Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 33 34 [35] 36 37 ... 116   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno  (Przeczytany 769993 razy)
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #510 : Lipiec 26, 2011, 11:47:07 »

Konradzie, masz oczywiœcie racjê. Jednak przedrewolucyjny nastrój napewno juz wisia³ w powietrzu. Mniej by³o zainteresowania twórczoœci¹ jakiegoœ "muzyka z Salzburga". Do tego trwa³ w Pary¿u muzyczny spór miêdzu "gluckistami" i "piccinnistami". Mozart pozostawa³ raczej bezstronny w tej k³ótni.

Ach ta Aloysia! Nie wiadomo, czy potem trochĂŞ nie ÂżaÂłowaÂła, Âże wzgardziÂła uczuciami Wolfganga. Jak wiecie La donna e mobile   Chichot Z drugiej strony jej m¹¿ Joseph Lange teÂż byÂł artystycznÂą duszÂą - byÂł aktorem i malarzem amatorem. Joseph wystÂąpiÂł w (mĂłwionej) roli jako Monsieur Herz w Der Schauspieldirektor i namalowaÂł (niedokoĂączony) portret  Wolfganga Amadeusza, ktĂłry Konstancja uznaÂła za najbardziej trafiony.

Oui. Chichot Opowiedz nam, proszĂŞ, przy okazji, jakie symfonie (lub inne utwory WAMoz) graÂłeÂś, ktĂłra jest ta, Twoim zdaniem, najdoskonalsza itd...  Chichot

Przy³¹czam siĂŞ do proÂśby Patryka  JeÂśli znajdziesz Bartusie chwilkĂŞ czasu, podziel siĂŞ proszĂŞ TwojÂą wiedzÂą i wraÂżeniami 

Amo la musica sopra tutte le arti
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #511 : Lipiec 26, 2011, 12:09:44 »

Kasiu,Patryku.

Bardzo chetnie, ale dopiero po wakacjach. Zaraz wyjezdzam.
(.. jak ja nie lubie wakacji).
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #512 : Lipiec 26, 2011, 12:17:02 »

Bartusie, szczĂŞÂśliwej podró¿y i wspaniaÂłych wakacji!      Spoko

Ja teÂż siedzĂŞ juÂż na walizkach 

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #513 : Lipiec 26, 2011, 22:06:50 »

I ja Wam ÂżyczĂŞ szczĂŞÂśliwej drogi i dobrego wypoczynku:)

Ciekawe, czy Bartusowa antypatia do wakacji wynika z niechĂŞci do przemieszczania siĂŞ, czy z pracoholizmu;) JeÂśli to drugie, to moÂżesz Bartku wykorzystaĂŚ czas wolny np.. na komponowanie Wtedy i my na tym skorzystamy:D
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #514 : Lipiec 26, 2011, 22:23:43 »

Asiu, un GRAND merci 

Dopiero dzisiaj zauwaÂżyÂłam TwĂłj post z dedykacjÂą dla podró¿nikĂłw Soave sia il vento . DziĂŞki Tobie i Patrykowi  zachwyciÂłam siĂŞ sonatami w interpretacji Ch. Eschenbacha. Wczoraj odebraÂłam zamĂłwienie w Empiku i w rezultacie wyjeÂżdÂżam jutro w doborowym towarzystwie panĂłw Mozarta i Eschenbacha  Chichot

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #515 : Lipiec 26, 2011, 22:39:38 »

A tak, zamieÂściÂłam stosownÂą piosenkĂŞ na wakacyjne peregrynacje - obyÂście Âżeglowali Âłagodnie i powracali szczĂŞÂśliwie:)
Faktycznie, Eschenbach zrobiÂł furorĂŞ:)) Ale czyÂż na to nie zasÂługuje? OczywiÂście Pat go wygrzebaÂł:) ja siĂŞ tylko entuzjastycznie zachwyciÂłam, wie immer Chichot 
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #516 : Lipiec 27, 2011, 00:59:27 »

Mniej by³o zainteresowania twórczoœci¹ jakiegoœ "muzyka z Salzburga". Do tego trwa³ w Pary¿u muzyczny spór miêdzu "gluckistami" i "piccinnistami". Mozart pozostawa³ raczej bezstronny w tej k³ótni.

... choĂŚ jego sympatia juÂż wĂłwczas kierowaÂła siĂŞ w stronĂŞ Glucka (notabene, zÂły GRIMM byÂł piccinistÂą!  Chichot). Jego Alceste, Orfeusz, obie Ifigenie wystawiane w ParyÂżu i Wiedniu wpÂłynĂŞÂły silnie na Mozarta i styl operowy tegoÂż. We Wiedniu Mozart nawiÂązaÂłby z nim prawie przyjaŸù, byÂł u niego kilkukrotnie na obiedzie (m.in. po wiedeĂąskim Idomeneo), posÂłuchaÂł jednak ojca Leopolda i kontakt siĂŞ prawie urwaÂł. A przydaÂłby mu siĂŞ tak wpÂływowy (takÂże na dworze cesarza JĂłzefa) przyjaciel!

Co do Symfonii Paryskiej, wykonanej podczas concert spirituel - paryÂżanom nawet przypadÂła do gustu (zadowolony Mozart zjadÂł 'ze szczĂŞÂścia' lody i odmĂłwiÂł w dziĂŞkczynieniu jakiÂś obiecany pacierz  ). SpodobaÂł siĂŞ im zwÂłaszcza pasaÂż, ktĂłrego - dla wzmocnienia efektu - Mozart powtarza, takÂże w zakoĂączeniu owej I czĂŞÂści. Co do Andante byÂły jednak obiekcje (istniejÂą 2 jego wersje, pierwsza - lepsza - okazaÂła siĂŞ 'za dÂługa'... Z politowaniem).

Barrrdzo siĂŞ cieszĂŞ, Âże i Wam pan Eschenbach przypadÂł do serca.   

Ja rĂłwnieÂż czujĂŞ siĂŞ zobligowany do wysÂłuchania arii z Cosi. DziĂŞki! Wakacyjny czas podró¿y... Udanych wypoczynkĂłw! 

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #517 : Lipiec 27, 2011, 01:34:15 »

do wysÂłuchania arii z Cosi.

Quatsch, jakiej arii, przejezyczenie, cudnego tercetu...

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #518 : Lipiec 27, 2011, 02:53:36 »

Och, i tak wszak wiadomo, o co chodzi, mein Perfektionist Chichot
Tercet ze stosownÂą dedykacjÂą do odebrania na wÂątku operowym  
A moÂże, nim wiatr zadmie w Âżagle, posÂłuchajmy jeszcze I czĂŞÂści Paryskiej symfonii i tego pasaÂżu...
http://www.youtube.com/watch?v=JrhJ6pY35dA&feature=related

Andante zbyt dÂługie... o tempora o gustibus... takiego piĂŞkna nigdy przecieÂż zbyt duÂżo! 

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #519 : Lipiec 30, 2011, 10:47:19 »

DziÂś w DwĂłjce o 19.30 "Wesele Figara" z Salzburga. SÂłuchamy??

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #520 : Lipiec 30, 2011, 16:50:24 »

AleÂż oczywiÂście!
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #521 : Lipiec 30, 2011, 18:13:23 »

Ja znalazÂłem mojÂą ulubionÂą symfoniĂŞ koncertujÂącÂą nagranÂą we Francji. WspaniaÂła interpretacja i realizacja nagrania
http://www.youtube.com/watch?v=RzPOjLcqfrI
 Buziak
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #522 : Lipiec 30, 2011, 19:43:54 »

Wykonanie "uÂświadomione historycznie" co za potworek jĂŞzykowy

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #523 : Sierpień 04, 2011, 00:28:46 »

Bodku, zgadzam siĂŞ z TobÂą, rzecz jasna.

A zatem - nawiÂązujmy do Mozartowej muzyki skrzypcowej. Nie omawialiÂśmy tu jeszcze sonat skrzypcowych Wolfiego Amade.

Stosunkowo wczesna, Sonata C-dur KV 296, 3-czĂŞÂściowa, z bÂłyskotliwym finaÂłem. Mozart bardzo galant, choĂŚ i tak wyprzedzajÂący swego mistrza Jana Chrystiana.

http://www.youtube.com/watch?v=j-x16GjIwok

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #524 : Sierpień 05, 2011, 10:07:48 »

Mozart jest dobry na wszystko, tak¿e na drogê:) Pos³ucha³am na wyciszenie stresu przed podró¿¹.
ÂŚliczna, choĂŚ sÂą sonaty skrzypcowe Amade, ktĂłre podobajÂą mi siĂŞ jeszcze bardziej
No, to wiatr w Âżagle:)))
Strony: 1 ... 33 34 [35] 36 37 ... 116   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for silverstar thepunisher kalinowatyper neder-live