Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
XV MiĂŞdzynarodowy Konkurs im. P. Czajkowskiego 15 czerwca - 3 lipca 2015
Strony:
1
...
25
26
[
27
]
28
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XV MiĂŞdzynarodowy Konkurs im. P. Czajkowskiego 15 czerwca - 3 lipca 2015 (Przeczytany 126377 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
Odp: XV MiĂŞdzynarodowy Konkurs im. P. Czajkowskiego 15 czerwca - 3 lipca 2015
«
Odpowiedz #390 :
Lipiec 03, 2015, 18:29:49 »
I ju¿ prawdziwy fina³, ostatnia gala w Maryjskim Teatrze w Petersburgu. i wci¹¿ zagadka - kto dostanie Grand Prix?
Transmisje konkursu w Internecie oglÂądaÂło 10 milionĂłw ludzi. NiezÂły Impact Factor
Klasyka trzyma siĂŞ caÂłkiem mocno
http://tch15.medici.tv/en/performance/mariinsky-ii-st-petersburg
Ten koncert jeszcze lepszy od poprzedniego. Przede wszystkim wystĂŞpujÂą wszyscy finaliÂści. I repertuar inny, bardziej kameralny.
Zaakcentowano i czuje siê to rozró¿nienie miêdzy ciut bardziej pompatyczn¹ Moskw¹, a nieco bardziej wyrafinowanym Petersburgiem
Debargue zakoùczy³ pierwsz¹ czêœÌ swoim magicznym Ravelem - pewnie u³o¿ono to tak, ¿eby nikt nastêpny nie musia³ czekaÌ,
a¿ publicznoœÌ siê uspokoi
SÂłuchacze go kochajÂą, i znĂłw dali temu wyraz:)
Zauroczeni nim sÂą takÂże krytycy - stÂąd nagroda specjalna moskiewskich krytykĂłw muzycznych, i rĂłwnieÂż prowadzÂący twierdzÂą, Âże
z pewnoœci¹ jest to indywidualnoœÌ, o której nieraz bêdziemy mieli okazjê us³yszeÌ.
Polka nie przeszÂła do finaÂłu, ale przeszÂła polska muzyka - i mogliÂśmy posÂłuchaĂŚ w wykonaniu Geniuszasa Chopinowskich etiud.
Z du¿¹ przyjemnoœci¹ us³ysza³am z ust Lukasa to samo, nad czym dopiero co westchnê³am - jak piêkny jest drugi koncert Czajkowskiego,
i jak niedoceniony
And the Grand Prix goes to.... Ariunbaatar Ganbaatar
I tym optymistycznym akcentem zakoĂączyÂł siĂŞ nam kolejny konkurs...
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2015, 00:44:34 wysłane przez Aleksias
»
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #391 :
Lipiec 03, 2015, 23:17:53 »
BTW - jeden jĂŞzyk to dziÂś za maÂło dla dziennikarza. WysyÂła siĂŞ sprawozdawcĂłw z zerowÂą znajomoÂściÂą jĂŞzyka kraju, z ktĂłrego majÂą prowadziĂŚ relacje,
i kiedy siê okazuje, ¿e ktoœ na miejscu nie zna angielskiego (tak, to wci¹¿ jest mo¿liwe:)) s¹ kompletnie bezradni. Ale oczywiœcie brytyjscy dziennikarze uwa¿aj¹,
Âże jeÂśli cudzoziemcy sÂą tak leniwi, Âże siĂŞ nie uczÂą, tym gorzej dla nich
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #392 :
Lipiec 03, 2015, 23:30:22 »
Dowiedzia³em siê przy okazji, dlaczego mnie i Bartka Liszt Debargue'a nie powali³ - okaza³o siê, ¿e by³ to drugi wystêp tego 24-letniego pianisty z orkiestr¹ symfoniczn¹. Pierwszym by³ nieco wczeœniejszy... Czajkowski (o ile dobrze pamiêtam kolejnoœÌ
).
Jak juÂż wspomniano, za najlepszÂą interpretacjĂŞ koncertu fortepianowego Mozarta uznano wykonanie Maslejewa - osobiÂście chyba nie przyznaÂłbym mu tej nagrody, choĂŚ niewÂątpliwie niewiele moÂżna Dmitrijowi zarzuciĂŚ (to taki typ artysty, ktĂłry czasem moÂże i nie zachwyca, ale jest piekielnie poprawny - rozumie siĂŞ, PROK BYÂŁ WIĂCEJ NIÂŻ POPRAWNY). Moje mozartowskie Grand Prix poszÂłoby chyba w rĂŞce... Raszkowskiego, choĂŚ trudno jednoznacznie zdecydowaĂŚ.
ZupeÂłnie natomiast nie rozumiem decyzji o przyznaniu analogicznej nagrody w kategorii skrzypcowej dla... Clary-Jumi Kang, zdobywczyni 4. miejsca. Moim zdaniem, w czasie jej produkcji jurorzy zamiast SÂŁUCHAĂ, PATRZYLI
Niekoniecznie w nuty.
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2015, 23:34:51 wysłane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #393 :
Lipiec 04, 2015, 18:07:10 »
Ja bym temu barytonowi za nic w Âświecie nie przyznaÂła Grand Prix
- bardzo niedbale Âśpiewa po wÂłosku (
che bel biacere per un barbiere di kulita
- tak to mniej wiĂŞcej wymawia)
Niemiecki teÂż ma jakiÂś zrusyfikowany
No, ale nie kaÂżdy ma dobry sÂłuch jĂŞzykowy (chociaÂż Âśpiewak teoretycznie powinien go mieĂŚ w pakiecie ze sÂłuchem muzycznym)
Dla niego wÂłoski teÂż jest jĂŞzykiem zupeÂłnie obcym, a wymowĂŞ ma perfekcyjnÂą:
http://www.youtube.com/watch?v=Z6uSR1VrYl0
"MĂłj" Yu-Chien Tseng dostaÂł chyba najwiĂŞcej kwiatĂłw ze wszystkich laureatĂłw
Hehe, gdybym tam byÂła (najchĂŞtniej m. in. razem z Wami
), takÂże wrĂŞczyÂłabym mu jakiÂś uroczy bukiecik (sprint mam ponadprzeciĂŞtnie dobry, rĂłwnieÂż w szpilkach
, wiêc zd¹¿y³abym dobiec nawet gdybym siedzia³a na balkonie)
MoÂże kiedyÂś, gdzieÂś na zachĂłd od Moskwy i Sankt Petersburga bĂŞdzie okazja do poproszenia po koncercie o autograf na pÂłycie?
Cytat: Mozart Lipiec 03, 2015, 23:30:22
ZupeÂłnie natomiast nie rozumiem decyzji o przyznaniu analogicznej nagrody w kategorii skrzypcowej dla... Clary-Jumi Kang, zdobywczyni 4. miejsca.
TeÂż tej decyzji nie rozumiem za bardzo
JeÂśli chcesz, Patrick, to zdradÂź, proszĂŞ, komu byÂś jÂą przyznaÂł
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2015, 18:08:54 wysłane przez fille007
»
Amo la musica sopra tutte le arti
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #394 :
Lipiec 04, 2015, 18:52:04 »
Cytat: Aleksias Lipiec 03, 2015, 15:48:05
Lucas Debargue - nastĂŞpny w kolejce moich ulubionych FrancuzĂłw - finaÂłowy Liszt:
https://www.youtube.com/watch?v=YbHNoaYpYrI
ChÂłopaki marudzili nad potkniĂŞciami technicznymi, a ja wpadaÂłam w nirwanĂŞ
Baco, bÂłotnik ci turkoce! Nie sÂłysĂŞ co godocie, bo mi bÂłotnik turkoce!
Mnie siĂŞ tam podoba, choĂŚ dopiero zaczĂŞÂłam sÂłuchaĂŚ. Debargue ma w sobie coÂś takiego, Âże nie majÂąc tego czegoÂś, ma to coÂś
Asia, wdziĂŞcznam bardzo za twoje szperania, bardzo mi Âżycie uÂłatwiajÂą!
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2015, 00:18:51 wysłane przez Aleksias
»
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #395 :
Lipiec 04, 2015, 19:15:29 »
http://youtu.be/YbHNoaYpYrI?t=13m00s
- kilkanaÂście sekund
ChcĂŞ na jego koncert, koniecznie, da siĂŞ zrobiĂŚ? JakieÂś Duszniki czy coÂś?
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #396 :
Lipiec 05, 2015, 09:54:59 »
Dowiedzia³em siê przy okazji, dlaczego mnie i Bartka Liszt Debargue'a nie powali³ - okaza³o siê, ¿e by³ to drugi wystêp tego 24-letniego pianisty z orkiestr¹ symfoniczn¹. Pierwszym by³ nieco wczeœniejszy... Czajkowski (o ile dobrze pamiêtam kolejnoœÌ
).
Mnie takÂże coÂś siĂŞ nie zgadzaÂło i nie wiedziaÂłam skÂąd ten dysonans
Teraz juÂż wiem. MusiaÂło to byĂŚ dla niego ekstremalnie stresujÂące doÂświadczenie.
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #397 :
Lipiec 05, 2015, 10:05:39 »
Cytat: Aleksias Lipiec 03, 2015, 23:17:53
BTW - jeden jĂŞzyk to dziÂś za maÂło dla dziennikarza. WysyÂła siĂŞ sprawozdawcĂłw z zerowÂą znajomoÂściÂą jĂŞzyka kraju, z ktĂłrego majÂą prowadziĂŚ relacje,
i kiedy siê okazuje, ¿e ktoœ na miejscu nie zna angielskiego (tak, to wci¹¿ jest mo¿liwe:)) s¹ kompletnie bezradni. Ale oczywiœcie brytyjscy dziennikarze uwa¿aj¹,
Âże jeÂśli cudzoziemcy sÂą tak leniwi, Âże siĂŞ nie uczÂą, tym gorzej dla nich
Asiu, teÂż oglÂądaÂłam ten klip z miniwywiadami prowadzonymi przez tĂŞ kobietĂŞ w krawacie (hehe, imageowo przypomina mi ona jednÂą z wokalistek anarchopunkowego angielskiego bandu
Chumbawamba
)
SwojÂą drogÂą, po co ten baryton z Mongolii i jego akompaniatorka & teacherka (akurat sÂłowo "teacher" znaÂła
) pchali siĂŞ przed mikrofon i kamery, skoro ich angielski byÂł tak mizerny?
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2015, 10:09:00 wysłane przez fille007
»
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #398 :
Lipiec 05, 2015, 10:21:50 »
Cytat: Aleksias Lipiec 03, 2015, 18:29:49
Polka nie przeszÂła do finaÂłu, ale przeszÂła polska muzyka - i mogliÂśmy posÂłuchaĂŚ w wykonaniu Geniuszasa Chopinowskich etiud.
Chopin zabrzmiaÂł na TCH15 takÂże na skrzypcach (sic!). Nokturn Des-dur z op. 27 w transkrypcji "niemieckiego Paganiniego" Augusta Wilhelmja pod smyczkiem... hehe, zgadnijcie kogo
:
http://tch15.medici.tv/en/performance/round-round-1-violin-2015-06-18-2000000300-small-h
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #399 :
Lipiec 05, 2015, 10:30:18 »
Cytat: xbw Lipiec 04, 2015, 18:52:04
Asia, wdziĂŞcznam bardzo za twoje szperania, bardzo mi Âżycie uÂłatwiajÂą!
Specjalnie dla naszej finofilki Beatki - Sibelius (do pary z Czajkowskim) z finaÂłowej rundy w interpretacji
mojego konkursowego wiolinistycznego ulubieĂąca (dyrygent moÂże CiĂŞ nie zachwyciĂŚ
):
http://www.youtube.com/watch?v=zm5eIXH-Iwg
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #400 :
Lipiec 05, 2015, 10:51:29 »
Cytat: fille007 Lipiec 04, 2015, 18:07:10
TeÂż tej decyzji nie rozumiem za bardzo
JeÂśli chcesz, Patrick, to zdradÂź, proszĂŞ, komu byÂś jÂą przyznaÂł
MyÂślĂŞ, Âże jesteÂśmy jednomyÂślni - gdyby to od nas zaleÂżaÂło mozartowskie grand prix przyznane zostaÂłoby Yu-Chien Tsengowi. ChoĂŚ moÂże zastanawiaÂłbym siĂŞ jeszcze nad Haikiem
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #401 :
Lipiec 05, 2015, 12:02:06 »
Cytat: Mozart Lipiec 05, 2015, 10:51:29
MyÂślĂŞ, Âże jesteÂśmy jednomyÂślni - gdyby to od nas zaleÂżaÂło mozartowskie grand prix przyznane zostaÂłoby Yu-Chien Tsengowi. ChoĂŚ moÂże zastanawiaÂłbym siĂŞ jeszcze nad Haikiem
SI multiples for joy (JOY):
10
24
JOY - SI symbol: YJOY, name: yottajoy
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #402 :
Lipiec 13, 2015, 13:09:01 »
Tak siĂŞ jakoÂś zÂłoÂżyÂło, Âże tegoroczny Konkurs im. Czajkowskiego poruszyÂł mnie i zainspirowaÂł na wielu pÂłaszczyznach, nie tylko w wymiarze czysto muzycznym, dlatego znowu podbijam ten wÂątek
A poniewaÂż jutro 14 lipca
, przypomniaÂł mi siĂŞ Lucas Debargue i arcyciekawy wywiad z nim (polecam i Wam:
http://www.theartsdesk.com/classical-music/qa-special-pianist-lucas-debargue?page=0%2C0
),
ktĂłry przeczytaÂłam wczoraj. Po jego lekturze wszystkie moje „dysonanse” zwiÂązane z Lucasem zabrzmiaÂły caÂłkowicie konsonansowo.
Hehe, planowaÂłam czaiĂŚ siĂŞ w bliÂżej nieokreÂślonej przyszÂłoÂści na debiut pÂłytowy Yu-Chien Tsenga (solennie obiecujĂŞ, Âże dam Wam juÂż spokĂłj w tym temacie
), a tu niespodzianka: po Konkursie im. KrĂłlowej ElÂżbiety w 2012, na ktĂłrym zdobyÂł V nagrodĂŞ, nagraÂł pÂłytĂŞ z repertuarem francuskim:
http://www.outhere-music.com/fr/albums/french-violin-sonatas-fug-597
. Moja pÂłytoteka juÂż na niÂą czeka
Druga pÂłyta (z muzykÂą Pabla Sarasatego) chyba nie jest dostĂŞpna w Europie.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #403 :
Lipiec 13, 2015, 23:55:55 »
Kasiu, dziĂŞki za Debargue'a! - kaÂżde info o nim jest bardzo mile widziane
Beatka fajnie to ujĂŞÂła "ma w sobie coÂś takiego, Âże nie majÂąc tego czegoÂś, ma to coÂś"
MogÂłabym dodaĂŚ, Âże to coÂś, co ma, przebijaÂło siĂŞ, rozÂświetlaÂło i przesÂłaniaÂło mi to coÂś, czego nie ma
Lektura tego artykuÂłu pozwala na bliÂższe zrozumienie i sprecyzowanie, czym owo hipnotyzujÂące "coÂś" jest
I na jeszcze wiĂŞkszy zachwyt.
Yu-Chien jest wspaniaÂły! TrochĂŞ chyba przesadne ze strony jury to czajenie siĂŞ z pozostawianiem pustego miejsca na podium. Ale fakt, Âże czĂŞsto tak robiÂą.
A teÂż Zielony Gaik bardzo mi przypadÂł do serca.
Medici w³aœnie przypomnia³o mi, ¿e wszystkie materia³y z wystêpów bêd¹ dostêpne w ka¿dej chwili do ods³uchania do roku 2019:) Myœlê, ¿e do tego czasu nie raz jeszcze przyjdzie ochota, ¿eby po nie siêgn¹Ì
Cytat: fille007 Lipiec 05, 2015, 10:05:39
Asiu, teÂż oglÂądaÂłam ten klip z miniwywiadami prowadzonymi przez tĂŞ kobietĂŞ w krawacie (hehe, imageowo przypomina mi ona jednÂą z wokalistek anarchopunkowego angielskiego bandu
Chumbawamba
)
SwojÂą drogÂą, po co ten baryton z Mongolii i jego akompaniatorka & teacherka (akurat sÂłowo "teacher" znaÂła
) pchali siĂŞ przed mikrofon i kamery, skoro ich angielski byÂł tak mizerny?
No jasne, z drugiej strony to fakt, ¿e artystê tak¿e noblesse oblige, i nale¿a³oby jakiœ bardziej miêdzynarodowy jêzyk podszlifowaÌ - ale chyba teraz, po zdobyciu Grand Prix z sugesti¹ rozs³awiania konkursu na ca³ym œwiecie, to ju¿ chyba nie ma rady, i trzeba bêdzie przysi¹œÌ
NajwyraŸniej goœÌ ma dwoje lewych uszu do jêzyków
Pechowa sprawa, przy muzycznych zdolnoÂściach. Rosyjskiego teÂż nie chwytaÂł. Jednak byÂł grzeczny i ogĂłlnie urokliwy, i trudno mi byÂło mieĂŚ do niego pretensjĂŞ:) To jednak organizatorzy powinni siĂŞ postaraĂŚ, Âżeby wszystko graÂło w kwestii komunikacji. Trudno uwierzyĂŚ, Âże w Moskwie nie znalazÂłby siĂŞ fachowiec do tÂłumaczenia z rosyjskiego na mongolski - to w koĂącu sÂąsiedzi i jakby nie byÂło 3 miliony ludzi. Ale ogĂłlnie wraÂżenia byÂły fantastyczne:))
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2015, 01:02:15 wysłane przez Aleksias
»
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #404 :
Lipiec 13, 2015, 23:59:46 »
).
Cytat: fille007 Lipiec 05, 2015, 09:54:59
Mnie takÂże coÂś siĂŞ nie zgadzaÂło i nie wiedziaÂłam skÂąd ten dysonans
Teraz juÂż wiem. MusiaÂło to byĂŚ dla niego ekstremalnie stresujÂące doÂświadczenie.
PamiĂŞtacie - podobna sytuacja byÂła z DaniÂłem na KCH:)) TeÂż to byÂł jego pierwszy (czy drugi?) raz, byÂł podenerwowany i to daÂło siĂŞ odczuĂŚ. Ale jak juÂż opanowaÂł sprawĂŞ....
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2015, 00:39:29 wysłane przez Aleksias
»
Strony:
1
...
25
26
[
27
]
28