Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 35   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XIV MiĂŞdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego  (Przeczytany 153136 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #195 : Październik 19, 2011, 17:50:13 »

Bodku, Arata w moim odczuciu mia³ w poprzednich etapach naprawdê przeœliczne momenty:) Mo¿e coœ Ci tu póŸniej wklejê do pos³uchania. Fakt, Mozart to jest "muzyka totalna", tu naprawdê ma³o kto wypadnie bez skazy.
Ciekawa jestem, czy on Ci siĂŞ spodoba w dzisiejszych koncertach. No i jest, rzecz jasna, Soyoung - tutaj chyba wszyscy jesteÂśmy mniej wiĂŞcej zgodni
Fakt, szkoda Oli... Czyta³am, ¿e jurorzy mieli du¿¹ ochotê przepchn¹Ì do fina³u jeszcze kilka osób, byÌ mo¿e w³aœnie j¹... ale tym razem widocznie regulamin by³ surowszy, no i g³ównie realia - ju¿ nie zmieœci³oby siê w czasie tyle koncertów.
Ale przecieÂż taki konkurs, to przede wszystkim okazja, Âżeby siĂŞ zaprezentowaĂŚ i sprawdziĂŚ. MyÂślĂŞ, Âże Ola moÂże byĂŚ z siebie zadowolona. TeÂż uwaÂżam, Âże spokojnie bĂŞdzie mogÂła sprĂłbowaĂŚ za 5 lat, juÂż jako dojrzaÂła skrzypaczka:) A i wczeÂśniej pewnie bĂŞdzie miaÂła inne okazje, Âżeby zabÂłysn¹Ì. 
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #196 : Październik 19, 2011, 18:19:03 »

oj, chyba u JapoĂączyka coÂś nie tak z intonacjÂą

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #197 : Październik 19, 2011, 18:41:21 »

Fis-moll Wieniawskiego... Oddaje sie czarowi liryzmu tego koncertu. Na wÂłasne oczy widze moja... faworytke? Piekna suknia. I oto WEJSCIE Soyoung.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #198 : Październik 19, 2011, 19:10:12 »

Zjawiskowy finaÂł, szaleĂąstwo. Wiecie, jak gÂłoÂśno klaskalem!

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #199 : Październik 19, 2011, 19:10:48 »

Mozarcie, czyÂżbyÂś siedziaÂł w AULI? RozpoczynaÂłam w niej mojÂą edukacjĂŞ uniwersyteckÂą.

Przed chwilÂą drugi raz w Âżyciu wysÂłuchaÂłam w caÂłoÂści i z zaangaÂżowaniem, z uwagÂą i wnikliwoÂściÂą koncertu skrzypcowego w caÂłoÂści (pierwszym byÂł koncert Karola LipiĂąskiego, ze wzglĂŞdu na patriotyzm lokalny, li i jedynie). ByÂł to II koncert d-moll Wieniawskiego, super cudo! DziĂŞki Kulturze mogĂŞ "swoje poznawaĂŚ" i siĂŞ nim zachwycaĂŚ. Nawet jako frakcja zdecydowanie fortepianowa. Nie wiem o co chodzi, JapoĂączyk o chiĂąskim nieco wyglÂądzie Bruce'a Lee, do ktĂłrego byÂłam lekko zdystansowana, spodobaÂł mi siĂŞ bardzo, natomiast Koreanka ubrana jak do nagrywania teledysku Michaela Jacksona "Black or white" (choĂŚ te niebieskie -?- wzorki na sukni przepiĂŞkne) mnie nie zachwyciÂła. Czy to moÂżliwe Âże tolerujĂŞ II koncert Wieniawskiego, a pierwszego nie, czy to kwestia wykonaĂą?
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #200 : Październik 19, 2011, 19:31:42 »

Czy oglÂądacie studio TVP Kultura, Âśledzicie forum?
Jak Wam siĂŞ podoba organizacja konkursu i decyzje jury?

Interesuje mnie zwÂłaszcza zdanie bartusa.......
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #201 : Październik 19, 2011, 20:11:08 »

Soyung - moim zdaniem bardzo piêkne to by³o:) Zreszt¹ oba koncerty Wieniawskiego s¹ wspania³e i s³uchaÌ ich to du¿a przyjemnoœÌ. Ale osobowoœÌ artystki dodaje dzie³u blasku:) Arata moim zdaniem trochê ciê¿aru tej wielkiej formy nie udŸwign¹³. A Soyung - dla mnie, kiedy ona gra, czas siê zatrzymuje:)
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #202 : Październik 19, 2011, 20:12:44 »

NiezÂły czad, podobaÂła mi siĂŞ Soyoung..choĂŚ zdarzaÂły sie niekiedy pewne nieczystoÂści, w tej chwili nie potrafiĂŞ stwierdziĂŚ w ktĂłrych dokÂładnie miejscach, ale byÂło kilka nieczystych trafieĂą (lecz nie ma siĂŞ czemu dziwiĂŚ, w koncu to b.skomplikowany, wirtuozerski koncert) - mimo tego Koreanka jest jednÂą z moich faworytek..

ps.pytanie do naszego zawodowego skrzypka Bartka - jeœli oglada³eœ, ba tam ogl¹da³eœ dla Ciebie jako zawodowca wystarczy jeno s³yszeÌ.. a zatem Bart, czy niektóre motywy grane wysoko na strunach g i d tj na podstrunicy w miejscu gdzie wchodzi ju¿ ona g³êboko na pude³ko rezonansowe, nie mozna zagraÌ np na strunie d i a w miejscach ni¿szych (blizszych - wiesz o co mi chodzi) bo wiadomo ¿e dzwieki na gryfie siê powtarzaj¹ (tak jak na gitarce )..no ale moze taki sposób gry wynika z nastêpstwa, kolejnych nastêpuj¹cych po sobie motywów (b¹dz tak jest zapisane w nutach (?))..oczywiœcie pytam jako laik, któremu zdarza siê, ot tak sobie niekiedy pomuzykowaÌ dla przyjemnosci

i jeszcze pytanko stricte "prywatne"..Bart te¿ tak swobodnie siêgasz nadgarstkiem na podstrunnicy, g³êboko powy¿ej pud³a rezonansowego, w zasadzie do samego koùca ??, bo przyznam ¿e mnie sprawia to nie lada trudnoœci..(koœci chyba juz za stare Chichot nie tak giêtkie jak zawodowcy..) Nie wiem mo¿e to wynika z tego, ze po prostu Ÿle umiejscawiam kciuk, w sensie po³o¿enia przy tzw "¿y³ce" - k³adê go zazwyczaj w miejscu tego wybrzuszenia (wypuk³ej "sklejki"), ³¹cz¹cej podstrunnice z pud³em..no i niestety nie siêgam - oczyw. zdajê sobie sprawê, ze wszystko to jest kwesti¹ wieloletnich nawyków, odpowiedniej szko³y..nadgarstek rozci¹gany od najm³odszych lat, a czy wczesniej tym lepiej..no i oczywiscie wszystko to jest efektem d³ugoletnich wielogodzinnych Ìwiczeù..Zatem, czy jak najdalsze uchwycenie dzwieku na gryfie jest wynikiem w³aœnie odpowiednio wyrobionego nadgarstka, czy odpowiednio u³o¿onego kciuka - albo jednego i drugiego równoczeœnie - jakbyœ móg³ wyjaœnij laikowi proszê..
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #203 : Październik 19, 2011, 20:25:02 »

Szostakowicz Araty na mnie teÂż zrobiÂł wiĂŞksze wraÂżenie - miaÂł nastrĂłj, klimat, bardziej byÂł przekonujÂący.

Zauwa¿yliœcie, jak pan Vengrow wita³ siê niezwykle uprzejmie z panem Rozlachem? Znamy osobiœcie wa¿n¹ osobistoœÌ )
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #204 : Październik 19, 2011, 20:31:50 »

Cudna ekspozycja - doskona³a fraza, do tego nienaganna intonacja. Ekspresja emanuje ze skrzypiec... Co za osobowoœÌ.

kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #205 : Październik 19, 2011, 20:41:59 »

faktycznie niebywaÂła ekspresja, aÂż zerwaÂło jej siĂŞ ze smyka nieco owÂłosienie.. Chichot
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #206 : Październik 19, 2011, 20:44:30 »

kurczê, nie zwróci³em uwagi..zd¹¿y³a zmieniÌ smyk ?? kiedy..??
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #207 : Październik 19, 2011, 20:51:29 »

ByÂł lekki faÂłsz ?? nie wiem..ale "wielodÂźwiĂŞki' Âładnie, czysto (chyba) Âłapie na pierwszy rzut ucha..
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2011, 20:53:14 wysłane przez kozioÂł » Zapisane
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #208 : Październik 19, 2011, 21:00:12 »

Ogl¹dacie transmisje On-line, czy na TVP Cultura..na on-line chyba z lekkim opóŸnieniem, przynajmniej u mnie - moze "ró¿nica czasowa" przep³ywu danych..
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #209 : Październik 19, 2011, 21:03:25 »

to byÂła bardzo romantyczna, zamglona ciepÂłym pdmuchem wieczornego wiatru znad fiordĂłw perfekcyjna emocjonalnie interpretacja. Sibelius moÂże byĂŚ dumny i wzruszony...

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 35   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land neder-live silverstar thepunisher animilkowo