Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 25   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: DaniiÂł Trifonow - mÂłody, genialny pianista  (Przeczytany 147406 razy)
p.Joanna
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #135 : Marzec 07, 2012, 17:53:03 »

Moi Drodzy, w Filharmonii Narodowej sÂą bilety na koncert otwierajÂący Festiwal Beethovenowski, na 25.03.2012 godz. 19:00 zarezerwowane na moje nazwisko (Joanna UrbaĂąska). 11 rzÂąd, miejsca od 16, 8 sztuk, po 180 zÂł. MoÂżna je odebraĂŚ nie w kasie, ale na stoisku Stowarzyszenia, do soboty, 10.03. JeÂśli ktoÂś z Was byÂłby zainteresowany, proszĂŞ tylko zaznaczyĂŚ Pani na stoisku, Âże bilety sÂą juÂż wydrukowane.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #136 : Marzec 18, 2012, 01:09:38 »

14 marca DaniiÂł zadebiutowaÂł w sÂłynnej sali Wigmore Hall. Recenzje znakomite "the audience went wild"(ciekawe)
mam nadziejĂŞ, Âże recital zostaÂł zarejestrowany i moÂże nada go nasza DwĂłjka, ktĂłra regularnie te koncerty
transmituje.

http://www.lebrecht.co.uk/blog/?p=4803

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #137 : Marzec 18, 2012, 22:16:24 »

Czy ktoÂś z Was moÂże wie, cy Trifonov gra w najbliÂższym czasie w Polsce jaki koncert?

Reginko,
25 marca w Warszawie: http://www.beethoven.org.pl/pl/festiwalewielkanocne/xviwielkanocnyfestiwallvb/program
27 marca w Krakowie: http://www.filharmonia.krakow.pl/Strona_g³ówna/4103-RECITAL_FORTEPIANOWY.html
3 lipca - Busko-ZdrĂłj, recital

Reginka
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #138 : Marzec 19, 2012, 00:31:05 »

DziĂŞkujĂŞ bardzo
oglÂądaÂłam stronĂŞ Filharmonii Narodowej wielokrotnie i nie zauwaÂżyÂłam Trifonova..25 marca, ale ze mnie trÂąba
z³oœÌ mnie wziê³a teraz, bo nie zaplanowa³am tego wyjazdu..
zauwaÂżyÂłam tylko AvdeevÂą..w kwietniu
p.Joanna
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #139 : Marzec 28, 2012, 00:14:18 »

Koncet w Krakowie
By³am w raju i to wcale nie by³ recital fortepianowy, ale jakieœ misterium. I zdanie to jest wyrazem silnie powœci¹ganych emocji i nadal staram siê, Januszu, byÌ w swoich relacjach zdyscyplinowana. Jak cudownie by³o znowu zobaczyÌ na scenie sam fortepian. Usiad³am na swoim miejscu znacznie wczeœniej i tylko para przede mn¹ rozmawia³a o muzyce. Zorientowa³am siê, ¿e to znawcy. W pewnym momencie zaczêli komentowa jak s³ychaÌ w ró¿nych miejscach, wiêc skorzysta³am z okazji, aby zapytaÌ o nasze miejsca. Okaza³o siê, ¿e to najlepsze na sali do s³uchania fortepianu, a mi³a pani, która udzieli³a mi informacji jest mam¹ Marcina Koziaka, który wkrótce do³¹czy³ do niej i usiad³ tu¿ przede mn¹.
Mój absolutnie ukochany pianista, Danii³ Trifonov starannie zaplanowa³ swój recital. Pierwsz¹ czêœÌ rozpocz¹³ dwiema transkrypcjami pieœni Franciszka Schuberta, skrajnie odmiennymi. Jakby przygotowywa³ nas na sonatê, któr¹ równie¿ silnie skontrastowa³. Najpierw wiosna, namalowana przecudnej barwy dŸwiêkiem, a potem Die Stadt, mroczny, niepokoj¹cy zagrany przez Trifonova hipnotyzuj¹co. Szybko siê skoùczy³, ale publicznoœÌ ju¿ by³a w transie i tylko kilka osób zaczê³o niepewnie klaskaÌ. Danii³ powstrzyma³ oklaski jednym, p³ynnym ruchem, jakby nadal graj¹c. Postawi³ d³où do pionu, wnêtrzem do widowni prosz¹c o ciszê.
I zacz¹³ sonatê B-dur Schuberta. Mia³am wra¿enie, ¿e ostatni rok by³ przygotowaniem na ten moment. To, ¿e Was znalaz³am, ¿e Bartek wmanewrowa³ mnie w Winterriese, ¿e Agnieszka opowiada³a tym, jak dobrym, szczerym, otwartym cz³owiekiem by³ Schubert, ¿e w zwi¹zku z Pieœn¹ Mignon przeczyta³am ksi¹¿kê o nim by³o po to, ¿ebym teraz w pe³ni mog³a zatopiÌ siê w tym wykonaniu.
DziĂŞkujĂŞ Wam Wszystkim.
Kluczem do tego utworu jest uczciwoœÌ i szczeroœÌ, taka jak u Autora. JeÂśli ten warunek jest zachowany, moÂżna go interpretowaĂŚ na ró¿ne sposoby. MoÂżna jak Barry Douglas zagraĂŚ tak naturalnie i prosto, Âże rozumiemy jak jest to trudne i piĂŞkne, albo jak Trifonov, pokazaĂŚ czym jest szczera prawda dla dwudziestolatka.  Dwa g³ówne tematy pierwszej czĂŞÂści byÂły czarujÂący i, w opozycji, szorstko koĂączÂący kaÂżdÂą frazĂŞ. DrugÂą rozpocz¹³ niezwykle wolno, jak pó³tora roku temu Largetto na Konkursie. ZanurzaÂł siĂŞ w  ÂżaÂłobie, by zaraz potem przywoÂływaĂŚ siĂŞ do odpowiedniej powagi. Trzecia czêœÌ byÂła leciutkim, piĂłrkowym taĂącem. Cudowne granie. Czwarta powracaÂła do atmosfery pierwszej, nie dopowiadajÂąc puenty. SÂłuchaliÂśmy jak zaczarowani. Niewiarygodne jest to, Âże nadzwyczajna wrĂŞcz technika tego Maga, jest niezauwaÂżalna. Sama w sobie nie stanowi wartoÂści, jest caÂłkowicie podporzÂądkowana celowi.
Po przewie byÂł Cloud Debussy i etiudy Chopina.
MuszĂŞ to napisaĂŚ, choĂŚ serce mi pĂŞka. Debussy DaniiÂła Trifonova byÂł moim zdaniem lepszy niÂż RafaÂła Blechacza, na jego ostatniej pÂłycie.
UsÂłyszaÂłam obrazy Camilla Pissarro, malowane leciuteĂąkÂą kreskÂą, zamglone, nadmorkie krajobrazy. I zrozumiaÂłam nowy porzÂądek impresjonistycznej, muzycznej formy.
ByliÂśmy jak w narkotycznym transie, a miaÂło siĂŞ okazaĂŚ, Âże najlepsze dopiero przed nami.
W pierwszej etiudzie gna³ od koùca do koùca klawiatury jak szalony. W drugiej lata³ jak najl¿ejszy komar, w trzeciej doprowadzi³ mnie po raz pierwszy do p³aczu. Po raz drugi w szóstej, któr¹ gra³ jakby stan¹³ przed samym Bogiem, od siódmej Liszt móg³by siê uczyÌ, czym jest diabelski walc, ósma udowodni³a jak niewiarygodnie rozwin¹³ siê od Konkursu Chopinowskiego, a rewolucyjna doprowadzi³a publicznoœÌ do szaleùstwa. I nie przeszkadza³o nawet, ¿e tak odlecia³ w rewolucyjnym szale, ¿e mu etiuda wybuch³a w œrodku i ledwo j¹ pozbiera³. Pokaza³ mi na d³oni cierpienie mojego narodu. Znowu rycza³am.
A na koniec zagraÂł piĂŞĂŚ (!) bisĂłw. Najpierw ÂŚpiew Wody Schuberta/Liszta, potem Bacha/Rachmaninowa, Mefisto Walz'a Liszta, potem jak¹œ wariacjĂŞ na tema Straussa, po ktĂłrej krzyczaÂłam juÂż nie” brawo”, ale „wariat”, na koniec Musorgskiego Chopoka. To podobno jego wÂłasna transkrypcja duetu Rachmaninowa na podstawie Musorgskiego.
I po doÂświadczeniach dwĂłch ostatnich dni wiem na pewno, Âże nikt, pod Âżadny pozorem nie powinien zamykaĂŚ mi DaniiÂła Trifonova w Âżadnej orkiestrze. JeÂśli juÂż z orkiestrÂą, to w tle.
Wybaczcie, Âże nieco chaotyczna ta relacja, ale musiaÂłam siĂŞ z Wami podzieliĂŚ emocjami jeszcze dziÂś.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #140 : Marzec 28, 2012, 09:59:46 »

MusiaÂło byĂŚ rzeczywiÂście piĂŞknie Joanno. A ja wczoraj wieczorem myÂślaÂłam o tym koncercie.
Otó¿ wczorajszy wystêp Elizabeth Leonskiej w Bath by³ po prostu fenomenalny.
TeÂż graÂła sonatĂŞ B-dur i w Andante sostenuto doprowadziÂła mnie do Âłez. PomyÂślaÂłam sobie jak to zagra DaniiÂł.
CieszĂŞ siĂŞ, Âże teÂż wspaniale. Mam nadzieje, Âże na ChiJE teÂż bĂŞdzie ten sam repertuar.
I jak Beatka teÂż nie odpuszczĂŞ
A swojÂą drogÂą to ciekawe jak wielu rosyjskich pianistĂłw potrafi tak zrozumieĂŚ i odczuĂŚ tĂŞ wÂłasnie sonatĂŞ,
Judina, Richter, Leonskaja i teraz DaniiÂł.
To do zobaczenia w sierpniu. MoÂże zrobimy nasz zjazd wÂłaÂśnie w Warszawie??

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #141 : Marzec 28, 2012, 18:13:39 »

Joanno, przy najbliÂższym spotkaniu padnĂŞ przed TobÂą w pokÂłonie za takie realistyczne sprawozdania. Za tÂą krakowskÂą szczegĂłlnie dziĂŞkujĂŞ, zarĂłwno za treœÌ jak i formĂŞ 
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #142 : Marzec 28, 2012, 18:22:42 »

Joasiu, jestem pod wraÂżeniem recenzji. Ciekawa gradacja napiĂŞcia i punkt kulminacyjny (ktĂłry dostrzegam przy wspomnieniu Rewolucyjnej).    Bravo.

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #143 : Marzec 28, 2012, 18:43:49 »

Niedzielny warszawski koncert z udziaÂłem Daniila, Olga, oczywiÂście. Czy moÂżna jej nadaĂŚ jakieÂś honorowe czÂłonkostwo na naszym forum? 

http://www.youtube.com/watch?v=4T-W-Xf3Lmg

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #144 : Marzec 28, 2012, 19:45:11 »

Joanno,
raz kolejny jestem peÂłen podziwu dla Twego dziennikarskiego kunsztu, wraÂżliwoÂści duszy i kolorystyki sÂłowa. CzytajÂąc Twe wspaniaÂłe sprawozdanie autentycznie siĂŞ wzruszyÂłem. Tak dzieje siĂŞ ze mnÂą tylko wtedy, gdy prawdĂŞ czyiÂś emocji wiernie odwzorowuje prawda i autentzm sÂłowa. A Twoje sÂłowa byÂły dla mnie tak autentyczne, jak Twe Âłzy wywoÂłane magicznym czarem etiudy E-dur. WidziaÂłem te Âłzy na Twej twarzy naprawdĂŞ!
Na podobieùstwo misterium Dani³a, które przeszy³o Ciê do granic duszy - ja niemal razem z Tob¹ wspó³uczestniczy³em w tym niezwyk³ym duchowym przeistoczeniu.
Ma cherie Joanna! DziĂŞki ci za to hipnotyczne doznanie...

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
p.Joanna
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #145 : Marzec 28, 2012, 22:12:12 »

Nawet nie wiecie ile dla mnie znacz¹ Wasze mi³e s³owa. Jestem najsurowszym krytykiem swojego pisania, mam absolutn¹ œwiadomoœÌ wszystkich niedoskona³oœci, a moment naciœniêcia klawisza "wyœlij wiadomoœÌ" jest zawsze bardzo traumatyczny.

Do recenzji dodam tylko, ¿e na sali by³a niewiarygodna iloœÌ m³odych ludzi, co znaczy Januszu, ¿e ze œwiatem bêdzie wszystko w porz¹dku.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #146 : Marzec 28, 2012, 22:15:41 »

...
Do recenzji dodam tylko, ¿e na sali by³a niewiarygodna iloœÌ m³odych ludzi, co znaczy Januszu, ¿e ze œwiatem bêdzie wszystko w porz¹dku.
Chichot

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
p.Joanna
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #147 : Marzec 29, 2012, 17:26:51 »

Liszt z bisĂłw DaniiÂła Trifonova okazaÂł siĂŞ, dziĂŞki jednej z fanek na facebooku, Prokofiewem. Wasze serdeczne wpisy wpĂŞdziÂły mnie w pychĂŞ, ktĂłra zostaÂła niniejszym bardzo boleÂśnie i skutecznie ukarana.
emoll
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #148 : Marzec 30, 2012, 22:44:42 »

Nie wiem nic o pysze, ale przepiĂŞknie napisaÂłaÂś tĂŞ relacjĂŞ. DziĂŞki wielkie - ja jakoÂś nie padÂłem pod wraÂżeniem Trifonowa na Konkursie, potem teÂż nigdy nie udaÂło mi siĂŞ w peÂłni przekonaĂŚ, ale widzĂŞ, Âże na pewno warto!
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #149 : Maj 01, 2012, 21:28:06 »

S³ucham sobie Walca Mefisto z Tel Avivu i zadziwia mnie jak bardzo ró¿ni siê od tego zagranego nied³ugo potem w Moskwie, który jest dla mnie punktem odniesienia.

http://www.youtube.com/watch?v=P5FDtRiN6fY
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 25   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers black-for paktprzyjazni mini-land countrylife