Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
Strony:
1
...
10
11
[
12
]
13
14
...
26
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011 (Przeczytany 131018 razy)
Julka
Aktywny uÂżytkownik
Odp: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
«
Odpowiedz #165 :
Sierpień 11, 2011, 18:21:42 »
Ty teÂż, Agnieszko jesteÂś wielka - zwÂłaszcza, Âże napisaÂłaÂś o inteligencji schodowej.
Co to jest?
¯e raz w górê, a raz w dó³?
BoÂże, moÂże teÂż jÂą mam?!
ewa578
Ekspert
Ewa
Odp: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
«
Odpowiedz #166 :
Sierpień 11, 2011, 18:25:24 »
Tereniu, proszĂŞ wytÂłumacz!!!
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #167 :
Sierpień 11, 2011, 18:31:52 »
PrzejrzaÂłam Wasze relacje z koncertĂłw i tylko mogĂŞ wzdychaĂŚ jak lokomotywa, Âże mnie z Wami nie byÂło. Ot taki los. Przynajmniej relacje i odrobina gĂłrskiego powiewu z tamtych stron, ktĂłre bardzo sobie upodobaÂłam.
Januszu, bardzo mnie cieszy Twoja opinia o Awdeewej. W jej obronie zaraz po koncercie, musiaÂłam siĂŞ rzucaĂŚ jak Rejtan
Nie omyli³am siê, a ona, jako artysta, mnie nie zawiod³a. Jest elastyczna, ch³onna i wci¹¿ siê uczy. To ogromna zaleta kogoœ, kto wygrywa tak presti¿owy konkurs. Pokora w podejœciu do Chopina i do mistrzów, których podpowiedzi zapewne wci¹¿ s³ucha, czego daje dowody, jest jej ogromn¹ zalet¹. Potwierdza tym samym, ¿e tytu³ wygranej, jej siê s³usznie nale¿y. Mo¿e w³aœnie dlatego my, publika, nie wybieramy laureatów, a jedynie presti¿owe jury. Mo¿e potencja³ dostrze¿ony przez specjalistów, perfekcjonizm, przymioty ducha i ogólne predyspozycje, jako ca³oœÌ, z talentem i technik¹ s¹ dostrzegalne jedynie przez fachowców.
Rol¹ odtwórcy jest wpierw wirtuozeria potem serce, u kompozytora odwrotnie- tak sobie doœÌ prosto myœlê
Nie zgadzam siê z jaccolem, ¿e Julianna przyjmuje maskê- nie- ona po prostu wci¹¿ siê uczy, czym mi ogromnie imponuje.
Tak mi przykro, Âże nie mogÂłam tam byĂŚ.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #168 :
Sierpień 11, 2011, 18:32:03 »
To siĂŞ nazywa po francusku " l'esprit d'escalier" czyli, Âże wszystkie fajne pomysÂły, riposty i inne rzeczy
przychodz¹ do g³owy ju¿ po fakcie, po wyjœciu, na schodach, jak ju¿ jest za póŸno
http://www.franzschubert.pl/
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #169 :
Sierpień 11, 2011, 18:33:27 »
Mota, bĂŞdziemy tam za rok!!!
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #170 :
Sierpień 11, 2011, 18:40:21 »
Terenia...
za rok teÂż moÂże byĂŚ.........Tylko, Âże ja chciaÂłam teraz. Za rok nie bĂŞdzie juÂż tak....
Julka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #171 :
Sierpień 11, 2011, 18:46:49 »
Monika ma racjĂŞ, za rok juÂż nie bĂŞdzie TAK.
Ale za to bĂŞdzie INACZEJ:)
My teÂż bĂŞdziemy trochĂŞ INNI.
Teresko, Aga - ten rodzaj inteligencji jest mi znany. DoÂświadczam
Nie jesteÂś sama:)
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #172 :
Sierpień 11, 2011, 18:47:35 »
Eee tam, bêdzie lepiej. Bêdziemy obie i Ela i Marek, œci¹gniemy Kozio³ka z jego pó³nocy i
Patryka. A oprĂłcz Janusza i Piotra swĂłj autorski recital zagra nam Bartek. I tak trzymaĂŚ!!
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #173 :
Sierpień 11, 2011, 18:48:30 »
Asiu, Beato, Januszu - pamiêtacie jak narzekaliœmy, ¿e przez nat³ok koncertów nie mamy czasu na zwiedzanie? A gdybyœmy z Ew¹ i Dorot¹ przyjechali do Dusznik przed po³udniem (10 lub 11) to zd¹¿ylibyœmy dok³adnie obejrzeÌ miasto albo wyskoczyÌ do K³odzka lub Polanicy?
Ewo, Doroto - was teÂż to dotyczy, napiszcie, czy ten pomysÂł Wam siĂŞ podoba!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #174 :
Sierpień 11, 2011, 19:34:10 »
WieczĂłr z Geniuszasem byÂł kolejnym z tych Wielkich, ktĂłry z pewnoÂściÂą zapamiĂŞtam na lata… Tym razem – oprĂłcz caÂłej otoczki zwiÂązanej z osobowoÂściÂą mÂłodego Maestra, z naszymi wci¹¿ emocjonalnie przywoÂływanymi wspominanymi z KiFCH – byÂło coÂś wiĂŞcej: niezwykÂły repertuar. Oto w moim Âżyciu po raz pierwszy dane byÂło wysÂłuchaĂŚ na Âżywo wszystkich 24 opusowanych etiud „pod rzÂąd”, granych wÂłaÂściwie bez przerwy. Nawet po zakoĂączonym opus 10 pianista nie zszedÂł z estrady i zaraz po frenetycznej salwie oklaskĂłw przystapiÂł do opusu 25.
To byÂła niezwykÂła interpretacja. PrzyrĂłwnaÂłbym jÂą do kosza kolorowych kwiatĂłw, w ktĂłrym kaÂżdy z osobna mieni siĂŞ wÂłasnymi naturalnymi barwami, pÂławi piĂŞknym, jakby znanym, ale caÂłkowicie ÂświeÂżo niosÂącym swojÂą woĂą aromatem. DbaÂłoœÌ o kaÂżdy szczegó³, cyzelowanie, jak wytrawny rzeÂźbiarz, kaÂżdej warstwy i liĂą melodycznych sprawiÂło, Âże etiudy te byÂły jak Âżywe istoty: ÂśpiewaÂły, ÂśmiaÂły siĂŞ, pÂłakaÂły, bÂłagaÂły, modliÂły…
A po przerwie - wielka sonata romantyczna Liszta. Pod palcami ÂŁukasza - potĂŞÂżnaa, wzniosÂła, mÂądra, szlachetna. Prawdziwa muzyka, ktĂłra kaÂże zapomnieĂŚ o pianiÂście - bo przed sÂłuchaczem otwiera wielkie wrota do ÂświÂątyni ludzkich dusz…
Po koncercie spytaÂłem ÂŁukasza, czy ma w repertuarze pozostaÂłe e etiudy Chopina. „Nie mam…”, ale zaraz po chwili dorzuciÂł: „jeszcze nie mam” . Czekam wiĂŞc z pÂłomiennÂą nadziejÂą… Bo wiem juÂż na pewno: warto.
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2011, 19:35:45 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #175 :
Sierpień 11, 2011, 21:46:02 »
Cytat: Julka Sierpień 10, 2011, 15:05:35
Chopin zazdroÂściÂł Lisztowi siÂły uderzenia, siÂły dÂźwiĂŞku.
Wzajemne maÂłe utarczki nie psuÂły ich przyjaÂźni:)
Witam Ewo (Julio)..sorki ¿e tak póŸno, no ale lepiej póŸno ni¿ wcale..
Co do Chopina..i zazdroÂściÂł Lisztowi zapewne jeszcze jednego - powodzenia u dam, ale i liczby zagranych przez niego koncertĂłw..ktĂłrych on sam podczas 18 lat pobytu w ParyÂżu, zagraÂł publicznie jedynie 19-cie, podczas gdy Liszt wykonaÂł ich prawdopodobnie setki..Za to wiĂŞcej czasu mĂłgÂł poÂświĂŞciĂŚ komponowaniu
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #176 :
Sierpień 11, 2011, 23:28:39 »
Cytat: bartus Sierpień 11, 2011, 12:00:49
Amen.
Witaj Barto po wakacyjnej przerwie...ale z tym "muzykiem" to ÂżeÂś Âładnie przysÂłodziÂł - chyba raczej muzykanta..(a teraz to juÂż nawet i to nie za bardzo..
)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #177 :
Sierpień 12, 2011, 00:16:08 »
Cytat: GoguÂś Sierpień 11, 2011, 18:48:30
Asiu, Beato, Januszu - pamiêtacie jak narzekaliœmy, ¿e przez nat³ok koncertów nie mamy czasu na zwiedzanie? A gdybyœmy z Ew¹ i Dorot¹ przyjechali do Dusznik przed po³udniem (10 lub 11) to zd¹¿ylibyœmy dok³adnie obejrzeÌ miasto albo wyskoczyÌ do K³odzka lub Polanicy?
Ewo, Doroto - was teÂż to dotyczy, napiszcie, czy ten pomysÂł Wam siĂŞ podoba!
PomysÂł dobry, tyle tylko, Âże TwĂłj kolega Janusz nie zasypiaÂł gruszek w popiele i kaÂżdego dnia, przed turÂą koncertĂłw, zabieraÂł swoja PaniÂą na codzienne tury i objazdy oko0licznych miasteczek i innych serendipity. SadzĂŞ wiĂŞc, Âże bĂŞdziemy z tym zwiedzaniem, jeÂśli siĂŞ zdecydujecie, z praktycznej koniecznoÂści i tak stÂąpali po rĂłznych Âściezkach
(a tak a propos: naszym dziewczynom kilkakrotnie proponowaÂłem wspolne wypady na eskapady turystyczne... ale tak sÂą bidulki zaaferowane, Âże nigdy nie miaÂły na to gÂłowy
)
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #178 :
Sierpień 12, 2011, 00:20:51 »
Cytat: Janusz1228 Sierpień 12, 2011, 00:16:08
PomysÂł dobry, tyle tylko, Âże TwĂłj kolega Janusz nie zasypiaÂł gruszek w popiele i kaÂżdego dnia, przed turÂą koncertĂłw, zabieraÂł swoja PaniÂą na codzienne tury i objazdy oko0licznych miasteczek i innych serendipity. SadzĂŞ wiĂŞc, Âże bĂŞdziemy z tym zwiedzaniem, jeÂśli siĂŞ zdecydujecie, z praktycznej koniecznoÂści i tak stÂąpali po rĂłznych Âściezkach
(a tak a propos: naszym dziewczynom kilkakrotnie proponowaÂłem wspolne wypady na eskapady turystyczne... ale tak sÂą bidulki zaaferowane, Âże nigdy nie miaÂły na to gÂłowy
)
RozmawiaÂłem z AsiÂą i stanĂŞÂło na Muzeum Papiernictwa. Januszu, mam nadziejĂŞ, Âże tam Was jeszcze nie byÂło i bĂŞdziemy mogli zrobiĂŚ sobie wspĂłlnÂą wycieczkĂŞ.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #179 :
Sierpień 12, 2011, 02:07:28 »
Cytat: Mozart Sierpień 11, 2011, 12:43:49
Rzeczywiœcie, utwory wielkiego Wêgra, które znalaz³y siê w programie nie s¹ ³atwe w odbiorze, nie s¹ wielce przekonuj¹ce, jeœli wykonuj¹cy je artysta nie uka¿e z odpowiedni¹ ekspresj¹ Lisztowskiego przes³ania. To by³ przecie¿ niezwykle uduchowiony romantyk, zreszt¹ - g³êboko wierz¹cy i zapatrzony w Boga, zw³aszcza pod koniec ¿ycia. Niedawno mój znajomy (i co wa¿ne - architekt) odwiedzi³ w Barcelonie arcydzie³o Gaudiego - katedrê Sagrada Famiglia. Kiedy wyszed³ z jej monumentalnego, olœniewaj¹cego wnêtrza powiedzia³: "Dopiero teraz mo¿na poczuÌ, ¿e Bóg istnieje; cz³owiek sam nie jest w stanie stworzyÌ czegoœ takiego...". Myœlê, ¿e wykreowany z mistycznym, sakralnym rozmachem Lisztowski monument we wnêtrzu œwi¹tyni zbli¿a do najg³êbszego sacrum, do wiary...
Sama nie wiem, jak to siĂŞ staÂło, Âże te melodie tak prosto i z takÂą ÂłatwoÂściÂą wÂśliznĂŞÂły siĂŞ do serca. MiewaÂłam i przed i w trakcie festiwalu problemy z niektĂłrymi utworami Liszta. A tu - jakbym sÂłuchaÂła jakichÂś pieÂśni bardzo bliskich, dawno znanych, a zapomnianych, ktĂłre dusza rozpoznaje teraz w chwili nagÂłego olÂśnienia... Agnieszko, pewnie to sprawa i artysty, i miejsca, bardzo piĂŞknego i peÂłnego jakiegoÂś nieuchwytnego czaru, sprawiajÂącego, Âże chciaÂło siĂŞ mĂłwiĂŚ szeptem i tylko muzyka zdaÂła siĂŞ nie naruszaĂŚ tego, co promieniowaÂło z ciszy...
Okaza³o siê jednak, ¿e magia mo¿e dzia³aÌ tak¿e w bia³ych œcianach Chopinowskiego dworku. Oto znalaz³ siê ktoœ, kto ponownie sprawi³, ¿e moja dusza rozpostar³a skrzyd³¹ i wzbi³a siê niesiona muzyk¹ wielkiego Wêgra. Ale o tym w nastêpnej relacji...
Kochani, bardzo dziĂŞkujĂŞ Wam za ciepÂłe sÂłowa:) Staram siĂŞ jak mogĂŞ oddaĂŚ czĂŞÂściowo atmosferĂŞ tych niezwykÂłych dni. I tak mi szkoda, Âże nie ma Was tutaj z nami. Co prawda moÂżecie przeczytaĂŚ w biuletynie profesjonane recenzje (aczkolwiek nie we wszystkim zgadzam siĂŞ z paniÂą o smutnym nazwisku
) Jednak nikt z takim uczuciem nie powie Wam, jakie emocje wzbudziÂła w nim muzyka:) Zbieram teÂż przy okazji materiaÂł na dalsze nasze dyskusje i pogadanki ekspertĂłw
Tyle siĂŞ objawiÂło nowych dla mnie, wspaniaÂłych utworĂłw - bĂŞdzie o czym rozmawiaĂŚ w jesienne wieczory
Strony:
1
...
10
11
[
12
]
13
14
...
26