Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 26   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XV Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego. 8-23.10.2016  (Przeczytany 102297 razy)
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #165 : Październik 14, 2016, 19:02:34 »

Robert jest posiadaczem najpiekniejszego dzwieku na tym konkursie.

No way! Chichot Eva swojÂą barwÂą tak zachwyciÂła publikĂŞ, Âże na podstawie szeptĂłw na sali moÂżna siĂŞ spodziewaĂŚ niezÂłej owacji Chwilami brzmi dosÂłownie magicznie!
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2016, 19:07:40 wysłane przez Mozart » Zapisane

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #166 : Październik 14, 2016, 19:07:52 »

Moz
Nie musisz mi mowic. Ona jest jedna z moich ulubionych graczek
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #167 : Październik 14, 2016, 19:48:51 »

Pat
Na jutro przygotuj maly transparencik z napisem Kurier Szafarski.
Moze tez byc jakas opaska z papieru na glowe z tymze napisem lub.. ubierz ciemne okulary, lub krzyknij (kurier), tylko krotko bo cie wyrzuca.
Co jeszcze mozesz zrobic, zebysmy Cie zobaczyli?.... Hijack a camera from a filming crue....burst a buble gum. Walk across, beetween audience.. z zawolaniem lody, lody. lody mewa... Any ideas?
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #168 : Październik 14, 2016, 20:38:57 »

Bart, jestem przekonany, Âże jutro na scenie pojawi siĂŞ niejedna artystka, ktĂłra skupi naszÂą uwagĂŞ nie tylko na swojej grze, lecz rĂłwnieÂż nie pozwoli oderwaĂŚ nam od niej oczu ByÂłbym wiĂŞc jedynie bezcelowo rozpraszajÂącym Twoje pole widzenia  Spoko

Eva miaÂła w sobie i jedno, i drugie    Jasna, peÂłna delikatnych alikwotĂłw barwa, ktĂłrÂą wydobywaÂła ze swojego wiekowego instrumentu i pÂłomienne frazy w I cz. sonaty Schuberta wbijaÂły mnie momentami w fotel. Nie lubiĂŞ sÂłowa "muzykalnoœÌ", ale sÂłuchajÂąc jej nieustannie przychodzi mi ono do gÂłowy. Ta artystka uosabia wszystko to, co kryje siĂŞ pod tym pojĂŞciem (wrodzona muzyczna inteligencja, wÂłaÂściwe poczucie tempa, narracji, artykulacji, smak). UmiejĂŞtnie kreowane napiĂŞcie w czasie Medytacji sprawiaÂło, Âże niejednemu na sali przeszÂły dreszcze. 

Uczniackim, nieco sztampowym Robertem jestem natomast zawiedziony  Niezdecydowany
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2016, 20:41:26 wysłane przez Mozart » Zapisane

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #169 : Październik 14, 2016, 22:06:56 »

Uczniackim, nieco sztampowym Robertem jestem natomast zawiedziony

Przesadziles.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #170 : Październik 14, 2016, 22:25:22 »

Ja muszĂŞ uczciwie przyznaĂŚ, Âże bardzo mi siĂŞ podobaÂła caÂła trĂłjka:)
Po pierwsze, bardzo dla mnie fascynujÂące sonaty, ktĂłre zachwycaÂły mnie juÂż same w sobie. Schubert, Schumann, Franck. Poza tym wspaniaÂłe instrumenty - Eva miaÂła skrzypce wrĂŞcz magiczne, Carla Antonia Testore z 1740 roku. I trzeba przyznaĂŚ, Âże jej Medytacja byÂła transcendentalna.
Wszystkich ich te¿ lubiê, trafiaj¹ do mnie, a nie znam siê na tyle dobrze, ¿eby ³atwo wy³apywaÌ b³êdy. Robert by³ trochê niezadowolony po wyjœciu ze sceny, wiêc pewnie nie wysz³o mu to tak, jakby chcia³ i potrafi³. Jeszcze zobaczymy, co poka¿¹ w Mozarcie:)
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2016, 22:54:35 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #171 : Październik 14, 2016, 22:46:25 »

A jutro od rana:

10:00 Hall Amalia, MichaÂł Francuz, catalogue no. 10

F. Kreisler: La Gitana
J. Joachim – Romance in B-flat major, Op. 2
M. Ravel: Sonata No. 2 for violin and piano in G major

10:30 Kouznetsova Maria, Hanna Holeksa, catalogue no. 17

F. Kreisler: La Gitana
P. Tchaikovsky: Meditation
E. Grieg: Sonata No. 3 for violin and piano in C minor, Op. 45

przerwa

11:40 Kim Bomsori, Hanna Holeksa, catalogue no. 14

F. Kreisler: SchĂśn Rosmarin
P. Tchaikovsky: Meditation
G. FaurĂŠ: Sonata No. 1 for violin and piano in A major

12:20 Lopatina Vera, Olga Kirpichev, catalogue no. 24

F. Kreisler: Caprice viennois, Op. 2
J. Massenet: Meditation from the opera Thais
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2016, 22:50:00 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #172 : Październik 14, 2016, 22:48:10 »

A po poÂłudniu:

16:00 WÂłoszczowska Maria, Sophia Rahman, catalogue no. 47

F. Kreisler: Romance, Op. 4
G. FaurĂŠ: Apres un reve

16:30 Nakamura Yukino, MichaÂł Francuz, catalogue no. 31

F. Kreisler: Chinese Tambourine
J. Massenet: Meditation from the opera Thais
J. Brahms: Sonata No. 2 for violin and piano in D major, Op. 100

Przerwa

17:30 Gurevich Semion, MichaÂł Francuz, catalogue no. 9

F. Kreisler: Syncopation
H. Wieniawski: Legende, Op. 17
C. Franck: Sonata for violin and piano in A major

18:10 Okamoto Seiji, MichaÂł Francuz, catalogue no. 33

F. Kreisler: Chinese Tambourine
G. FaurĂŠ: Apres un reve
R. Schumann: Sonata No. 1 for violin and piano in A minor, Op. 105
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #173 : Październik 15, 2016, 01:19:23 »

ZauwaÂżyÂłem, Âże na youtubowej stronie Konkursu pojawiajÂą siĂŞ nagrania wystĂŞpĂłw uczestnikĂłw nie tylko w stereo, ale i w technice binauralnej. Binaural brzmi bardziej rzeczywiÂście, dÂźwiĂŞk nie jest tak "podrasowany", uwzglĂŞdnia akustykĂŞ sali, choĂŚ poczÂątkowo moÂże sprawiaĂŚ maÂły dyskomfort odbiorczy. Przede wszystkim jednak - sÂłychaĂŚ wÂłaÂściwe proporcje.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #174 : Październik 15, 2016, 01:50:07 »

Z CelinÂą mam pewien problem.

Otó¿ odtwarzajÂąc nagranie trudno skoncentrowaĂŚ siĂŞ jedynie na grze    W tej turkusowej sukni wyglÂąda wiĂŞcej niÂż olÂśniewajÂąco. Celina to typ perfekcjonistki, ktĂłra doskonale wie, czego chce. PrzyjechaÂła tu (nie miaÂła daleko - jej uczelnia mieÂści siĂŞ po drugiej stronie ulicy ÂŚw. Marcin), by dostaĂŚ siĂŞ do finaÂłu, a tam zdarzyĂŚ siĂŞ moÂże wszystko. Jest znakomicie przygotowana, dysponuje jednÂą z czystszych intonacji na konkursie, jej Âśpiewny dÂźwiĂŞk dosÂłownie przeszywa powietrze. ÂŚwietny Kreisler!

Polka w sonacie Ravela by³a raczej intelektualna i relatywnie powœci¹gliwa, zw³aszcza w bluesie (bardzo wysublimowane granie!). Odmienn¹ wizjê zaproponowa³ Grek Selalmazidis, który wyrasta chyba na najwiêksz¹ rewelacjê turnieju. Co za wyczucie stylistyki Kreislera, aury fin de siecle, Wiednia czasów secesji, ducha ostatnich Kaiserów, ba, by³ i smak tortu Sacher w kawiarni przy Kärtnerstrasse, serio Chichot

Ravel: hipnotyczne momenty. Facet dysponuje takim warsztatem, ¿e za jednym poci¹gniêciem smyczka potrafi wymodelowaÌ ca³¹ paletê drobnych niuansów dynamicznych czy kolorystycznych. Ma³e wpadki nie maj¹ tu szczególnego znaczenia. Apres un reve Faure trzeba po prostu pos³uchaÌ.

Przy okazji, zauwa¿yliœcie, ¿e w finale (perepetuum) II Sonaty Ravela, w partii fortepianu znaleŸÌ mo¿na zwroty wprost z fina³u Koncertu G-dur? A w³aœciwie na odwrót
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2016, 01:52:58 wysłane przez Mozart » Zapisane

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #175 : Październik 15, 2016, 10:07:58 »

Pat
Co jeszcze mozesz zrobic, zebysmy Cie zobaczyli?.... Hijack a camera from a filming crue....burst a buble gum. Walk across, beetween audience.. z zawolaniem lody, lody. lody mewa... Any ideas?

Bartku, obczaj sobie plan auli UAM
http://www.filharmoniapoznanska.pl/bilety-i-karnety/plan-auli-uam/
a Pat poda Ci wspó³rzĂŞdne geograficzne swojego krzesÂła i go zlokalizujesz 

W Âśrodku auli nie byÂłam; widziaÂłam tylko jej fasadĂŞ

Amo la musica sopra tutte le arti
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #176 : Październik 15, 2016, 10:19:39 »

ba, by³ i smak tortu Sacher w kawiarni przy Kärtnerstrasse, serio Chichot

Ja wiem, czemu Pat wymieniÂłeÂś akurat tĂŞ ulicĂŞ (to notabene Kärntner Straße od Kärnten, czyli Karyntia) 

Czwarty akapit od gĂłry:
http://www.cafefrauenhuber.at/chronik/

A ja tam byÂłam i kawĂŞ wypiÂłam 

Amo la musica sopra tutte le arti
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #177 : Październik 15, 2016, 10:31:47 »

Arsenis Selalmazidis
Swietny
W Kreislerze zastosowal stylistyke archaiczna. Powielil dokladnie wszystkie glissy, crescenda i "zawieszenia".
Interpretacja nie byla jego. Skopiowal stara, dobra szkole zydowska (Heifetz, Milstein, mlody Menuhin ).
Pytanie, co mozna nowego wymyslec w tym szmoncesowatym, kawiarnianym utworze??chyba wlasnie nic.

Pierwsza czesc Ravela gral jak po miodzie. Plynnie, nostalgicznie i czysciutko.
Tremola jego grane byly koniuszkiem smyczka na pograniczu "sautillÊ". Niebywa³e. Smyczek w tej czesci nie sprezynuje, wiec nie skacze. Arsenis uzyska³ artykulacje "pó³-skakan¹" - fajny efekt. Nutki wysypywaly sie jak perelki na drewniany talerz.
W czesci jazzowatej, Arszernik gral bez klezmerskiej maniery. I dobrze, tak wlasnie lubie.
Nasza Celinka zagrala te sonate na pewno nie gorzej a szybka czesc byla lepsza moim zdaniem. U Celiny slyszalem lepsza motoryke, emocje parly do przodu bez zbednych przystankow, czy wstrzyman. Grek troche kombinowal a i intonacja nie byla perfekcyjna.
Selmazidis, biorac pod uwage poziom swojej gry jak i konekcje z jury, napewno przejdze do dalszego etapu.
------------------------------------------------------------
Hall Amalia !
Nie slyszalem jej w 1 etapie. Teraz po pierwszych taktach powiem krotko - SENSACJA!!
Kazdy element jej instrumentalistyki jest dokladnie taki, jaki lubie. Dzwiek, nieskazitelna intonacja, wirtuozeria.
Arcyprecyzyjna artykulacja wspograla z roznymi odcieniami barwy. Niuanse moga byc wychwytywane tylko przez wytrawnych sluchaczy.
Ravel czesc jezzowa grana autentycznie jazzowo, jak na elektrycznych skrzypcach. NIESAMOWITE!!!!!!!! FANTASTYCZNE!!!
Nokaut dla innych wykonawcow tej sonaty.
Czasami skrzypkowie klasyczni chca sie popisac graniem jazzu a nie maja o tym zielonego pojecia np. Nigel Kennedy.
Szybka czesc na poziomie Celiny i lepsza od Greka.

Jezeli nie ma wsparcia u jury, to taktycznie teraz odpadnie. Moze po prostu namieszac w finale i wyeliminowac pupilow jurorow.
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2016, 10:36:52 wysłane przez bartus » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #178 : Październik 15, 2016, 11:28:51 »

Kouznetsova Maria
Elekryzujaca, piekna wibracja.
Kleista fraza. Sciska w gardle
Gra po prostu pieknie i tyle.
Czasem miala malutkie odejscia intonacyjne
Dzwiek troche "grainy" w porownaniu z Amalia

Alez ten poziom jest wysoki!!
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #179 : Październik 15, 2016, 11:36:47 »

MuszĂŞ przyznaĂŚ, Âże sÂłuchaÂłem teraz jedynie pobieÂżnie i Âżadna z pan nie zrobiÂła na mnie wielkiego wraÂżenia - obie sÂą rzecz jasna Âświetne i zasÂłuÂżenie znalazÂły siĂŞ w 2. etapie, jednak ich okrÂągÂła, zdyscyplinowana barwa nie urzekÂła mnie. Na plus - wielka precyzja Nowozelandki w sonacie Ravela, od ktĂłrej siĂŞ chyba uzaleÂżniam...

Zdaje siĂŞ, Âże Hall miaÂła zjawiskowy etap I.

Swoj¹ drog¹, jaki jest sens zasiadania w jury pana Brona? WiêkszoœÌ uczestników to jego uczniowie lub kursanci, a przecie¿ regulamin zabrania oceniania "swoich". Hm, faktycznie ocenia wiêc jedynie tych kilku - kilkunastu spoza swojego pedagogicznego imperium?

Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 26   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live silverstar thepunisher kalinowatyper black-for