Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ranking utworĂłw, ktĂłre dziĂŞki konkursowym recitalom polubiliÂśmy najbardziej  (Przeczytany 50888 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #75 : Listopad 08, 2010, 11:20:35 »

Januszu- walc a-mol okazaÂł siĂŞ trudny, wiĂŞc wyszÂło tak jak w Âżyciu .
Bardzo czekam juÂż na tego walca.
Có¿, Moniko, gdyby ¿ycie nie stawia³o wyzwaù - byloby smutne i nudne. A ¿e kocham ¿ycie, a ¿e lubiê wyzwania, a ¿e wielbiê Chopina - jest mi z takimi problemami po drodze. Poza tym, ów Walc a-moll ( w odróznieniu od walca a-moll op. 34, który grywam ju¿ jakiœ czas), jest urzekajaco piêknym, lirycznym taùcem i bardzo dojrza³ym, wzruszaj¹cym utworem Fryderyka (skomponowa³ go pod koniec ¿ycia). Szlifuj¹c jego kolejn¹ warstwê pianistyczn¹ - rozkocha³em siê w nim bez reszty i nie wyobra¿am sobie, ¿e gdy nadejdzie pora nie pokocham go mi³oœcia dojrza³¹, jak ojciec swoje kolejne narodzone dziecko.

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #76 : Listopad 08, 2010, 11:39:48 »

Podziwiam CiĂŞ Januszu. Ja juÂż od dawna zamieniÂłam klawiaturĂŞ mojego pianina na klawiaturĂŞ komputera i tej pierwszej nie tykam.
Olu, proszê Ciê, wyci¹gnij swój instrument z zapiecka. Zobaczysz, ze warto! Naprawdê wiem co mówiê, bo podobnie jak Ty i ja kiedyœ postawi³em krzyzyk. Do mojego amtorskiego grania wróci³em po ponad cwierÌ wieku(!). I dziœ wiem z ca³¹ pewnoœci¹ - to by³a m¹dra i wartoœciowa decyzja. Dzisiaj moje pianino jest moim kolejnym, niezwyk³ym œwiatem, w którym, w zale¿noœci od nastroju, potrafiê chowaÌ sie przed szar¹ codziennoœci¹ i proz¹ ¿ycia i z którego, gdy wracam na ulice miasta, nie widze ju¿ tylko zabieganych, albo snujacych siê cieni, ale i kolorowe twarze przyjaciól, a nawet zieleù i kwiaty przy wielkomiejskich szarych gmachach. Od czasu gdy znów zacz¹³em graÌ - czuje siê wewnêtrznie piêkniejszy i potrafiê na ¿ycie spogl¹daÌ z optymizmem i nadziej¹.
Co do klawiatury komputera ... tej przecieÂż nie musisz odstawiac   Spoko

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Ola83
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #77 : Listopad 08, 2010, 11:53:33 »

DziĂŞkuje za te piĂŞkne sÂłowa zachĂŞty, Januszu, moÂże kiedyÂś, kiedyÂś z nich skorzystam .
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #78 : Listopad 08, 2010, 12:05:01 »

Januszu- jesteÂś naszym brylantem 
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #79 : Listopad 08, 2010, 12:07:24 »

Januszu!!
... rubata twoje czesto wynikaja z niepewnosci tekstu i
niedopracowanego palcowania. Dynamika troche za malo kontrastowa (zakonczenia fraz za glosne).

To prawda. I ja zdajĂŞ sobie sprawe z moich niedoskonaÂłoÂści. Twoje uwagi sÂą wiĂŞc dodatkowo dla mnie cenne - bo dodatkowo mobilizujÂą. To, Âże pewnych rzeczy juÂż raczej siĂŞ nie przeskoczy (chyba trzeba by wrĂłciĂŚ do dzieciĂąstwa ) - to inna sprawa. WaÂżne jednak, aby mieĂŚ ich ÂświadomoœÌ, aby chociaz je omijac jak siĂŞ da, lub przybliÂżac do wÂłasnego ideaÂłu, ktĂłry mĂłgÂłby byĂŚ osiagalny. DziĂŞki Ci za konstruktywnÂą opiniĂŞ  

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #80 : Listopad 08, 2010, 12:44:20 »

Januszu- jesteÂś naszym brylantem 
Moniko...
Nie wiem, czy na tym forum jest jakiÂś brylant, wiem natomiast, ze jest z pewnoÂściÂą perÂła - zaÂłozycielka i gospodyni naszego ukochanego Kuriera Szafarskiego 

GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #81 : Listopad 08, 2010, 15:08:41 »

A powracaj¹c do "g³odu..." Podobno nied³ugo ma wejœÌ w ¿ycie ustawa o "zakazie palenia w miejscach publicznych" - ale myœlê, ¿e mimo wszystko nie bêdzie to dotyczyÌ samochodu, chodnika, czy przejœcia dla pieszych..w przeciwnym razie cz³owiek naprawdê szybko bêdzie móg³ siê "wykoùczyÌ"

MĂłj samochĂłd to juÂż kraina dwutlenku wĂŞgla, moja rodzicielka wsiada do mojego auta tylko w ostatecznoÂści, wÂłaÂśnie ze wzglĂŞdu na zapach.

A co do nut, mam bardzo fajnÂą uproszczonÂą wersjĂŞ nokturnu op. 9 nr. 2. JeÂśli ktoÂś byÂłby zainteresowany mogĂŞ jÂą zeskanowaĂŚ, mam jÂą tylko na papierze, brzmi to tak: http://pgogus.wrzuta.pl/audio/3pXDAUwhBPr/nokturn_op.9_nr_2

A korzystajÂąc z okazji, moje preludium: http://pgogus.wrzuta.pl/audio/63I1MEetnK9/preludium

UWAGA Pianino niestrojone od 8 lat, do tego s³u¿y jako pó³ka i a¿ s³ychaÌ jak wszystko co na nim stoi psuje akustykê, ¿e nie wspomnê o umiejêtnoœciach.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #82 : Listopad 08, 2010, 17:13:31 »

Jest przeÂłamana wola, sÂą zaczÂątki, jest ziarno, ktĂłre moÂże obrodziĂŚ plonem... a Âże na na doÂżynki nie pora, to nic. Praktyka czyni mistrza, wieĂŚ nie zraÂżaj siĂŞ, Piotrze, i pracuj dalej Spoko

GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #83 : Listopad 08, 2010, 18:45:08 »

Na doÂżynki to w ogĂłle nie liczĂŞ, na ĂŚwiczenie czasu brak ale moÂże niedÂługo znajdĂŞ dÂłuÂższÂą chwilĂŞ.
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #84 : Listopad 08, 2010, 20:23:37 »

Ja te¿ jak Janusz mam k³opoty z technik¹ gry, bieg³oœci¹. Czasu siê nie oszuka . P. Tarnawska podziwia³a rêce m³odych Azjatów - delikatne, giêtkie palce, wrodzona bieg³oœÌ techniczna. Bior¹c to pod uwagê naprawdê podziwiam grê Janusza. Zachêcony Jego efektami obiecujê sobie te¿ poÌwiczyÌ na pianinie - skoùczê tylko u siebie roboty murarskie. Znalaz³em nawet nuty -wszystkie mazurki Chopina. Jeœli ktoœ chce to chêtnie zeskanujê i przeœlê. Pozdrawiam
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #85 : Listopad 08, 2010, 22:41:02 »

Z sobotniej audycji o Paderewskim dowiedziaÂłam siĂŞ, Âże Mistrz w pewnym momencie swojej muzycznej kariery powrĂłciÂł do ÂźrĂłdeÂł - do swojego nauczyciela, u ktĂłrego zacz¹³ od podstaw: od gamek i wprawek. I pewnie tak wÂłaÂśnie trzeba zacz¹Ì. SposĂłb dobry, skuteczny i ... nad wyraz irytujÂący, bo przecieÂż czÂłowiek chciaÂłby od razu mazurki, polonezy i walce. Polecam zatem wszystkim 313 wprawek na fortepian  Altberg i Romaszkowej. MusiaÂłam swego czasu ÂżyĂŚ z nimi w g³êbokiej przyjaÂźni wedÂług zasady dotyczÂącej robactwa - jak czegoÂś nie moÂżna zwalczyĂŚ, to trzeba polubiĂŚ! SprĂłbujĂŞ poszukaĂŚ w odmĂŞtach szafy, moÂże jeszcze je mam. Gdyby ktoÂś chciaÂł potem skorzystaĂŚ - zeskanujĂŞ!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #86 : Listopad 08, 2010, 23:34:04 »

o nie, aneliku, please!! tylko nie gamy i pasaÂże  Smutny

Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #87 : Listopad 09, 2010, 15:30:53 »

Brrr...jakieÂś wprawki ???Ja juÂż chyba wolĂŞ pograĂŚ etiudy Chopina w tempie extra wolnym, a potem moÂże siĂŞ da nieco przyÂśpieszyĂŚ (elektronicznie)
Ola83
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #88 : Listopad 09, 2010, 15:37:36 »

Brrr...jakieÂś wprawki ???Ja juÂż chyba wolĂŞ pograĂŚ etiudy Chopina w tempie extra wolnym, a potem moÂże siĂŞ da nieco przyÂśpieszyĂŚ (elektronicznie)
To Âświetny eksperyment, znajdzie siĂŞ ktoÂś chĂŞtny? (na pewno nie ja) NagraĂŚ, przyspieszyĂŚ przy odtwarzaniu i zobaczyĂŚ co z tego wyjdzie ).
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #89 : Listopad 09, 2010, 16:09:37 »

Wyjdzie na pewno coÂś podobnego jak z przyspieszonego z 33 do 72 winyla! O ile jeszcze ktoÂś wie o czym mĂłwiĂŞ! Chichot
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land thepunisher silverstar neder-live black-for