Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 25 26 [27] 28   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XV MiĂŞdzynarodowy Konkurs im. P. Czajkowskiego 15 czerwca - 3 lipca 2015  (Przeczytany 126377 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #390 : Lipiec 03, 2015, 18:29:49 »

I ju¿ prawdziwy fina³, ostatnia gala w Maryjskim Teatrze w Petersburgu. i wci¹¿ zagadka - kto dostanie Grand Prix?
Transmisje konkursu w Internecie oglÂądaÂło 10 milionĂłw ludzi. NiezÂły Impact Factor Klasyka trzyma siĂŞ caÂłkiem mocno

http://tch15.medici.tv/en/performance/mariinsky-ii-st-petersburg

Ten koncert jeszcze lepszy od poprzedniego. Przede wszystkim wystĂŞpujÂą wszyscy finaliÂści. I repertuar inny, bardziej kameralny.
Zaakcentowano i czuje siê to rozró¿nienie miêdzy ciut bardziej pompatyczn¹ Moskw¹, a nieco bardziej wyrafinowanym Petersburgiem
Debargue zakoùczy³ pierwsz¹ czêœÌ swoim magicznym Ravelem - pewnie u³o¿ono to tak, ¿eby nikt nastêpny nie musia³ czekaÌ,
a¿ publicznoœÌ siê uspokoi S³uchacze go kochaj¹, i znów dali temu wyraz:)
Zauroczeni nim sÂą takÂże krytycy - stÂąd nagroda specjalna moskiewskich krytykĂłw muzycznych, i rĂłwnieÂż prowadzÂący twierdzÂą, Âże
z pewnoÂściÂą jest to indywidualnoœÌ, o ktĂłrej nieraz bĂŞdziemy mieli okazjĂŞ usÂłyszeĂŚ. 

Polka nie przeszÂła do finaÂłu, ale przeszÂła polska muzyka - i mogliÂśmy posÂłuchaĂŚ w wykonaniu Geniuszasa Chopinowskich etiud.
Z du¿¹ przyjemnoœci¹ us³ysza³am z ust Lukasa to samo, nad czym dopiero co westchnê³am - jak piêkny jest drugi koncert Czajkowskiego,
i jak niedoceniony

And the Grand Prix goes to.... Ariunbaatar Ganbaatar Chichot
I tym optymistycznym akcentem zakoĂączyÂł siĂŞ nam kolejny konkurs...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2015, 00:44:34 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #391 : Lipiec 03, 2015, 23:17:53 »

BTW - jeden jĂŞzyk to dziÂś za maÂło dla dziennikarza. WysyÂła siĂŞ sprawozdawcĂłw z zerowÂą znajomoÂściÂą jĂŞzyka kraju, z ktĂłrego majÂą prowadziĂŚ relacje,
i kiedy siĂŞ okazuje, Âże ktoÂś na miejscu nie zna angielskiego (tak, to wci¹¿ jest moÂżliwe:)) sÂą kompletnie bezradni. Ale oczywiÂście brytyjscy dziennikarze uwaÂżajÂą, 
Âże jeÂśli cudzoziemcy sÂą tak leniwi, Âże siĂŞ nie uczÂą, tym gorzej dla nich
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #392 : Lipiec 03, 2015, 23:30:22 »

DowiedziaÂłem siĂŞ przy okazji, dlaczego mnie i Bartka Liszt Debargue'a nie powaliÂł - okazaÂło siĂŞ, Âże byÂł to drugi wystĂŞp tego 24-letniego pianisty z orkiestrÂą symfonicznÂą. Pierwszym byÂł nieco wczeÂśniejszy... Czajkowski (o ile dobrze pamiĂŞtam kolejnoœÌ  ).

Jak ju¿ wspomniano, za najlepsz± interpretacjê koncertu fortepianowego Mozarta uznano wykonanie Maslejewa - osobi¶cie chyba nie przyzna³bym mu tej nagrody, choæ niew±tpliwie niewiele mo¿na Dmitrijowi zarzuciæ (to taki typ artysty, który czasem mo¿e i nie zachwyca, ale jest piekielnie poprawny - rozumie siê, PROK BY£ WIÊCEJ NI¯ POPRAWNY). Moje mozartowskie Grand Prix posz³oby chyba w rêce... Raszkowskiego, choæ trudno jednoznacznie zdecydowaæ.

ZupeÂłnie natomiast nie rozumiem decyzji o przyznaniu analogicznej nagrody w kategorii skrzypcowej dla... Clary-Jumi Kang, zdobywczyni 4. miejsca. Moim zdaniem, w czasie jej produkcji jurorzy zamiast SÂŁUCHAÆ, PATRZYLI   Spoko

Niekoniecznie w nuty.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2015, 23:34:51 wysłane przez Mozart » Zapisane

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #393 : Lipiec 04, 2015, 18:07:10 »

Ja bym temu barytonowi za nic w Âświecie nie przyznaÂła Grand Prix - bardzo niedbale Âśpiewa po wÂłosku (che bel biacere per un barbiere di kulita - tak to mniej wiĂŞcej wymawia)  Niezdecydowany Niemiecki teÂż ma jakiÂś zrusyfikowany No, ale nie kaÂżdy ma dobry sÂłuch jĂŞzykowy (chociaÂż Âśpiewak teoretycznie powinien go mieĂŚ w pakiecie ze sÂłuchem muzycznym) 

Dla niego wÂłoski teÂż jest jĂŞzykiem zupeÂłnie obcym, a wymowĂŞ ma perfekcyjnÂą:
http://www.youtube.com/watch?v=Z6uSR1VrYl0

"MĂłj" Yu-Chien Tseng dostaÂł chyba najwiĂŞcej kwiatĂłw ze wszystkich laureatĂłw Hehe, gdybym tam byÂła (najchĂŞtniej m. in. razem z Wami  ), takÂże wrĂŞczyÂłabym mu jakiÂś uroczy bukiecik (sprint mam ponadprzeciĂŞtnie dobry, rĂłwnieÂż w szpilkach , wiĂŞc zd¹¿yÂłabym dobiec nawet gdybym siedziaÂła na balkonie) Chichot
MoÂże kiedyÂś, gdzieÂś na zachĂłd od Moskwy i Sankt Petersburga bĂŞdzie okazja do poproszenia po koncercie o autograf na pÂłycie?

ZupeÂłnie natomiast nie rozumiem decyzji o przyznaniu analogicznej nagrody w kategorii skrzypcowej dla... Clary-Jumi Kang, zdobywczyni 4. miejsca.

TeÂż tej decyzji nie rozumiem za bardzo  JeÂśli chcesz, Patrick, to zdradÂź, proszĂŞ, komu byÂś jÂą przyznaÂł
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2015, 18:08:54 wysłane przez fille007 » Zapisane

Amo la musica sopra tutte le arti
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #394 : Lipiec 04, 2015, 18:52:04 »

Lucas Debargue - nastĂŞpny w kolejce moich ulubionych FrancuzĂłw - finaÂłowy Liszt:
https://www.youtube.com/watch?v=YbHNoaYpYrI
ChÂłopaki marudzili nad potkniĂŞciami technicznymi, a ja wpadaÂłam w nirwanĂŞ Chichot

Baco, bÂłotnik ci turkoce! Nie sÂłysĂŞ co godocie, bo mi bÂłotnik turkoce!

Mnie siĂŞ tam podoba, choĂŚ dopiero zaczĂŞÂłam sÂłuchaĂŚ. Debargue ma w sobie coÂś takiego, Âże nie majÂąc tego czegoÂś, ma to coÂś Szok

Asia, wdziĂŞcznam bardzo za twoje szperania, bardzo mi Âżycie uÂłatwiajÂą!
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2015, 00:18:51 wysłane przez Aleksias » Zapisane
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #395 : Lipiec 04, 2015, 19:15:29 »

http://youtu.be/YbHNoaYpYrI?t=13m00s - kilkanaÂście sekund

ChcĂŞ na jego koncert, koniecznie, da siĂŞ zrobiĂŚ? JakieÂś Duszniki czy coÂś?
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #396 : Lipiec 05, 2015, 09:54:59 »

DowiedziaÂłem siĂŞ przy okazji, dlaczego mnie i Bartka Liszt Debargue'a nie powaliÂł - okazaÂło siĂŞ, Âże byÂł to drugi wystĂŞp tego 24-letniego pianisty z orkiestrÂą symfonicznÂą. Pierwszym byÂł nieco wczeÂśniejszy... Czajkowski (o ile dobrze pamiĂŞtam kolejnoœÌ  ).

Mnie takÂże coÂś siĂŞ nie zgadzaÂło i nie wiedziaÂłam skÂąd ten dysonans Teraz juÂż wiem. MusiaÂło to byĂŚ dla niego ekstremalnie stresujÂące doÂświadczenie.

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #397 : Lipiec 05, 2015, 10:05:39 »

BTW - jeden jĂŞzyk to dziÂś za maÂło dla dziennikarza. WysyÂła siĂŞ sprawozdawcĂłw z zerowÂą znajomoÂściÂą jĂŞzyka kraju, z ktĂłrego majÂą prowadziĂŚ relacje,
i kiedy siĂŞ okazuje, Âże ktoÂś na miejscu nie zna angielskiego (tak, to wci¹¿ jest moÂżliwe:)) sÂą kompletnie bezradni. Ale oczywiÂście brytyjscy dziennikarze uwaÂżajÂą, 
Âże jeÂśli cudzoziemcy sÂą tak leniwi, Âże siĂŞ nie uczÂą, tym gorzej dla nich

Asiu, teÂż oglÂądaÂłam ten klip z miniwywiadami prowadzonymi przez tĂŞ kobietĂŞ w krawacie (hehe, imageowo przypomina mi ona jednÂą z wokalistek anarchopunkowego angielskiego bandu Chumbawamba) SwojÂą drogÂą, po co ten baryton z Mongolii i jego akompaniatorka & teacherka (akurat sÂłowo "teacher" znaÂła ) pchali siĂŞ przed mikrofon i kamery, skoro ich angielski byÂł tak mizerny? 
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2015, 10:09:00 wysłane przez fille007 » Zapisane

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #398 : Lipiec 05, 2015, 10:21:50 »

Polka nie przeszÂła do finaÂłu, ale przeszÂła polska muzyka - i mogliÂśmy posÂłuchaĂŚ w wykonaniu Geniuszasa Chopinowskich etiud.

Chopin zabrzmiaÂł na TCH15 takÂże na skrzypcach (sic!). Nokturn Des-dur z op. 27 w transkrypcji "niemieckiego Paganiniego" Augusta Wilhelmja pod smyczkiem... hehe, zgadnijcie kogo :

http://tch15.medici.tv/en/performance/round-round-1-violin-2015-06-18-2000000300-small-h

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #399 : Lipiec 05, 2015, 10:30:18 »

Asia, wdziĂŞcznam bardzo za twoje szperania, bardzo mi Âżycie uÂłatwiajÂą!

Specjalnie dla naszej finofilki Beatki - Sibelius (do pary z Czajkowskim) z finaÂłowej rundy w interpretacji
mojego konkursowego wiolinistycznego ulubieĂąca (dyrygent moÂże CiĂŞ nie zachwyciĂŚ ):

http://www.youtube.com/watch?v=zm5eIXH-Iwg

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #400 : Lipiec 05, 2015, 10:51:29 »

TeÂż tej decyzji nie rozumiem za bardzo  JeÂśli chcesz, Patrick, to zdradÂź, proszĂŞ, komu byÂś jÂą przyznaÂł

MyÂślĂŞ, Âże jesteÂśmy jednomyÂślni - gdyby to od nas zaleÂżaÂło mozartowskie grand prix przyznane zostaÂłoby Yu-Chien Tsengowi. ChoĂŚ moÂże zastanawiaÂłbym siĂŞ jeszcze nad Haikiem 

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #401 : Lipiec 05, 2015, 12:02:06 »

MyÂślĂŞ, Âże jesteÂśmy jednomyÂślni - gdyby to od nas zaleÂżaÂło mozartowskie grand prix przyznane zostaÂłoby Yu-Chien Tsengowi. ChoĂŚ moÂże zastanawiaÂłbym siĂŞ jeszcze nad Haikiem 

SI multiples for joy (JOY):

1024JOY - SI symbol: YJOY, name: yottajoy  Chichot

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #402 : Lipiec 13, 2015, 13:09:01 »

Tak siĂŞ jakoÂś zÂłoÂżyÂło, Âże tegoroczny Konkurs im. Czajkowskiego poruszyÂł mnie i zainspirowaÂł na wielu pÂłaszczyznach, nie tylko w wymiarze czysto muzycznym, dlatego znowu podbijam ten wÂątek A poniewaÂż jutro 14 lipca , przypomniaÂł mi siĂŞ Lucas Debargue i arcyciekawy wywiad z nim (polecam i Wam: http://www.theartsdesk.com/classical-music/qa-special-pianist-lucas-debargue?page=0%2C0 ),
ktĂłry przeczytaÂłam wczoraj. Po jego lekturze wszystkie moje „dysonanse” zwiÂązane z Lucasem zabrzmiaÂły caÂłkowicie konsonansowo.

Hehe, planowaÂłam czaiĂŚ siĂŞ w bliÂżej nieokreÂślonej przyszÂłoÂści na debiut pÂłytowy Yu-Chien Tsenga (solennie obiecujĂŞ, Âże dam Wam juÂż spokĂłj w tym temacie ), a tu niespodzianka: po Konkursie im. KrĂłlowej ElÂżbiety w 2012, na ktĂłrym zdobyÂł V nagrodĂŞ, nagraÂł pÂłytĂŞ z repertuarem francuskim: http://www.outhere-music.com/fr/albums/french-violin-sonatas-fug-597. Moja pÂłytoteka juÂż na niÂą czeka  Chichot Druga pÂłyta (z muzykÂą Pabla Sarasatego) chyba nie jest dostĂŞpna w Europie.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #403 : Lipiec 13, 2015, 23:55:55 »

Kasiu, dziĂŞki za Debargue'a! - kaÂżde info o nim jest bardzo mile widziane Chichot Beatka fajnie to ujĂŞÂła "ma w sobie coÂś takiego, Âże nie majÂąc tego czegoÂś, ma to coÂś" Chichot MogÂłabym dodaĂŚ, Âże to coÂś, co ma, przebijaÂło siĂŞ, rozÂświetlaÂło i przesÂłaniaÂło mi to coÂś, czego nie ma Spoko Lektura tego artykuÂłu pozwala na bliÂższe zrozumienie i sprecyzowanie, czym owo hipnotyzujÂące "coÂś" jest I na jeszcze wiĂŞkszy zachwyt.

Yu-Chien jest wspaniaÂły! TrochĂŞ chyba przesadne ze strony jury to czajenie siĂŞ z pozostawianiem pustego miejsca na podium. Ale fakt, Âże czĂŞsto tak robiÂą.
A teÂż Zielony Gaik bardzo mi przypadÂł do serca.

Medici w³aœnie przypomnia³o mi, ¿e wszystkie materia³y z wystêpów bêd¹ dostêpne w ka¿dej chwili do ods³uchania do roku 2019:) Myœlê, ¿e do tego czasu nie raz jeszcze przyjdzie ochota, ¿eby po nie siêgn¹Ì

Asiu, teÂż oglÂądaÂłam ten klip z miniwywiadami prowadzonymi przez tĂŞ kobietĂŞ w krawacie (hehe, imageowo przypomina mi ona jednÂą z wokalistek anarchopunkowego angielskiego bandu Chumbawamba) SwojÂą drogÂą, po co ten baryton z Mongolii i jego akompaniatorka & teacherka (akurat sÂłowo "teacher" znaÂła ) pchali siĂŞ przed mikrofon i kamery, skoro ich angielski byÂł tak mizerny? 
No jasne, z drugiej strony to fakt, ¿e artystê tak¿e noblesse oblige, i nale¿a³oby jakiœ bardziej miêdzynarodowy jêzyk podszlifowaÌ - ale chyba teraz, po zdobyciu Grand Prix z sugesti¹ rozs³awiania konkursu na ca³ym œwiecie, to ju¿ chyba nie ma rady, i trzeba bêdzie przysi¹œÌ Chichot NajwyraŸniej goœÌ ma dwoje lewych uszu do jêzyków Pechowa sprawa, przy muzycznych zdolnoœciach. Rosyjskiego te¿ nie chwyta³. Jednak by³ grzeczny i ogólnie urokliwy, i trudno mi by³o mieÌ do niego pretensjê:) To jednak organizatorzy powinni siê postaraÌ, ¿eby wszystko gra³o w kwestii komunikacji. Trudno uwierzyÌ, ¿e w Moskwie nie znalaz³by siê fachowiec do t³umaczenia z rosyjskiego na mongolski - to w koùcu s¹siedzi i jakby nie by³o 3 miliony ludzi. Ale ogólnie wra¿enia by³y fantastyczne:))
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2015, 01:02:15 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #404 : Lipiec 13, 2015, 23:59:46 »

Mnie takÂże coÂś siĂŞ nie zgadzaÂło i nie wiedziaÂłam skÂąd ten dysonans Teraz juÂż wiem. MusiaÂło to byĂŚ dla niego ekstremalnie stresujÂące doÂświadczenie.
PamiĂŞtacie - podobna sytuacja byÂła z DaniÂłem na KCH:)) TeÂż to byÂł jego pierwszy (czy drugi?) raz, byÂł podenerwowany i to daÂło siĂŞ odczuĂŚ. Ale jak juÂż opanowaÂł sprawĂŞ.... Chichot
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2015, 00:39:29 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Strony: 1 ... 25 26 [27] 28   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land animilkowo neder-live silverstar paktprzyjazni