Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
69 Miedzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach-Zdroju 1-9 sierpnia 2014
Strony:
1
[
2
]
3
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: 69 Miedzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach-Zdroju 1-9 sierpnia 2014 (Przeczytany 32332 razy)
p.Joanna
UÂżytkownik
Odp: 69 Miedzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach-Zdroju 1-9 sierpnia 2014
«
Odpowiedz #15 :
Sierpień 04, 2014, 10:35:39 »
Dobry koncert w bardzo miÂłym towarzystwie to wspaniaÂły pomysÂł na zimny i mokry wieczĂłr w Dusznikach. Do zobaczenia Kati z mĂŞÂżem gdzieÂś, kiedyÂś na koncercie i do zobaczenia Asiu dziÂś wieczorem.
Jak zagra³ Daniil Trifonov wiêkszoœÌ z Was s³ysza³a, wygl¹da nieco mizernie, schud³ chyba, ale za to tryska energi¹ za dwóch. Nie da³am rady przebrn¹Ì przez repertuar pierwszej czêœci na tyle, ¿eby poczuÌ tê otulaj¹c¹ i wci¹gaj¹c¹ muzyczn¹ mg³awicê. Siedzia³am nie mog¹c siê skupiÌ na muzyce, przeszkadza³y mi rytmiczne i drêcz¹ce akordy wydobywane si³¹ najpierw z Czajkowskiego póŸniej z Rachmaninowa. Brakuje mi jednak muzycznego obycia i wiedzy, ¿eby doceniÌ w pe³ni taki repertuar. Wychodzi³am na przerwê rozkojarzona i trochê zawiedziona, choÌ przecie¿ pianistyka Danii³a Trifonova by³a wspania³a, nawet ja s³ysza³am.
Szczêœliwie tym razem uk³ad programu pozwoli³ mi cieszyÌ siê i rozkoszowaÌ Schumannem w drugiej czêœci. Po takie emocje przyjecha³am do Dusznik, za takimi têskni³am od maja. Nareszcie mog³am s³uchaÌ i zatapiaÌ siê w te dopieszczane do granic mo¿liwoœci detale, w dramatyczne i emocjonalne przejœcia, mog³am wpadaÌ w depresyjne odrêtwienia na granicy ob³êdu. Danii³ Trifonov jest w doskona³ej pianisycznej kondycji, jak dobrze, ¿e zacz¹³ czêœciej przyje¿d¿aÌ do Polski.
JeÂśli dobrze CiĂŞ zrozumiaÂłam Mozarcie, pijesz tym mazurkiem do grande walse brillande. I chyba masz racjĂŞ. MĂłwiÂłam nawet do moich towarzyszy po koncercie, Âże tym walcem pojechaÂł po bandzie. Przechodzi chyba „okres szarpany” w swojej pianistyce i w swojej twĂłrczoÂści, bo mocno szarpana byÂła teÂż jego sonata na koniec bisĂłw. WybaczyÂłam mu jednak, bo podczas swojego majowego recitalu w Warszawie wykonaÂł na bis walca doskonaÂłego. PrzyszÂło mi wtedy do gÂłowy, Âże potrzeba wielu wykonaĂą jednego utworu, Âżeby do niego dojrzeĂŚ, dotrzeĂŚ do samego sedna. Picasso podobno, kiedy jego grafiki osiÂągnĂŞÂły technicznÂą doskonaÂłoœÌ zdjĂŞcia, zacz¹³ szukaĂŚ swojego jĂŞzyka i znalazÂł swĂłj styl. DaniiÂł Trifonov, po osiÂągniĂŞciu doskonaÂłoÂści w walcu na razie Âświetnie siĂŞ bawi, jak wszyscy sÂłyszeliÂśmy.
DziÂś wieczorem bĂŞdĂŞ z AsiÂą sÂłuchaĂŚ Mateusza Borowiaka. I jeÂśli nawet koncert nie zaspokoi apetytu wywoÂłanego wczorajszym recitalem to cudownie bĂŞdzie usÂłyszeĂŚ Schuberta i sonatĂŞ b-moll Chopina.
xbw
Ekspert
Odp: 69 Miedzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach-Zdroju 1-9 sierpnia 2014
«
Odpowiedz #16 :
Sierpień 04, 2014, 13:04:51 »
DziĂŞki, Joanno, za wraÂżenia, daÂły mi do myÂślenia
Nie wiem czy w Dworku Chopina nadal s¹ te madejowe krzese³ka upakowane jedno tu¿ przy drugim, typ "sardynki w puszce". Czy jest klimatyzacja. Koncert postanowi³am wys³uchaÌ w ³ó¿ku, w ch³odnej poœcieli, wstawi³am sobie radio, herbatkê w wielkim kubku, wystudzon¹, ob³o¿y³am pachn¹cymi jab³kami i dobrymi ksi¹¿kami. Dwójka ju¿ od 19.00 nadawa³a utwory w wykonaniu Daniila, wiêc podda³am siê delikatnemu naciskowi tego medium i wprowadzi³am siê w nastrój oczekiwania. Równoczeœnie podgl¹da³am wynik meczyku ekstraklasy na ¿ywo i bez g³osu ogl¹da³am wiadomoœci sportowe
Kiedy Daniil zacz¹³ graÌ (utwory zna³am z Verbier, Wariacje Rachmaninowa prawie znam na pamiêÌ i nie mogê siê od nich od wielu dni uwolniÌ, nawet kiedy nie s³ucham, to œpiewam je sobie po cichu) ca³kowicie nastawiona na odbiór, bez ¿adnego rozproszenia, s³ucha³am i tylko s³ucha³am. To by³o jak medytacja. Od³o¿y³am ksi¹¿kê, zamknê³am oczy, zgasi³am œwiat³o, umoœci³am siê wygodnie i s³ysza³am dŸwiêk dobry, bardzo dobry, idealny. Nie ¿a³owa³am ani sekundy, ¿e nie jestem w Dusznikach, by³am ju¿ i pewnie jeszcze bêdê, ale tego intymnego domowego s³uchania sam na sam z dobrym radiem przy g³owie nigdy nie zapomnê. Zawsze na koncertach na ¿ywo prze¿ywa³am to, co opisa³a Joanna, rozproszenie, wyganianie myœli, próbê ³apania chwili, takie opanowywanie rozko³ysanej ³ódki na wielkich falach. Pierwszy raz w ¿yciu uda³o mi siê z³apaÌ kontakt z muzyk¹ niemal stuprocentowy, pierwszy raz osi¹gnê³am taki stopieù koncentracji na tym doœÌ d³ugim koncercie. Spokojnie mog³am sobie pochichotaÌ od pierwszych dŸwiêków bisowego walczyka, potem poœmiaÌ siê z tego "¿artu" na g³os, s³uchaczom na sali nie wypada³o. Daniil podtrzyma³ zdecydowanie i utwierdzi³ we mnie przekonanie, ¿e jest "moim" pianist¹ numer jeden.
Joanno, niedÂługo ChijE, moÂże bĂŞdzie okazja spotkaĂŚ siĂŞ na jakimÂś koncercie i pokonwersowaĂŚ po, bardzo bym chciaÂła
Jednego zazdroszczĂŞ, Âże mogliÂście siĂŞ spotkaĂŚ i podtrzymaĂŚ nowÂą ÂświeckÂą tradycjĂŞ spotkaĂą forumowiczĂłw Kuriera w realu
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #17 :
Sierpień 04, 2014, 13:20:18 »
ZapomniaÂłam dodaĂŚ, Âże przy preludiach przeÂżyÂłam powolne dosÂłowne opadanie szczĂŞki, na pograniczu wypadniĂŞcia z zawiasĂłw. TeÂż pierwszy raz aÂż tak zareagowaÂłam.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #18 :
Sierpień 04, 2014, 13:43:18 »
To moÂże wreszcie i ja:) DojechaÂłam do Dusznik w strugach deszczu i przy akompaniamencie grzmotĂłw i bÂłyskawic:) To wÂłaÂściwa oprawa powrotu do miejsca, do ktĂłrego tak dÂługo przenosiÂła siĂŞ tylko utĂŞskniona dusza
Dorota tak mocno nie przeÂżywa dusznickich peregrynacji, bo ona od czasu do czasu tutaj zaglÂąda. Dla mnie ten przyjazd jest niczym pielgrzymka Âśladami przeÂżyĂŚ sprzed trzech lat. WszĂŞdzie odnajdujĂŞ wspomnienia – i z przyjemnoÂściÂą stwierdzam, Âże prawie nic siĂŞ nie zmieniÂło. PrĂłcz, oczywiÂście, uczestnikĂłw. Ale teÂż, rzecz jasna, rzeka nie jest dwa razy taka sama, i my nie jesteÂśmy tacy sami;) WiĂŞc na stare wspomnienia nakÂładajÂą siĂŞ nowe gorÂące przeÂżycia, ktĂłrymi moÂże choĂŚ w zarysach sprĂłbujĂŞ siĂŞ z Wami podzieliĂŚ.
CzujĂŞ siĂŞ tutaj przecieÂż po czĂŞÂści przedstawicielkÂą wszystkich nas, uczestniczÂących ciaÂłem i/lub duszÂą w tamtym czasie, kiedy rozpoczĂŞÂła siĂŞ nasza bliska wiĂŞÂź z Dusznikami.
Co drugi rozgarniêty inaczej ma ponoÌ szczêœcie: nie doœÌ, ¿e uda³o mi siê zdobyÌ w ostatniej chwili miejsce na koncercie Trifiego, to w dodatku by³o to miejsce w I rzêdzie!! (rzutem na taœmê - a w³aœciwie - na kontuar
) Tak wiĂŞc wibracje jego uderzeĂą w klawiaturĂŞ czuÂłam niemal fizycznie, nie rozpraszaÂł mnie teÂż tÂłum ludzi przede mnÂą, byÂłam ja, fortepian i natchniona, obecna w innym wymiarze ÂświadomoÂści twarz DaniÂła. MouÂże tych wibracji byÂło dla mnie z poczÂątku zbyt duÂżo – i okazaÂło siĂŞ, Âże wiĂŞcej osĂłb byÂło jego ekspansywnym Czajkowskim nieco przytÂłoczonych:) Jednak juÂż pulsujÂący pasjÂą i Âżarem Rachmaninow wciÂągn¹³ mnie i porwaÂł zupeÂłnie, byÂło w nim i doœÌ emocji i jednak liryzmu. Podobnie jak na BeatĂŞ, podziaÂłaÂł na mnie hipnotyzujÂąco, niczym odprawiany przy dÂźwiĂŞkach bĂŞbnĂłw szamaĂąski rytuaÂł:) A juÂż etiudy Schumanna to byÂła prawdziwa magia, niezwykÂły transowy trip, oddane z ogromnym Âładunkiem emocjonalnym, wykonane brawurowo, wywoÂłaÂły gorÂącÂą owacjĂŞ. A na bis wreszcie pojawiÂł siĂŞ Chopin – i tu juÂż rozkleiÂłam siĂŞ do cna – bo ach, jak on czuje Chopina – tak, Âże aÂż prawie Âżal, Âże gra coÂś jeszcze innego:)) DaniÂł jest wÂłaÂściwie niezmordowany, roznosi go energia – bisy niemal nie miaÂły koĂąca, naprawdĂŞ trudno Âżeby nie wzbudziÂły zbiorowego entuzjazmu. I chyba nie tak czĂŞsto dusznicka nobliwa publicznoœÌ wydaje z siebie aÂż takie odgÂłosy przyrody
«
Ostatnia zmiana: Październik 18, 2015, 01:04:46 wysłane przez Aleksias
»
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #19 :
Sierpień 04, 2014, 14:25:03 »
To co Trifi wyprawiaÂł z fortepianem w bisach, takÂże pod wzglĂŞdem technicznym, naprawdĂŞ mogÂło wprawiĂŚ w podziw graniczÂący z osÂłupieniem:)) A jego wyraz twarzy przy krĂŞceniu walczyka - bezcenny
A po tej uczcie nasza czwĂłrka siĂŞgnĂŞÂła jeszcze po niezmiernie smakowity deser;) A to dziĂŞki temu, Âże przeszliÂśmy siĂŞ po wszystkim do grajÂącej fontanny. WracajÂąc, usÂłszeliÂśmy dobiegajÂące z dworku dÂźwiĂŞki muzyki....
Wydawa³oby siê, ¿e on naprawdê powinien mieÌ na dzisiaj doœÌ grania - próba, wyczerpuj¹cy koncert, niekoùcz¹cy siê ci¹g bisów... I oto Trifi siedzia³ sobie przy fortepianie i gra³ - tym razem dla siebie, dla przyjemnoœci
Prosto, piêknie, i tak, jak wtedy, gdy ³apa³ mnie za serce piêÌ lat temu - w impresjonistycznym rozmarzeniu. Podkradliœmy mu czêœÌ tego intymnego rozmarzenia, zaczajeni ukradkiem za oknem, przy wpó³otwartych tylnych drzwiach, póki siê nie zamknê³y - w mroku oœwietlanym blaskiem z³otych dusznickich latarni... niezwyk³e zakoùczenie piêknego zdarzenia.
A potem - có¿, by³ tylko jeden sposób godnego uczczenia tych wra¿eù - herbatka w Oazie, za mostkiem ponad szumi¹cym g³oœno strumieniem...
Herbatka siê zmieni³a, zmieni³ siê sk³ad pij¹cych, ale rytua³ pozosta³ i pozostaliœmy my wszyscy, bli¿ej lub dalej, a jednak razem, pochyleni nad muzyk¹, pielêgnuj¹cy przyjaŸù, unosz¹c w pamiêci kolejne - ju¿ wspomnienie, do którego bêdziemy wracaÌ
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2014, 15:21:37 wysłane przez Aleksias
»
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #20 :
Sierpień 04, 2014, 16:40:03 »
Wszystko w zasadzie juÂż zostaÂło napisane przez moje przesympatyczne przedmĂłwczynie, wiĂŞc cĂłz ja mogĂŞ dodaĂŚ?
Jestem dzisiaj w lekkim zawirowaniu z powodu przeemocjonowania. Za duÂżo dobrego na raz i w tak krĂłtkim czasie.
Aczkolwiek, jak Asia wspomniaÂła, podchodzĂŞ do dusznickich koncertĂłw z mniejszym nabozeĂąstwem. Tak to jest, gdy siĂŞ ma cos na wyciÂągniĂŞcie rĂŞki. Jednak wczoraj nareszcie nie byÂłam w pojedynkĂŞ. I muszĂŞ Wam powiedzieĂŚ, Âże chyba ta caÂła towarzyska otoczka plus Âświetne granie DaniÂła spowodowaÂły stan jak powyÂżej.
Trifonov gra³ niesamowicie, ale "bezpiecznie". Na szczêœcie, pomimo bardzo emocjonalnego grania, nie przeœwietli³ mnie na wylot. I nie piszê tego jako jakiœ zarzut w stosunku do niego. ¯e byÌ mo¿e jest powierzchowny. Nie. Jak wspomnia³am, jego emocjonalnoœÌ jest 'bezpieczna' dla mnie. Czasem lubiê pos³uchaÌ dla samych akustycznych przyjemnoœci, bez wg³êbiania siê zanadto, bez wpadania w "fazê". Dani³ œwietnie siê do tego nadaje. Bo przecie¿ s¹ tacy pianiœci, którzy nawet gdy tego nie chcê, zabieraj¹ mnie w muzyczne otch³anie i nie jestem w stanie siê temu oprzeÌ. Trifonov jest na tyle 'uprzejmy' i delikatny, ze nie robi nic wbrew woli s³uchacza. Takie mam wra¿enie. ByÌ mo¿e jest to te¿ kwestia repertuaru, który gra. Nie wiem jak to by by³o, gdyby zagra³ np. I sonatê Rachmaninowa czy II Chopina.
Ale radoœÌ ze s³uchania tak wspania³ych kaskad dŸwiêku by³a ogromna. Czysta przyjemnoœÌ. Bardzo podoba mi siê jego dŸwiêk, szczególnie w lirycznych partiach ( przecie¿ od dawna wiadomo, ze Dani³ to liryk). Koncert by³ udany, a muzykê potraktowa³am jako t³o do moich rozmyœlaù i wspomnieù ( to chyba nie œwiêtokradztwo?
)
Rytualny "afterek" w Oazie( reaktywowanej) musiaÂł byĂŚ i to byÂło wspaniaÂłe dopeÂłnienie niedzielnego wieczoru. CieszĂŞ siĂŞ, ze mogÂłam bliÂżej poznaĂŚ p. JoannĂŞ od PiĂŞknego UÂśmiechu, ktĂłrÂą tylko przelotnie widziaÂłam na koncercie Koli w Warszawie. Bardzo sympatycznie nam siĂŞ gawĂŞdziÂło...Barwne opowieÂści naszej Aleksias, herbatka nie-w- duÂżych-szklankach-i-bez-malin-i-cynamonu( tak to byÂło?), szumiÂący dusznicki potok za oknem...I znowu powiem: tak, to byÂło to!
Szkoda tylko, Âże tak krĂłtko...
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #21 :
Sierpień 04, 2014, 18:19:13 »
Ja teÂż ÂżaÂłujĂŞ
A w miêdzyczasie Emannuel Rimoldi zagra³ ca³¹ rundê Chopina - moim zdaniem bardzo klimatycznie. Co prawda z racji tzw. si³y wy¿szej kontemplowa³am nokturn, balladê i Poloneza-Fantazjê na ³aweczce przed dworkiem, ale nag³oœnienie jest tam naprawdê przyzwoite, a muzyka uskrzydla³a mi biegaj¹ce po klawiaturze palce (nie po tak szlachetnej klawiaturze, of kors
- jednak niemal moÂżna byÂło siĂŞ zapomnieĂŚ
) Z tego, co sÂłychaĂŚ przez megafon, ma bardzo piĂŞkny dÂźwiĂŞk - czy z wczeÂśniejszych koncertĂłw DwĂłjka teÂż ciÂągnie transmisje?
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2014, 18:27:37 wysłane przez Aleksias
»
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #22 :
Sierpień 04, 2014, 19:34:02 »
Zaczynam podejrzewaÌ, ¿e mog³o byÌ i tak, ¿e gdybym wczoraj wieczorem s³ucha³a Daniila na ¿ywo w Dworku Chopina, nie spodoba³by mi siê on tak bardzo, jak przez radio. Jakieœ Dwójkowe czary sprawi³y, ¿e z mojego domowego g³oœnika p³ynê³o samo czyste piêkno, w formie "akurat", bez ¿adnych "za", typu "za g³oœno", "za cicho", zbyt agresywnie, itp. W ka¿dym razie koncert, choÌ przez radio, spe³ni³ swoj¹ powinnoœÌ i chemia w organizmie zmieniona
Kto nie s³ucha³ transmisji, ten nie wie, ¿e prowadz¹ca j¹ Ró¿a Œwiatczyùska, po ka¿dym utworze werbalizowa³a moje w³asne entuzjastyczne myœli i zachwyty, a w przerwie koncertu odtworzono rozmowê z Daniilem. Zaprezentowa³ siê w niej z jak najlepszej strony, jako pouk³adany, zorganizowany, skromny m³ody cz³owiek. Nie mogê siê tylko z pani¹ Ró¿¹ zgodziÌ w jednym, ¿e Trifonov jest nieœmia³y.
Kati
- teÂż jestem dzisiaj w lekkim zawirowaniu...
Mozarcie
- myÂślĂŞ, Âże Daniil powinien dostaĂŚ nagrodĂŞ za poczucie humoru
Pewnie ma doÂżywotnie zaproszenie na festiwalowe koncerty w Dusznikach.
Asiu
- czu³aœ siê prawie jak George Sand pod fortepianem Chopina? Dziêki za telefon tu¿ spod dworku, bardzo silnie czujê, ¿e czêœÌ mnie wyby³a i b³¹ka siê gdzieœ pomiêdzy cz¹stkami powietrza, za które trzeba wnosiÌ op³atê klimatyczn¹ 3 z³ za dobê (nie podro¿a³a?). Zazdroszczê wieczornego (nocnego) podgl¹dania próby mistrza. I herbatki Oazowej (knajpka reaktywowana, hurra!).
CieszĂŞ siĂŞ, Âże obie Joanny wreszcie siĂŞ poznaÂły!
Dziêki za tak ró¿ne Wasze wra¿enia, plus moje w³asne, to jak s³uchanie koncertu w 4 cia³ach naraz
Za rok jubileusz, siedemdziesiÂąteczka stuknie festiwalowi, wiĂŞc myÂślĂŞ, Âże bĂŞdzie siĂŞ dziaÂło.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #23 :
Sierpień 04, 2014, 21:06:21 »
Wczorajszy program Daniila Trifonova, ku pamiĂŞci:
Piotr Czajkowski - Temat z wariacjami F-dur op. 19 nr 6
Sergiusz Rachmaninow - Wariacje na temat Chopina op. 22
Robert Schumann - Etiudy symfoniczne op. 13
Dzisiejszy repertuar Mateusza Borowiaka:
Padre Antonio Soler
Sonata 43 G-dur
Sonata 47 c-moll
Sonata 44 C-dur
Sonata 50 C-dur
Franciszek Schubert - Impromptu B-dur op. 142 nr 3
Fryderyk Chopin - Sonata b-moll op. 35
Maurice Ravel - Gaspard de la Nuit
Samuel Barber - Sonata es-moll op. 26
I trochĂŞ info o Mateuszu Borowiaku:
http://www.biurokarier.am.katowice.pl/?a=biurokarier&id_item=5780
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #24 :
Sierpień 07, 2014, 13:38:18 »
"Dyrektor artystyczny festiwalu prof. Piotr Paleczny zapowiedziaÂł, Âże prawdopodobnie juÂż w przyszÂłym roku recitale jubileuszowej odsÂłony imprezy bĂŞdÂą transmitowane on-line. – OczywiÂście Program 2 Polskiego Radia od wielu lat transmituje wystĂŞpy pianistĂłw w Dusznikach, za co jestem dozgonnie wdziĂŞczny, jednak dziĂŞki przekazowi w Internecie zyskamy byĂŚ moÂże tysiÂące kolejnych sÂłuchaczy"
http://www.polskieradio.pl/8/3664/Artykul/1195618,Tradycja-i-zmiany-Festiwal-w-Dusznikach-na-polmetku
clavia
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #25 :
Sierpień 07, 2014, 16:40:34 »
To Âświetnie! Ci co nie mÂągÂą tam byĂŚ bĂŞdÂą mogli zobaczyĂŚ.
TeÂż wygraÂłam pÂłytĂŞ i gratulujĂŞ tobie Beatko wygranej.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #26 :
Sierpień 07, 2014, 17:02:07 »
DziĂŞki, i ja Tobie gratulujĂŞ wygranej pÂłyty, Clavio
MaÂła rzecz, a tak bardzo cieszy.
Martwi mnie tylko to sÂłowo "prawdopodobnie".
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #27 :
Sierpień 07, 2014, 21:17:26 »
I ja gratulujĂŞ obu Paniom: Clavii i Beatcee
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
clavia
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #28 :
Sierpień 07, 2014, 21:32:55 »
DziĂŞkujĂŞ
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #29 :
Sierpień 08, 2014, 06:24:37 »
DziĂŞki
Strony: