Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
MiĂŞdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Van Cliburna, Fort Worth, Texas, USA
Strony: [
1
]
2
3
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: MiĂŞdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Van Cliburna, Fort Worth, Texas, USA (Przeczytany 35344 razy)
xbw
Ekspert
MiĂŞdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Van Cliburna, Fort Worth, Texas, USA
«
:
Maj 27, 2013, 13:41:38 »
JuÂż baÂłagan
Strona konkursu:
http://cliburn.org/landing.html
Archiwum konkursu:
http://www.cliburn.org/ondemand.html
Uczestnicy konkursu:
http://cliburn.org/cliburn-competition/current-competitors/
Kalendarz imprezy:
http://cliburn.org/cliburn-competition/performance-schedule/
I moÂżna gÂłosowaĂŚ na zwyciĂŞzcĂŞ
http://cliburn.org/vote.html
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
Odp: MiĂŞdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Van Cliburna, Fort Worth, Texas, USA
«
Odpowiedz #1 :
Maj 27, 2013, 18:02:34 »
DziĂŞki, Beatka!
Chocia¿by za skompletowanie linków- codziennie szukam ich, ¿eby coœ odnaleŸÌ z konkursu- teraz bêd¹ w jednym miejscu
Skoro powoÂłaÂłaÂś do Âżycia ten wÂątek - dbajmy WSPĂLNIE, aby nie obumarÂł zanim konkurs siĂŞ zakoĂączy.
W tej chwili zaczyna swĂłj I etap Francois Dumont: bĂŞdzie m.in. Gaspard de la nuit i Scherzo nr 3 Chopina
Z sesji, ktĂłra siĂŞ wÂłaÂśnie teraz zaczyna polecam wam teÂż Favorina (19:50) - obserwujĂŞ jego granie od pewnego czasu i nawet mi siĂŞ ono podoba..
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
Odp: MiĂŞdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Van Cliburna, Fort Worth, Texas, USA
«
Odpowiedz #2 :
Maj 27, 2013, 18:10:13 »
Czy technicznie jest moÂżliwe przeniesienie dotychczasowych postĂłw dot. konkursu, czyli tych o Marcinie Koziaku, Chozjainowie i kilku innych uczestnikach, o ktĂłrych pisaÂł Bartus TUTAJ?
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #3 :
Maj 27, 2013, 18:22:29 »
Och, jak on piêknie zacz¹³ Ravela..Ondine brzmi tak eterycznie, koronkowo, a przy tym dŸwiêcznie, jakieœ "wodne" i "podwodne" dŸwiêkowe gejzery roztacza Dumont - bardzo mi siê podoba!
Zobaczymy jak poradzi sobie z posĂŞpnym nastrojem Le Gibet i szyderczo- diabelskim Scarbo..
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #4 :
Maj 27, 2013, 19:15:24 »
By³o mi nieswojo, gdy s³ucha³am drugiej czêœci Gaspard -poczu³am atmosferê jak z koszmarnego snu. Lodowaty dreszcz przebieg³ mi po plecach. Ale brnê³am dalej - podda³am siê tej ponurej aurze. Ravel tutaj nie jest s³odki, ³atwy w odbiorze, ale niesie tyle obrazów, skojarzeù, wyobra¿eù, ¿e warto wejœÌ w ten barwny( tu w³aœciwie raczej ciemny) i trójwymiarowy œwiat.
Za to Scarbo wyda³o mi siê zbyt asekuracyjne, takie ostro¿ne: Dumont nie poszed³ na ca³oœÌ, nie szar¿owa³ i przez to nie "dobi³" mnie do koùca. A by³oby takie ³adne przypieczêtowanie ca³oœci..
CzekaÂłam na jego Chopina - w koĂącu to laureat V nagrody ostatniego konkursu. Niestety, Scherzo nie porwaÂło mnie - rĂłwnieÂż od strony technicznej. CzegoÂś mi brakowaÂło w nim.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #5 :
Maj 28, 2013, 11:29:18 »
SÂłucham Erica Zubera z odtworzenia, Mozart i Chopin, cykl Etiud op. 10, jak miÂło, Chopin piĂŞknie zagrany, choĂŚ troszkĂŞ zahaczeĂą, ale ogĂłlnie cudnie, klimat konkursu chopinowskiego
JeÂśli Eric dojdzie do finaÂłu, zagra III koncert Rachmaninowa.
http://cliburn.org/cliburn-competition/current-competitors/competitor-details/?ID=543
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #6 :
Maj 28, 2013, 13:27:22 »
Z Zuberem nie by³o a¿ tak dobrze: zaczynaj¹c cykl Etiud z op.10 "wy³o¿y³" siê ju¿ w pierwszej - nawet ja-laik-us³ysza³am, ¿e coœ jest nie tak: to nie by³y drobne zahaczenia, ale b³êdy tekstowe. Od kogoœ, kto zna nuty dowiedzia³am siê, ¿e po prostu coœ pomiesza³ czy opuœci³ w pasa¿ach. To na pewno go zdekoncentrowa³o i to s³ychaÌ tak¿e w drugiej etiudzie. Nie wiem jak jury do tego podejdzie, ale to by³ chyba powa¿ny b³¹d. Eric ma jeszcze drugie podejœcie w kolejnej fazie I etapu ( œroda 22:50), wiêc mo¿e zniweluje efekt tej pechowej sytuacji.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #7 :
Maj 29, 2013, 09:11:16 »
Cytat: kati Maj 28, 2013, 13:27:22
Z Zuberem nie by³o a¿ tak dobrze: zaczynaj¹c cykl Etiud z op.10 "wy³o¿y³" siê ju¿ w pierwszej - nawet ja-laik-us³ysza³am, ¿e coœ jest nie tak: to nie by³y drobne zahaczenia, ale b³êdy tekstowe. Od kogoœ, kto zna nuty dowiedzia³am siê, ¿e po prostu coœ pomiesza³ czy opuœci³ w pasa¿ach. To na pewno go zdekoncentrowa³o i to s³ychaÌ tak¿e w drugiej etiudzie. Nie wiem jak jury do tego podejdzie, ale to by³ chyba powa¿ny b³¹d. Eric ma jeszcze drugie podejœcie w kolejnej fazie I etapu ( œroda 22:50), wiêc mo¿e zniweluje efekt tej pechowej sytuacji.
Zuber nie tylko, ze nie wylozyl etiudy nr 1, ale zagral ja badzo dobrze. Te drobne zahaczenia (13:39 lub 13:50) nie sa az tak wazne, zeby od razu skopac artyste.
Nie wspomnialas o tym, ze Zuber zagral poprzedni utwor (Mozart) wyjatkowo pieknie.
Owsze pojawily sie bledy w arcytrudnej etiudzie nr 2, ale mimo wszystko nie przeszkadzalo mi to w ogolnym odbiorze tej etiudki.
Nie wspomnialas o bardzo udanej etiudzie nr 3....itd
kati, wydaje mi sie, ze jestes zbyt tendencyjna i zaslepiona swoim zlotolokim dzieckiem.
P.S.
Zuber jest jednym z moich faworytow.
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #8 :
Maj 29, 2013, 12:45:22 »
Twoje ostatnie zdanie, tzn. P.S. tÂłumaczy dlaczego znowu wytoczyÂłeÂś ciĂŞÂżki kaliber w mojÂą stronĂŞ..
ProponowaÂłabym, Bartusie, wiĂŞcej umiaru w sÂłowach.
Nie "skopa³am" artysty, tylko zauwa¿y³am oczywisty fakt. Dla Ciebie, dla Beatki, mo¿e i dla mnie nie mia³yby znaczenia jego potkniêcia i ogólny odbiór jego recitalu, ale nie zapominaj, ¿e to jest konkurs, a nie koncert. Jury z nosem w nutach nie wybacza ³atwo takich b³êdów. Ale oczywiœcie ¿yczê Erykowi szczêœcia i przejœcia do nastêpnego etapu - mo¿e szanowni jurorzy równie¿ poddali siê "ogólnemu wra¿eniu" i nie bêd¹ a¿ nadto surowi? Jednak¿e napiêcie na tej edycji konkursu jest ogromne - poziom wysoki - ktoœ bêdzie musia³ odpaœÌ. Wszystko siê mo¿e zdarzyÌ - równie¿ to, ze moi faworyci nie przejd¹. C'est la vie...
Tak, nie przes³ysza³eœ siê bartusie: FAWORYCI, a nie faworyt ( insynuuj¹c mi zaœlepienie Z³otolokim i tendencyjnoœÌ)
A przecie¿ bardzo mi siê podoba³ nasz Marcin ( wczoraj piêknie zagra³ nastêpn¹ czêœÌ I etapu - wspania³a Patetyczna Beethovena), Dumont o którym pisa³am. Deljavan by³ niesamowity graj¹c Etiudy Chopina z op.25. A dziœ pos³ucha³am Vadyma Kholodenki i nie zapomnê jego Preludium h-moll Bacha- Silotiego. Majstersztyk!
Kola dziÂś o 18:50 ( m.in. Sonata h-moll Liszta), zaraz po nim Deljavan ( Fantazja Schumanna op.17)
"TwĂłj" Zuber o 22:50 z op.111 Beethovena i kilkoma preludiami Rachmaninowa..
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #9 :
Maj 29, 2013, 13:09:43 »
MiaÂłam nosa
Napisa³am pocz¹tkowo, ¿e u Zubera us³ysza³am sporo b³êdów i zahaczeù, po czym oczyma wyobraŸni ujrza³am proœbê o dok³adne wyliczenie, w jakich miejscach i ile razy te b³êdy wychwyci³am, czego nie potrafi³abym sprecyzowaÌ i wykreœli³am s³owo b³êdy
Zuber to Zuber, lubimy go (za caÂłoksztaÂłt), jest sympatyczny, gra Chopina przyjemnie dla ucha polskiego odbiorcy.
Konkursu nie traktujĂŞ niewolniczo, jeÂśli mogĂŞ to sÂłucham, jeÂśli znajdĂŞ czas przy sprzyjajÂącym splocie okolicznoÂści, poodsÂłuchujĂŞ trochĂŞ post factum. ÂŻelazna rezerwa to konkurs chopinowski, wtedy
odstawiĂŞ wszystko
.
Kati, nie przejmuj siĂŞ sÂłowami Bartusa, dziĂŞkujĂŞ Ci, Âże tak mozolnie i wytrwale "ciÂągniesz" wÂątki, doceniam
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #10 :
Maj 29, 2013, 15:57:59 »
Twoje ostatnie zdanie, tzn. P.S. tÂłumaczy dlaczego znowu wytoczyÂłeÂś ciĂŞÂżki kaliber w mojÂą stronĂŞ..
Nielogiczne stwierdzenie, gdyz jednym z faworytow jest rowniez Twoj Hozjajnow.
ProponowaÂłabym, Bartusie, wiĂŞcej umiaru w sÂłowach.
O ktore slowa Ci chodzi?..."zahaczenia"," etiudki","doborze"...
zauwaÂżyÂłam oczywisty fakt
To na razie nie jest fakt. Prosze podac niewlasciwe nuty - konkretnie.
Nastepnie, prosze wyznaczyc wspolczynnik, ktory kwalifikuje do uzycia slowa "wylozyl" (ile niewlasciwych nut powoduje takie niezadowolenie).
Jak dotychczas wszyscy konkursowicze, ktorych sluchalem popelnili jakies bledy.
P.S.1
skopac = wylozyl
P.S.2
Ja tez doceniam, Âże tak mozolnie i wytrwale "ciÂągniesz" wÂątki.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #11 :
Maj 29, 2013, 16:43:36 »
mozolnie i wytrwale "ciÂągniesz" wÂątki
ProponowaÂłabym, xbw, wiĂŞcej umiaru w sÂłowach.
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #12 :
Maj 29, 2013, 18:08:16 »
Bartusie, juÂż nawet mnie nie zÂłoÂścisz, ale wrĂŞcz rozÂśmieszasz swoim "czepialstwem".
Dobrze wiesz o co chodzi, a tylko jÂątrzysz jak jakiÂś internetowy troll, aby tylko "podsyciĂŚ" atmosferĂŞ.
Powiedzmy, ¿e taki styl mi nie odpowiada. Nie mam ochoty t³umaczyÌ siê przed tob¹ ze swoich s³ów, które interpretujesz na swój sposób. I nie mów, ze znów uciekam od dyskusji.
Jeœli chodzi o konkrety dot. zuberowej Etiudy- to wiesz, ¿e ci nie odpowiem fachowo, bo nie jestem muzykiem. Ale je¿eli czyta³eœ uwa¿nie i ze zrozumieniem, to napisa³am sk¹d wiem o tych b³êdach. Niestety, konkretna odpowiedŸ - na priva- i bêdziesz musia³ na ni¹ trochê poczekaÌ, bo osoba która zwróci³a uwagê na pomy³ki tekstowe jest b.zajêta teraz.
Za chwilê zaczn¹ siê kolejne przes³uchania - przestudiowa³am repertuary poszczególnych wykonawców spoœród recitali, które da siê ogl¹daÌ o przyzwoitej porze, czyli powiedzmy do pó³nocy,
Co ciekawego zagrajÂą?
OprĂłcz wczeÂśniej wspomnianych: za chwilĂŞ o 18:00 - Alessandro Taverna wykona m.in. SonatĂŞ Medtnera nr 2, ktĂłra naleÂży do moich ulubionych i Messiaena "Regard de l'esprit de joie" (from Vingt regards sur l'Enfant-JĂŠsus) - nie znam tego, ale z tego, co pamiĂŞtam ktoÂś tu z naszego forum tĂŞskniÂł za tym rzadko wykonywanym utworem.
O 22:00 Jayson Gillham zagra WaldsteinowskÂą Beethovena i RapsodiĂŞ HiszpaĂąskÂą Liszta, o 23:50 Chernov op.111 Beethovena i Walc Mefisto Liszta.
Reszta w nocy, wiêc pozostaje archiwum które jest doœÌ szybko uzupe³niane.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #13 :
Maj 29, 2013, 19:12:05 »
Brawo Kola!! Bardzo piĂŞkny Chopin choĂŚ jestem przyzwyczajona do bardziej ekspresyjnej Barkaroli.
Ktos sÂłucha?? teraz Liszt!
http://www.franzschubert.pl/
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #14 :
Maj 29, 2013, 19:43:18 »
Ta sonata Liszta to taki samograj,Âże trudno tu coÂś zepsuĂŚ zwÂłaszcza gdy ma siĂŞ taka
technikĂŞ jak Kola.Mnie siĂŞ podobaÂło i publicznoÂści chyba teÂż.
http://www.franzschubert.pl/
Strony: [
1
]
2
3
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel: