÂłem jakiegoÂś rysu osobowoÂści, wartoÂści dodanej, ale z marnym skutkiem. Pianista, ktĂłry graÂł idealnie.

12) Saaya Hara Japonia, Steinway 479, ..ta modulacja we wstêpie do Nokturnu Des-dur op. 27 nr 2, to siê Chopinowi uda³o - piêknie opowiada³a. Etiuda F - to co lubicie, idealne wywa¿enie prawej i lewej rêki. Œwietna selektywnoœÌ. Naprawdê mi siê ta dziewczyna podoba. Szkoda drugiej etiudy. Wielka rzadkoœÌ, gra dwiema rêkami. Obie graja. Niestety z innych powodów nie ma szansy na II etap. Dzie³o tworzenia dzieje siê na naszych oczach. Co za historia! Szok, w Scherzu zapomnia³a tekstu i nie wie jak skoùczyÌ, wspó³czujê jej tego prze¿ycia. Naprawdê ..

13) Yifan Hou Chiny, Steinway 479, zacz¹³ nokturnem, ktĂłrym zaczynajÂą tylko najlepsi (to Âżart  Chichot) fazziolowatym dÂźwiĂŞkiem.  Âładnie Mu pracuje ta lewa. Nie patrzĂŞ na pomyÂłki, .. naprawdĂŞ koloryt tego nokturnu ksiĂŞÂżycowy. Jaka etiuda! Bardzo mi siĂŞ podoba u niego lewa rĂŞka, tu tez jest. Niesamowity indywidualny rys. Ma to "coÂś". Nie wszystko w tym wystĂŞpie byÂło idealne, ale jestem bardzo na TAK. Ballada Âświetna, Jego interpretacja, Âżywy dÂźwiĂŞk, ktĂłry porywa. Przy koĂącu przesadziÂł. PoniosÂło Go.

po przerwie:

14) Wei-Ting Hsieh ChiĂąskie Tajpej (Tajwan) Steinway 479,

15) Kaoruko Igarashi Japonia, Steinway 479, wraz z ostatnim akordem z sali da³o siê s³yszeÌ okrzyki "brawo!" ja bym nie krzycza³, podoba³o mi siê w Jej grze kilka rzeczy np. w Scherzo cis-moll op. 39 ³adnie prezentowa³a pochód harmoniczny akordów, ale (jak dla mnie) dyskwalifikuje j¹ brak wyczucia czasu, te pasa¿e gra³a w zbyt szybkim odstêpie czasowym, nie da³a sobie oddechu, to zaburza³o ca³¹ architekturê utworu .. mi siê to nie podoba³o

16) Riko Imai Japonia, Steinway 300, niestety, moja percepcja juÂż wysiada, pĂłki co - nie oceniam, tylko sÂłucham - jak dotÂąd wysÂłuchaÂłem prawie wszystkich uczestnikĂłw ..

17) Junichi Ito Japonia, Fazioli
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2021, 21:08:11 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Neferet
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #143 : Październik 06, 2021, 19:06:48 »

Chyba coraz mniej rozumiem... Ani zachwytów nad Nehringiem, ani nad Ev¹ Gevorgyan. W czym przejawia siê jej wspania³oœÌ? I gdzie tu Chopin w ogóle?
Gdzie wspania³oœÌ Nehringa w ogóle nie œmiem pytaÌ.

Alexander Gadjiev - z sesji porannej najbardziej chyba œwiadomy swoich dzia³aù. WyraŸnie wszed³ w tryb koncertowy. DoœÌ ekspresyjny.
fabura
UÂżytkownik
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #144 : Październik 06, 2021, 19:12:57 »

Jeœli chodzi o t¹ asynchronicznoœÌ r¹k to wed³ug relacji tak gra³ w³aœnie Chopin choÌ zapewne brzmia³o to jeszcze inaczej.

Aleksandra Hortensja D¹bek Polska, Steinway 300, pierwsze wra¿enie jest takie, ¿e mama musi "odci¹Ì pêpowinê", jak mam uwierzyÌ w Hortensjê, jeœli na planie wszêdzie widzê mamê, na ok³adce p³yty te¿ bêdzie?

W drugim etapie mama osobiÂście nastroi fortepian dla Oli.

fabura
UÂżytkownik
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #145 : Październik 06, 2021, 19:25:26 »

Neferet Zgadzam siĂŞ z tobÂą i mam nadziejĂŞ, Âże jury nie bedzie siĂŞ kierowaÂło tylko wirtuozeriÂą. ChĂŞtnie posÂłucham Liszta w wykonaniu Evy, wiadomo nikt teÂż tak nie graÂł etiud jak Liszt jednak sam Chopin juÂż typem wirtuoza juÂż nie byÂł.

anelik
Ekspert

« Odpowiedz #146 : Październik 06, 2021, 19:52:29 »

Sesja popo³udniowa, hm... Nie wiem, nie wiem! Jakoœ tak bez zachwytu. Nikt w³aœciwie mnie porwa³. Fragmenty poszczególnych utworów, owszem, ale ju¿ utwory jako ca³oœÌ niekoniecznie. Wys³ucham jeszcze raz. Na ten moment chyba nie zabra³abym nikogo do nastêpnego etapu. Co do Evy, wys³ucha³am jeszcze raz. Niew¹tpliwie bardzo wysoki pu³ap umiejêtnoœci technicznych, œwietne osadzenie w klawiaturze bez wywo³ywania u s³uchacza poczucia ciê¿koœci dŸwiêku. Tak mi siê jednak wydaje, ¿e Chopin to tylko jakaœ jej przygoda muzyczna a nie przyjaŸù na ca³e ¿ycie. Mo¿e to tylko takie wra¿enie...

Co do Nehringa, có¿ - nie fascynowaÂł mnie na poprzednim konkursie. Bardziej podobaÂł mi siĂŞ wĂłwczas Krzysiu Ksi¹¿ek. Potem obu sÂłyszaÂłam na Âżywo - dalej bardziej podobaÂł mi siĂŞ Krzysztof. Szymon Nehring jest bardzo dobrym pianistÂą, ale jakoÂś tak mi z nim nie po drodze. W tym roku I etap nie wypadÂł  chyba najlepiej, coÂś siĂŞ tam pogubiÂło w etiudzie i miaÂłam wraÂżenie, Âże nie odnalazÂło siĂŞ do koĂąca koncertu.
Neferet
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #147 : Październik 06, 2021, 20:17:52 »

Ufff... UlÂżyÂło mi. Dobrze, Âże nie tylko ja tak mam.

Od strony techniki nie mam ¿adnych zastrze¿eù co do Evy. Liszt jak najbardziej... Powiedzia³a w wywiadzie, ¿e ten konkurs to pretekst do poszerzenia repertuaru (mam nadziejê, ¿e nie pomyli³am jej z kimœ innym, bo ju¿ lekkiego krêÌka mam), wiêc mo¿e faktycznie nie jest to wielka mi³oœÌ i to siê czuje? Mo¿e nie rozumie go tak do koùca?

Z Nehringiem i Ksi¹¿kiem mia³am dok³adnie tak samo. Ale chyba trudno akceptowaÌ ich obu. To kompletnie ró¿na estetyka.
Ksi¹¿ek ekspresyjny, zanurzony w barwie i treœci, ogromnie muzykalny... To mój ulubieniec i odkrycie z poprzedniego konkursu. Ciekawe jak by zagra³ teraz.

Tak, chyba Nehringa stres pokonaÂł jednak...
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #148 : Październik 06, 2021, 20:42:53 »

Liszt jak najbardziej... Powiedzia³a w wywiadzie, ¿e ten konkurs to pretekst do poszerzenia repertuaru (mam nadziejê, ¿e nie pomyli³am jej z kimœ innym, bo ju¿ lekkiego krêÌka mam), wiêc mo¿e faktycznie nie jest to wielka mi³oœÌ i to siê czuje? Mo¿e nie rozumie go tak do koùca?

Jesli tak powiedziaÂła, to IMO niezbyt Âładnie. Konkurs Chopinowski, jeÂśli odniesie w nim sukces, powinien byĂŚ wisienkÂą na torcie, a nie jednym z wielu muzycznych wyzwaĂą. A moÂże siĂŞ mylĂŞ? W koĂącu KCh jest dziÂś jednym z wielu waÂżnych muzycznych turniejĂłw... W kaÂżdym razie ujĂŞÂła mnie dziÂś - pasjÂą i emocjonalnoÂściÂą, ona dosÂłownie zrywaÂła siĂŞ z krzesÂła podczas gry. Ta dziewczyna po prostu przykuwa uwagĂŞ swoim oddaniem muzyce.

Sesja wieczorna mniej ciekawa. Intryguj¹cy by³ 17-letni Chiùczyk, który z charyzm¹ zagra³ etiudy i balladê. Trochê czasem pêdzi³, w czym widzê pewn¹ niedojrza³oœÌ, ale myœlê, ze jeszcze go tu pos³uchamy. Wielki talent - dziœ mieliœmy na scenie dwóch wybitnych 17-latków.
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2021, 20:45:07 wysłane przez Mozart » Zapisane

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #149 : Październik 06, 2021, 20:52:53 »

Jesli tak powiedziaÂła, to IMO niezbyt Âładnie. Konkurs Chopinowski, ..., powinien byĂŚ wisienkÂą na torcie, a nie jednym z wielu muzycznych wyzwaĂą. A moÂże siĂŞ mylĂŞ?

nie mylisz siĂŞ, zapewniam CiĂŞ
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 18   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo twistedgamers paktprzyjazni thepunisher silverstar