Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ArtykuÂły, informacje i opinie o muzyce i wydarzeniach muzycznych.  (Przeczytany 62749 razy)
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #90 : Czerwiec 09, 2013, 09:38:47 »

WÂłaÂśnie na tym polega manipulacja, Âże myÂślisz, Âże mĂłwisz to co myÂślisz, a w rzeczywistoÂści myÂślisz i mĂłwisz, to co chce osoba/osoby aktywujÂące manipulacjĂŞ Chichot  Pytanie, jak zatem odró¿niĂŚ manipulacjĂŞ od autentycznych reakcji wÂłasnych  Co?
fabura
UÂżytkownik
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #91 : Czerwiec 09, 2013, 13:06:54 »

To powiedz chociaÂż kto mnie manipuluje

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #92 : Czerwiec 09, 2013, 15:11:47 »

WÂłasnie , powiedzcie kto i kim manipuluje bo ja nic z tego nie rozumiem Co?

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #93 : Czerwiec 09, 2013, 15:28:25 »

Mysle, ze manipuluje p. Jonna, mowiac nam o podejrzeniu zaistnienia manipulacji.
p.Joanna
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #94 : Czerwiec 12, 2013, 12:54:14 »

Pytacie kto manipuluje. BezpoÂśrednio ci, ktĂłrzy prĂłbujÂą zjednoczyĂŚ PolakĂłw niszczÂąc wszystko, wokó³ czego do tej pory budowaliÂśmy narodowÂą ÂświadomoœÌ i identyfikacjĂŞ.  Takie zjednoczenie przez depolonizacjĂŞ. To przede wszystkim politycy, dziennikarze i ludzie kultury, ktĂłrych podstawowym bodÂźcem do dziaÂłania jest zysk finansowy i chĂŞĂŚ bycia popularnym.
Ich mocodawcami sÂą przedstawiciele paĂąstw i grup interesĂłw, dla ktĂłrych Polacy zapatrzeni bezmyÂślnie w zachĂłd, wstydzÂący siĂŞ polskoÂści jako symbolu zacofania, grilujÂący i oglÂądajÂący seriale sÂą gwarantem bezpieczeĂąstwa ich interesĂłw w Polsce. Tacy sami jak Katarzyna dysponujÂąca  w XVIII wieku PoniĂąskimi, Rzewuskimi i Branickimi. Ich celem jest zabicie ducha narodowego PolakĂłw, tego najgroÂźniejszego dla ich interesĂłw zjawiska.
Krystian Zimerman – wielki pianista, punkt odniesienia wszystkich ÂżyjÂących pianistĂłw, symbol tego, co Polska moÂże wnieœÌ do Âświatowej kultury jest bardzo niewygodny, nawet jeÂśli udaÂło siĂŞ go zraziĂŚ do przyjazdĂłw do kraju.  Krystian Zimerman – bufon i dziwak jest jak najbardziej poÂżyteczny. Dlatego wÂłaÂśnie musi do³¹czyĂŚ do peda³ów BaczyĂąskiego i Gajcego oraz kapusia Pileckiego.
W ten sposĂłb moÂże uda siĂŞ manipulatorom stworzyĂŚ wspaniaÂły  kraj, polskoœÌ spod znaku czekoladowego ptaka pana prezydenta w ró¿owych okularach.
Trudno siĂŞ zatem dziwiĂŚ, Âże Âświadomy co mogÂą z nim zrobiĂŚ RafaÂł Blechacz, drugi symbol wokó³ ktĂłrego moÂżna by  budowaĂŚ polskie poczucie wartoÂści, nie gra w Polsce.
ÂŁatwo siĂŞ nami manipuluje, bo jako Polacy jesteÂśmy narodem prostolinijnym i dobrym i nie podejrzewamy nawet, Âże moÂżna dopuszczaĂŚ siĂŞ takich nieprawoÂści. Nie moÂżna nas natomiast zmanipulowaĂŚ do koĂąca, bo nie przekraczamy pewnej granicy podÂłoÂści i okrucieĂąstwa. I z tego wÂłaÂśnie  czerpiĂŞ nadziejĂŞ.
Nie uÂżywaj drogi faburo argumentu, Âże od wielu lat mĂłwisz to co myÂślisz. Jak sÂłusznie wskazaÂła Beata, logicznie taki argument nie ma Âżadnego sensu w dyskusji – od wielu lat moÂżesz siĂŞ myliĂŚ. MoÂże teÂż obrĂłciĂŚ siĂŞ przeciw Tobie. MĂłj ukochany nauczyciel fizyki, kiedy przeszkadzajÂący mu prowadziĂŚ lekcjĂŞ mĂłwili, Âże mĂłwiÂą co myÂślÂą, odpowiadaÂł: A Âże nie myÂślicie to mĂłwicie  to co mĂłwicie.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #95 : Czerwiec 12, 2013, 20:13:24 »

Joanno.

A moze to wlasnie Zimerman nie przepada za Polakami i Polska.
To przeciez on omija Polske szerokim lukiem. To on nie chce mieszkac w Polsce.
 Gdyby naprawde chcial tutaj zagrac, to oczywiscie, ze zagralby. Nikt by mu w tym nie przeszkadzal.

Moim zdaniem K.Z. doszedl do poziomu glebokiej nonszalancji.
Artysta, ktory nie czuje moresu przed publicznoscia, to albo ma ja w d..., albo przeszedl w stan absolutnego samouwielbienia.
Wyobrazasz sobie mlodego Krystiana z podkrazonymi, wybaluszonymi oczami (tuz po konkursie), zeby opieprzal jakiegos widza, gdyz ten ma telefon na widoku? ...Mowiono kiedys o nim ... skromny artysta....

Jest pianista genialnym, ale nie niezastapionym.
Swoja technike juz tak wygladzil, jakby walec przejechal po nutach.
Idealnie wyrownana bezakcentowa dynamika (bardzo trudny efekt do osiagniecia) stal sie dla mnie elementem negatywnym.
W wyniku tak nadludzko prowadzonej frazy w Waldsteinowskiej, po jakims czasie zaczalem sie nudzic. Taki byl moj odruch (serce nie klamie).

P.S.
Zgadzam sie z Toba Joasiu, komus zalezy na zgnojeniu Polski, ale w tym wypadku sie mylisz.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2013, 20:16:20 wysłane przez bartus » Zapisane
fabura
UÂżytkownik
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #96 : Czerwiec 12, 2013, 20:44:24 »

To ja powiem tak: Nadal myÂśle, Âże do mnie ta manipulacja akurat nie pasuje.
JeÂśli chodzi o politykĂłw, a domyÂślam siĂŞ, Âże chodzi o tych ktĂłrzy rzÂądzÂą to tak siĂŞ skÂłada, Âże nie jestem ich zwolennikiem tak samo jak nie jestem zwolennikiem depolonizacji. MaÂło tego, nie wykluczam nawet, Âże w najbliÂższych wyborach zagÂłosuje na PiS  Szok (owszem nie jest to Âłatwa decyzja i nie jestem zagorzaÂłym zwolennikiem tej frakcji, ale wole to niÂż ludzi posiadajÂących zwiÂązki z poprzednim systemem i czasami nawet specjalnie siĂŞ z tym nie kryjÂących)
JeÂśli chodzi o dziennikarzy i ludzi kultury to tak siĂŞ skÂłada, Âże zawsze miaÂłem okazje sÂłyszeĂŚ tylko dobre opinie o Zimermanie wiĂŞc nie wiem kto mnÂą manipuluje bo chyba nie Ró¿a ÂŚwiatczyĂąska ani Marek DyÂżewski itp. 

Co prawda czasami równie¿ martwiê siê o ten kraj i jestem chyba nawet umiarkowanym patriot¹ lecz ró¿nica jest taka, ¿e absolutnie nie mieszam do tego spraw sztuki. Do artystów, których cenie najbardziej (w tym do Chopina) mam stosunek osobisty i nigdy nie mia³a dla mnie znaczenia ich narodowoœÌ lecz ich twórczoœÌ i to, ¿e uwa¿am ich za swoje bratnie dusze. Co mi po tym, ¿e Blechacz jest Polakiem, który jednoczeœnie zdoby³ s³awe zwyciê¿aj¹c w KCh i który popisuje siê wybitn¹ precyzj¹ techniczn¹ skoro jego interpretacje Chopina delikatnie mówi¹c nie podobaj¹ mi siê...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2013, 20:46:36 wysłane przez fabura » Zapisane

fabura
UÂżytkownik
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #97 : Czerwiec 12, 2013, 21:08:23 »

punkt odniesienia wszystkich ÂżyjÂących pianistĂłw
Wydaje mi siĂŞ,Âże nie wszystkich
Moim zdaniem K.Z. doszedl do poziomu glebokiej nonszalancji.
Artysta, ktory nie czuje moresu przed publicznoscia, to albo ma ja w d..., albo przeszedl w stan absolutnego samouwielbienia.

Mia³em w³asnie pisac, ¿e artysta to chyba wogóle ktoœ taki kto zawsze cieszy siê z tego, ¿e ktoœ chce kontemplowaÌ jego twórczoœÌ i to go motywuje. Tylko, ¿e zale¿y jak rozumiemy s³owo artysta bo to te¿ ma ró¿ne znaczenia...

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #98 : Czerwiec 13, 2013, 13:22:45 »

A ja przez chwile naprawdê uwierzy³am,¿e chodzi³o o jak¹œ dziennikarska manipulacjê a tu okazuje sie,¿e o
politykĂŞ.
Nie bĂŞdĂŞ CiĂŞ przekonywac Joanno,Âże sie mylisz bo zwolennikĂłw JarosÂława Zawsze Dziewicy nie ma co przekonywaĂŚ bo
oni wiedzÂą swoje.
WiĂŞc tylko fakty, napisaÂłaÂś Âże hucza poskie media a nie niemieckie.Chyba do koĂąca tak nie jest.Ja ten artykuÂł widziaÂłam na fb
po angielsku, niemiecku i francusku z komentarzami w wielu jĂŞzykach.
Nie ograniczajmy muzyki , ktĂłra jest wartoÂściÂą uniwersalnÂą takÂą bez granic i kordonĂłw tylko do naszego polskiego piekieÂłka.
Uwielbiam Zimermana, jego muzyka towarzyszy mi juÂż prawie 40 lat i zawsze cieszĂŞ sie gdy przyjeÂżdza do Polskie czy
wydaje nowÂą pÂłytĂŞ.Natomiast RafaÂł Blechacz jeszcze mnie do swojej sztuki nie przekonaÂł i jesli woli wystepowac w swojej ulubionej Japonii
to niech tak robi.Inni zagraniczni pianiÂści czĂŞsto nas odwiedzajÂą, SokoÂłov prawie co roku, Martha prawie co roku.Jest w czym wybieraĂŚ.

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #99 : Czerwiec 13, 2013, 13:50:36 »

A Piotr Anderszewski? Jak on to robi? PrzyjeÂżdÂża w miarĂŞ regularnie do Polski, koncertuje, radosny. Nie narzeka, a mĂłgÂłby, bo jest na co.

"Krystian Zimerman – wielki pianista, punkt odniesienia wszystkich ÂżyjÂących pianistĂłw, symbol tego, co Polska moÂże wnieœÌ do Âświatowej kultury jest bardzo niewygodny, nawet jeÂśli udaÂło siĂŞ go zraziĂŚ do przyjazdĂłw do kraju" - nie rozumiem tego zdania. PrzecieÂż jest wielu wybitnych PolakĂłw na Âświecie, czy oni wszyscy sÂą niewygodni? A Jan PaweÂł II? Z tego co widzĂŞ, to najmniejszy sukces Polaka gdzieÂś w Âświecie czy wymiaru Âświatowego jest, aÂż czasem niepomiernie, rozdmuchiwany. A to studenci politechniki, a to przeszczep, a to projektant mody itp. STANOWCZO myÂślĂŞ, Âże gdyby Pan Krystian Zimerman chciaÂł, to NIKT i NIC nie powstrzymaÂłoby go przed czĂŞstym regularnym koncertowaniem w naszym kraju.

Tematu manipulowania nie rozbierzemy na tym forum, choÌbyœmy dyskutowali do jeszcze nastêpnego konkursu chopinowskiego, mo¿emy co najwy¿ej napocz¹Ì bez widoku na ostateczne podsumowania.

W ogĂłle nie moÂżna jednotorowo rozpatrywaĂŚ biegu historii. Trzeba podzieliĂŚ co najmniej na makroskalĂŞ i mikroskalĂŞ. W makroskali - koÂłem siĂŞ toczy, to samo jest zastĂŞpowane przez to samo, item per item, to co jeden ukÂład/ustrĂłj zwalczy jako zÂłe, jak chwast odrasta w nastĂŞpnym ukÂładzie polityczno-spoÂłecznym.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #100 : Czerwiec 13, 2013, 14:02:10 »

Krystian Zimerman – wielki pianista, punkt odniesienia wszystkich ÂżyjÂących pianistĂłw, symbol tego, co Polska moÂże wnieœÌ do Âświatowej kultury jest bardzo niewygodny, nawet jeÂśli udaÂło siĂŞ go zraziĂŚ do przyjazdĂłw do kraju.

Jeszcze. Zw³aszcza ten fragment brzmi niezrozumiale. Jak i kto tak skutecznie zrazi³ go do odwiedzania Polski? Wyje¿d¿a³am z kraju najd³u¿ej na oko³o 5 tygodni i wiem, ¿e oprócz oficjalnego wygnania ¿adna si³a nie by³aby mnie w stanie zmusiæ, bym tu nie wraca³a, to MÓJ kraj, w ka¿dym znaczeniu tego s³owa, urodzenia, dzieciñstwa, wychowania, kultury, ¿ycia doros³ego, wyboru. Nie mo¿na "zraziæ" je¶li kto¶ ma niepowstrzyman± autentyczn± potrzebê bycia tu, na sta³e lub od czasu do czasu. S± zwi±zki "ponad", silniejsze od "zniechêcania", takim jest zwi±zek ze swoim w³asnym krajem i jego mieszkañcami. Jakimkolwiek by ten kraj nie by³, jacy by ci ludzie nie byli. To jak z rodzin±, nie wybieramy, mo¿emy zmieniæ, porzuciæ. Ale zwi±zki, relacje - pozostaj±.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #101 : Czerwiec 13, 2013, 14:07:48 »

Przepraszam, idem per idem (a nie item per item).
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #102 : Czerwiec 13, 2013, 18:12:39 »

Jest jeszcze inna teoria, ktora poniekad usprawiedliwialaby zachowania Zimermana.
Otoz przed laty, nagonka prasy i dziennikarzy na Krystiana.
 Wywiady z K.Z. byly dosyc nieprzyjazne, przeinaczane, jakby cenzurowane.
 Sam Krystian o tym wspominal w ktoryms z wywiadow (mozna znalezc to na YT).
Wowczas rodzila sie duza niechec Krystiana do dziennikarzy i prasy.
Czyzby komus zalezalo, zeby umniejszyc zaslugi wowczas mlodego polskiego (ze Slaska) pianiste?.. Nie wiem.
Ponizej b. dziwny, niezbyt przyjazny wywiad z K.Z. (nie wszystko jest pokazane, miedzy innymi atak Szybista na K.Z.)

http://www.youtube.com/watch?v=Heo7YwbXiuY

Dziennikarze do dzisiaj dzialaja na uslugach odpowiedniego lobby i beda niszczyc wszystkich, ktorzy sa z poza.
Mimo wszystko Zimerman nie powinien do tego mieszac publicznosci, ktora jest jemu oddana i czeka na kogo koncerty.

A teraz cos, zeby troche rozladowac atmosfere. I tak przeciez wszyscy lubimy i szanujemy Krystiana Zimermana.

http://www.youtube.com/watch?v=4hs2cebta6Q
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2013, 18:14:39 wysłane przez bartus » Zapisane
p.Joanna
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #103 : Czerwiec 13, 2013, 21:25:34 »

No dobra Agnieszko, w walce ideologicznej jesteœmy po jeden, choÌ pozwolisz, ¿e bêdê uwa¿a³a mojego czekoladowego ptaka pana prezydenta, którego, przez wstrêtny Sanepid uczestniczy marszu nie mogli wzi¹Ì do ust za lepszy od Jaros³awa Zawsze Dziewicy. W sprawie poczucia humoru uwa¿am, ¿e nasza sekta jest lepsza od Waszej mafii.
WracajÂąc do Zimermana i do „wiele haÂłasu o nic”. Beatko, sprawĂŞ jego nieprzyjeÂżdÂżania do Polski wyjaÂśnia chyba caÂłkowicie ten artykuÂł w Rzeczpospolitej: http://www.rp.pl/artykul/615604.html
Sama wiesz jak bardzo ceniĂŞ wraÂżliwoœÌ i  Âże broniĂŞ jej „jak niepodlegÂłoÂści”. Czy naprawdĂŞ po przeczytaniu wyjaÂśnieĂą pana Zimermana nie rozumiesz, Âże nie ma siÂł zmagaĂŚ siĂŞ z takim syfem, kradzieÂżami, pokrĂŞtnymi wyjaÂśnieniami, dramatycznie nieprzygotowanymi koncertami (do jakiego braku profesjonalizmu  jest zdolny pan Haluch miaÂłam okazjĂŞ siĂŞ przekonaĂŚ w Koninie, na koncercie Trifonowa).
W ciÂągu ostatniego roku byÂłam na trzech jego koncertach, wszĂŞdzie publicznoœÌ byÂła zachwycona i na pewno nie czuÂła siĂŞ poniÂżana. Zimerman rozmawia z publicznoÂściÂą, doprowadza jÂą do wybuchĂłw Âśmiechu i spontanicznych braw, naprawdĂŞ czujemy siĂŞ na jego koncertach jak jego goÂście, dla ktĂłrych przygotowuje to co ma najlepsze – swojÂą grĂŞ i ujmujÂący uÂśmiech.
Faburo, nie da siê w tym przypadku nie mieszaÌ sztuki do tej manipulacji. Có¿ poradzimy, ¿e obecnie polskoœÌ na najwy¿szym poziomie reprezentuje dwoje tenisistów i dwóch pianistów, a najbardziej rozpoznawalnym Polakiem w historii jest Chopin. I tak jak nie godzê siê na kretyùskie komiksy o Chopinie, tak nie bêdê siê godziÌ na atakowanie i poni¿anie Zimermana.
DziĂŞkujĂŞ Bartku za ostatni wpis, bardzo doceniam.
Agnieszko, piszesz o wpisach na fb. MyÂślĂŞ, Âże czytaÂłaÂś je na tych „zlajkowanych” przez Ciebie, czyli tych o muzyce i sztuce. Ja piszĂŞ o sytuacji, w ktĂłrej moi znajomi na politycznych stronach (a majÂą bardzo ró¿ne sympatie), moje dzieci na tych, ktĂłrymi siĂŞ interesujÂą (a nie jest to muzyka i sztuka) sÂą zasypani informacjami o Zimermanie. PozostanĂŞ jednak przy mojej „spiskowej teorii”

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #104 : Czerwiec 13, 2013, 21:32:42 »

Przepraszam za byki (jego itd.)
No coz, dysleksja + zla klawiatura + niedbalstwo + wstret do myslenia i wymagrzania sie = BYKI.
................
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live thepunisher countrylife paktprzyjazni black-for