Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
XIV MiĂŞdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego
Strony:
1
...
31
32
[
33
]
34
35
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XIV MiĂŞdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego (Przeczytany 153191 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
Odp: XIV MiĂŞdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego
«
Odpowiedz #480 :
Październik 28, 2011, 22:03:23 »
OdpukaÌ, pierwsza czêœÌ na razie mi siê œci¹ga:) Jeœli wszystko przejdzie g³adko, zaraz nakarmiê gryzonia
surma
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #481 :
Październik 29, 2011, 10:15:13 »
Cytat: Bodek1 Październik 27, 2011, 15:42:51
Podobnie jak trudno okreÂśliĂŚ kto najlepiej zagraÂł Wieniawskiego w finale Konkursu. ChociaÂż nie jest to takie trudne - wg mnie:
1. Koreanka
2. Japonka i Kazach (postawiÂłbym ich na jednym miejscu)
PrzesÂłuchujĂŞ sobie teraz czĂŞsto ich wykonania...
Witaj Bodku,
dobrze,ze przywrĂłciÂłeÂś sens tej dyskusji na wlasciwe tory.DziĂŞki.Burleskowo-kpiarskie
dywagacje miaÂły doprowadziĂŚ do absurdu, caÂłkiem niemerytorycznej egzotyki.
Jesli mam sie wypowiedziec co do Twojej uwagi sensownie, to musze przesluchac
w skupieniu ponownie. Chyba mam na to troche czasu?
SÂłonecznie pozdrowiam
surma
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #482 :
Październik 29, 2011, 10:19:27 »
Cytat: Monika_Aleksandra Październik 27, 2011, 15:12:56
Absolutnie nie o to mi chodziÂło.
Ju¿ dawno toczyliœmy dyskusjê na temat: Kto najbardziej w³aœciwie gra Chopina.. Doszliœmy z dyskusj¹ donik¹d, albowiem znajduj¹ siê tu zwolennicy ró¿nych interpretacji. Ka¿dy z nas ma swoje argumenty za i przeciw, dlatego jestem prawie pewna, ¿e do jednego stanowiska nie dojdziemy w tej sprawie. Aczkolwiek warto o tym rozmawiaÌ, bo dyskusja zawsze jest mi³a.
Szanowna Moniko,
IMHO dyskusja powinna byĂŚ rzeczowa. Niekoniecznie natomiast zgodna , bo tak jak kaÂżdy
z nas jest inny, podobnie ró¿ne s¹ mniemania i gusty. Znane: De gustibus non disputandum est.
Ale moÂżemy je chyba wymieniaĂŚ miĂŞdzy sobÂą? Samo potakiwanie jest chyba nudne. Jest w
zasadzie zastojem.
PoÂżytecznego dnia
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #483 :
Październik 29, 2011, 10:36:42 »
Tak, ale tu nie chodzi o gust, tylko o to, kto bardziej graÂł po "chopinowskiemu" czy po "wieniawskiemu". To nie jest sprawa gustu, tylko wiernoÂści wzorcowi. A poniewaÂż takowego nie mamy zachowanego, dyskusja staje siĂŞ o tyle niecelowa, Âże nie ma raczej Âżadnych podstaw, na ktĂłrych moÂżna by oprzeĂŚ rozstrzygniĂŞcie. A dyskusja na temat, czyja gra mi siĂŞ komuÂś bardziej podoba, to jest zupeÂłnie, ale to zupeÂłnie inny temat i poziom dyskusji.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
surma
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #484 :
Październik 29, 2011, 11:24:40 »
Skracasz mojÂą wypowiedÂź lub teÂż komprymujesz jÂą w sposĂłb niewÂłaÂściwy.
JeÂśli prowadzono naukowe badania na podstawie wypowiedzi uczniĂłw, gry uczniĂłw uczni, ktĂłrych nazwiska czĂŞÂściowo zacytowaÂłam, wypowiedzi wspĂłlczesnych Chopinowi innych pianistĂłw i krytykĂłw, listy, recenzje, omĂłwienia itd.,to moÂżna
w pewnym przybli¿eniu miec wyobra¿enie, jak on sam gra³. Zreszta istniej¹ jego ró¿ne wypowiedzi na ten temat, wiêc trzeba by³oby - przy calej krytyce - wzi¹Ì je równie¿ pod uwagê.A ten temat jest zamilczany tutaj ca³kowicie.
A Âże styl gry w XX wieku odmieniÂł siĂŞ, to piszÂą o tym znani muzykolodzy, a wiĂŞc musi to teÂż byc znane.Co nie znaczy,Âże muszĂŞ tkwiĂŚ w main streamie.
JeÂśli ktoÂś zna niemiecki, to mogĂŞ podesÂłaĂŚ felieton radiowy, na ktĂłrym duĂąski muzykolog z Bazylei Jesper Christens opowiada o wynikach swojej pracy i porĂłwnuje, komentuje grĂŞ tych wymienionych uczniĂłw uczni (tzw. Enkelschueler). Bardzo ciekawe!
NatknĂŞÂłam siĂŞ na niego z racji obchodzonego rĂłwnieÂż szeroko tutaj Roku Chopinowskiego 2010.
MoÂże Tereska, zamelduj siĂŞ proszĂŞ.
OtwĂłrzmy siĂŞ na Âświat, rĂłwnieÂż w sprawie Chopina!
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #485 :
Październik 30, 2011, 16:43:07 »
Co ma do rzeczy modne hasÂło otwarcia siĂŞ na Âświat? A moÂże i Âświat teÂż by siĂŞ raczyÂł na nas otworzyĂŚ? To nijak siĂŞ ma do naszej dyskusji.
A jeœli mówimy o sposobie odtwarzania muzyki dawnych mistrzów, to owszem, znamy przekazy. Wiem to wszystko. Ale mimo to niczego nie wiemy na pewno, bo te przekazy to tylko s³owa, a tymi trudno siê opisuje muzykê. GraÌ muzykê Chopina nale¿a³oby tak, jak on sam to robi³, bo to by³a jego muzyka. I taka powinna byÌ - jego, a wed³ug naszych o niej wyobra¿eù. Ale skazani jesteœmy na relacje i wyobra¿enia. Wzorca nie mamy, wiêc b³¹dzimy. Owszem, coœ tam wiemy, ale mimo to zdania co do tego, jak powinno siê graÌ Chopina pozostaj¹ podzielone.
Pozostajê przy swoim: sprawa wiernoœci wzorcowi nie da siê do koùca rozstrzygn¹Ì, a ocena, co siê komu bardziej podoba, to zupe³nie inna dyskusja.
Najlepiej by³oby, gdyby sam Chopin lub Wieniawski móg³ usi¹œÌ i przyznaÌ nagrody tym, którzy najlepiej odtwarzaj¹ jego muzykê. Ale to oczywiœcie niemo¿liwe.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #486 :
Październik 30, 2011, 17:16:30 »
Cytat: Niebieskooki Październik 30, 2011, 16:43:07
... Wzorca nie mamy, wiêc b³¹dzimy. Owszem, coœ tam wiemy, ale mimo to zdania co do tego, jak powinno siê graÌ Chopina pozostaj¹ podzielone.
Pozostajê przy swoim: sprawa wiernoœci wzorcowi nie da siê do koùca rozstrzygn¹Ì, a ocena, co siê komu bardziej podoba, to zupe³nie inna dyskusja.
Najlepiej by³oby, gdyby sam Chopin lub Wieniawski móg³ usi¹œÌ i przyznaÌ nagrody tym, którzy najlepiej odtwarzaj¹ jego muzykê. Ale to oczywiœcie niemo¿liwe.
Niemozliwe a i czy potrzebne?
Poza oczywistym faktem braku wiarygodnego wzorca pozostaje pytanie, (na które zwróci³ uwagê musamann) czy gdyby jednak wzorzec siê zachowa³ - czy by³by dla nas wci¹¿ wart wysi³ku, by go powielaÌ, by ku niemu d¹¿yÌ? Czy, poza walorami kulturowo-historycznymi - to mia³oby praktyczny sens?? Warto uzmys³owiÌ sobie, ¿e o ile w dziedzinie budowy skrzypiec od czasu Wieniawskiego nie zmieni³o siê prawie NIC (mo¿e lepsze dziœ produkuje siê kalafonie
), o tyle wspó³czesne fortepiany maj¹ siê nijak do instrumentów, na których grywa³ Chopin. WielorakoœÌ barwy, si³a dŸwiêku, jakoœÌ t³umików, nawet mechanizm repetycji m³otków dzisiaj jest z innego œwiata. Przekonujemy sie o tym za ka¿dym razem, gdy s³uchamy muzyki na fortepianach z minionych epok. (By³bym hipokryt¹ twierdz¹c, ¿e nad wspó³czesne brzmienie przyk³adowego Steinwaya preferujê brzmienie "staruszków"). Gdy zaœ do kwestii konstrukcyjnych dodamy niezwykle rozwiniêt¹ technikê wykonawcz¹, której poziom z pewnoœci¹ wzniós³ siê przez lata na niebotyczne szczyty, gdy dodamy specyfikê i zdobycze wspó³czesnej myœli technicznej w odniesieniu do architektury u¿ytkowej sal koncertowych (wyk³adziny, ekrany dŸwiêkoch³onne, lustra, wzmacniacze akustyczne), gdy jeszcze uwzglêdnimy mo¿liwoœci jakie dodaje wykonawcom wspó³czesna re¿yseria dŸwiêku - zrozumieny, ¿e koùcowy "efekt" od tego, którego doœwiadcza³ wspó³czesny Chopinowi meloman dziel¹ przepaœcie. Jestem pewien, ze i sam Chopin maj¹c do dyspozycji to, co maja dzisiejsi pianiœci - komponowa³by inaczej, a z pewnoscia nie wali³ w czambu³ wszystkiego, co i jak oferuj¹ oni dzisiejszej publicznoœci.
Czy jest wiĂŞc sens za wszelkÂą cenĂŞ prĂłbowaĂŚĂŚ nasladowaĂŚ Chopina? Chyba nie. Czasy w jakich on zyÂł zostaÂły z tyÂłu. My biegniemy z naszymi.
A poza tym... czy pamiĂŞtacie moje pytanie (z innego wÂątku) i zaskakujÂącÂą konkluzjĂŞ a propos - kto lepiej wykonywaÂł preludium Rachmaninowa: jego kompozytor - wielki Sergiusz Rachmaninow? czy jednak wspĂłlczesni nam pianisci? Okazuje siĂŞ, ze jednak wspĂłlczesni pianiÂści naszym zdaniem lepiej! (w kaÂżdym bÂądÂź razie - wiĂŞcej wycisnĂŞli z utworu emocji i artystycznych doznaĂą). Czy byÂłby zatem sens na siÂłe upierac siĂŞ przy interpretacji Rachmanionowa, skoro interpretacja np. Kissina jest nam bliÂższa i bardziej dla nas "prawdziwa"?!! Gdyby jakims cudem byÂły nam dostĂŞpne nagrania Chopina - efekt naszego eksperymentu mĂłgÂłby byĂŚ podobny...
(A propos:
Podbnie, jak nasza Monika, jestem ciekawski. Co ja bym daÂł, Âżeby posÂłuchaĂŚ samego Chopina
. Ale czy po takim doznaniu nie zniecheci³bym siê do wspólczesnych wykonaù? - Jasne, ze nie. CiekawoœÌ tego, co tu i teraz i w jakim kierunku? - i w tym kontekscie by zwyciê¿y³a
)
«
Ostatnia zmiana: Październik 30, 2011, 18:26:51 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #487 :
Październik 30, 2011, 18:50:44 »
Cytat: Janusz1228 Październik 30, 2011, 17:16:30
A poza tym... czy pamiĂŞtacie moje pytanie (z innego wÂątku) i zaskakujÂącÂą konkluzjĂŞ a propos - kto lepiej wykonywaÂł preludium Rachmaninowa: jego kompozytor - wielki Sergiusz Rachmaninow? czy jednak wspĂłlczesni nam pianisci? Okazuje siĂŞ, ze jednak wspĂłlczesni pianiÂści naszym zdaniem lepiej! (w kaÂżdym bÂądÂź razie - wiĂŞcej wycisnĂŞli z utworu emocji i artystycznych doznaĂą). Czy byÂłby zatem sens na siÂłe upierac siĂŞ przy interpretacji Rachmanionowa, skoro interpretacja np. Kissina jest nam bliÂższa i bardziej dla nas "prawdziwa"?!! Gdyby jakims cudem byÂły nam dostĂŞpne nagrania Chopina - efekt naszego eksperymentu mĂłgÂłby byĂŚ podobny...
No nie, g³osy przecie¿ by³y ró¿ne i ostatecznie wniosek by³ taki, ¿e to jest wy³¹cznie kwestia gustu, nie mówi¹c o tym, ¿e Mistrz mia³ mniej korzystne warunki, bêd¹c odtwarzanym ze starej p³yty:)
TwĂłrca ma tĂŞ przewagĂŞ nad wykonawcÂą, Âże wie najlepiej, co i jak chciaÂł nam powiedzieĂŚ:)) Zatem o ile dysponuje odpowiednim warsztatem, a Rachmaninow czy Chopin byli rĂłwnieÂż wirtuozami fortepianu, jego wykonanie, nawet gdyby inne spodobaÂły nam siĂŞ bardziej, ma niewÂątpliwÂą, nieocenionÂą zaletĂŞ - jest wykonaniem autorskim:)
Tak samo zapewne kwestiÂą indywidualnego wyboru bĂŞdzie, czy skÂłonimy siĂŞ do poszukiwaĂą i wariacji wÂłasnych na temat dzieÂł wielkich klasykĂłw, czy poprzez ich sztukĂŞ bĂŞdziemy przemawiaĂŚ bardziej swoim gÂłosem, czy z kolei bĂŞdziemy raczej odszukiwaĂŚ i pielĂŞgnowaĂŚ to, co oni chcieli oddaĂŚ w swojej muzyce. Z pewnoÂściÂą oba trendy w muzyce sÂą waÂżne i potrzebne.
Co do skrzypiec, tu jest taka zabawna sprawa, Âże starsze instrumenty brzmiÂą lepiej - chyba jeszcze nikomu nie udaÂło siĂŞ dostatecznie dobrze podrobiĂŚ starych MistrzĂłw sztuki lutniczej.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #488 :
Październik 30, 2011, 19:22:37 »
Uprzejmie ale stanowczo protestujĂŞ Januszu, jako wielbicielka sztuki
pianistycznej Rachmaninowa. Jego kreacje sÂą na pograniczu genialnoÂści.
BĂŞdÂą sÂłuchane, te ktĂłre siĂŞ zachowaÂły, gdy o Kissinie nikt juÂż nie bĂŞdzie pamiĂŞtaÂł.
Sztuka to nie technika czy cywilizacja, nie umiemy budowaĂŚ skrzypiec, nie umiemy budowaĂŚ katedr
i naszym wspó³czesnym pianistom du¿o brakuje do poziomu Rachmaninowa, Horowitza czy Goulda.
Czasy wielkich mineÂły, co oczywiÂście nie oznacza ,Âże nie wrĂłcÂą
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #489 :
Październik 30, 2011, 19:24:43 »
Cytat: Aleksias Październik 30, 2011, 18:50:44
No nie, g³osy przecie¿ by³y ró¿ne i ostatecznie wniosek by³ taki, ¿e to jest wy³¹cznie kwestia gustu, nie mówi¹c o tym, ¿e Mistrz mia³ mniej korzystne warunki, bêd¹c odtwarzanym ze starej p³yty:)
TwĂłrca ma tĂŞ przewagĂŞ nad wykonawcÂą, Âże wie najlepiej, co i jak chciaÂł nam powiedzieĂŚ:)) Zatem o ile dysponuje odpowiednim warsztatem, a Rachmaninow czy Chopin byli rĂłwnieÂż wirtuozami fortepianu, jego wykonanie, nawet gdyby inne spodobaÂły nam siĂŞ bardziej, ma niewÂątpliwÂą, nieocenionÂą zaletĂŞ - jest wykonaniem autorskim:)
masz racjĂŞ, zapomniaÂłem, gÂłosy byÂły roÂżne. Ale juÂż sam ten fakt udowadnia, ze nie zawsze wizja kompozytora przemawia do nas silniej i jest bardziej przekonujÂąca od wizji odtwĂłrcy (przypomnijmy sobie sÂławetne zwierzenia Chopina, w ktĂłrych zazdroÂściÂł Lisztowi interpretacji jego etiud)
Dla wizji kompozytora oczywiÂście trzeba zawsze mieĂŚ szacunek, ale to przecieÂż nie oznacza, ze trzeba tĂŞ wizjĂŞ oprawiaĂŚ w ramki, uznawaĂŚ za wzorzec absolutny i dalej juÂż nic nie poszukiwaĂŚ. Bo wtedy Sztuka przestaÂłaby byĂŚ SztukÂą, a rzemiosÂłem, albo matematyczno-fizykalnym tworem. Ja takiej Sztuki nie chcĂŞ. Pewno nie tylko ja.
«
Ostatnia zmiana: Październik 30, 2011, 21:05:04 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #490 :
Październik 30, 2011, 19:34:03 »
Cytat: TeresaGrob Październik 30, 2011, 19:22:37
Uprzejmie ale stanowczo protestujĂŞ Januszu, jako wielbicielka sztuki
pianistycznej Rachmaninowa. Jego kreacje sÂą na pograniczu genialnoÂści.
W zasadzie co do Rachmaninowa mam podobnÂą opiniĂŞ, ale przecieÂż to nie w tym problem.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #491 :
Październik 30, 2011, 19:38:56 »
No wiem, Âże nie w tym, ale w pozostaÂłych siĂŞ zgadzam, wiĂŞc nie ma co polemizowaĂŚ
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #492 :
Październik 30, 2011, 19:42:06 »
Sztuka to nie technika czy cywilizacja, nie umiemy budowaĂŚ skrzypiec, nie umiemy budowaĂŚ katedr
i naszym wspó³czesnym pianistom du¿o brakuje do poziomu Rachmaninowa, Horowitza czy Goulda.
zwróÌ jednak uwagê, ze parê rzeczy udaje nam siê jednak robiÌ troche lepiej, jak naszym pradziadkom. Umiemy na przyk³ad perfekcyjnie rejestrowaÌ dŸwiêk. A to ma kolosalny wp³yw na metodê nauki i analizê muzykologiczn¹ utworu muzycznego.
Co do zaÂź Horowitza, Goulda, Rachmaninowa... kaÂżdy z nich byÂł wielkÂą indywidualnoÂściÂą. Ale oni juÂż nie ÂżyjÂą. Za to ÂżyjÂą inni: Zimerman, SokoÂłow, Argerich... Konia z rzĂŞdem temu, kto potrafi mierzyc ich geniusz wspĂłlnÂą miarÂą i kto potrafi ich ustawiĂŚ w szeregu...
«
Ostatnia zmiana: Październik 30, 2011, 21:06:42 wysłane przez Janusz1228
»
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #493 :
Październik 30, 2011, 22:24:02 »
To jest ciekawe zagadnienie, Tereniu:
Dlaczego nasze katedry i skrzypce nie majÂą duszy?
Jest taka chiĂąska baϝ – cesarz kazaÂł dzwonnikowi odlaĂŚ doskonale brzmiÂący dzwon pod groÂźbÂą utraty Âżycia, jednak serce dzwonu za kaÂżdym razem miaÂło jak¹œ skazĂŞ, dÂźwiĂŞk byÂł nieczysty. W dzieĂą ostatniej prĂłby cĂłrka mistrza rzuciÂła siĂŞ w roztopiony metal... Tym razem dÂźwiĂŞk dzwonu byÂł doskonaÂły. Cesarz darowaÂł mistrzowi Âżycie i spytaÂł go, jakiej chce nagrody. Nie moÂżesz mi nic podarowaĂŚ, panie – rzekÂł mistrz. To ja podarowaÂłem to, co miaÂłem najdroÂższego – swoje dziecko. W sercu dzwonu biÂło serce jego cĂłrki.
W katedrach prĂłcz kamieni zaprawy i szkÂła jest zamkniĂŞta miÂłoœÌ ludzi, ktĂłrzy je tworzyli. Ich modlitwy i pragnienia, ktĂłre ich uskrzydlaÂły. Jest w nich teÂż mnĂłstwo potu, wysiÂłku, nawet krwi. MajÂą duszĂŞ. DoskonaÂłoœÌ technologiczna to nie wszytko, to nie to samo. My budujemy nasze oszaÂłamiajÂące drapacze chmur za pomocÂą maszyn, Âłatwo i szybko, bez sentymentĂłw. To nie wyraz naszej pokory, a symbol naszej potĂŞgi. One sÂą doskonaÂłe i robiÂą wraÂżenie, ale czy majÂą duszĂŞ? MoÂże to brzmi nieco metafizycznie, a jednak.. ZresztÂą nowoczesne katedry, to centra handlowe – "ÂświÂątynie konsumpcji" - miejsca, w ktĂłrych trudno o metafizykĂŞ:)
Jaka tajemnica tkwi w dzieÂłach Stradivariusa, ktĂłrej nie jest w stanie pokonaĂŚ caÂła nasza drobiazgowa analiza i wyszukana technika? CzyÂżby byÂła to... miÂłoœÌ? MoÂże to tak, jak z droÂżdÂżowym ciastem, ktĂłre doÂświadczona gospodyni kazaÂła urabiaĂŚ rĂŞkÂą, nie zaÂś mikserem, pouczajÂąc, iÂż „z miksera miÂłoœÌ do ciasta nie spÂłynie”
)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #494 :
Październik 30, 2011, 22:43:24 »
Kwestia duszy mo¿e siê te¿ stosowaÌ do kreacji pianistów. Janusz ma racjê, ¿e i dziœ pojawiaj¹ siê genialne osobowoœci. A Terenia ma racjê, ¿e ogó³ pianistów nie dorasta do rangi dawnych mistrzów, mimo, ¿e byÌ mo¿e przewy¿szaj¹ ich sprawnoœci¹ techniczn¹. Wiêc mo¿e znowu kwestia w tym, ¿e zbytnio jesteœmy zadufani w si³ê techniki - tym razem rozumianej jako sprawnoœÌ manualna. No a jeœli z tego technicznego "miksera" wyÌwiczonych do perfekcji palców nie sp³ynie na klawiaturê mi³oœÌ, nie przebiegnie iskra genialnego ducha, to nie bêdzie to...
Januszu, oczywiÂście masz wiele racji. ChociaÂż uwielbienie dla twĂłrcy i ustalanie go jako pewnego wzorca nie musi oznaczaĂŚ w Âżadnym razie stagnacji w sztuce. On przeciez ma byĂŚ wzorcem
swojej
muzyki, nie sztuki w ogĂłle. KaÂżdy nastĂŞpny twĂłrca, czerpiÂąc takÂże z jego dokonaĂą, pĂłjdzie dalej we wÂłasnej kreacji. Ba, tyle Âże to bĂŞdzie juÂż
jego
kreacja. BĂŞdzie to siĂŞ nazywaÂło np. "Sonata Kreutzerowska Beethovena" niezaleÂżnie, ile tam taktĂłw i w ktĂłrych miejscach przepisaÂł od Wolfiego;)) Pytanie, do jakiego stopnia bĂŞdziemy uznawaĂŚ twĂłrcze przeksztaÂłcenia w utworze artysty. Pojawia siĂŞ taka kwestia np. w tÂłumaczeniach. MogÂą byĂŚ tÂłumaczenia wierne, bardziej swobodne, a na pewnym etapie inwencja tlumacza idzie juÂż tak daleko, Âże to juÂż wÂłaÂściwie nie jest tÂłumaczenie - zaczyna siĂŞ to nazywaĂŚ adaptacjÂą, a potem - utworem wÂłasnym w oparciu o oryginaÂł:))
ZresztÂą zgoda, Âże takie twĂłrcze kombinacje mogÂą byĂŚ bardzo ciekawe. ChoĂŚby te wszystkie "wariacje na temat" jednych artystĂłw pisane przez drugich, gdzie nie wiadomo, kogo podziwiaĂŚ bardziej:) Ale jednoczeÂśnie - moim zdaniem - powinien istnieĂŚ i byĂŚ pielĂŞgnowany wzorzec. Bo inaczej w pewnym momencie nie bĂŞdzie juÂż nawet wiadomo, do czego siĂŞ odwoÂłujemy i co ma byĂŚ twĂłrczo przeksztaÂłcane;))
StÂąd myÂślĂŞ te apele o obronĂŞ "chopinowskiego idiomu" na Konkursie Chopinowskim. ZresztÂą nie wiem, Januszu, czy ty nie wystĂŞpujesz tu jako advocatus diaboli:) Wszak jesteÂś najgorĂŞtszym tu obroĂącÂą pamiĂŞci Fryderyka
Strony:
1
...
31
32
[
33
]
34
35
Do góry
Drukuj