Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Konkurs Muzyczny im. KrĂłlowej ElÂżbiety w Brukseli  (Przeczytany 38729 razy)
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #45 : Maj 29, 2013, 00:09:18 »

MyÂślĂŞ, Âże wygraĂŚ samym Mozartem byÂłoby jednak trudno, choĂŚ na pewno moÂżna zrobiĂŚ nim duÂże wraÂżenie (...)

Jasne, chodziÂło mi o to, czy zwyciĂŞzca konkursu musi siĂŞgaĂŚ w etapie mozartowskim po koncert d-moll czy c-moll - czy podobny "dobry efekt" moÂżna wywoÂłaĂŚ biorÂąc na warsztat inne koncerty Wolfganga. WÂłaÂściwie sam znalazÂłem odpowiedÂź - Trifonov w Moskwie graÂł koncert A-dur KV 488    Nie wyobraÂżam sobie wyÂłonienia zwyciĂŞzcy bez finaÂłowego Racha, Czajkowskiego, Brahmsa itd... 

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #46 : Maj 30, 2013, 01:22:45 »

Jasne, chodziÂło mi o to, czy zwyciĂŞzca konkursu musi siĂŞgaĂŚ w etapie mozartowskim po koncert d-moll czy c-moll - czy podobny "dobry efekt" moÂżna wywoÂłaĂŚ biorÂąc na warsztat inne koncerty Wolfganga. WÂłaÂściwie sam znalazÂłem odpowiedÂź - Trifonov w Moskwie graÂł koncert A-dur KV 488    Nie wyobraÂżam sobie wyÂłonienia zwyciĂŞzcy bez finaÂłowego Racha, Czajkowskiego, Brahmsa itd... 
To prawda:) Kochamy szlachetnÂą mozartowskÂą harmoniĂŞ, jednak lubimy teÂż byĂŚ porywani tymi uczuciowymi tajfunami, miotani wichrem i nokautowani burzÂą Zobaczymy, jak to bĂŞdzie w tym roku. JeÂśli wygra Zuo albo Geniet, dostaniemy potwierdzenie reguÂły "mocnego uderzenia" Ale, jak wyÂśledziÂłeÂś, mamy wyjÂątki. Och, ale ten radosny A-dur kryje w sobie prawdziwÂą emocjonalnÂą bombĂŞ:))

Nie wyrabiam siĂŞ na odsÂłuchy na Âżywo i z koniecznoÂści sÂłucham teraz z archiwum, nadrabiam zalegÂłoÂści.
Wczoraj po d-mollu Genieta zaczĂŞÂłam sÂłuchaĂŚ Roope Grondhala, ktĂłry na mĂłj gust jakoÂś za bardzo graÂł en si bemol majeur jak radosnÂą piosenkĂŞ o wioÂśnie CoÂś nawet przy tym chwilami przeÂżywaÂł, ale nie dotarÂł z tym do mnie:(

W zwi¹zku z czym przesta³am go s³uchaÌ i prze³¹czy³am siê na Yuntiana Liu, który tak¿e gra³ weso³¹ piosenkê o wioœnie, ale tu ona by³a jak najbardziej na czasie, bo to przecie¿ by³a wiosna ¿ycia - JEUNEhomme:)
Yuntian ÂśpiewaÂł sobie przez caÂły czas Chichot WyÂśpiewywaÂł np. te pereÂłkowe przebiegi w I czĂŞÂści  - "pa pa pa pa..." niczym Papageno:) - ale najwyraÂźniej mu to sÂłuÂżyÂło! Kiedy w pewnym momencie kamera pokazaÂła zaraz po takiej niemej produkcji twarz dyrygenta, ktĂłry... teÂż akurat podÂśpiewywaÂł, naprawdĂŞ serdecznie siĂŞ uÂśmiaÂłam:)) Stanowili obaj dobranÂą parĂŞ:) Yuntian jednak prĂłcz talentu wokalnego prezentuje teÂż moim zdaniem bardzo dobrÂą pianistykĂŞ

Nie mia³am si³y ju¿ pisaÌ, wiêc niniejszym odnotowujê to dziœ i udajê siê do archiwum na poszukiwanie III Racha i I Brahmsa, jeœli jeszcze bêdê mia³a si³ê, ale mo¿e najpierw pos³ucham naszego starego znajomego Zubera (jak wszyscy, to wszyscy Chichot) Jutro wolne, a noc jeszcze m³oda Chichot
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #47 : Maj 30, 2013, 20:43:26 »

Za chwilĂŞ finaÂłowy wystĂŞp Tysona:
zagra 15 SonatĂŞ Mozarta KV 533, Michela Petrossiana "In the Wake of Ea" oraz gwóŸdÂź programu , czyli koncert.  BĂŞdzie to II koncert Rachmaninowa
Prze³¹czajcie siê na kobrê lub na stronê konkursu

http://cobra.be/cm/cobra

lub

http://www.cmireb.be/cgi?usr=&lg=&pag=1645&rec=0&frm=0&par=aybabtu&idd=4425&fluxx=66835129
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #48 : Maj 30, 2013, 21:15:57 »

Dorotko, ja mam w tej chwili na wizji i fonii Yuntiana, ktĂłry bardzo Âładnie gra (i Âśpiewa Chichot) Beethovena. Tyson bĂŞdzie nastĂŞpny w kolejce:))
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #49 : Maj 30, 2013, 21:30:33 »

Tak, Yuntian wÂłaÂśnie skoĂączyÂł b-molla Czajkowskiego..Za chwilĂŞ juÂż rzeczywiÂście Tyson
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #50 : Maj 30, 2013, 21:34:13 »

Bardzo piĂŞknie zagraÂł, moim zdaniem, z pasjÂą i uczuciem:) Ja miaÂłam tu jeszcze u siebie bardzo nastrojowy akompaniament w postaci grzmotĂłw i bÂłyskawic Chichot
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #51 : Maj 30, 2013, 22:24:06 »

Uwazam, ze Tyson ma ³adniejsz¹ fryzure ni¿ mia³ na naszym Konkursie. I od razu s³ychaÌ, ze gra dziêki temu ciekawiej, dojrzalej i nie strzyga na publicznoœÌ wzrokiem. Jego gra jest u³ozona, utrzymana w ryzach, mo¿e az nazbyt. W Mozarcie (który w³asnie com s³ucham) brakuje mi czarodziejskich muœniêÌ, jest za to czarowna si³a muzycznej prawdy. Bo tym razem Tyson nic nie zmyœla, nie dopiêksza. Ugina sie i sk³ada wieniec przed monumentem mistrza. Cygan! Wie, ze tak trzeba i ¿e brzmi to cholernie poprawnie. Jurorzy lubi¹ tak¹ cholernoœÌ ekspresji: wywazon¹, lodowat¹ odcedzona od patosu lub frywolnoœci ekspresji. Tyson! - Jest w porzo.

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #52 : Maj 30, 2013, 22:29:59 »

No, Endrju! Daj z siebie wszystko - mam cichÂą nadziejĂŞ na spotkanie w Dusznikach! 
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #53 : Maj 30, 2013, 23:24:52 »

PrzepiĂŞknie gra Tyson! SÂłyszĂŞ wreszcie o czym opowiada fortepian niezagÂłuszony przez orkiestrĂŞ...Subtelnie i z uczuciem..
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #54 : Maj 30, 2013, 23:31:14 »

Ha:)) ZabierajÂąc siĂŞ do sÂłuchania II koncertu wchodzimy w Âświat bardzo piĂŞknej bajki. MyÂślĂŞ, Âże Andrew opowiedziaÂł jÂą nam naprawdĂŞ bardzo sugestywnie:) ProwadziÂł nas pewnÂą rĂŞkÂą przez wszystkie te cudne melodie do wystrzaÂłowego finaÂłu. Pan od klarnetu teÂż dawaÂł radĂŞ.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #55 : Maj 31, 2013, 00:00:15 »

A tymczasem w Ameryce....   Inni teÂż majÂą podobne problemy z nadmiarem szczĂŞÂścia naraz:) Na cliburnowskim Twitterze ktoÂś westchn¹³: "Andrew Tyson superbly finished his final in Queen Elizabeth in Brussels just now. Now I can 100% focus on Van Cliburn."

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #56 : Maj 31, 2013, 00:04:50 »

Niestety, koncertu Tysona nie ma wci¹¿ na archiwum konkursu...

kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #57 : Maj 31, 2013, 00:14:16 »

Pewnie bĂŞdzie dopiero jutro..Belgowie sÂą bardziej opieszali od AmerykanĂłw..

Taaa, nadmiar szczĂŞÂścia..W pewnym momencie prĂłbowaÂłam sÂłuchaĂŚ symultanicznie: Sonata h-moll Chopina by Dumont i chyba Petrossian z Brukseli..PiĂŞkna kakofonia, nie ma co.. CiĂŞÂżkie Âżycie melomana..I te trudne wybory..

SÂłucham teraz Favorina na Cliburnie. I nie muszĂŞ wybieraĂŚ pomiĂŞdzy. PiĂŞknie gra Liszta: "Harmonies poĂŠtiques et religieuses"..
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #58 : Maj 31, 2013, 00:28:02 »

JuÂż jest! BÂłyskawiczny atak kobry!  Chichot Czyli Andrew i jego Rach2

http://www.cobra.be/cm/cobra/cobra-mediaplayer/redactietips-cobra/kew2013-videozone/1.1643724
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #59 : Maj 31, 2013, 00:43:57 »

Pewnie bĂŞdzie dopiero jutro..Belgowie sÂą bardziej opieszali od AmerykanĂłw..

Taaa, nadmiar szczĂŞÂścia..W pewnym momencie prĂłbowaÂłam sÂłuchaĂŚ symultanicznie: Sonata h-moll Chopina by Dumont i chyba Petrossian z Brukseli..PiĂŞkna kakofonia, nie ma co.. CiĂŞÂżkie Âżycie melomana..I te trudne wybory..

SÂłucham teraz Favorina na Cliburnie. I nie muszĂŞ wybieraĂŚ pomiĂŞdzy. PiĂŞknie gra Liszta: "Harmonies poĂŠtiques et religieuses"..
Mozart westchn¹³by: jaka szkoda, ¿e nie mam dwóch g³ów:)))
TeÂż pisaÂłam o Faworinie w trakcie sÂłuchania, ale w uniesieniu kliknĂŞÂłam nie tam, gdzie trzeba i poszÂło w przestrzeĂą
Moja dusza od razu zareagowa³a pozytywnie na te natchnione melodie, które unios³y j¹ w górê w dusznickim koœció³ku:) Rozpostarciem skrzyde³ Bardzo poetycko zagra³, z nostalgi¹, tak jak trzeba:) No to czekamy na werdykt - kto do pó³fina³u:)
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2013, 00:48:17 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher twistedgamers paktprzyjazni black-for kalinowatyper