Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - I etap
Strony:
1
...
8
9
[
10
]
11
12
...
18
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - I etap (Przeczytany 23865 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
Odp: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - I etap
«
Odpowiedz #135 :
Październik 06, 2021, 12:33:20 »
Cytat: TeresaGrob Październik 06, 2021, 10:46:44
DzieĂą dobry moi drodzy!
PodobaÂł mi siĂŞ jeszcze jeden uczestnik z poprzednich dni ale zdaje siĂŞ , Âże tylko mnie
przyznam siĂŞ jak przejdzie dalej.
Teresa, dawaj! chĂŞtnie go jeszcze raz posÂłucham ..
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #136 :
Październik 06, 2021, 13:20:18 »
DzieĂą czwarty, sesja poranna:
prowadzi p.
Monika OrzeÂł
- najlepsza prowadz¹ca ever, - pisa³em ju¿ o tym ... co za g³os, co za dykcja, co za lekkoœÌ !!!
1) Aleksandra Hortensja
DÂąbek
Polska, Steinway 300, pierwsze wra¿enie jest takie, ¿e mama musi "odci¹Ì pêpowinê", jak mam uwierzyÌ w Hortensjê, jeœli na planie wszêdzie widzê mamê, na ok³adce p³yty te¿ bêdzie? Co do samej gry, wszystko jak trzeba, wra¿enia estetyczne bardzo dobre, brakowa³o mi pierwiastka dodanego.
2) Alberto
Ferro
WÂłochy, Steinway 300, ok, zapakowaĂŚ, biorĂŞ Go (niezwykÂła kultura dÂźwiĂŞku)
3) Yasuko
Furumi
Japonia, Steinway 479 - bardzo mi siĂŞ podoba, chcĂŞ jej sÂłuchaĂŚ w II etapie.
4) Alexander
Gadjiev
WÂłochy/SÂłowenia, Kawai, Jego grĂŞ opisaÂłem powyÂżej - II etap, ten wystĂŞp
to byÂł recital,
dla takich chwil warto ÂśledziĂŚ konkurs.
Przerwa:
5) Avery
Gagliano
USA, Steinway nr 300, Âładnie graÂła, poukÂładana, wszystko na miejscu, trochĂŞ przynudziÂła
6) MartĂn GarcĂa
GarcĂa
Hiszpania, Fazioli - tego tu jeszcze nie byÂło, we wstĂŞpie do ballady ÂśpiewaÂł, tak jak to robiÂł np. Glenn Gould
7) Eva
Gevorgyan
Rosja/Armenia, Steinway nr 479 - mam tylko jedno pytanie, czy Ona jest prawdziwa? moÂże siĂŞ zdarzyĂŚ, Âże wygra ten konkurs, .. ale na ile Ona jest szczera? ja szukam serca, czy w tej perfekcji ono jeszcze bije?
8.) Jorge GonzĂĄlez
Buajasan
Kuba, Yamaha - co za baÂłagan w grze, juÂż myÂślaÂłem, gdzie jest najbliÂższy schron takie bombardowanie byÂło, nie moja bajka, nie mĂłj Chopin - jeden z tych pianistĂłw, ktĂłrzy stroiciela brzĂŞczÂącej Yamahy doprowadza do hart attacku
muszĂŞ dopisaĂŚ, drugi raz posÂłuchaÂłem KubaĂączyka, i inaczej go odebraÂłem, chyba niesprawiedliwie Go oceniÂłem za pierwszym razem, zwracam Ci Jorge honor i przepraszam. BĂŞdĂŞ CiĂŞ sÂłuchaÂł jeszcze raz, bo teraz mnie zaciekawiÂłeÂś i nie byÂło Âżadnego baÂłaganu.
9) Joanna
Goranko
Polska, Steinway 479 najwiĂŞksze zaskoczenie - skreÂśliÂłem jÂą z gĂłry, jako niewartÂą sÂłuchania, a tu? jaki postĂŞp!
piĂŞknie gra, moÂże nie jest to poziom Armenki, ale tak cudownie "Âśpiewa", dusza na dÂłoni, piĂŞknie, no jestem w szoku (Asia, weÂź to jeszcze trochĂŞ poĂŚwicz, bo takie pomyÂłki sÂą nieakceptowalne, ale mnie ujĂŞÂłaÂś tym wystĂŞpem)
«
Ostatnia zmiana: Październik 06, 2021, 23:45:31 wysłane przez Casablanka
»
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #137 :
Październik 06, 2021, 13:49:06 »
Eva - WSPANIAÂŁA.
Sala oszala³a (tak, slucham w rzêdzie za panem Rozlachem). Totalne panowanie nad klawiatur¹. Ona ma 17 lat, a ma ju¿ w arsenale tak wspaniale œrodki wykonawcze! CzuÌ, ¿e robi z fortepianem to co zechce. Wielka, WIELKA wra¿liwoœÌ! Narracja w ka¿dym dziele, ale zw³aszcza w Scherzu - wartka, p³ynna, naturalna. Fina³!
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #138 :
Październik 06, 2021, 13:49:43 »
DzieĂą czwarty, sesja poranna Eva
Gevorgyan
Rosja, Armenia Steinway 479
- Nokturn cis-moll op. 27 nr 1
- Etiuda a-moll op. 25 nr 11
- Etiuda a-moll op. 25 nr 4
- Scherzo E-dur op. 54
zaczyna tym samym nokturnem, co Aleksandra ÂŚwigut - dwa inne wykonania, Ola delikatnie, kobieco, Eva - fortepian jest ulegÂły.
Zgadzam siê, ¿e jest to kandydatka do fina³u. Nie tylko gra, ale te¿ ca³oœÌ, jako osobowoœÌ sceniczna, tu siê coœ zadzia³o.
.. ale sÂą jeszcze sprawy drobne (wybieram AleksandrĂŞ)
«
Ostatnia zmiana: Październik 06, 2021, 14:15:10 wysłane przez Casablanka
»
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #139 :
Październik 06, 2021, 14:16:11 »
Bardzo du¿e wra¿enie zrobi³ mnie Hiszpan, graj¹cy przed Ev¹. Podczas gdy Gagliano zagra³a ³adny, bardzo poprawny, miejscami nawet frapujacy, choÌ z grubsza powœci¹gliwy program konkursowy (³adne zw³aszcza w¹tki w Balladzie), tak Garcia da³ recital. Nie bez wad, zejœcie palca na koniec Ballady d³ugo jeszcze rezonowa³o na sali, a w nokturnie na pocz¹tku z trudem odnaleŸÌ mo¿na by³o narracjê, tak Ballada mia³a okresy po prostu znakomite. Wirtuoz, osobowoœÌ sceniczna, kreujacy muzykê tu i teraz. Jestem na TAK!
Blog o muzyce:
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #140 :
Październik 06, 2021, 16:22:12 »
Dzieù dobry! Nieœmia³o zagl¹dam. Mi³o tu znów wróciÌ. Zazdroszczê, ¿e mo¿ecie na bie¿¹co s³uchaÌ. Ja niestety wiêkszoœci artystów s³ucham z otworzenia i to niekoniecznie w dniu kiedy graj¹. St¹d moje wra¿enia s¹ ma³o uporz¹dkowane. Dziœ "w przerwie œniadaniowej uda³o mi siê wys³uchaÌ Evy Gevorgyan. Talent zaiste wielki i naturalny. Od strony technicznej przygotowana doskonale, niezale¿noœÌ obu r¹k modelowa, lewa rêka - rzadko widzi siê a¿ tak¹ swobodê. Najbardziej podoba³y mi siê chyba etiudy, mniej nokturn. Pos³ucham jeszcze raz.
I jeszcze raz powtĂłrzĂŞ - miÂło znĂłw tu byĂŚ!
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #141 :
Październik 06, 2021, 16:30:24 »
Cytat: anelik Październik 06, 2021, 16:22:12
DzieĂą dobry! NieÂśmiaÂło zaglÂądam.
I jeszcze raz powtĂłrzĂŞ - miÂło znĂłw tu byĂŚ!
to TwĂłj dom rodzinny jest przecieÂż anelik
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #142 :
Październik 06, 2021, 17:06:52 »
DzieĂą czwarty, sesja wieczorna:
prowadzi p. Marta WrzeÂśniewska
10) Chelsea
Guo
, USA, Fazioli, jeden z lepszych wstêpów do Barkaroli, kupi³a mnie t¹ Barkarol¹. Fazioli to jest bardzo niebezpieczny fortepian, odpowiednio wykorzystany zabija - tak jak perlistoœÌ tego utworu pod jej palcami, jak nim nie zaw³adniesz giniesz. Pocz¹tkowo mia³em w¹tpliwoœÌ, ale tu kolorystycznie jest lepiej ni¿ dobrze. Zapamiêtam tê interpretacjê. (czujê siê wyko³ysany)
11) Eric
Guo
Kanada, Steinway 479, wyszedÂł na scenĂŞ i gra idealnie, czekam, aÂż coÂś siĂŞ w koĂącu wydarzy .. do koĂąca nic siĂŞ nie wydarzyÂło. SzukaÂłem jakiegoÂś rysu osobowoÂści, wartoÂści dodanej, ale z marnym skutkiem. Pianista, ktĂłry graÂł idealnie.
12) Saaya
Hara
Japonia, Steinway 479, ..ta modulacja we wstêpie do Nokturnu Des-dur op. 27 nr 2, to siê Chopinowi uda³o - piêknie opowiada³a. Etiuda F - to co lubicie, idealne wywa¿enie prawej i lewej rêki. Œwietna selektywnoœÌ. Naprawdê mi siê ta dziewczyna podoba. Szkoda drugiej etiudy. Wielka rzadkoœÌ, gra dwiema rêkami. Obie graja. Niestety z innych powodów nie ma szansy na II etap. Dzie³o tworzenia dzieje siê na naszych oczach. Co za historia!
, w Scherzu zapomnia³a tekstu i nie wie jak skoùczyÌ, wspó³czujê jej tego prze¿ycia. Naprawdê ..
13) Yifan
Hou
Chiny, Steinway 479, zacz¹³ nokturnem, którym zaczynaj¹ tylko najlepsi (to ¿art
) fazziolowatym dÂźwiĂŞkiem. Âładnie Mu pracuje ta lewa. Nie patrzĂŞ na pomyÂłki, .. naprawdĂŞ koloryt tego nokturnu ksiĂŞÂżycowy. Jaka etiuda! Bardzo mi siĂŞ podoba u niego lewa rĂŞka, tu tez jest. Niesamowity indywidualny rys. Ma to "coÂś". Nie wszystko w tym wystĂŞpie byÂło idealne, ale jestem bardzo na TAK. Ballada Âświetna, Jego interpretacja, Âżywy dÂźwiĂŞk, ktĂłry porywa. Przy koĂącu przesadziÂł. PoniosÂło Go.
po przerwie:
14) Wei-Ting
Hsieh
ChiĂąskie Tajpej (Tajwan) Steinway 479,
15) Kaoruko
Igarashi
Japonia, Steinway 479, wraz z ostatnim akordem z sali da³o siê s³yszeÌ okrzyki "brawo!" ja bym nie krzycza³, podoba³o mi siê w Jej grze kilka rzeczy np. w Scherzo cis-moll op. 39 ³adnie prezentowa³a pochód harmoniczny akordów, ale (jak dla mnie) dyskwalifikuje j¹ brak wyczucia czasu, te pasa¿e gra³a w zbyt szybkim odstêpie czasowym, nie da³a sobie oddechu, to zaburza³o ca³¹ architekturê utworu .. mi siê to nie podoba³o
16) Riko
Imai
Japonia, Steinway 300, niestety, moja percepcja juÂż wysiada, pĂłki co - nie oceniam, tylko sÂłucham - jak dotÂąd wysÂłuchaÂłem prawie wszystkich uczestnikĂłw ..
17) Junichi
Ito
Japonia, Fazioli
«
Ostatnia zmiana: Październik 06, 2021, 21:08:11 wysłane przez Casablanka
»
Neferet
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #143 :
Październik 06, 2021, 19:06:48 »
Chyba coraz mniej rozumiem... Ani zachwytów nad Nehringiem, ani nad Ev¹ Gevorgyan. W czym przejawia siê jej wspania³oœÌ? I gdzie tu Chopin w ogóle?
Gdzie wspania³oœÌ Nehringa w ogóle nie œmiem pytaÌ.
Alexander Gadjiev - z sesji porannej najbardziej chyba œwiadomy swoich dzia³aù. WyraŸnie wszed³ w tryb koncertowy. DoœÌ ekspresyjny.
fabura
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #144 :
Październik 06, 2021, 19:12:57 »
Jeœli chodzi o t¹ asynchronicznoœÌ r¹k to wed³ug relacji tak gra³ w³aœnie Chopin choÌ zapewne brzmia³o to jeszcze inaczej.
Aleksandra Hortensja D¹bek Polska, Steinway 300, pierwsze wra¿enie jest takie, ¿e mama musi "odci¹Ì pêpowinê", jak mam uwierzyÌ w Hortensjê, jeœli na planie wszêdzie widzê mamê, na ok³adce p³yty te¿ bêdzie?
W drugim etapie mama osobiÂście nastroi fortepian dla Oli.
http://symfonika.pl/forum/index.php
fabura
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #145 :
Październik 06, 2021, 19:25:26 »
Neferet
Zgadzam siĂŞ z tobÂą i mam nadziejĂŞ, Âże jury nie bedzie siĂŞ kierowaÂło tylko wirtuozeriÂą. ChĂŞtnie posÂłucham Liszta w wykonaniu Evy, wiadomo nikt teÂż tak nie graÂł etiud jak Liszt jednak sam Chopin juÂż typem wirtuoza juÂż nie byÂł.
http://symfonika.pl/forum/index.php
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #146 :
Październik 06, 2021, 19:52:29 »
Sesja popo³udniowa, hm... Nie wiem, nie wiem! Jakoœ tak bez zachwytu. Nikt w³aœciwie mnie porwa³. Fragmenty poszczególnych utworów, owszem, ale ju¿ utwory jako ca³oœÌ niekoniecznie. Wys³ucham jeszcze raz. Na ten moment chyba nie zabra³abym nikogo do nastêpnego etapu. Co do Evy, wys³ucha³am jeszcze raz. Niew¹tpliwie bardzo wysoki pu³ap umiejêtnoœci technicznych, œwietne osadzenie w klawiaturze bez wywo³ywania u s³uchacza poczucia ciê¿koœci dŸwiêku. Tak mi siê jednak wydaje, ¿e Chopin to tylko jakaœ jej przygoda muzyczna a nie przyjaŸù na ca³e ¿ycie. Mo¿e to tylko takie wra¿enie...
Co do Nehringa, có¿ - nie fascynowa³ mnie na poprzednim konkursie. Bardziej podoba³ mi siê wówczas Krzysiu Ksi¹¿ek. Potem obu s³ysza³am na ¿ywo - dalej bardziej podoba³ mi siê Krzysztof. Szymon Nehring jest bardzo dobrym pianist¹, ale jakoœ tak mi z nim nie po drodze. W tym roku I etap nie wypad³ chyba najlepiej, coœ siê tam pogubi³o w etiudzie i mia³am wra¿enie, ¿e nie odnalaz³o siê do koùca koncertu.
Neferet
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #147 :
Październik 06, 2021, 20:17:52 »
Ufff... UlÂżyÂło mi. Dobrze, Âże nie tylko ja tak mam.
Od strony techniki nie mam ¿adnych zastrze¿eù co do Evy. Liszt jak najbardziej... Powiedzia³a w wywiadzie, ¿e ten konkurs to pretekst do poszerzenia repertuaru (mam nadziejê, ¿e nie pomyli³am jej z kimœ innym, bo ju¿ lekkiego krêÌka mam), wiêc mo¿e faktycznie nie jest to wielka mi³oœÌ i to siê czuje? Mo¿e nie rozumie go tak do koùca?
Z Nehringiem i Ksi¹¿kiem mia³am dok³adnie tak samo. Ale chyba trudno akceptowaÌ ich obu. To kompletnie ró¿na estetyka.
Ksi¹¿ek ekspresyjny, zanurzony w barwie i treœci, ogromnie muzykalny... To mój ulubieniec i odkrycie z poprzedniego konkursu. Ciekawe jak by zagra³ teraz.
Tak, chyba Nehringa stres pokonaÂł jednak...
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #148 :
Październik 06, 2021, 20:42:53 »
Cytat: Neferet Październik 06, 2021, 20:17:52
Liszt jak najbardziej... Powiedzia³a w wywiadzie, ¿e ten konkurs to pretekst do poszerzenia repertuaru (mam nadziejê, ¿e nie pomyli³am jej z kimœ innym, bo ju¿ lekkiego krêÌka mam), wiêc mo¿e faktycznie nie jest to wielka mi³oœÌ i to siê czuje? Mo¿e nie rozumie go tak do koùca?
Jesli tak powiedziaÂła, to IMO niezbyt Âładnie. Konkurs Chopinowski, jeÂśli odniesie w nim sukces, powinien byĂŚ wisienkÂą na torcie, a nie jednym z wielu muzycznych wyzwaĂą. A moÂże siĂŞ mylĂŞ? W koĂącu KCh jest dziÂś jednym z wielu waÂżnych muzycznych turniejĂłw... W kaÂżdym razie ujĂŞÂła mnie dziÂś - pasjÂą i emocjonalnoÂściÂą, ona dosÂłownie zrywaÂła siĂŞ z krzesÂła podczas gry. Ta dziewczyna po prostu przykuwa uwagĂŞ swoim oddaniem muzyce.
Sesja wieczorna mniej ciekawa. Intryguj¹cy by³ 17-letni Chiùczyk, który z charyzm¹ zagra³ etiudy i balladê. Trochê czasem pêdzi³, w czym widzê pewn¹ niedojrza³oœÌ, ale myœlê, ze jeszcze go tu pos³uchamy. Wielki talent - dziœ mieliœmy na scenie dwóch wybitnych 17-latków.
«
Ostatnia zmiana: Październik 06, 2021, 20:45:07 wysłane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #149 :
Październik 06, 2021, 20:52:53 »
Cytat: Mozart Październik 06, 2021, 20:42:53
Jesli tak powiedziaÂła, to IMO niezbyt Âładnie. Konkurs Chopinowski, ..., powinien byĂŚ wisienkÂą na torcie, a nie jednym z wielu muzycznych wyzwaĂą. A moÂże siĂŞ mylĂŞ?
nie mylisz siĂŞ, zapewniam CiĂŞ
Strony:
1
...
8
9
[
10
]
11
12
...