Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
Czy dobrze rozumiem ró¿nicê miêdzy mazurkiem a walcem?
Strony:
1
[
2
]
3
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Czy dobrze rozumiem ró¿nicĂŞ miĂŞdzy mazurkiem a walcem? (Przeczytany 22265 razy)
GoguÂś
Ekspert
Odp: Czy dobrze rozumiem ró¿nicê miêdzy mazurkiem a walcem?
«
Odpowiedz #15 :
Październik 24, 2010, 22:08:46 »
To moÂże ja siĂŞ wypowiem, jako przedstawiciel mÂłodzieÂży. ÂŻal moÂże zostaĂŚ odczytany jako synonim epitetu "ÂżaÂłosny", zamiast - poprawnie - jako okreÂślenie smutku, nostalgii itp.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #16 :
Październik 24, 2010, 22:13:28 »
Cytat: GoguÂś Październik 24, 2010, 22:08:46
To moÂże ja siĂŞ wypowiem, jako przedstawiciel mÂłodzieÂży. ÂŻal moÂże zostaĂŚ odczytany jako synonim epitetu "ÂżaÂłosny", zamiast - poprawnie - jako okreÂślenie smutku, nostalgii itp.
dziĂŞkujĂŞ za oÂświecenie.
BĂŞdĂŞ zatem miaÂł siĂŞ od dziÂś na bacznoÂści
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #17 :
Październik 24, 2010, 22:29:44 »
A wiem, wiem Panie Januszu - John Field, Irlandczyk o ile pamiêtam. Ale za to Chopina uwa¿a siê za twórcê nokturnu opartego na przeciwieùstwie tempa poszczególnych czêœci utworu (wolna, szybka, wolna) - czy¿ nie? Moja wyobraŸnia... Lubiê j¹, bo pozwala³a mi siê chroniÌ przed ¿yciem jak by³o Ÿle. Dla mojej rodziny jednak bywa³a dopustem Bo¿ym, bo b³¹kaj¹c siê gdzieœ w innych rejonach jaŸni przypala³am ziemniaki, kupowa³am ocet zamiast zapa³ek (w czasach gdy na pó³kach by³y tylko te dwa produkty), zostawia³am klucze w drzwiach itp. itd.
I Panie Januszu - chêtnie pos³ucham czy raczej poczytam takie wspomnienia jak te w dziale "przedstawmy siê". I jeszcze jedno - "pojadê" wspó³czesn¹ nomenklatur¹ M³odych - "szacun" za publiczny wystêp. A ten "¿al", o który chodzi³o Niebieskookiemu to aktualnie synonim starego, dobrego przymiotnika "¿a³osny".
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #18 :
Październik 24, 2010, 23:15:18 »
A ja siĂŞ tyle napisaÂłam i mi posta wciĂŞÂło w eter
smarkula
Nowy uÂżytkownik
AÂśka
«
Odpowiedz #19 :
Październik 25, 2010, 19:14:37 »
Cytat: niemuzyk Październik 24, 2010, 18:53:13
Ja wracam jednak do walcĂłw i mazurkĂłw.Czy moglibyÂście podaĂŚ jakiÂś przykÂład z konkursu, jak nie naleÂży graĂŚ mazurkĂłw. MoÂże utkwiÂł wam ktoÂś, kto sprofanowaÂł mazurka i wyszedÂł mu walc:). MiaÂłbym wtedy taki wzorzec negatywny
na pewno byÂł to ktĂłryÂś z MazurkĂłw II etapu w wykonaniu Leonarda Gilberta.Podejrzewam,Âże Mazurek As-dur op.59 nr 2.
Tam w lewej rĂŞce sÂą trzy takie sam wartoÂści.
niemuzyk
Nowy uÂżytkownik
Krzysztof
«
Odpowiedz #20 :
Październik 25, 2010, 20:28:55 »
DziĂŞki AÂśka. A juÂż straciÂłem nadziejĂŞ na pomoc w tej materii. "GrzebaÂłem" dzisiaj w przesÂłuchaniach II etapu, ale nikt jakoÂś nie zwrĂłciÂł mojej uwagi (grzebaÂłem pobieÂżnie, moÂże dlatego). A moÂże dlatego, Âże szukaÂłem wÂśrĂłd JapoĂączykĂłw a trzeba byÂło wÂśrĂłd KanadyjczykĂłw:) No to teraz rzucam siĂŞ na "biednego" Leonarda Gilberta.
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #21 :
Październik 26, 2010, 21:29:45 »
Niemuzyku dalej szukam jaskrawego przykÂładu "zwalcowanego" mazurka. OdsÂłuchiwanie idzie mi jednak powoli, bo zazwyczaj jak zacznĂŞ - to wysÂłuchujĂŞ wszystkich utworĂłw. OdezwĂŞ siĂŞ jak znajdĂŞ takiego "niemazurka".
niemuzyk
Nowy uÂżytkownik
Krzysztof
«
Odpowiedz #22 :
Październik 27, 2010, 17:15:14 »
DziĂŞki za zainteresowanie. BĂŞdĂŞ czekaÂł cierpliwie
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #23 :
Październik 27, 2010, 21:29:10 »
Znalaz³am! Da Kim Sol. We wszystkich granych przez niego mazurkach cechy tego gatunku wystêpuj¹ w niewielkim zakresie. O ile nawet zdarzaj¹ siê momenty gdzie prawa rêka próbuje mazurkowych zaœpiewów, to lewa grzecznie gra akompaniament walca. W mazurku a-moll zauwa¿am nawet momentami rytm walca angielskiego, gdzie dzwiêk na trzy jest o u³amki sekund spóŸniony.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #24 :
Październik 28, 2010, 13:56:10 »
Jak ja Wam zazdroszczĂŞ takiego fachowego spojrzenia na muzykĂŞ! Mnie siĂŞ tylko albo coÂś podoba, albo nie!
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #25 :
Październik 28, 2010, 15:03:07 »
Ewo! Czujê siê trochê zak³opotana. Nie jestem fachowcem. By³am uczniem szko³y muzycznej i trafi³am na œwietnych nauczycieli, wiêc czêœÌ wiedzy tam zdobytej zosta³o, ale to tylko tyle. Zawsze chêtnie podzielê siê tym co wiem, ale w rzeczywistoœci nie jest tego zbyt wiele.
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #26 :
Październik 28, 2010, 15:43:56 »
Cytat: anelik Październik 28, 2010, 15:03:07
Ewo! Czujê siê trochê zak³opotana. Nie jestem fachowcem. By³am uczniem szko³y muzycznej i trafi³am na œwietnych nauczycieli, wiêc czêœÌ wiedzy tam zdobytej zosta³o, ale to tylko tyle. Zawsze chêtnie podzielê siê tym co wiem, ale w rzeczywistoœci nie jest tego zbyt wiele.
Oj gdybym mia³ tyle zapa³u kiedy by³em w szkole muzycznej, wtedy po prostu odbêbnia³em zajêcia i do domu - teraz ¿a³uje. Liczê, ¿e dziêki Wam siê czegoœ nauczê, bo na ksi¹¿ki czy korepetycje brakuje czasu. W wakacje - praca, teraz matura a jeszcze do tego ekonomia - czyli mój drugi konik, przez który chcê powalczyÌ o indeksy.
ewa578
Ekspert
Ewa
Odp: Czy dobrze rozumiem różnicę między mazurkiem a walcem?
«
Odpowiedz #27 :
Październik 28, 2010, 15:45:17 »
A ja jednak dziękuję opatrzności za możliwość znalezienia się w przemiłym gronie ludzi, od których mogę się wiele nauczyć, chociaż przyznam, że wiele pojęć, które przytaczacie jest dla mnie nie tyle obcych, co nie do końca czytelnych. No cóż, nie można wiedzieć wszystkiego, ale może się jeszcze nauczę?
bwv211
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #28 :
Październik 29, 2010, 21:17:06 »
http://www.youtube.com/watch?v=vmLvpJySb50
MoÂże nie idealny wzĂłr mazurka, ale bardzo lubiĂŞ ten filmik, moÂże dlatego, Âże to nie sala koncertowa.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #29 :
Październik 29, 2010, 21:55:23 »
Cytat: bwv211 Październik 29, 2010, 21:17:06
http://www.youtube.com/watch?v=vmLvpJySb50
MoÂże nie idealny wzĂłr mazurka, ale bardzo lubiĂŞ ten filmik, moÂże dlatego, Âże to nie sala koncertowa.
To jest znakomite, najwyÂższych lotĂłw wykonanie "ÂŻydka" i to przez samego Horowitza
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Strony:
1
[
2
]
3
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do: