Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
O wszystkim i o niczym
>
ÂŻyczenia ÂŚwiÂąteczne
Strony: [
1
]
2
3
...
32
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: ÂŻyczenia ÂŚwiÂąteczne (Przeczytany 115115 razy)
Bodek1
Ekspert
ÂŻyczenia ÂŚwiÂąteczne
«
:
Grudzień 11, 2010, 00:36:53 »
Kochani Forumowicze
!! Gdzie spĂŞdzicie najbliÂższe ÂŚwiĂŞta i jakie sÂą Wasze oczekiwania?
Dla mnie najwaÂżniejszÂą czĂŞÂściÂą ÂŚwiÂąt BoÂżego Narodzenia jest wspĂłlne Âśpiewanie kolĂŞd (wielogÂłosowo). JuÂż siĂŞ nie mogĂŞ doczekaĂŚ na te rodzinne muzykowanie... a jedzenie i prezenty to tylko dodatek do ktĂłrego nie przywiÂązujĂŞ wiĂŞkszego znaczenia.
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie
ewa578
Ekspert
Ewa
Odp: ÂŻyczenia ÂŚwiÂąteczne
«
Odpowiedz #1 :
Grudzień 11, 2010, 11:55:40 »
Od kilku lat œwiêta spêdzam tylko z moim synem i siostr¹, wiêc grono BARDZO kameralne. Co najsmutniejsze nie ma ju¿ piêknych g³osów moich rodziców (có¿ to by³ za duet!!!)
W tym roku, moÂże bĂŞdzie jeszcze moja cĂłrka z wnuczkiem i mamy nadziejĂŞ na przylot ziĂŞcia. Zobaczymy jak siĂŞ to uÂłoÂży...
W kaÂżdym razie trzyosobowe ÂświĂŞta to juÂż nie TO! A kolĂŞdy mogĂŞ sobie poÂśpiewaĂŚ w koÂściele, jeÂśli siĂŞ mocno trzymam i nie wzruszam siĂŞ do Âłez.
Jakie piĂŞkne byÂły ÂświĂŞta, kiedy do dziadkĂłw zjeÂżdÂżaÂła siĂŞ caÂła rodzina (czasem byÂło 20 osĂłb), pod stoÂłem leÂżaÂła wiÂązka siana, w ktĂłrej baraszkowaÂły dzieci, a doroÂśli snuli cudowne opowieÂści... i oczywiÂście wszyscy Âśpiewali kolĂŞdy. Dziadek intonowaÂł "BĂłg siĂŞ rodzi" a potem juÂż wszystkie inne, nawet te dzisiaj zapomniane. Niestety te czasy to juÂż tylko piĂŞkne wspomnienia.
«
Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2010, 12:01:48 wysłane przez ewa578
»
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #2 :
Grudzień 11, 2010, 12:03:42 »
Bodku, a dla Ciebie, spóŸnione, ale baaardzo serdeczne ¿yczenia urodzinowe, niech Ci siê szczêœci!
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #3 :
Grudzień 11, 2010, 12:34:41 »
A ja mam "du¿e œwiêta": nasza czwórka, rodzice, teœciowa, teœciowie mojej siostry, moja siostra z rodzin¹ - w sumie 5 sztuk, szwagier, szwagier siostry z rodzin¹ - kolejne cztery sztuki. Wigilia jest u nas, albo u siostry (mieszkamy dom w dom) - naszych mam ju¿ nie "ekspoloatujemy" przy przygotowywaniu wieczerzy, choÌ zasad¹ jest, ¿e moja matuœ robi pewnie ze trzysta uszek do barszczu, papa - kapustê z grochem (palce lizaÌ!) a teœciowa siostry najlepsze pod s³oùcem pierogi z kapust¹. Reszt¹ pracy dzielimy siê z siostr¹. Jak ja robiê ryby, to siostra gotuje barszcz i grzybow¹, robi surówki, sa³atki lub odwrotnie. Nasza m³odzie¿ i dzieci - w przedziale od lat 20 do 3 - sprz¹taj¹, przenosz¹ z domu do domu talerze (kupi³yœmy swego czasu z siostr¹ takie same serwisy o teraz, kiedy trzeba mieÌ wiele nakryÌ po prostu je ³¹czymy - polecam pomys³) i co piêÌ minut œrednio zastanawiaj¹ siê jakie to te¿ bêd¹ prezenty. W domu pachnie od jod³owych ga³êzi (choinki sztuczne), migoc¹ œwiate³ka i od rana p³yn¹ kolêdy i brzmi œwi¹teczna muzyka, niekoniecznie kolêdowa. Co chwilê pika dŸwiêk SMS, bo od rana przychodz¹ ¿yczenia. A potem jest modlitwa i op³atek i ¿yczenia, od których czasem robi siê wilgotono pod powiekami. Potem jest wielka kolacja, na rzecz której ca³y dzieù ka¿dy oszczêdza ¿o³¹dek. Towarzystwo mêskie w garniturkach, ¿eùskie w strojach niecodziennych, p³omieù œwiec dr¿y w cichutkim dŸwiêku kolêd z radia. A potem kolêdujemy my. M³odzie¿ trochê siê czai, wiêc jeszcze ci¹gle nieœmia³o, ale jednak kolêdy œpiewa. Siostrzenica gra na pianinie, ja i siostra czasem na gitarze. Œpiewa siê i na g³osy i unissono. Potem znów s¹ prezenty. Ka¿dy opakowany kolorowo i ka¿dy zaopatrzony w karteczkê napisan¹ wierszem (to ju¿ moja spcjalnoœÌ) - choÌ jest to zdecydowanie wiersz czêstochowski. Odczytuje siê te wierszyki, dzieciaki roznosz¹ prezenty adresatom a potem ka¿dy ma obowi¹zek zaprezentowaÌ co dosta³ i jeœli to jest np. ciuch, to oczywiœcie musi ubraÌ. Bywa³o tak, ¿e na koktailow¹ sukienkê zak³ada³am wiêc pi¿amkê, któr¹ mi Gwiazdka przynios³a, na wyczesany w³os czapkê a na cieniutkie poùczochy bamboszki - ¿aby. Stan po za³o¿eniu prezentów jest oczywiœcie najczêœciej skwapliwie obfotografowywany przez us³u¿nych papparazzi. Potem doroœli pij¹ kawkê, dzieciarnia buduje z otrzymanych klocków i zaczyna siê ta spokojna czêœÌ wieczoru, kiedy to tocz¹ siê pogwarki i ogólne i kameralne. Naczyùka myj¹ siê w zmywarce. Po jakiejœ gopdzince panowie "coœ by zjedli" wiêc zjadaj¹ i p³yniemy pomalutku do Pasterki, na któr¹ wêdrujemy gremialnie, czasem nawet z cicha poœpiewuj¹c kolêdy. Jedyna taka noc w roku. Mo¿e to i sentymentalno-sielankowy obrazek ale lubiê te nasze Wigilie i czekam na nie ca³y rok.
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #4 :
Grudzień 11, 2010, 13:08:19 »
Moje ÂŚwiĂŞta BoÂżego Narodzenia?
SpĂŞdzam z ÂżonÂą i synem, moim tatÂą, mojÂą siostrÂą i jej mÂłodszym synem
zawsze WigiliĂŞ i Pierwszy DzieĂą ÂŚwiÂąt.
Rano w Pierwszy DzieĂą ÂŚwiÂąt odwiedzamy teÂż rodzicĂłw Âżony.
A w Drugi DzieĂą ÂŚwiÂąt odwiedzamy rodzicĂłw Âżony i domy rodzin braci i siĂłstr Âżony.
OczywiÂście syn ĂŚwiczy juÂż dwa tygodnie wczeÂśniej granie kolĂŞd na keyboardzie.
Przy akompaniamencie goÂście zachĂŞceni melodiÂą ochoczo podejmujÂą Âśpiew.
ChoinkĂŞ zawsze mamy ÂżywÂą.
pozdrawiam
Marek
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #5 :
Grudzień 11, 2010, 14:10:00 »
A ja mam z okazji tego wÂątku takie pytanko.
NajpiĂŞkniejsze moje swiĂŞta byÂły u dziadkĂłw jak byÂłam maÂła.
MĂłj dziadek zawsze ÂśpiewaÂł kolĂŞde, ktĂłrej juÂż nigdy po tym nie sÂłyszaÂłam.
MoÂże ktos jÂą zna:
To szÂło mniej wiĂŞcej tak:
TuszÂąc pasterze, Âże noc juÂż blisko wygnali bydÂło na pastwisko,
pod bory, pod bory, pod booory,
dalej nie pamietam
i refren
A bydÂło jadÂło, jadÂło, jadÂło potem sie pokÂładÂło..
Dalej nie pamietam, ale wierzĂŞ w Was...
http://www.franzschubert.pl/
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #6 :
Grudzień 11, 2010, 15:21:08 »
Cytat: TeresaGrob Grudzień 11, 2010, 14:10:00
MĂłj dziadek zawsze ÂśpiewaÂł kolĂŞde, ktĂłrej juÂż nigdy po tym nie sÂłyszaÂłam.
MoÂże ktos jÂą zna:
TuszÂąc pasterze, Âże noc juÂż blisko wygnali bydÂło na pastwisko,
pod bory, pod bory, pod booory,
Dalej nie pamietam, ale wierzĂŞ w Was...
http://spiewnik.katolicy.net/index.php?topic=2468.0
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #7 :
Grudzień 11, 2010, 16:26:40 »
Dzieki kochana .ten link sie nie otwiera ale wiem,gdzie juz jest dzeki, to dla mnie piekny prezent
http://www.franzschubert.pl/
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #8 :
Grudzień 11, 2010, 17:14:48 »
Jak siĂŞ zrobiÂło cudownie od Waszych opowieÂści!!! Kochani, cieszcie siĂŞ takimi ÂświĂŞtami, pĂłki je macie! To wielkie szczĂŞÂście!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #9 :
Grudzień 11, 2010, 17:46:22 »
I ja, podobnie jak Ewa, dogrzewam siê Waszymi opowieœciami... W moim domu nie by³o zwyczaju kolêdowania. Raczej ich siê po prostu s³ucha³o z p³yt, z radia. I to g³ównie przed œwiêtami. Ich dŸwiêki poprzedza³y te¿ chwile zasiadania do wieczerzy. Ale i na wiele dni wczeœniej wprowadza³y w nastrój Œwi¹t. Czasami tak¿e, którys z synów (na ogó³ starszy) - intonowa³ podczas wigilii na skrzypeczkach kilka z kolêd - i na tym siê koùczy³o. Ale moje muzyczne œwiêta - to nie tylko kolêdy. Zawsze w te dni mia³em swoj¹ ulubion¹ piosenkê Czerwonych Gitar "Jest taki dzieù". Do dzisiaj - to mój ukochany przedœwi¹teczny motyw, przy którym serce roœnie i dusza piêknieje.
I dlatego, i wÂłasnie - mam dla Was juÂż teraz mĂłj muzyczno-obrazkowy ÂświÂąteczny prezencik. Mam nadziejĂŞ, ze bĂŞdzie to jeden z pierwszych, ktĂłre otrzymacie od swoich bliskich pod choinkĂŞ nadchodzÂącej Gwiazdki...
http://www.youtube.com/watch?v=LGatri-28NU
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #10 :
Grudzień 11, 2010, 17:52:06 »
Oj, Januszu, znĂłw mnie uprzedziÂłeÂś!!!! To rĂłwnieÂż moja ulubiona, wigilijna piosenka, ktĂłrÂą zamierzaÂłam Was powitaĂŚ w ten szczegĂłlny dzieĂą. Trudno, wymyÂślĂŞ coÂś inego.
Ale tak naprawdĂŞ, baaaardzo Ci dziĂŞkujĂŞ! RozczuliÂłam siĂŞ do Âłez!
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #11 :
Grudzień 11, 2010, 18:27:56 »
przepraszam, Âże w tym wÂątku ale nie ma czasu szukaĂŚ innego:
oderwijcie siê teraz od forum i w³¹czcie TVP2, w³aœnie trwa: (do 18:00)
http://tv.wp.pl/opisdlg.html?prid=23530576177&name=Tourne
film dokumentalny "TournĂŠe" naprawdĂŞ Âświetny i wpisuje siĂŞ w to czym chcemy by byÂło to forum!
NaprawdĂŞ warto to obejrzeĂŚ!
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #12 :
Grudzień 11, 2010, 18:54:35 »
juÂż siĂŞ skoĂączyÂł,
trudno uwierzyĂŚ, Âże w TV w normalnych godzinach puÂścili tak Âświetny dokument
moÂżna byÂło czytaĂŚ z twarzy dzieci czym jest muzyka, wyobraÂżacie to sobie - Âświetni polscy muzycy
grajÂący i ÂśpiewajÂący w wiejskich szkoÂłach?
Âświetny film! i ile byÂło w nim humoru
? najlepszy byÂł Piotr PÂławner - naprawdĂŞ mnie ubawiÂł
polecam na przysz³oœÌ!
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #13 :
Grudzień 11, 2010, 19:04:40 »
Cytat: Janusz1228 Grudzień 11, 2010, 17:46:22
...mam dla Was juÂż teraz mĂłj muzyczno-obrazkowy ÂświÂąteczny prezencik. Mam nadziejĂŞ, ze bĂŞdzie to jeden z pierwszych, ktĂłre otrzymacie od swoich bliskich pod choinkĂŞ nadchodzÂącej Gwiazdki...
http://www.youtube.com/watch?v=LGatri-28NU
No... Janusz!
PiĂŞkniejszego teledysku nie widziaÂłem!
pozdrawiam
Marek
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #14 :
Grudzień 11, 2010, 19:22:34 »
PiĂŞkny ten ÂŚwiÂąteczny teledysk od Janusza
. Najbardziej podoba³a mi siê kartka z ¿yczeniami na koùcu - choÌ z ma³ym b³êdem ("formu"), dziêki. Januszu czy opracowanie takiej kartki jest trudne? (mo¿e te¿ pobawiê siê czymœ takim...)
Strony: [
1
]
2
3
...
32
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do: