Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 26   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Fortepian szlachetny i poetycki... Ingolf Wunder w Âświecie Chopina i nie tylko.  (Przeczytany 150716 razy)
Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #240 : Czerwiec 23, 2012, 22:48:07 »

Aleks, trzymam rĂŞkĂŞ na pulsie, a jakÂże. 
Mia³am powa¿ny zamiar dolecieÌ 29 czerwca do Petersburga na koncert Ingolfa, ¿eby us³yszeÌ na ¿ywo jego b- moll Czajkowskiego pod dyrekcj¹ V.Ashkenaz'ego. Jednak wizowe procedury nie nad¹¿y³y za moimi pragnieniami.
Ale spodziewam siĂŞ stamtÂąd samych dobrych wieÂści na temat koncertu!

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #241 : Czerwiec 23, 2012, 23:38:03 »

Szczerze mĂłwiÂąc, chyba trochĂŞ szkoda, Âże Ingolf na swojej 2. pÂłycie na DG gra koncert Czajkowskiego... Jest tyle znakomitych jego wykonaĂą - to chyba najsÂłynniejszy romantyczny koncert, jaki skomponowano - Âże po prostu chyba "wszystko" zostaÂło juÂż zagrane, "wszystko" zostaÂło z tej partytury wydobyte, a Wunder niczym nas juÂż pewnie nie zaskoczy. Ale z drugiej strony - wiem, Âże to ulubiony jego koncert i zapewne miaÂł wielkÂą frajdĂŞ w czasie nagrywania. Mam nadziejĂŞ, Âże bĂŞdzie moÂżna to usÂłyszeĂŚ.     Niemal gorÂączkowo czekam za to na jego interpretacjĂŞ koncertu f-moll Chopina! 

Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #242 : Czerwiec 24, 2012, 11:42:24 »

Informacja o tym, Âże na koncertowym CD Ingolfa znajdzie siĂŞ koncert f- moll, pojawiaÂła siĂŞ jedynie na tym forum.
I Âżyje dalej swoim forumowym Âżyciem. Nie bĂŞdĂŞ wskazywaÂła paluszkiem, kto tĂŞ informacjĂŞ wypuÂściÂł;)

Na swoim Fan Page, przedwczoraj, Ingolf zamieÂściÂł zdjĂŞcie partytur koncertĂłw, nad ktĂłrymi bĂŞdzie pracowaÂł przez najbliÂższy tydzieĂą. Bez nazywania rzeczy po imieniu. Ale uwaÂżny czytelnik i fachowe oko dostrzegÂą, o jakie koncerty chodzi.
" Chopin and Tchaikowsky First Piano Concertos".
Czy to sÂą na pewno TE koncerty, ktĂłre teraz Ingolf nagra na CD?
Nawet nie jest znany dokÂładny repertuar nagranego juÂż dla DG recitalu.
Taka jest strategia informacyjno - promocyjna DG i IW Management. Wszystko w swoim czasie.
Czekamy.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2012, 11:48:38 wysłane przez Julka » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #243 : Czerwiec 24, 2012, 18:02:06 »

Chichot No wÂłaÂśnie. Amade rozbudza nadzieje, ale na razie nic nie wskazuje na to, Âżeby Ingolf chciaÂł nam je speÂłniĂŚ. ByÂłabym nieziemsko zachwycona, gdyby to byÂł f-moll, ale pierwszy to pierwszy Smutny
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #244 : Czerwiec 24, 2012, 19:29:31 »

ByÂłabym nieziemsko zachwycona, gdyby to byÂł f-moll, ale pierwszy to pierwszy Smutny

DyĂŚ, AsieĂąko, atoli pierwszym spisanym przez Frycka byÂł f-mollek  Chichot

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #245 : Czerwiec 24, 2012, 19:43:11 »

ZdarzyÂło siĂŞ w historii muzyki, jak napisaÂł Janusz
Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #246 : Czerwiec 24, 2012, 20:07:36 »

"Koncert (e-moll, przyp. red.) jest faktycznie drugim koncertem kompozytora - wbrew numeracji opusowej to wÂłaÂśnie II Koncert fortepianowy f-moll op. 21 napisany zostaÂł jako pierwszy"- przytaczam sÂłowa Wikipedii.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2012, 20:09:29 wysłane przez Julka » Zapisane
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #247 : Czerwiec 24, 2012, 20:20:20 »

DokÂładnie tak samo jak w przypadku pierwszych dwu koncertĂłw fortepianowych Beethovena (I C-dur i II B-dur). Wszystko - kwestia kolejnoÂści opublikowania. U Mozarta zaÂś pierwszy (w peÂłni oryginalny, od razu Âświetny i nowatorski) jest koncert piÂąty (KV 175).  Chichot

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #248 : Czerwiec 27, 2012, 22:54:38 »

U Mozarta zaÂś pierwszy (w peÂłni oryginalny, od razu Âświetny i nowatorski) jest koncert piÂąty (KV 175).  Chichot

Do tego stopnia nowatorski, Âże Wolfgang zastÂąpiÂł póŸniej finaÂłowe Allegro bardziej "konwencjonalnym" Rondem D-dur KV 382 (byÂł to ukÂłon w stronĂŞ publicznoÂści, ktĂłra prawdopodobnie nic nie zrozumiaÂła z technik kontrapunktycznych zastosowanych w pierwszej wersji). Sama byÂłam zaskoczona finaÂłem KV 175 (rok 1773). Voici Mozart! 

Amo la musica sopra tutte le arti
Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #249 : Czerwiec 30, 2012, 11:31:36 »

News ze strony HarrisonParrott

" Austrian pianist Ingolf Wunder closes his 2011/12 season performing Tchaikovsky's Piano Concerto No. 1 with the St Petersburg Philharmonic Orchestra under the baton of Vladimir Ashkenazy on 29 June at St Petersburg's Philharmonic Hall.

Next season sees Wunder give concerto performances with ensembles and conductors including the hr-Sinfonieorchester and Santtu-Matias Rouvali, the NHK Symphony Orchestra and Tatsuya Shimono, Wiener Symphoniker and Fabio Luisi, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin and Kazuki Yamada and the Warsaw Philharmonic and Antoni Wit. In recital he performs at venues including Festspielhaus Baden-Baden, Conservatoire de Musique Geneva, Konzerthaus Vienna and at halls in Munich, Stuttgart and Warsaw."

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #250 : Czerwiec 30, 2012, 11:35:14 »

ÂŚwietne wiadomoÂści. ChciaÂłoby siĂŞ pewnie jeszcze Cornegie i Wigmore Hall ale doczekamy sie na pewno!!

Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #251 : Lipiec 24, 2012, 13:52:16 »

Aleks, chciaÂłaÂś masz- Ingolf pracuje nad IV koncertem Beethovena. Skowronki zaczĂŞÂły swoje trele:)
I absolutnie po cichutku zdradzĂŞ Ci- zagra go w paÂździerniku w Toruniu.
Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #252 : Lipiec 24, 2012, 17:53:19 »

Od lat tĂŞ interpretacjĂŞ " skowronkowego" Beethovena darzyÂłam wielkim uczuciem.

ZIMERMAN -BERNSTEIN play BEETHOVEN 4th Piano Concerto(COMPLETE)
http://www.youtube.com/watch?v=mzDgkMCxC5o

Jak ten koncert zagra Ingolf? Co nam opowie? Jakie obrazy nam namaluje?
Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #253 : Lipiec 24, 2012, 18:11:07 »

Ok, muszĂŞ siĂŞ przyznaĂŚ do fascynacji i tÂą interpretacjÂą:

Arrau Bernstein Beethoven Piano Concerto No. 4
http://www.youtube.com/watch?v=rvdEjg-EDTk

Aleks, chyba spotkamy siĂŞ w Toruniu na koncercie Ingolfa - 19 paÂździernika, o ile nie nastÂąpiÂą Âżadne zmiany w koncertowym grafiku.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #254 : Sierpień 03, 2012, 22:15:39 »

Ojej, dopiero teraz to zauwaÂżyÂłam AleÂż tak, jeszcze jak chciaÂłam. OczywiÂście Czajkowski jest piĂŞkny, ale cieszyÂłam siĂŞ na ten koncert i byÂłam trochĂŞ rozczarowana... a jednak doczekaliÂśmy siĂŞ!

ToruĂą! Tego, muszĂŞ przyznaĂŚ, nigdy bym siĂŞ nie spodziewaÂła! ByÂłam przygotowana na alternatywĂŞ GdaĂąsk-PoznaĂą.
No jasne, to przecieÂż godzina niecaÂła od domu:))) JeÂśli przyjedziesz, to oczywiÂście, Âże siĂŞ spotkamy:) Bardzo siĂŞ cieszĂŞ Chichot

Poza tym zdecydowanie deklarujê przynale¿noœÌ do grona wielbicieli wyj¹tkowo udanego tria Beethoven-Zimerman-Bernstein Chichot
Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 26   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for thepunisher twistedgamers silverstar paktprzyjazni