Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ach, co za piĂŞkna zima ::)  (Przeczytany 24009 razy)
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #75 : Grudzień 06, 2010, 14:16:20 »

Nie przejmujcie siĂŞ tak irlandzkimi konikami. Polska juÂż od wielu lat jest piĂŞtnowana za
potworne warunki w jakich transportuje konie na rzeÂź m.in. do WÂłoch.
Jak ktoÂś jest wraÂżliwy to proszĂŞ tego nie oglÂądaĂŚ.

http://www.youtube.com/watch?v=WIYVF4YXJrU

gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #76 : Grudzień 19, 2010, 21:14:00 »

Nie wiem, gdzie zapukaĂŚ, to zapukam do Janusza....
Dzisiaj o 20.30 na TV Mezzo jest "Sen nocy letniej" znanego Felixa - balet! OglÂądam koniecznie, obojĂŞtne, jak zrobione.
Muzyka chyba bĂŞdzie ta sama...  Niezdecydowany

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #77 : Grudzień 19, 2010, 21:21:22 »

Znaczy, za 5 minut, wiĂŞc lecĂŞ
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #78 : Grudzień 19, 2010, 22:48:13 »

Nie wiem, gdzie zapukaĂŚ, to zapukam do Janusza....
Dzisiaj o 20.30 na TV Mezzo jest "Sen nocy letniej" znanego Felixa - balet! OglÂądam koniecznie, obojĂŞtne, jak zrobione.
Muzyka chyba bĂŞdzie ta sama...  Niezdecydowany

no tak, Gandarwo, ale ja, nieborak, nie mam mezzo  Smutny
ProszĂŞ, obejrzyj Felixa do koĂąca (razem, jak widzĂŞ z MonikÂą) i przynieÂśc mi potem kilka schwytanych fluidĂłw 

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #79 : Grudzień 20, 2010, 00:43:32 »

no tak, Gandarwo, ale ja, nieborak, nie mam mezzo  Smutny
ProszĂŞ, obejrzyj Felixa do koĂąca (razem, jak widzĂŞ z MonikÂą) i przynieÂśc mi potem kilka schwytanych fluidĂłw 

ObejrzaÂłam w znacznej wiĂŞkszoÂści. CaÂłkowicie nowoczesne spojrzenie na Szekspira i Felixa. Jakem zachowawcza co do teatru, a juz klasyki zwÂłaszcza, tak ta inscenizacja podobaÂła mi sie ogĂłlnie, jak kilka innych na TV Mezzo. Doskonali tancerze, pewna wizja caÂłoÂści, kostiumy, scenografia --- jednak tyle zostaÂło dodane do Mendelssohna, chyba fifty - fifty... a moÂże nawet wiĂŞcej.... Atmosfera mocno erotyczna, do czego akurat ten dramat wielkiego Wiliama Âświetnie siĂŞ nadaje.
Pewnie bym sie zdziwiÂła, gdyby tego nie byÂło, gdyz teatry operowe przeÂściguja siĂŞ w pomysÂłach na  "nowoczesnoœÌ". A jak bohaterkÂą jest kurtyzana, to pewne, Âże bĂŞdziemy widzieĂŚ arie primadonny na stole (le¿¹c na wznak) w przykusej sukience. MĂłwie tu o pewnej estetyce, nie o walorach artystycznych - swego rodzaju przerost formy nad treÂściÂą. I chyba w tym ÂŚnie nocy letniej z Francji musiaÂło tez coÂś takiego byc, gdyz pod koniec po prostu mnie znuÂżyÂło ono przedstawienie, mimo wszystko. WiĂŞc nie wiem, czy Marsz weselny byÂł...   Z politowaniem Zawstydzony Smutny
ÂŁadny pomysÂł z poruszaniem sie Puka po scenie - ogromnej! Nie wiem, jak siĂŞ nazywa taki pojazd-platforma na dwĂłch kó³kach (quaad?), jakim jeÂżd¿¹ ochroniarze na duÂżych  przestrzeniach; wiĂŞc czyms takim przystrojonym w pÂłatki kwiatowe rzeczony Puk jeÂździÂł i rozsiewaÂł swoje dymy psotne...

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #80 : Grudzień 21, 2010, 22:57:51 »

ObejrzaÂłam i ja. I jestem wprost zachwycona poziomem tanecznym, precyzjÂą wykonania, choreografiÂą. Tancerze byli dobrani nie tylko pod wzglĂŞdem technicznych umiejĂŞtnoÂści, ale teÂż ze wzglĂŞdu na estetykĂŞ. Wspaniale siĂŞ patrzyÂło na piĂŞkne ksztaÂłty tancerek i tancerzy. Absolutna zgoda, co do tego, Âże spektakl byÂł nasycony erotyzmem, ale nie wulgarnym, a raczej wysublimowanym i delikatnym.
Sceneria prosta, ale mocno przemyœlana, oszczêdna, surowa, nie odci¹ga³a uwagi widza.Stroje doskonale zaprojektowane z pomys³em i smakiem i wci¹¿ surowoœci¹ podobn¹ scenerii. Bez ¿adnych w¹tpliwoœci widz wchodzi w œwiat bajeczny i przeciwstawny mu œwiat ludzki.
Nie mogÂłam siĂŞ oderwaĂŚ od ich taĂąca, choĂŚ w niektĂłrych miejscach przeszkadzaÂła mi psychodeliczna muzyka. Czasem to byÂły tylko dziwne dÂźwiĂŞki, jakby szelestu papieru, lejÂącej siĂŞ wody, szybkiego przewijania taÂśmy, odgÂłosĂłw ulicznych itp. W niektĂłrych momentach kakofonia dÂźwiĂŞkĂłw powaÂżnie dawaÂła we znaki. ByĂŚ moÂże jestem tradycjonalistkÂą.
Owszem marsz weselny zdarzyÂł siĂŞ, ale na krĂłtka chwile

Generalnie pozostajê pod mocnym wra¿eniem wydarzenia scenicznego, jak i moja rodzina, która na pocz¹tku niechêtnie, a potem wci¹gnê³a siê w fabu³ê
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #81 : Grudzień 21, 2010, 23:34:52 »

Gandarwo i Moniko, dziĂŞki, dziewczyny, za schwytanie ulotnych motyli i tak piĂŞkne ich wklejenie do albumu. Trzeba bĂŞdzie Wam zlecaĂŚ takie Âłowy trochĂŞ czĂŞÂściej :-)

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #82 : Grudzień 22, 2010, 02:49:42 »

TĂŞ psychodelicznÂą muzykĂŞ w tym balecie odebraÂłam jako dÂźwiĂŞki letniej nocy - szepty, strumyki, szum lasu, szmery drzew, jakieÂś zwierzaczki, moÂże ulica....? MoÂże trochĂŞ upraszczam - sporo tego byÂło; teÂż takie przeciwstawienie muzyce Mendelssohna.
Tak, taniec hipnotyzowaÂł i magnetyzowaÂł - znakomici tancerze. Chapeau  bas!
I ta wizja caÂłoÂści - czĂŞsto zachwycajÂą mnie przedstawienia nadawane na Mezzo ze wzglĂŞdu na przemyÂślana wizje caÂłoÂści i doskonaÂła pracĂŞ realizacyjnÂą.
 Buziak
PowtĂłrka jest dziÂś o 13.00. 

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #83 : Grudzień 22, 2010, 08:38:22 »

Po takich opisach
gandarwy i Moniki,
aÂż ÂżaÂłujĂŞ, Âże nie mam TV Mezzo...

pozdrawiam          
               Marek
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #84 : Grudzień 22, 2010, 12:15:00 »

Z chêci¹ bym powtórzy³a spektakl. Lubiê ogl¹daÌ kilkakrotnie, poniewa¿ z ka¿dej powtórki ³owiê coœ nowego, coœ co poprzednio umknê³o mojej uwadze. W przypadku spektakli tanecznych jest to szczególnie wa¿ne. Moja uwaga jest mocniej wytê¿ona ni¿ na innych spektaklach. ¯¹da tego ode mnie powinnoœÌ wobec ciê¿kiej pracy tancerzy. Po za tym mam wielk¹ przyjemnoœÌ w analizowaniu choreografii, powi¹zaniu jej w muzykê i fabu³ê.
Dzisiaj jednak nie mogĂŞ powtĂłrzyĂŚ. O 15 pĂŞdzĂŞ na prĂłbĂŞ, a o 17 na spektakl organizowany przez FundacjĂŞ Amenouzme w Nowohuckim Centrum Kultury.

Tu wiĂŞcej informacji:

http://www.cosiedziwisz.blogspot.com/

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #85 : Luty 23, 2011, 20:00:57 »

"MrĂłz pazerny" pisaÂł Edward RedliĂąski w Listach z Rabarbaru, a takÂże "Âśniegi na polach zsiniaÂły z zimna". Powolutku zbliÂża siĂŞ czas poÂżegnania wÂątku na dÂługie miesiÂące 
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #86 : Luty 23, 2011, 21:25:26 »

o tak, juÂż niedÂługo...
PĂłki co u nas nad ranem byÂło -23:(
Nied³ugo znów trzeba bêdzie wygramoliÌ siê z ciep³ego fotela, zostawiÌ ksi¹¿kê, herbatê, ciep³y koc,
opuœciÌ przytulne, brzmi¹ce cichutk¹ muzyk¹ schronienie i wyjœÌ z Kajetanem na wieczorny spacer
i znĂłw zobaczyĂŚ i usÂłyszeĂŚ to: ))
http://www.youtube.com/watch?v=11Gs-rfPPis
Zima jest fantastycznie piĂŞkna, ale to nie jest bliskie nam piĂŞkno, rozgrzewajÂące serce;
to piĂŞkno doskonaÂłe, ale groÂźne, piĂŞkno, ktĂłre moÂże zabiĂŚ... WspaniaÂła, majestatyczna ÂśmierĂŚ...
Mo¿na siê ni¹ ostro¿nie pozachwycaÌ przez krótki czas. Ale ja ju¿ têskniê, kiedy doskona³oœÌ bieli
rozbije siĂŞ na mieniÂącÂą siĂŞ tĂŞczĂŞ liÂściasto-kwiatowych barw:)))

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #87 : Luty 23, 2011, 21:45:16 »

Od wczesnego dzieciĂąstwa uwielbiaÂłam bajkĂŞ "KrĂłlowa Âśniegu". Wydaje mi siĂŞ, Âże mogÂłabym mieszkaĂŚ w Finlandii czy na Alasce. To jeÂśli chodzi o teoriĂŞ 
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #88 : Luty 23, 2011, 21:54:51 »

Asiu - PiĂŞknie
przez Twoje zwerbalizowanie
zobrazowanie ciepÂła
i zobrazowanie Zimy
i do tego Âładny teledysk i
cudowna muzyka.

Ja podobnie
moÂże nie przy tak wielkim mrozie
niedÂługo wyjdĂŞ z pieskiem
na spacer
podziwiaĂŚ
niebo i ziemiĂŞ.

Beato - wymieniÂłaÂś jednÂą z najlepszych bajek Âświata.

pozdrawiam          
               Marek
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #89 : Luty 23, 2011, 22:05:00 »

http://www.youtube.com/watch?v=U4_C_pAw6g4
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni neder-live thepunisher kalinowatyper mini-land