Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 35   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XIV MiĂŞdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego  (Przeczytany 153274 razy)
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #30 : Październik 16, 2011, 17:44:22 »

No i nie zd¹¿y³am na Szymanowskiego, ods³ucham z archiwum, ale ale, w³aœnie gra³ Marcin Koziak! Akompaniowa³ Aleksandrze Kuls. Te¿ muszê koniecznie ods³uchaÌ.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #31 : Październik 16, 2011, 19:06:25 »

No tak, dla Beaty zasadniczo byÂł to wystĂŞp Marcina Koziaka z towarzyszeniem skrzypiec:))

Ach, Erzhan i jego wspaniaÂły instrument - ktĂłry nie wytrzymaÂł kondycyjnie, ale szczĂŞÂśliwie nie doszÂło do najgorszego - sÂą fantastyczni:)
DziÂś rano miaÂłam okienko i posÂłuchaÂłam sobie Mateusza SmĂłla, ucznia NizioÂła.

Kim bĂŞdzie szczĂŞÂśliwa dwunastka? Kto przejdzie do testu Mozarta?
Soyoung na pewno. Erzhan pewnie teÂż. Kto jeszcze? Maja? Leticia? Stefan? Arata? Aylen? Li-Yoon? Maciej? Ha, juÂż za godzinĂŞ...
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #32 : Październik 16, 2011, 19:33:02 »

Na stronie Wieniawskiego oprĂłcz utworĂłw mamy teÂż zdjĂŞcia wykonawcĂłw:

http://www.wieniawski.pl/etap_pierwszy.html

http://www.wieniawski.pl/etap_drugi.html
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #33 : Październik 16, 2011, 20:33:36 »

SÂą juÂż wyniki:
1.Kobayashi Miki
2.Kreft Joanna
3.Kulibaev Erzhan
4.Kuls Joanna
5.Lee Ji-Yoon
6.Pritchin Aylen
7.Steele Emma
8.Strzelecki Maciej
9.Tarara Stefan
10.Vasilyeva Marianna
11.WÂłoszczowska Maria
12.Yoon Soyoung
13.Yumi Arata

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #34 : Październik 16, 2011, 20:49:06 »

Aha... TrafiÂłam 8 na 9:))
PiĂŞknie.
O 23:00 bĂŞdzie komentarz w DwĂłjce.

To miÂło, Âże przeszÂła czwĂłrka PolakĂłw. W tym i Ola Kuls od Koziaka:)
Wasiljewej nie sÂłuchaÂłam, ale na pewno teÂż wspaniaÂła. Ciekawe, jak nam odmalujÂą te pereÂłki Wolfiego:)
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #35 : Październik 16, 2011, 21:06:17 »

Asiu,
TeÂż mnie to bardzo cieszy.
Od jutra oglÂądam. 

pozdrawiam          
               Marek
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #36 : Październik 16, 2011, 23:30:53 »

Asiu, brawo. 
Ja teÂż stawiaÂłem w wiĂŞkszoÂści na tych wykonawcĂłw, ktĂłrzy - jak siĂŞ okazaÂło - 'przeszli' - cieszĂŞ siĂŞ teÂż, Âże Pritchina usÂłyszymy w dalszym etapie. Hiszpanka Leticia byÂła Âświetna, ale nie wzruszyÂła tak, jak reszta - wypadÂła dobrze w kontekÂście innych wykonawcĂłw, ktĂłrzy wystÂąpili po niej w I etapie. 

Ola Kuls zachwyci³a mnie w Legendzie i Polonezie Wieniawskiego... Marcin Koziak by³ znakomity, jest wspó³autorem jej sukcesu. Ich wspólne kreacje tych pere³ek polskiej kameralistyki by³y najlepsze na tym Konkursie - opowieœÌ Legendy by³a niezwykle wci¹gaj¹ca, szlachetnie liryczna, dopieszczona w szczegó³ach partii skrzypiec i fortepianu. Polonez op. 4 zabrzmia³ (wreszcie!) jak prawdziwy polonez, zamaszysty, taneczny, pe³en wdziêku...

Bardzo siĂŞ cieszĂŞ, Âże usÂłyszymy E. Kubaliaeva. Ze zniecierpliwieniem czekaÂłem na jego KreutzerowskÂą - choĂŚ sÂłyszalne sÂą pewne usterki, niedociÂągniĂŞcia (kolizja instrumentu!!  Niezdecydowany) choĂŚby w finale (czy mieÂści siĂŞ to w Bartusowych granicach tolerancji?  ), to uj¹³ mnie piĂŞknym legatem, Âświetnym, soczystym frazowaniem w II ogniwie - wariacjach. I do tego zachwycajÂący dÂźwiĂŞk - w koĂącu Stradivarius...

Od jutra... MOZART, MOZART! I - jedna z moich g³ównych faworytek, zjawiskowa w Prokofievie Soyoung Yoon.

« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2011, 23:38:31 wysłane przez Mozart » Zapisane

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #37 : Październik 16, 2011, 23:32:38 »

A dziÂś na Kulturze "nasz" redaktor Adam Rozlach prowadziÂł audycjĂŞ o konkursie, od jutra juÂż regularnie, III i IV etap, z forum, z udziaÂłem internautĂłw, nawet z konkursem na recenzjĂŞ. Wszystko piĂŞknie, tylko dla mnie za maÂło fortepianu

http://forum.tvp.pl/index.php?board=461.0
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #38 : Październik 17, 2011, 00:33:00 »

Powiedzmy sobie, Amade, ¿e trafienia by³y jednak trochê wspomagane - s³ucha³am g³ównie tych, na których zwraca³eœ uwagê Chichot
ChociaÂż jak juÂż sÂłuchaÂłam, to wiedziaÂłam, dlaczego ByÂły osoby, ktĂłre nie porywaÂły mnie zbyt mocno, takie zaÂś, jak Soyoung Yoon (bĂŞdzie pierwsza nagroda?), czy Arata Yumi, czy Erzhan, czy Aylen (pamiĂŞtam go jeszcze z Czajkowskiego, podobaÂł mi siĂŞ:)), chwytajÂą za serce przepiĂŞknym dÂźwiĂŞkiem i magiÂą, nawet jeÂśli nie umie siĂŞ opisaĂŚ fachowo wszelkich zalet ich techniki i szczegó³ów wykonania. Erzhan  mnie wrĂŞcz zdumiaÂł - trzeba byĂŚ naprawdĂŞ niezwykÂłego formatu artystÂą, aby zagraĂŚ caÂły etap na praktycznie uciekajÂących spod rĂŞki skrzypcach i mimo stresu nadal osiÂągn¹Ì efekt na tyle piĂŞkny, Âże wybaczono mu potkniĂŞcia (przypominajÂą mi siĂŞ opowieÂści o Paganinim, grajÂącym z takÂą samÂą doskonaÂłoÂściÂą przy kolejnych pĂŞkajÂących strunach...) DÂźwiĂŞk niesamowity.
Jak on cudnie gra choĂŚby Bacha:
http://www.wieniawski.pl/erzhan_kulibaev.html
A jaka piĂŞkna na przykÂład Fantazja w wykonaniu Araty:))
http://www.wieniawski.pl/arata_yumi.html
Zgadzam siĂŞ, Âże udziaÂł Marcina podbiÂł jeszcze poprzeczkĂŞ i uczyniÂł z wystĂŞpu Oli dzieÂło podwĂłjnie przecudnej urody:)
Od jutra juÂż bĂŞdzie moÂżna sÂłuchaĂŚ do woli wszystkich tych piĂŞknych utworĂłw z II etapu, a przede wszystkim - bĂŞdzie Mozart! TeÂż bardzo ÂżaÂłujĂŞ, Âże nie zagrajÂą caÂłych koncertĂłw, a przynajmniej jeszcze moich ukochanych AdagiĂłw Chichot Ale dobrze, Âże wybory rozÂłoÂżyÂły siĂŞ w miarĂŞ rĂłwnomiernie  i czeka nas szeœÌ wykonaĂą KV216, trzy 218 i cztery 219, w dodatku niektĂłre z wÂłasnymi kadencjami wykonawcĂłw:)

Ach, Bea, to juÂż dziÂś byÂła Kultura?? MyÂślaÂłam, Âże od jutra dopiero, widaĂŚ nie doczytaÂłam. Nic to, strasznie duÂżo piĂŞkna przed nami. Czy orkiestra zdoÂła Ci trochĂŞ zastÂąpiĂŚ fortepian?)
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #39 : Październik 17, 2011, 16:51:42 »

DziÂś i jutro bezpoÂśrednia transmisja w internecie od 18.00

www.wieniawski.pl

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #40 : Październik 17, 2011, 17:43:23 »

A ja w³¹czam zaraz TVP Kultura
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #41 : Październik 17, 2011, 17:54:01 »

A ja w³¹czam zaraz TVP Kultura

Chichot

To chyba pierwszy raz, kiedy na Wieniawskim koncert Mozarta bĂŞdzie wykonywany z orkiestrÂą (wczeÂśniej - fortepianem)...

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #42 : Październik 17, 2011, 17:55:11 »

I nieÂśmiaÂło poprawiam pana z TVP Kultura - do wyboru jest koncert III (K. 216), IV (K. 218) lub V (K. 219) Mozarta.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #43 : Październik 17, 2011, 17:58:48 »

Do³¹czam do Was

http://www.wieniawski.pl/transmisja_na_zywo.html
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #44 : Październik 17, 2011, 18:16:00 »

Arata Yumi - Âładny dÂźwiĂŞk i artykulacja.

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 35   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni animilkowo silverstar thepunisher black-for