Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy dobrze rozumiem ró¿nicĂŞ miĂŞdzy mazurkiem a walcem?  (Przeczytany 22271 razy)
niemuzyk
Nowy uÂżytkownik
*

Krzysztof

« : Październik 23, 2010, 09:44:29 »

W walcu akcent przypada na 1 czêœÌ taktu a w mazurku na 2? Czy to o to chodzi? Tylko nie œmiejcie siê ze mnie, ¿e walca od mazurka nie odró¿niam:)
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #1 : Październik 23, 2010, 15:41:35 »

A czemu mamy siĂŞ ÂśmiaĂŚ? Nie jest gÂłupio nie wiedzieĂŚ, tylko nie pytaĂŚ jak siĂŞ nie wie. JuÂż tÂłumaczĂŞ - choĂŚ moÂże byĂŚ to informacja niekompletna, bo siĂŞgam do dawno zamkniĂŞtej w gÂłowie szuflady. Mazurek znany jest w dwĂłch odsÂłonach albo jako taniec ludowy wÂłaÂściwie toÂżsamy z oberkiem albo jako stylizowana forma muzyczna. Rozumiem, Âże rozmawiamy w kotekÂście Chopinowskich mazurkĂłw, wiĂŞc o tej drugiej odsÂłonie. PoniewaÂż mazurki, bĂŞdÂące formÂą stylizowanÂą opierajÂą siĂŞ albo na kujawiaku albo na oberku, to akcent w obrĂŞbie jednego taktu przypada albo na drugÂą albo na trzeciÂą czêœÌ taktu - jeÂśli jest pochodnÂą kujawiaka - zazwyczaj na drugÂą, jeÂśli oberka - tylko na trzeciÂą albo ³¹cznie na drugÂą i trzeciÂą (w taĂącu ludowym jest tu przytup), rzadziej tylko na drugÂą. Walc ma podobnie jak mazurek  rytm "na trzy" ale zawsze akcent na pierwszÂą czêœÌ taktu, bo to ten pierwszy dÂłuÂższy krok, czy w walcu wirowym czy angielskim). Walc i mazurek ró¿niÂą siĂŞ teÂż tym, Âże mazurek oparty jest na synkopach, wiĂŞc rytm jest "rwany".  Mnie to kiedyÂś tak tÂłumaczono:
rytm walca : PAM, pa,pa; PAM, pa,pa
rytm mazurka: (ta, ta) ra TA: (ta,ta) ra TA; (ta,ta) (ra,TA) (TA,TA)
niemuzyk
Nowy uÂżytkownik
*

Krzysztof

« Odpowiedz #2 : Październik 23, 2010, 16:00:50 »

Wielkie dziĂŞki.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #3 : Październik 23, 2010, 18:01:44 »

RĂłwnieÂż dziĂŞkujĂŞ, ja to sÂłyszĂŞ, ale nie umiaÂłabym wytÂłumaczyĂŚ teoretycznie. Podobnie jak Niemuzyk nie jestem muzykiem.
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Październik 23, 2010, 18:29:32 »

Wystarczy Ewo jeÂśli to sÂłyszysz, wiedza wobec tego co sÂłyszysz jest wtĂłrna. Polecam siĂŞ na przyszÂłoœÌ. 
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #5 : Październik 23, 2010, 18:38:10 »

Oj s³yszê! Mo¿e w³aœnie dlatego tak uwielbiam koncerty Chopina i opery Verdiego? Za ka¿dym razem s³yszê inn¹ p³aszczyznê melodyczn¹, inny rytm wychodzi na czo³o. Jak to siê dzieje, ¿e to wszystko tak wspó³brzmi? Jakim¿ trzeba byÌ geniuszem, ¿eby tworzyc takie cuda?!
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Październik 23, 2010, 19:20:32 »

Ja to sobie tak wyobra¿am. Jest noc, tylko œwiat³o œwiecy, na œcianach dr¿¹ cienie p³omieni z kominka, gra za kominem œwierszcz, pachnie herbata z malinami, rzeczywistoœÌ gdzieœ sobie posz³a - pozosta³a harmonia. Widzê to drgaj¹ce œwiat³o, czujê ciep³o kominka, smakujê herbatê i sama stajê siê czêœci¹ harmonii - a Fryderyk jeszcze to s³ysza³ i tak powsta³ nokturn.
smarkula
Nowy uÂżytkownik
*

AÂśka

« Odpowiedz #7 : Październik 24, 2010, 01:45:08 »

chciaÂłabym tylko coÂś poprawiĂŚ,jeÂżeli pozwolicie.
Mazurek jako taniec stylizowany jest to forma wymyœlona przez Fryderyka Chopina.Mazurek ³¹czy w sobie cechy trzech taùców mazurowych:mazura,oberka i kujawiaka.W zale¿noœci od kompozycji mo¿emy mieÌ do czynienia np.ze stylizacj¹ tylko kujawiaka z oberkiem,albo tylko mazura z oberkiem.
Tak naprawdê nie mo¿na rozró¿niÌ charakterystycznego rytmu 'mazurka';mog¹ to byÌ tylko charakterystyczne rytmy tych taùców mazurowych,czyli:
-mazur-zadzierzysty charakter,akcenty na s³ab¹ czêœÌ taktu,zmienne np.pa ram PAM,pa RAM pam itd.
-oberek-szybkie przebiegi,bardzo szybkie tempo,charakter wirowy(gdy zamkniemy oczy widzimy pannê w stroju ludowym z warkoczami,która wywija w ko³o,tak¿e ³oo:)),akcenty na s³ab¹ czêœÌ taktu,ale przewa¿nie w taktach parzystych czyli :taka taka taka pa ram PAM,no,mniej wiêcej...Chichot
no i kujawiak,bez wyraÂźnego rytmu o spokojnym charakterze.StylizacjĂŞ kujawiaka w poczÂątkowym przebiegu moÂżemy zauwaÂżyĂŚ w Mazurku cis-moll op.50 nr.3.Potem wkracza mazur,z durowym przebiegiem.

Âłoo,ale siĂŞ rozpisaÂłam;)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Październik 24, 2010, 14:25:52 »

Ja to sobie tak wyobra¿am. Jest noc, tylko œwiat³o œwiecy, na œcianach dr¿¹ cienie p³omieni z kominka, gra za kominem œwierszcz, pachnie herbata z malinami, rzeczywistoœÌ gdzieœ sobie posz³a - pozosta³a harmonia. Widzê to drgaj¹ce œwiat³o, czujê ciep³o kominka, smakujê herbatê i sama stajê siê czêœci¹ harmonii - a Fryderyk jeszcze to s³ysza³ i tak powsta³ nokturn.
Piêkn¹, aneliku, masz wyobraŸniê. Móg³bym siê z ni¹ uto¿samiÌ. Dla formalnoœci jednak pamiêtajmy, ¿e Fryderyk nie wymyœli³ formy nokturnu, on j¹ przej¹³ po Fieldzie i uszlachetni³. Ale masz racjê, fryderykowe nokturny s¹ jak prawdziwe nocne poematy. Doda³bym: poematy filozoficzne o mi³oœci, wiernoœci, o smutku i zagubionym szczêsciu

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Październik 24, 2010, 14:37:04 »

i tĂŞsknocie...
niemuzyk
Nowy uÂżytkownik
*

Krzysztof

« Odpowiedz #10 : Październik 24, 2010, 18:53:13 »

Ja wracam jednak do walcĂłw i mazurkĂłw.Czy moglibyÂście podaĂŚ jakiÂś przykÂład z konkursu, jak nie naleÂży graĂŚ mazurkĂłw. MoÂże utkwiÂł wam ktoÂś, kto sprofanowaÂł mazurka i wyszedÂł mu walc:). MiaÂłbym wtedy taki wzorzec negatywny   
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Październik 24, 2010, 21:28:12 »

Ja wracam jednak do walcĂłw i mazurkĂłw.Czy moglibyÂście podaĂŚ jakiÂś przykÂład z konkursu, jak nie naleÂży graĂŚ mazurkĂłw. MoÂże utkwiÂł wam ktoÂś, kto sprofanowaÂł mazurka i wyszedÂł mu walc:). MiaÂłbym wtedy taki wzorzec negatywny   

OdsÂłuchujĂŞ powoli Archiwum. MoÂże w ten sposĂłb znajdĂŞ taki negatywny przykÂład. PamiĂŞtam takÂą wypowiedÂź bodajÂże Pani Profesor Palety-Bugaj, ktĂłra mĂłwiÂła o tym, Âże ktoÂś miast mazurka zagraÂł walca. Nie pamiĂŞtam kto.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : Październik 24, 2010, 21:54:40 »

i tĂŞsknocie...
Tak, masz racjê. Têsknota mog³aby by kluczem do prawie wszystkich utworów Chopina. Nokturnów te¿. A czy wiesz, ze istnieje s³owo, które opisuje ca³¹ twórczoœÌ Chopina Co? Nie pamiêtam w jakich okolicznoœciach, ale Fryderyk sam je przytoczy³ zaznaczaj¹c, ¿e takie s³owo jest tylko w jêzyku polskim i w ¿adnym innym nie ma odpowiednika. Tym s³owem jest... ¯AL

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Październik 24, 2010, 22:02:25 »

A czy wiesz, ze istnieje s³owo, które opisuje ca³¹ twórczoœÌ Chopina Co? (...) Tym s³owem jest... ¯AL
Lepiej byÂś takich rzeczy nie pisaÂł, bo jak tzw. "dzisiejsza mÂłodzieÂż" to przeczyta, niewÂątpliwie zrozumie to na swĂłj sposĂłb i potraktuje te sÂłowa jako druzgocÂącÂą ocenĂŞ...

Wiem, odbiegam od tematu, ale nie mogÂłem siĂŞ powstrzymaĂŚ.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : Październik 24, 2010, 22:05:00 »

A czy wiesz, ze istnieje s³owo, które opisuje ca³¹ twórczoœÌ Chopina Co? (...) Tym s³owem jest... ¯AL
Lepiej byÂś takich rzeczy nie pisaÂł, bo jak tzw. "dzisiejsza mÂłodzieÂż" to przeczyta, niewÂątpliwie zrozumie to na swĂłj sposĂłb i potraktuje te sÂłowa jako druzgocÂącÂą ocenĂŞ...

Wiem, odbiegam od tematu, ale nie mogÂłem siĂŞ powstrzymaĂŚ.

Niebieskooki, przepraszam, rozwiĂą myÂśl, bo nie bardzo jÂą rozumiem  Co?

Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live black-for thepunisher kalinowatyper silverstar