Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 26   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011  (Przeczytany 131111 razy)
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #150 : Sierpień 11, 2011, 00:58:40 »

Ale najwiĂŞkszÂą atrakcjĂŞ dnia stanowiÂł koncert wieczorny, bo wtedy
mogliÂśmy siĂŞ dowiedzieĂŚ, jakimi to niezwykÂłymi przymiotami Julianna...

Gogusiu dyrektorze.
Wybacz, ale ta recenzja zawiera duzo slow, a malo tresci.
Nic fachowego, konkretnego, tylko lanie wody.

Np. "...Ma du¿¹ intuicjê w wyczuwaniu intencji kompozytora...". Skad ta pani wie, jakie byly intencje kompozytora.
Albo "Jest bardzo czuÂła na charakter nie tylko caÂłego utworu,
bo takÂże jego detalicznych sekwencji
." O co tej pani Ewie chodzi. Nie wiem
 itd. itd.  ple  ple  ple
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #151 : Sierpień 11, 2011, 09:27:50 »

Zgoda bartusie, z pewnoÂściÂą bywajÂą lepsze i mniej udane recenzje. Ta przytoczona - na pewno nie ustrzegÂła siĂŞ pewnych mankamentĂłw, ktĂłre punktujesz. Ale jest w niej i wiele profesjonalnych okreÂśleĂą, ktĂłre, jako uczestnik koncertu mogĂŞ potwierdziĂŚ, trafnie oddajÂą charakter gry Julianny i ktĂłre mogÂą zachĂŞciĂŚ kaÂżdego innego melomana aby siĂŞ osobiÂście o  walorach pianistyki Awdiejewej przekonaÂł.
Ja nie czepia³bym siê s³ów i mniej lub bardziej przekonuj¹cych okreœleù. Dla mnie liczy siê konkluzja recenzji i pewien utrwalony "³adunek emocji" ale i suchych faktów w recenzji. Ten - jest moim zdaniem - jednoznaczny i bardzo dla Julianny pozytywny.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2011, 09:34:38 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #152 : Sierpień 11, 2011, 09:33:20 »

Moim zdaniem nie mogÂą zachĂŞciĂŚ.Powinni opublikowaĂŚ TwojÂą recenzje.Mnie zachĂŞciÂła.Nawet bardzo.

kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #153 : Sierpień 11, 2011, 10:25:19 »

xbw- Beatko- dziĂŞkujĂŞ Ci baaaardzo za autografy Geniuszka i Leonory.... O zdjĂŞcia z DaniÂłkiem siĂŞ nie martw, mam zamiar w sobotĂŞ nadjechaĂŚ  z EwÂą i Piotrem...:-))) No i ze sprzĂŞtem...Tym razem ja bĂŞdĂŞ dyÂżurnym fotoreporterem (-rkÂą), postaram siĂŞ zrobiĂŚ Ci jak najpiĂŞkniejsze zdjĂŞcia z Trifim....:-)))
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #154 : Sierpień 11, 2011, 12:00:49 »

Dla mnie liczy siĂŞ konkluzja recenzji i pewien utrwalony "Âładunek emocji" ale i suchych faktĂłw w recenzji

Januszu 1228 masz niejako racje.
 Wykreowanie atmosfery w recenzji jest bardzo wazne.
 Wodolejstwo jest niewatpliwie jednym z narzedzi do tworzenia tresci pisanej.
Jednak, do tego trzeba miec talent (tak, wlasnie do lania wody). Lanie wody jest takim wypelniaczem, podobnie jak laczniki w muzyce.
Twoje wodolejstwo, czy lanie wody przez Asie jest wytworem ciekawej, orginalnej wyobrazni Was obojga.
 Bylbym niesprawiedliwy, gdybym pominal merytoryke Waszych wypowiedzi.

Twoja ostatnia recenzja Januszu (Awdjejewa) ,jakkolwiek przerysowana jest autentyczna, pelna swietnych przymiotnikow.
Spontanicznie zadbales o cala forme - niemalze jak dobra kompozycja muzyczna.

P.S.
Bardzo wciagaja mnie opisy szalonej, nadpobudliwej (juz to okreslenie gdzies slyszalem) Beatki, czy utalentowanego historyka-muzyka Koziolka.
Nasza nowa Julka i Kati, tez sobie niezle radza.
Patryk powinien napisac ksiazke o Mozarcie, Kasia o Haydnie, a krotkie, wrazliwe posty Agnieszki zcalaja nasze forum.
No i oczywiscie stojacy na strazy moralnosci baaardzo pozytywny Marek-aro jest niewatpliwie ciekawym pisarzem na naszym forum.

Amen.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #155 : Sierpień 11, 2011, 12:43:49 »

- DoprowadziÂł mnie Pan do Âłez.
- CieszĂŞ siĂŞ. Mam nadziejĂŞ, Âże sprawiÂłem, Âże polubiÂła Pani Liszta.
- PokochaÂłam tego Liszta, ktĂłrego Pan graÂł. To byÂło jak... modlitwa.
- Tak miaÂło byĂŚ. To byÂła modlitwa.

Rzeczywiœcie, utwory wielkiego Wêgra, które znalaz³y siê w programie nie s¹ ³atwe w odbiorze, nie s¹ wielce przekonuj¹ce, jeœli wykonuj¹cy je artysta nie uka¿e z odpowiedni¹ ekspresj¹ Lisztowskiego przes³ania. To by³ przecie¿ niezwykle uduchowiony romantyk, zreszt¹ - g³êboko wierz¹cy i zapatrzony w Boga, zw³aszcza pod koniec ¿ycia. Niedawno mój znajomy (i co wa¿ne - architekt) odwiedzi³ w Barcelonie arcydzie³o Gaudiego - katedrê Sagrada Famiglia. Kiedy wyszed³ z jej monumentalnego, olœniewaj¹cego wnêtrza powiedzia³: "Dopiero teraz mo¿na poczuÌ, ¿e Bóg istnieje; cz³owiek sam nie jest w stanie stworzyÌ czegoœ takiego...". Myœlê, ¿e wykreowany z mistycznym, sakralnym rozmachem Lisztowski monument we wnêtrzu œwi¹tyni zbli¿a do najg³êbszego sacrum, do wiary...

Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #156 : Sierpień 11, 2011, 13:45:20 »

Jeszcze s³ów kilka o recenzji p. Ewy Kofin.

To jest jedna z wielu tego typu zachowawczych recenzji, z ktĂłrych zawsze moÂżna siĂŞ wycofaĂŚ na z gĂłry upatrzonÂą pozycjĂŞ.
Ona wcale nie jest, wbrew wieloÂści uÂżytych przymiotnikĂłw i przychylnych sformuÂłowaĂŚ, aÂż tak pozytywna.
Nie wiem, nie czujĂŞ tego, Âże recenzentce rzeczywiÂście Julianna podobaÂła siĂŞ.
ChÂłodny, sprawozdawczy ton tej recenzji o jej fascynacji pianistkÂą raczej nie Âświadczy.
A ju¿ chowanie siê za okreœleniami typu "osobliwe", "swoiste", czytam jak " swoist¹" ( sic!) bezradnoœÌ i niekompetencjê recenzentki.
Takie sÂą moje odczucia.

Twoja recenzja Januszu jest fantastyczna! Bo mĂłwi rĂłwnieÂż o Twoich emocjach i zaangaÂżowaniu.
NiewaÂżne, czy wszyscy podzielamy TwĂłj zachwyt JuliannÂą, czy nie.
Ale Twoja wypowiedÂź na tym forum jest szczera. GorÂąca. Jest napisana z pasjÂą.
I ja wierzĂŞ w Twoje intencje.
GratulujĂŞ!

Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #157 : Sierpień 11, 2011, 16:38:35 »

A Wy biuletyny z festiwalu macie, kochani?

WÂłaÂśnie przeczytaÂłam recenzjĂŞ p. Ewy Kofin z recitalu Wundera.
Miejscami trochĂŞ krytykuje. O dziwo BalladĂŞ?! ( naprawdĂŞ mu nie wyszÂła?! jestem pod wraÂżeniem). I Andante. I bisy.
Ale poza tym emocji w recenzji jjest duÂżo, oj duuuuuÂżo:)
Teraz juÂż wiem, Âże pani Kofin potrafi pisaĂŚ zajmujÂąco i szczerze!:)
Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #158 : Sierpień 11, 2011, 17:14:31 »

I jak pani Ewa Kofin chwali Wundera, to ju¿ chwali ca³¹ sob¹, nie kryj¹c emocji - np. w kontekœcie Liszta nie ba³a siê pisaÌ o euforii, wdziêku, b³yskotliwoœci, ba, zapamiêtaniu nawet.
Za Bolero, SonatĂŞ, a zwÂłaszcza za Wielkiego Poloneza Es - dur teÂż bardzo Ingolfa chwali. Bardzo.
No i to lubiĂŞ:)
Z pasjÂą i szczerze!

Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #159 : Sierpień 11, 2011, 17:18:24 »

Wychodzi na to, Âże dziÂś mam tu dyÂżur:)))
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #160 : Sierpień 11, 2011, 17:28:10 »

Nie tylko, ja równie¿ przed chwil¹ w³¹czy³am forum. Cieszê siê, bo uda³o mi siê us³yszeÌ po powrocie do domu, koùcówkê audycji o Dusznikach. Oczywiœcie peany na temat Lukasa! Szkoda, ¿e na zakoùczenie odtworzono znane nam wszystkim doskonale nagrania z konkursu. Mia³am nadziejê na jakieœ fragmenty koncertu z Dusznik.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #161 : Sierpień 11, 2011, 17:45:06 »

CoÂś maÂło byÂło o koncercie Geniusasa, co graÂł oprĂłcz etiud?
DziÂś wielka gwiazda LugaĂąski! Mam jego pÂłytĂŞ z etiudami Chopina za ktĂłrÂą dostaÂł zÂłotego
Diapasona.Przez parĂŞ lat byÂło to moje ulubione wykonanie, aÂż..do koncertu Lukasa.
Dopiero dzisiaj wpadÂło mi do gÂłupiego Âłba, Âże mogÂłam przecieÂż daĂŚ Beatce okÂładkĂŞ pÂłyty,
moÂże wzieÂłaby mi autograf, inteligencja schodowa to wielka rzecz Smutny
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2011, 17:49:18 wysłane przez TeresaGrob » Zapisane

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #162 : Sierpień 11, 2011, 18:01:08 »

Agnieszko, zapraszam CiĂŞ na stronĂŞ festiwalu, znajdziesz tam nie tylko dokÂładny program, ale rĂłwnieÂż wszystkie numery biuletynu festiwalowego, opisujÂącego co waÂżniejsze wydarzenia... a nawet wszystkie!
http://www.chopin.festival.pl/festiwal-chopinowski/66-festiwal
Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #163 : Sierpień 11, 2011, 18:04:49 »

W biuletynie konkursowym jest recenzja z recitalu Geniuszasa.
Trzeba wejœÌ na stronê festiwalu, klikn¹Ì " archiwum", powiêkszyÌ tekst do 100% i mo¿na czytaÌ!
Przyjemnej lektury!
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #164 : Sierpień 11, 2011, 18:07:47 »

DziĂŞki dziewczyny, jesteÂście Wielkie.

Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 26   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper twistedgamers countrylife thepunisher silverstar