Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wunder Chopin :) Ingolf Wunder - Chopin Recital  (Przeczytany 60297 razy)
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #135 : Lipiec 07, 2011, 20:46:14 »

A tak David Fray gra Bacha:

http://www.youtube.com/watch?v=v2I0tQIA_AE

Amo la musica sopra tutte le arti
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #136 : Lipiec 07, 2011, 21:10:37 »

Romantyzm, klasycyzowanie... Pewnie tak, ale... Ingolf jest teraz w szczególnym miejscu. Zastanawia siê, w któr¹ stronê pójœÌ w swoich interpretacjach, dlatego próbuje czegoœ innego ni¿ na konkursie. Trochê czasu na pewno mu te eksperymenty zajm¹, ciekawi mnie natomiast bardzo, jaki bêdzie ostatecznie punkt dojœcia. Myœlê, ¿e takie eksperymentowanie i poszukiwanie ma swoj¹ wartoœÌ i pokazuje wszechstronnoœÌ artysty i to, ¿e panuje on w pe³ni nad tym, co gra. To wielki atut.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #137 : Lipiec 07, 2011, 21:34:25 »

DziĂŞki za link.Super Kasia.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #138 : Lipiec 07, 2011, 22:19:45 »

Asiu, rzeczywiÂście, mamy zawsze bardzo podobne wraÂżenia.    I uwaÂżam, Âże wcale nie jesteÂś laikiem (tak siĂŞ nazwaÂłaÂś).
Dziwne, Âże tego, co my sÂłyszymy, nie zauwaÂżajÂą tzw. eksperci, jak SuÂłek czy SchwarzmanĂłwna.  Niezdecydowany
A propos medytacyjnego Larga - za znakomite uwaÂżam proporcje miĂŞdzy prawÂą a lewÂą rĂŞkÂą. DziĂŞki odpowiedniemu tempu i wyraÂźniej frazie muzyka pÂłynie naturalnym nurtem... MoÂżna siĂŞ w niej naprawdĂŞ "zanurzyĂŚ".

Po przeczytaniu recenzji Patryka,tak sobie pomyÂślaÂłam,Âże byĂŚ moÂże to
taki trend wÂśrĂłd mÂłodych pianistĂłw, tzn klasyczne wykonanie romantycznej muzyki.

Agnieszko, uwaÂżam, Âże to trafne spostrzeÂżenie.  To chyba jakaÂś wspó³czesna "maniera" nowych pianistĂłw. A moÂże - efekt braku nowych koncepcji interpretacyjnych dla tej muzyki?

ciekawi mnie natomiast bardzo, jaki bĂŞdzie ostatecznie punkt dojÂścia.

Otó¿ to. Omnia possibilia. PomijajÂąc koncerty i 2. pÂłytĂŞ, mam nadziejĂŞ usÂłyszeĂŚ go i w klasycznym (Mozart, Haydn, Beethoven!), i w romantycznym repertuarze (Liszt, Schumann, Brahms). Poza tym, chciaÂłbym usÂłyszeĂŚ chopinowskie nokturny, etiudy, preludia, ballady (I i III), mazurki (narazie mieliÂśmy tylko "prĂłbki").  Chichot

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #139 : Lipiec 22, 2011, 23:57:30 »

coÂś przeoczyÂłem ostatnio,
a moÂże wÂłaÂśnie teraz jest ten czas

po pracy wskoczyÂłem do ciepÂłej wody zmĂŞczony nie tyle fizycznie, co z potrzebÂą krĂłtkiego relaksu
bo po 24 godzinach pracy z ludÂźmi moÂżna ich kochaĂŚ i znienawidziĂŚ,
a¿ znowu siê zatêskni do ... wiecznych narzekaù ... bo samolot siê spóŸni³, bo stewardesa by³a niemi³a
(a ona teÂż chce krzyczeĂŚ i Âładnie siĂŞ uÂśmiecha dla wyjÂątkowych pasaÂżerĂłw, ktĂłrym wszystko siĂŞ naleÂży...)

...

para osiada na kafelkach, otwieram kolejnÂą stronĂŞ (!) GoÂścia Niedzielnego i czytam... recenzjĂŞ pÂłyty pana Piotra,
a koùczy siê tak: "po raz kolejny czapki z ubogich g³ów" serce zaczyna mi biÌ mocniej
i praktycznie prosto z wanny wskakujĂŞ do samochodu, by do domu wrĂłciĂŚ juÂż z pÂłytÂą, ktĂłrÂą mam nadziejĂŞ przechowywaĂŚ
wÂśrĂłd moich ulubionych pÂłyt...

z Chopin Recital spĂŞdzam juÂż n-tÂą godzinĂŞ, ale nie mierzĂŞ tego w kategorii czasu
dŸwiêk fortepianu Ingolfa przenosi mnie w jak¹œ inn¹ niematerialn¹ przestrzeù

najpiĂŞkniejsze dla mnie miejsce to ... Andante spianato G-dur...

(i wiem gdzie jest inaczej niÂż w konkursie, ale tu narzekaĂą w moim mistycznym Âświecie nie bĂŞdzie)

dobrze jest czasem w ciszy popÂłakaĂŚ

...ze szczĂŞÂścia.

ps. biedny i ubogi, przewaÂżnie ze zbyt wyeksponowanym basem jest dÂźwiĂŞk Compakt Discu w porĂłwnaniu
ze starym dobrym, ciepÂłym i zrĂłwnowaÂżonym w kaÂżdym calu vinylem,
ile jeszcze piĂŞknych wieczorĂłw przed nami kochani

ps2. ..zauwaÂżyliÂście, Âże do konkursu pozostaÂło juÂż rok mniej?
Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #140 : Sierpień 07, 2011, 16:59:04 »

DzieĂą dobry!:)

Jestem fankÂą Ingolfa Wundera:)
Po konkursie 3 razy sÂłyszaÂłam go na Âżywo. + jeden raz miaÂłam szczĂŞÂście uczestniczyĂŚ w jego prĂłbie z zespoÂłem
w mojej dawnej szkole muzycznej w Poznaniu.

I zachwyciÂł mnie jego debiutancki album dla DG. Ta jego nowa interpretacja Chopina.
Do mnie ona przemawia!
I nie rozumiem tzw. recenzji w radiowej dwĂłjce. A moÂże jednak rozumiem?...

Ogromnie jestem ciekawa dalszych poszukiwaĂą Ingolfa.
W listopadzie bĂŞdĂŞ na jego recitalu w Berlinie - napiszĂŞ, jak byÂło!
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #141 : Sierpień 07, 2011, 21:35:12 »

Witaj, Julko! CieszĂŞ siĂŞ, Âże do³¹czyÂłaÂś do naszego forumowego Wunder-fanclubu.  Chichot  Ehrlich gesagt, bardzo Ci zazdroszczĂŞ berlinskiej wyprawy w listopadzie, ja - nawet do Dusznik nie byÂłem w stanie siĂŞ wygramoliĂŚ... LiczĂŞ wiĂŞc na TwojÂą relacjĂŞ!

Jak juÂż pisaÂłem - recenzja SuÂłka w "PÂłytomanii" byÂła niesprawiedliwa; rozumiem pewne zastrzeÂżenia, ale ton wypowiedzi byÂł nie na miejscu.

JeÂśli byÂłaÂś w Poznaniu na koncercie Wundera (w listopadzie 2010) - to byliÂśmy tam razem, nawet o tym nie wiedzÂąc.  MoÂże razem staliÂśmy w kolejce po Ingolfowy autograf! A moÂże... mogĂŞ CiĂŞ gdzieÂś odszukaĂŚ na ktĂłrejÂś z moich fotek? 

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #142 : Sierpień 07, 2011, 21:37:03 »

para osiada na kafelkach, otwieram kolejnÂą stronĂŞ (!) GoÂścia Niedzielnego i czytam... recenzjĂŞ pÂłyty pana Piotra,
a koùczy siê tak: "po raz kolejny czapki z ubogich g³ów" serce zaczyna mi biÌ mocniej
i praktycznie prosto z wanny wskakujĂŞ do samochodu, by do domu wrĂłciĂŚ juÂż z pÂłytÂą, ktĂłrÂą mam nadziejĂŞ przechowywaĂŚ
wÂśrĂłd moich ulubionych pÂłyt...

DziĂŞki, Casablanko, za piĂŞkny opis Twoich impresji...  Chichot  Nie widziaÂłem jeszcze recenzji z GN - zdradÂź proszĂŞ, kto jest jej autorem.  MoÂże odnajdĂŞ jÂą w sieci.

Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #143 : Sierpień 08, 2011, 00:10:46 »

Witaj Mozarcie!

Pewnie w listopadzie 2010 byliÂśmy blisko...
Ja byÂłam na koncercie Ingolfa w sobotĂŞ o 14.00 i w niedzielĂŞ wieczorem.
Pierwszy autograf dosta³am od niego w szkole na próbie ( to by³ pi¹tek), w sobotê tylko wpad³am za kulisy powiedzieÌ mu kilka s³ów, a w niedzielê sta³am po drugi autograf...

Ju¿ dawno przeczyta³am wszystko, co pisa³eœ na ró¿nych forach na temat gry I.W.
Siedzisz w temacie:)

CD Wundera dla DG uwaÂżam za doskonaÂłe. Konsekwentne. Dopracowane.
I oczywiÂście inne od jego konkursowych wykonaĂą.
Po prostu INNE.
I tamten konkursowy i ten " pÂłytowy" artysta mnie interesuje.
A juÂż najbardziej mnie ciekawi, dokÂąd Ingolf zmierza - jakie swoje Âświaty nam jeszcze zaprezentuje?...

Mocno trzymam za niego kciuki!;0

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #144 : Sierpień 08, 2011, 00:39:14 »

a w niedzielĂŞ staÂłam po drugi autograf...

Hah, i nie zauwazylas faceta w czerwonym surducie? 

Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #145 : Sierpień 08, 2011, 00:51:35 »

hm, czerwony surdut, powiadasz,
coÂś kojarzĂŞ, nie jestem pewna, byÂło tyle emocji....
Strony: 1 ... 8 9 [10]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar black-for kalinowatyper thepunisher paktprzyjazni