Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
XIV MiĂŞdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego
Strony:
1
...
13
14
[
15
]
16
17
...
35
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XIV MiĂŞdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego (Przeczytany 153787 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
Odp: XIV MiĂŞdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego
«
Odpowiedz #210 :
Październik 19, 2011, 21:08:00 »
Niezwyk³y koncert i zjawiskowe wykonanie.... Có¿ za magia. Oczarowa³a s³uchaczy. Nie chcia³o siê, ¿eby siê to skoùczy³o. Artystka o du¿ej osobowoœci i piêknej duszy.
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #211 :
Październik 19, 2011, 21:13:08 »
Sibeliusa nie znaÂłem. Ale po dzisiejszym na pewno siĂŞ zainteresujĂŞ tym kompozytorem. PiĂŞknie zagrany koncert, wraÂżenia niespotykane.
http://franzschubert.pl
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #212 :
Październik 19, 2011, 21:33:27 »
A wiĂŞc okiem i uchem laika.
1. Arata Yumi - PorwaÂł siĂŞ na Szostakowicza. To chyba byÂło zadanie bardzo trudne. NiesÂłychane skupienie, widoczny niepokĂłj, szczegĂłlnie pilnowaÂł siĂŞ w cichych fragmentach. WybraÂł bardzo trudny repertuar, owszem, sprzyjajÂący pokazaniu siĂŞ, ale byÂło to jak dla mnie nieco przyciĂŞÂżkie. ByĂŚ moÂże jednak nie zwrĂłciÂłbym na to uwagi, gdybym tylko sÂłuchaÂł. To mÂłody czÂłowiek i naprawdĂŞ moÂżemy jeszcze o nim usÂłyszeĂŚ, ale konkursu nie wygra.
2. Soyoung Yoon - Co za pewnoœÌ siebie! Wiedzia³a, ¿e jest dobrze przygotowana, ¿e repertuar jej le¿y. Wysz³a na wystêp z t¹ pewnoœci¹ i podbi³a publicznoœÌ, jak równie¿ widaÌ by³o, ¿e cz³onkom orkiestry te¿ siê podoba³o. Gra³a pewnie, widaÌ by³o, ¿e jest nies³ychanie muzykalna, a gra sprawia jej przyjemnoœÌ. Zdecydowanie pobi³a Japoùczyka. WidaÌ by³o i s³ychaÌ te 8 lat przewagi w doœwiadczeniu. Czy to wystarczy? Trudno przewidywaÌ. Ale a¿ nie chcia³o siê, ¿eby koùczy³a. Zaszala³a dziewczyna jeszcze pod koniec. Pewnie znawcy wychwycili wiêcej niedoci¹gniêÌ ni¿ ja, ale powiedzia³bym, ¿e by³y to detale.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #213 :
Październik 19, 2011, 22:16:32 »
Wzruszaj¹cy koncert. Dalem sie ca³kowicie poddaÌ urokowi Koreanki, uwiod³a ca³¹ salê. To nic, ze zjecha³a trochê fina³. To jest Artystka, gosh!
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #214 :
Październik 19, 2011, 22:57:49 »
Konradzie.
1. Oczywiscie,ze mozna zagrac na wyzszych strunach.
Jednak niektore kompozycje (kompozytorzy) celowo nakazuja gre w wysokich pozycja na niskich strunach,by uzyskac specyficzna barwe.
Tzn. Gra wysoko na strunie dziweku "a1" brzmi miesiscie, mocno,ciemno. Brzmienie zupelnie inne niz "a1" na strunie D (4 palec).
A juz kompletnie inaczej brzmi pusta struna "a1".
Jak widzisz gra na skrzypcach to nie tylko artykulacja, intonacja,ale rowniez barwa.
2. Sieganie palcami do konca gryfu w duzej mierze zalezy od skretu lokcia (nie tylko elastycznosc nadgarstka)
Im wyze,j tym lokiec musi bardziej schowac sie pod pudlem rezonansowym skrzypiec.
Skret tego lokcia bez wielu lat cwiczenia jest prawie niemozliwy.(to, tak jak robienie szpagatu w balecie)
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #215 :
Październik 19, 2011, 22:59:08 »
Moniu.
Musze przyznac, ze organizacja jest dobra. Czytelna strona internetowa, dobra informacja.
Natomiast calkowicie jestem zbulwersowany poziomem komentarzy przez T. Glab i T. Gadzine.
Glab nie stosuje tych samych kryteriow do wszystkich, jest po prostu stronnicza.
Gadzina szuka na sile dziury w calym.
Nie bede wdawal sie w szczegoly, ale czesto ich opinia nie pokrywa sie z moja.
Jury jak kazde inne na konkursach muzycznych, to towarzycho wzajamnej adoracji.
Sa niezwykle stronniczy. Kazdy chce przepchnac swojego protegowanego do dalszych etapow.
Niemalze, jak precyzyjna rozgrywka pokerowa. Ja osobiscie jestem przeciwnikiem konkursow.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #216 :
Październik 19, 2011, 23:31:07 »
No! NieŸle siê uœmia³em z dyskusji w studio, kiedy dwie osoby ten sam wystêp ocenia³y skrajnie ró¿nie. Niez³e jaja.
NieŸle te¿ zjechali Japoùca za pierwszy wystêp. Ja go za bardzo nie s³ysza³em, ale w PR2 te¿ go skrytykowali, wiêc chyba musia³o byÌ kiepsko. Jak dla mnie ch³opak musi nabraÌ wiêcej pewnoœci tego, co robi. A ¿eby j¹ osi¹gn¹Ì, musi byÌ przekonany, ¿e jego interpretacja jest dobra. A on - przynajmniej takie odnios³em wra¿enie - bardziej myœla³ o tym, ¿eby "babola nie strzeliÌ" ni¿ o tym, co z jego gry wynika. Ale - jak napisa³em - ma jeszcze czas, i to jest jego atut.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #217 :
Październik 20, 2011, 01:21:01 »
Cytat: Niebieskooki Październik 19, 2011, 23:31:07
No! NieŸle siê uœmia³em z dyskusji w studio, kiedy dwie osoby ten sam wystêp ocenia³y skrajnie ró¿nie. Niez³e jaja.
A jest to para znakomitych skrzypkĂłw:) To wÂłaÂśnie obrazuje fakt, jak wzglĂŞdny i indywidualny jest odbiĂłr sztuki. Muzyka jest sztukÂą w duÂżej mierze subiektywnÂą, w sferze emocjonalnej kaÂżdy ma wÂłasne upodobania, czĂŞsto inaczej teÂż sÂłyszy, albo akurat ma inny poglÂąd na sposĂłb wykonania, a nawet bywa to kwestia osobistych preferencji czy antypatii wobec danego wykonawcy.
Dlatego teÂż np. Bartus powie Ci, Âże u Stefana
Cytat: bartus Październik 18, 2011, 23:14:46
nie bylo nawet podstawy (intonacja, artykulacja).
Brak intonacji,to po prostu falszowanie. Interpretacja nie istnieje bez rzemiosla.
Przesluchalem jeszcze raz jego Mozarta. Falsz na falszu.
Nie mowie o przypadkowym zsunieciu sie palca tylko o permanentnym falszowaniu.
wchodzÂąc nawet na poletko nauk przyrodniczych
:
Cytat: bartus Październik 19, 2011, 09:47:17
Flaszowanie, to nie przypadkowe bledy wynikajace z osuniecia sie palca.
Falszowanie jest w naturze czlowieka.
Ten nieszczesny Tarara falszowanie ma w genach.
Bedzie trudno nauczyc go czystej gry.
DodajÂąc przy tym znaczÂąco: "Ludziom o wrazliwych uszach falszowanie bardzo przeszkadza w percepcji", Âżeby nie byÂło wÂątpliwoÂści, kto tu ma, a kto nie ma wraÂżliwych uszu;)).
Podczas gdy inni, takÂże startujÂący do opisu wykonawcĂłw z pozycji profesjonalnych, stwierdzÂą, iÂż
Cytat: Bodek1 Październik 19, 2011, 17:10:37
Zdecydowanie najbardziej odpowiadaÂł mi Mozart zaproponowany przez TararĂŞ.... Moimi faworytami pozostajÂą Niemiec i Koreanka...Ja podobnie jak jury konkursu i komentatorzy w studio tvp (w przeciwieĂąstwie do Bartusa) nie sÂłyszaÂłem czĂŞstego faÂłszowania w grze Stefana
.
lub
Cytat: Mozart Październik 17, 2011, 23:10:02
Stefan Niemiec chyba wygra...
RĂłwnieÂż komentatorzy nie bĂŞdÂą zbytnio narzekaĂŚ na bĂłl uszu, a redaktorzy muzyczni DwĂłjki bĂŞdÂą wrĂŞcz mĂłwiĂŚ, jak "fantastycznie technicznie przygotowany" artysta, cytujĂŞ: "olÂśniewa swojÂą
intonacjÂą
, perfekcjÂą, dÂźwiĂŞkiem".
Zatem nie przejmuj siĂŞ, sÂłuchaj i miej swoje zdanie.
Przy okazji, sÂłowko w sprawie sposobu prowadzenia owych dyskusji: Ja mogÂłam siĂŞ dowiedzieĂŚ, Âże poniewaÂż
"Oczywiscie wrazliwosc na czystosc (intonacje) jest stopniowana (Asia wykazala srednia wrazliwosc, a wiec jej opinia o wykonaniu nie jest do konca wiarygodna)"
No có¿, jeœli akurat np. Pat, Bodek, pan Matwiejczuk, pan Vengerow i paùstwo G&G nale¿¹ do tej samej grupy ludzi o œredniej wra¿liwoœci na czystoœÌ dŸwiêku, to moim zdaniem jest to stopieù wra¿liwoœci w wysokim stopniu zadowalaj¹cy:) W ka¿dym razie dla mnie
A rzecz jasna niczyja opinia nie jest do koĂąca wiarygodna. Ani moja, ani mego adwersarza. Niech wiĂŞc kaÂżdy pozostanie przy swoim zdaniu, przy okazji starajÂąc siĂŞ nie byĂŚ zbyt ofensywnym w stosunku do tych, ktĂłrzy to zdanie majÂą inne.
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #218 :
Październik 20, 2011, 01:27:53 »
DziĂŞki Bart za to wyjaÂśnienie..
Faktycznie niby dzwiêki te same, a jednak ich barwa nieco siê ró¿ni - wiesz dla Ciebie jako profesjonalisty ma to ogromne znaczenie i wychwytujesz te wszystkie, nawet te minimalne ró¿nice momentalnie..a ja tam jako laik, dotychczas nie zwraca³em na to zbytnio uwagi i nie przyk³ada³em do tego a¿ takiej wagi - po prostu tak sobie pyka³em, byle pykaÌ dla czystej przyjemnoœci..s¹dz¹c - ten sam dŸwiêk to ten sam dŸwiêk
No i oczywiÂście skala trudnoÂści jest o wiele wiĂŞksza, grajÂąc te same z nazwy dÂźwiĂŞki na wysokich pozycjach niÂższych strun, niÂż na niÂższych pozycjach strun wyÂższych..
Tak przypuszczaÂłem Âże moÂże mieĂŚ to jakiÂś zwiÂązek ze skrĂŞtem Âłokcia - to sÂą jednak dÂługie lata codziennych, wielogodzinnych ĂŚwiczeĂą od najmÂłodszych lat..i tak jak mĂłwisz, coÂś jak w przypadku baletu, czy gimnastyki - bez owych dÂługotrwalych ĂŚwiczeĂą, nigdy sie tego na perfekt nie osiÂągnie..Jeszcze raz dziĂŞki Bart
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #219 :
Październik 20, 2011, 08:56:32 »
Patryka bardzo cenie, ale jak na razie nie uslyszlem jego argumentow (konkretow) za ...
Mowie o rzemiosle, bez ktorego Sztuka kuleje.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #220 :
Październik 20, 2011, 10:53:01 »
SÂłucham Konkursu dosyĂŚ pilnie, ale jakoÂś nie podzielam zachwytĂłw Asi i Patryka, ani utyskiwaĂą Bartka (choĂŚ na wiele
rzeczy otworzyÂłeÂś mi uszy).
Mam nadziejĂŞ, Âże na zakoĂączenie posÂłuchamy znakomitego jurora:
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=Qs3Q7VceIwY
http://www.franzschubert.pl/
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #221 :
Październik 20, 2011, 10:55:16 »
RĂłwnieÂż komentatorzy nie bĂŞdÂą zbytnio narzekaĂŚ na bĂłl uszu, a redaktorzy muzyczni DwĂłjki bĂŞdÂą wrĂŞcz mĂłwiĂŚ, jak "fantastycznie technicznie przygotowany" artysta, cytujĂŞ: "olÂśniewa swojÂą intonacjÂą, perfekcjÂą,
dÂźwiĂŞkiem".
Asiu.
Pustoslowia
redaktorow nie przekonuja mnie. ".....fantastycznie przygotowany....." kazdy moze tak napisac. Nawet Ty.
Opinie jurorow sa podyktowane pokerowymi rozgrywkami.
Przeciez dobrze o tym wiesz. To osobny temat
Tandem G&G chce zaistniec na antenie.
Teksty typu "buduje logicznie fraze" lub "dobry, gdyz stosuje sie do uwag pedagoga" sa ...... czym sa?....... nie wiem.
Gralam ten koncert, Gralem ten koncert. Ciagla przepychanka.
Zapraszym tych panstwa do napisania fugi.
Jak na razie w moich obserwacjach w mediach dobrymi uszami wykazala sie p. Malgorzarta Polanska z DUX (komentowala KCH).
Oj ta kobitka swietnie slyszy.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #222 :
Październik 20, 2011, 12:39:18 »
Bart, bardzo siĂŞ cieszĂŞ, Âże cenisz Patryka, bo na to zasÂługuje, i swojÂą wiedzÂą i sÂłuchem, i mam nadziejĂŞ, Âże uszanujesz to, Âże jemu siĂŞ gra Tarary podoba, i nie bĂŞdziesz siĂŞ wyzÂłoÂśliwiaÂł. Podobnie jak Bogdanowi, ktĂłremu teÂż nie moÂżesz zarzucaĂŚ braku sÂłuchu i wiedzy.
Ale w ogóle pozwólmy sobie lubiÌ kogo lubimy bez komentarzy na temat naszych zdolnoœci itp. a na temat wykonaù i wykonawców mo¿emy siê spieraÌ do bólu, jak by³o w przypadku Ingolfa czy Julianny. Ale bez niemi³ych aluzji i wycieczek osobistych, please, bo od razu robi siê nieprzyjemnie i odechciewa siê w ogóle rozmawiaÌ. Pan Gadzina, jak zaobserwowa³eœ, "szuka³ dziury w ca³ym". Mieli z kole¿ank¹ totalnie odmienne koncepcje. Dyskutowali nawet doœÌ emocjonalnie. Jednak ¿adne nie zarzuci³o drugiemu, ¿e ma k³opoty ze s³uchem, czy ¿e nie powinno tak s¹dziÌ, ¿e staj¹ siê mniej wiarygodni. Kwestia szacunku.
Co do redaktorów, oni najczêœciej tak¿e maj¹ za sob¹ wykszta³cenie kierunkowe i niez³y s³uch (¿e nie wszyscy, to inna sprawa). Oczywiœcie, ¿e ka¿dy mo¿e napisaÌ wszystko. Jednak wykonuj¹c ten fach dostaje patent na ocenianie muzyki. Ci ludzie maj¹ za sob¹ naprawdê czêsto bardzo d³ugi okres s³uchania, analizowania, nauki o muzyce. Nie mo¿na te¿ zbyÌ ich jednym lekcewa¿¹cym s³owem.
Co do tego "nawet Ty", no dziĂŞki:) Nie zostaÂłam muzykiem, ale z ksztaÂłcenia sÂłuchu miaÂłam raczej dobre oceny:) MoÂże nie dorĂłwnujĂŞ Ci wyczuleniem, jednak coÂś tam sÂłyszĂŞ:)) I oÂśmielam siĂŞ twierdziĂŚ, Âże usÂłyszaÂłabym jakieÂś permanentne rzeÂżbienie. Natomiast jak najbardziej rozumiem, Âże Tobie siĂŞ Mozart Tarary nie podobaÂł, i nie Tobie jednemu, i ja akurat siĂŞ temu nie dziwiĂŞ - akurat uwaÂżam, Âże nie byÂłoby dobrze, gdyby wszystkim podobaÂło siĂŞ to samo:)
BTW, wÂłaÂśnie zauwaÂżyÂłam, Âża Hawryluk uwaÂża, Âże Stefan w ogĂłle zagraÂł tego Mozarta najlepiej ze wszystkich w III etapie:) KurczĂŞ, nastĂŞpny z przyciĂŞÂżkim sÂłuchem
Bart, nawet jeÂśli jesteÂś jedynym sprawiedliwym ktĂłry sÂłyszy jak trza, OK, po prostu nie terroryzuj i nie krzycz na ludzi z tego powodu. Bo w Twoim wydaniu "dobre uszy" oznaczajÂą "takie uszy, ktĂłre sÂłyszÂą jak ja", a caÂła reszta jest przygÂłucha, albo ma jakieÂś ukryte cele. Sorry, old chap, ale to pachnie spiskowÂą teoriÂą dziejĂłw;))
Co do jury, nie bĂŞdziemy faktycznie wdawaĂŚ siĂŞ w dywagacje, wiadomo, jak jest, ja akurat uwaÂżam, Âże tutaj przy okazji nie uczyniono krzywdy muzyce, ale oczywiÂście zawsze moÂżna mieĂŚ pretensje - zresztÂą i do samej idei takiego oceniania w ogĂłle. Mnie nie zachwyca idea konkursĂłw takich jakie one sÂą, ale to tak jak z demokracjÂą - szalenie niedoskonaÂły system, na ktĂłry wszyscy narzekajÂą, tyle Âże nikt pĂłki co nie wynalazÂł lepszego.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #223 :
Październik 20, 2011, 12:46:50 »
Cytat: TeresaGrob Październik 20, 2011, 10:53:01
SÂłucham Konkursu dosyĂŚ pilnie, ale jakoÂś nie podzielam zachwytĂłw Asi i Patryka, ani utyskiwaĂą Bartka (choĂŚ na wiele
rzeczy otworzyÂłeÂś mi uszy).
Mam nadziejĂŞ, Âże na zakoĂączenie posÂłuchamy znakomitego jurora:
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=Qs3Q7VceIwY
Jest boski
Mo¿e i spogl¹da nieco bardziej przychylnie na uczniów swego profesora, ale raczej nie wierzê, ¿eby by³ w stanie promowaÌ tandetê. Oni po prostu s¹ bardzo dobrzy. Tak jak myœla³am, chcia³ upchn¹Ì do fina³u jeszcze jednego uczestnika (co najmniej), ale nie wspominaj¹c regulaminu, to po prostu fizycznie siê nie da³o zrobiÌ.
Ach, chcia³oby siê pójœÌ na ten jego koncert...
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #224 :
Październik 20, 2011, 14:07:57 »
Co do tego "nawet Ty"
Asiu.
Masz racje troche to zabrzmialo zlosliwie (mialem na mysli Ty, Ja, On, Oni ,One itd). Przepraszam.
Mam pytanie. Dlaczego kazda moja wypowiedz kwitujesz: "wyzÂłoÂśliwiaÂł,... nie terroryzuj i nie krzycz"
Przykro mi, ze nie stac cie na jakas ocene pozytywna i szacunek do tego co mowie.
Nic personalnego nie mam do Ciebie. Nawet Ciebie nie znam. Zrozum to wreszcie.
Moje posty sa scisle merytoryczne.
Strony:
1
...
13
14
[
15
]
16
17
...