Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3 ... 32   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ÂŻyczenia ÂŚwiÂąteczne  (Przeczytany 115115 razy)
Bodek1
Ekspert

« : Grudzień 11, 2010, 00:36:53 »

Kochani Forumowicze !! Gdzie spĂŞdzicie najbliÂższe ÂŚwiĂŞta i jakie sÂą Wasze oczekiwania?
Dla mnie najwaÂżniejszÂą czĂŞÂściÂą ÂŚwiÂąt BoÂżego Narodzenia jest wspĂłlne Âśpiewanie kolĂŞd (wielogÂłosowo). JuÂż siĂŞ nie mogĂŞ doczekaĂŚ na te rodzinne muzykowanie... a jedzenie i prezenty to tylko dodatek do ktĂłrego nie przywiÂązujĂŞ wiĂŞkszego znaczenia.
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie Buziak
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #1 : Grudzień 11, 2010, 11:55:40 »

Od kilku lat œwiêta spêdzam tylko z moim synem i siostr¹, wiêc grono BARDZO kameralne. Co najsmutniejsze nie ma ju¿ piêknych g³osów moich rodziców (có¿ to by³ za duet!!!)
W tym roku, moÂże bĂŞdzie jeszcze moja cĂłrka z wnuczkiem i mamy nadziejĂŞ na przylot ziĂŞcia. Zobaczymy jak siĂŞ to uÂłoÂży...
W kaÂżdym razie trzyosobowe ÂświĂŞta to juÂż nie TO! A kolĂŞdy mogĂŞ sobie poÂśpiewaĂŚ w koÂściele, jeÂśli siĂŞ mocno trzymam i nie wzruszam siĂŞ do Âłez.
Jakie piĂŞkne byÂły ÂświĂŞta, kiedy do dziadkĂłw zjeÂżdÂżaÂła siĂŞ caÂła rodzina (czasem byÂło 20 osĂłb), pod stoÂłem leÂżaÂła wiÂązka siana, w ktĂłrej baraszkowaÂły dzieci, a doroÂśli snuli cudowne opowieÂści... i oczywiÂście wszyscy Âśpiewali kolĂŞdy. Dziadek intonowaÂł "BĂłg siĂŞ rodzi" a potem juÂż wszystkie inne, nawet te dzisiaj zapomniane. Niestety te czasy to juÂż tylko piĂŞkne wspomnienia.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2010, 12:01:48 wysłane przez ewa578 » Zapisane
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #2 : Grudzień 11, 2010, 12:03:42 »

Bodku, a dla Ciebie, spóŸnione, ale baaardzo serdeczne ¿yczenia urodzinowe, niech Ci siê szczêœci! Buziak
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #3 : Grudzień 11, 2010, 12:34:41 »

A ja mam "duÂże ÂświĂŞta": nasza czwĂłrka, rodzice, teÂściowa, teÂściowie mojej siostry, moja siostra z rodzinÂą - w sumie 5 sztuk, szwagier, szwagier siostry z rodzinÂą - kolejne cztery sztuki. Wigilia jest u nas, albo u siostry (mieszkamy dom w dom) - naszych mam juÂż nie "ekspoloatujemy" przy przygotowywaniu wieczerzy, choĂŚ zasadÂą jest, Âże moja matuÂś robi pewnie ze trzysta uszek do barszczu, papa - kapustĂŞ z grochem (palce lizaĂŚ!) a teÂściowa siostry najlepsze pod sÂłoĂącem pierogi z kapustÂą.  ResztÂą pracy dzielimy siĂŞ z siostrÂą. Jak ja robiĂŞ ryby, to siostra gotuje barszcz i grzybowÂą, robi surĂłwki, saÂłatki lub odwrotnie. Nasza mÂłodzieÂż i dzieci - w przedziale od lat 20 do 3 - sprzÂątajÂą, przenoszÂą z domu do domu talerze (kupiÂłyÂśmy swego czasu z siostrÂą takie same serwisy o teraz, kiedy trzeba mieĂŚ wiele nakryĂŚ po prostu je ³¹czymy - polecam pomysÂł) i co piĂŞĂŚ minut Âśrednio zastanawiajÂą siĂŞ jakie to teÂż bĂŞdÂą prezenty.   W domu pachnie od jodÂłowych ga³êzi (choinki sztuczne), migocÂą ÂświateÂłka i od rana pÂłynÂą kolĂŞdy i brzmi ÂświÂąteczna muzyka, niekoniecznie kolĂŞdowa. Co chwilĂŞ pika dÂźwiĂŞk SMS, bo od rana przychodzÂą Âżyczenia. A potem jest modlitwa i opÂłatek i Âżyczenia, od ktĂłrych czasem robi siĂŞ wilgotono pod powiekami. Potem jest wielka kolacja, na rzecz ktĂłrej caÂły dzieĂą kaÂżdy oszczĂŞdza Âżo³¹dek. Towarzystwo mĂŞskie w garniturkach, ÂżeĂąskie w strojach niecodziennych, pÂłomieĂą Âświec drÂży w cichutkim dÂźwiĂŞku kolĂŞd z radia. A potem kolĂŞdujemy my. MÂłodzieÂż trochĂŞ siĂŞ czai, wiĂŞc jeszcze ciÂągle nieÂśmiaÂło, ale jednak kolĂŞdy Âśpiewa. Siostrzenica gra na pianinie, ja i siostra czasem na gitarze. ÂŚpiewa siĂŞ i na gÂłosy i unissono. Potem znĂłw sÂą prezenty. KaÂżdy opakowany kolorowo i kaÂżdy zaopatrzony w karteczkĂŞ napisanÂą wierszem (to juÂż moja spcjalnoœÌ) - choĂŚ jest to zdecydowanie wiersz czĂŞstochowski. Odczytuje siĂŞ te wierszyki, dzieciaki roznoszÂą prezenty adresatom a potem kaÂżdy ma obowiÂązek zaprezentowaĂŚ co dostaÂł i jeÂśli to jest np. ciuch, to oczywiÂście musi ubraĂŚ. BywaÂło tak, Âże na koktailowÂą sukienkĂŞ zakÂładaÂłam wiĂŞc piÂżamkĂŞ, ktĂłrÂą mi Gwiazdka przyniosÂła, na wyczesany wÂłos czapkĂŞ a na cieniutkie poĂączochy bamboszki - Âżaby. Stan po zaÂłoÂżeniu prezentĂłw jest oczywiÂście najczĂŞÂściej skwapliwie obfotografowywany przez usÂłuÂżnych papparazzi. Potem doroÂśli pijÂą kawkĂŞ, dzieciarnia buduje z otrzymanych klockĂłw i zaczyna siĂŞ ta spokojna czêœÌ wieczoru, kiedy to toczÂą siĂŞ pogwarki i ogĂłlne i kameralne. NaczyĂąka myjÂą siĂŞ w zmywarce. Po jakiejÂś gopdzince panowie "coÂś by zjedli" wiĂŞc zjadajÂą i pÂłyniemy pomalutku do Pasterki, na ktĂłrÂą wĂŞdrujemy gremialnie, czasem nawet z cicha poÂśpiewujÂąc kolĂŞdy. Jedyna taka noc w roku. MoÂże to i sentymentalno-sielankowy obrazek ale lubiĂŞ te nasze Wigilie i czekam na nie caÂły rok.  
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #4 : Grudzień 11, 2010, 13:08:19 »

Moje ÂŚwiĂŞta BoÂżego Narodzenia?

SpĂŞdzam z ÂżonÂą i synem, moim tatÂą, mojÂą siostrÂą i jej mÂłodszym synem

zawsze WigiliĂŞ i Pierwszy DzieĂą ÂŚwiÂąt.

Rano w Pierwszy DzieĂą ÂŚwiÂąt odwiedzamy teÂż rodzicĂłw Âżony.

A w Drugi DzieĂą ÂŚwiÂąt odwiedzamy rodzicĂłw Âżony i domy rodzin braci i siĂłstr Âżony.

OczywiÂście syn ĂŚwiczy juÂż dwa tygodnie wczeÂśniej granie kolĂŞd na keyboardzie.

Przy akompaniamencie goÂście zachĂŞceni melodiÂą ochoczo podejmujÂą Âśpiew.

ChoinkĂŞ zawsze mamy ÂżywÂą.

pozdrawiam          
               Marek
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Grudzień 11, 2010, 14:10:00 »

A ja mam z okazji tego wÂątku takie pytanko.
NajpiĂŞkniejsze moje swiĂŞta byÂły u dziadkĂłw jak byÂłam maÂła.
MĂłj dziadek zawsze ÂśpiewaÂł kolĂŞde, ktĂłrej juÂż nigdy po tym nie sÂłyszaÂłam.
MoÂże ktos jÂą zna:

To szÂło mniej wiĂŞcej tak:

TuszÂąc pasterze, Âże noc juÂż blisko wygnali bydÂło na pastwisko,
pod bory, pod bory, pod booory,
dalej nie pamietam
i refren
A bydÂło jadÂło, jadÂło, jadÂło potem sie pokÂładÂło..

Dalej nie pamietam, ale wierzĂŞ w Was...

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Grudzień 11, 2010, 15:21:08 »

MĂłj dziadek zawsze ÂśpiewaÂł kolĂŞde, ktĂłrej juÂż nigdy po tym nie sÂłyszaÂłam.
MoÂże ktos jÂą zna:
TuszÂąc pasterze, Âże noc juÂż blisko wygnali bydÂło na pastwisko,
pod bory, pod bory, pod booory,
Dalej nie pamietam, ale wierzĂŞ w Was...

http://spiewnik.katolicy.net/index.php?topic=2468.0
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #7 : Grudzień 11, 2010, 16:26:40 »

Dzieki kochana .ten link sie nie otwiera ale wiem,gdzie juz jest dzeki, to dla mnie piekny prezent

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #8 : Grudzień 11, 2010, 17:14:48 »

Jak siĂŞ zrobiÂło cudownie od Waszych opowieÂści!!! Kochani, cieszcie siĂŞ takimi ÂświĂŞtami, pĂłki je macie! To wielkie szczĂŞÂście! Buziak
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Grudzień 11, 2010, 17:46:22 »

I ja, podobnie jak Ewa, dogrzewam siĂŞ Waszymi opowieÂściami... W moim domu nie byÂło zwyczaju kolĂŞdowania. Raczej ich siĂŞ po prostu sÂłuchaÂło z pÂłyt, z radia. I to g³ównie przed ÂświĂŞtami. Ich dÂźwiĂŞki poprzedzaÂły teÂż chwile zasiadania do wieczerzy. Ale i na wiele dni wczeÂśniej wprowadzaÂły w nastrĂłj ÂŚwiÂąt. Czasami takÂże, ktĂłrys z synĂłw (na ogó³ starszy)  - intonowaÂł podczas wigilii na skrzypeczkach kilka z kolĂŞd - i na tym siĂŞ koĂączyÂło. Ale moje muzyczne ÂświĂŞta - to nie tylko kolĂŞdy. Zawsze w te dni miaÂłem swojÂą ulubionÂą piosenkĂŞ Czerwonych Gitar "Jest taki dzieĂą". Do dzisiaj - to mĂłj ukochany przedÂświÂąteczny motyw, przy ktĂłrym serce roÂśnie i dusza piĂŞknieje.
I dlatego, i wÂłasnie - mam dla Was juÂż teraz mĂłj muzyczno-obrazkowy ÂświÂąteczny prezencik. Mam nadziejĂŞ, ze bĂŞdzie to jeden z pierwszych, ktĂłre otrzymacie od swoich bliskich pod choinkĂŞ nadchodzÂącej Gwiazdki...

http://www.youtube.com/watch?v=LGatri-28NU

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #10 : Grudzień 11, 2010, 17:52:06 »

Oj, Januszu, znĂłw mnie uprzedziÂłeÂś!!!! To rĂłwnieÂż moja ulubiona, wigilijna piosenka, ktĂłrÂą zamierzaÂłam Was powitaĂŚ w ten szczegĂłlny dzieĂą. Trudno, wymyÂślĂŞ coÂś inego.
Ale tak naprawdĂŞ, baaaardzo Ci dziĂŞkujĂŞ! RozczuliÂłam siĂŞ do Âłez!
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #11 : Grudzień 11, 2010, 18:27:56 »

przepraszam, Âże w tym wÂątku ale nie ma czasu szukaĂŚ innego:

oderwijcie siê teraz od forum i w³¹czcie TVP2, w³aœnie trwa: (do 18:00)

http://tv.wp.pl/opisdlg.html?prid=23530576177&name=Tourne

film dokumentalny "TournĂŠe" naprawdĂŞ Âświetny i wpisuje siĂŞ w to czym chcemy by byÂło to forum! 

NaprawdĂŞ warto to obejrzeĂŚ!
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #12 : Grudzień 11, 2010, 18:54:35 »

juÂż siĂŞ skoĂączyÂł,
trudno uwierzyĂŚ, Âże w TV w normalnych godzinach puÂścili tak Âświetny dokument

moÂżna byÂło czytaĂŚ z twarzy dzieci czym jest muzyka, wyobraÂżacie to sobie - Âświetni polscy muzycy
grajÂący i ÂśpiewajÂący w wiejskich szkoÂłach?

Âświetny film! i ile byÂło w nim humoru  ?  najlepszy byÂł Piotr PÂławner - naprawdĂŞ mnie ubawiÂł

polecam na przysz³oœÌ!
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #13 : Grudzień 11, 2010, 19:04:40 »

...mam dla Was juÂż teraz mĂłj muzyczno-obrazkowy ÂświÂąteczny prezencik. Mam nadziejĂŞ, ze bĂŞdzie to jeden z pierwszych, ktĂłre otrzymacie od swoich bliskich pod choinkĂŞ nadchodzÂącej Gwiazdki...

http://www.youtube.com/watch?v=LGatri-28NU

No... Janusz!
PiĂŞkniejszego teledysku nie widziaÂłem!

pozdrawiam          
               Marek
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #14 : Grudzień 11, 2010, 19:22:34 »

Piêkny ten Œwi¹teczny teledysk od Janusza . Najbardziej podoba³a mi siê kartka z ¿yczeniami na koùcu - choÌ z ma³ym b³êdem ("formu"), dziêki. Januszu czy opracowanie takiej kartki jest trudne? (mo¿e te¿ pobawiê siê czymœ takim...)
Strony: [1] 2 3 ... 32   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live black-for silverstar twistedgamers countrylife