Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 36   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Muzyka operowa  (Przeczytany 193702 razy)
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #420 : Październik 15, 2012, 11:26:50 »

Licha to wiedza... To tak, jakbyœ czar doœwiadczania mi³oœci chcia³a pozyskaÌ z ksi¹¿ek...

Nie sposób doœwiadczyÌ wszystkiego osobiœcie. Licha czy nie licha, ale jedyna. Nie ma "Ÿróde³ka" z którego mo¿esz zaczerpn¹Ì i ju¿ wszystko wiedzieÌ, poznaÌ, doœwiadczyÌ. Nie mo¿na zerwaÌ jab³ka z drzewa wiadomoœci.
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #421 : Październik 15, 2012, 11:27:42 »

Ale zwrĂłci mi uwagĂŞ na piĂŞkno, ktĂłrego do tej pory nie dostrzegaÂłem
jak np. opisy  Beatki, obu Joann, Janusza, Agnieszki, Patryka  itd.

pozdrawiam          
               Marek
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #422 : Październik 15, 2012, 11:30:32 »

... od czasĂłw powstania Kalifatu istniaÂło w muzuÂłmaĂąskim imperium zapotrzebowanie na kastratĂłw, ale poniewaÂż Islam zakazuje kastracji, okaleczaniem chÂłopcĂłw zajĂŞli siĂŞ ÂŻydzi i to oni przejĂŞli caÂły "geszeft" kastrowania w Europie. W X- XII wieku najwiĂŞkszym centrum produkcji kastratĂłw byÂła czeska Praga, skÂąd Âżydowscy przedsiĂŞbiorcy sprzedawali swĂłj "towar" na caÂły obszar Kalifatu, a potem i dla chrzeÂścijaĂąskich miÂłoÂśnikĂłw muzyki.

Dlaczego istnia³o zapotrzebowanie? Tylko i wy³¹cznie w charakterze "s³owika w klatce"?
chingate
Gość
« Odpowiedz #423 : Październik 15, 2012, 11:40:53 »

Nie, muzuÂłmaĂąskie elity chciaÂły posiadaĂŚ eunuchĂłw jako straÂżnikĂłw haremĂłw, ale teÂż i jako wyksztaÂłconych sÂług, ktĂłrymi moÂżna siĂŞ byÂło popisywaĂŚ w zwanym "towarzystwie". Kastraci Âśpiewali, recytowali poezje, wygÂłaszali uczone traktaty i popisywali siĂŞ erudycjÂą. WyksztaÂłcony kastrat byÂł dla Âśredniowiecznego Araba dobrÂą inwestycjÂą, owocujÂącÂą bujnym Âżyciem towarzyskim, nowymi koneksjami i moÂżliwoÂściami.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #424 : Październik 15, 2012, 11:50:56 »

Moj mozg zarejestrowal kiedys, ze piekno musi byc powiazane z natura, naturalnoscia.
I to sie u mnie sprawdza.
Glos kastrata jest wynaturzeniem.

Uzylas slowa dualizm, by zakamuflowac nonsens swojej wypowiedzi.

Wspó³czesnoœÌ zmierza w stronê sztucznoœci, pocz¹wszy od makija¿u, poprzez operacje plastyczne, napompowane usta. Przynajmniej jeœli chodzi o wygl¹d cz³owieka.
Pytanie, co jest naturalne. Teoretycznie cz³owiek jest naturalny, wiêc wszystkie jego dzia³ania niejako si³¹ rzeczy tak¿e s¹ naturalne.

Niemal ka¿dej wypowiedzi mo¿na zarzuciÌ nonsensownoœÌ. Niestety sama widzê wiele nosnsensu w swoich w³asnych wypowiedziach, bo potrafiê na nie spojrzeÌ z kilku punktów odniesienia, ale czy to znaczy, ¿e mam siê w ogóle nie odzywaÌ? Ka¿da próba wyra¿enia swojego zdania na jakiœ temat, czêsto dopiero powstaj¹cego, kszta³tuj¹cego siê, jest trudna. Chyba nikt nie ma katalogu, biblioteki gotowych pogl¹dów na ka¿dy mo¿liwy temat, pouk³adanych w jakichœ szufladkach czy zwiniêtych w k³êbuszek niczym skarpety.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #425 : Październik 15, 2012, 11:55:35 »

Nie, muzuÂłmaĂąskie elity chciaÂły posiadaĂŚ eunuchĂłw jako straÂżnikĂłw haremĂłw, ale teÂż i jako wyksztaÂłconych sÂług, ktĂłrymi moÂżna siĂŞ byÂło popisywaĂŚ w zwanym "towarzystwie". Kastraci Âśpiewali, recytowali poezje, wygÂłaszali uczone traktaty i popisywali siĂŞ erudycjÂą. WyksztaÂłcony kastrat byÂł dla Âśredniowiecznego Araba dobrÂą inwestycjÂą, owocujÂącÂą bujnym Âżyciem towarzyskim, nowymi koneksjami i moÂżliwoÂściami.

WÂłaÂśnie wyczytaÂłam w "wÂątpliwej jakoÂści ÂźrĂłdÂłach internetowych"  Âże nie wolno uÂżywaĂŚ zamiennie sÂłowa kastrat i eunuch. Chyba kaÂżdemu przypadaÂły inne funkcje?
chingate
Gość
« Odpowiedz #426 : Październik 15, 2012, 16:58:13 »

Skoro ledwie sie domyslasz, jak brzmiaÂł, to skad wiedza o cudownym piĂŞknie?

Ja - tez ledwie sie domyÂślam. I w powiazaniu z wiedzÂą dostajĂŞ na samÂą myÂśl etetycznego przezycia caÂłkiem nieestetycznych torsji

SkÂąd wiemy, jak Âśpiewali kastraci? Niekoniecznie z filmu "Farinelli", ale przecieÂż i obecnie sÂą panowie, ktĂłrzy ÂśpiewajÂą "kontratenorem". Nie ma Âżadnych powodĂłw by sÂądziĂŚ, Âże kastraci mieli inny gÂłos- budowa aparatu gÂłosowego jest ta sama, skala takoÂż. Na ten przykÂład:

http://www.youtube.com/watch?v=kgjKDphM0Cc&feature=related

A tu w duecie:

http://www.youtube.com/watch?v=ggrsAo_vk7o&feature=related
chingate
Gość
« Odpowiedz #427 : Październik 15, 2012, 17:03:09 »

Ten sam artysta w utworze Bacha:

http://www.youtube.com/watch?v=g9O3w06I2Ww&feature=related
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #428 : Październik 15, 2012, 21:08:34 »

Musammanie, wszystkie Twoje dzisiejsze linki sÂą mniej lub bardziej doskonaÂłe, mam chwilĂŞ jeszcze tylko i problem, ktĂłrego kawaÂłka po raz kolejny posÂłuchaĂŚ. PadÂło na rockowego Rachida, taka ze mnie melomanka  Zawstydzony
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #429 : Październik 15, 2012, 21:49:24 »

Ja - tez ledwie sie domyÂślam. I w powiazaniu z wiedzÂą dostajĂŞ na samÂą myÂśl etetycznego przezycia caÂłkiem nieestetycznych torsji

A propos kastratów - nie dam wiary, Januszu, ¿e us³yszenie g³osu kastrata - zw³aszcza, gdy wcale nie wiesz, ¿e ów sopran jest kastratowego pochodzenia - wywo³a³oby u Ciebie powy¿sze zjawisko. Powinniœmy zachowaÌ pewn¹, równie¿ "historyczn¹", wra¿liwoœÌ. Niezale¿nie od "operowego œwiatopogladu".

Monteverdi by³ niew¹tpliwie muzycznym geniuszem, natomiast wedle mojej wiedzy pierwsze opery we wspó³czesnym rozumieniu tego gatunku (mo¿e nale¿a³oby najpierw zdefiniowaÌ "operê", by szukaÌ jej prapocz¹tków) powsta³y nieco wczeœniej. Historia sztuki Daphe, któr¹ stworzy³ Jacopo Peri, przynale¿y jeszcze do XVI w., zaœ swoj¹ Eurydykê ten w³oski kompozytor skomponowa³ kilka lat przed Orfeuszem Monteverdiego.

Dafne (fragm.) - to prawdopodobnie pierwsze dzieÂło okreÂślane jako opera zachowaÂło siĂŞ w postaci szczÂątkowej; jest wynikiem kompozytorskiej "kooperacji" Periego i Jacopo Corsiego.
http://www.youtube.com/watch?v=JbaL-RVwdbw

Eurydyka (fragm.)
http://www.youtube.com/watch?v=6QK47uaF0HY

Melisa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #430 : Październik 15, 2012, 22:19:27 »

Beatko, jeÂżeli nie sÂłyszaÂłaÂś Âśpiewu kastrata, to oto masz okazjĂŞ.
Nagranie z 1902 lub 1904 r - ostatni ÂśpiewajÂący kastrat - zmarÂły w 1922r. Alessandro Moreschi.
Z powodu Ăłwczesnej techniki nagrywania gÂłos wydaje siĂŞ groteskowy nieco, niemniej jest to autentyczny gÂłos kastrata.

http://www.youtube.com/watch?v=F6bdPCVwoMw&feature=fvst

Je¿eli chodzi o g³osy wspó³czesnych œpiewaków (nie kastratów) œpiewaj¹cych altem lub sopranem, to ja przepadam za nimi i nikt mnie nie przekona, ¿e nie s¹ piêkne

http://www.youtube.com/watch?v=Zw6Ph0U3yKc
http://www.youtube.com/watch?v=QbFXeDSDUxw

Co do Eurydyki J. Peri, to kiedyÂś katowaÂłam niÂą AgĂŞ na fejsie, bo wg. mojej wiedzy to wÂłaÂśnie Eyrydyka byÂła pierwszÂą operÂą

Melisa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #431 : Październik 15, 2012, 22:29:45 »

Musammanie, dziĂŞki za linki. Taylor Âświetny zwÂł.  ÂśpiewajÂący Bacha.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #432 : Październik 16, 2012, 00:28:33 »

ZaopatrzyÂłam siĂŞ dziÂś w "Dzieje muzyki" BogusÂława Schaeffera i bĂŞdĂŞ teraz trochĂŞ mniej niewiedzÂąca.

Meliso, ten kastrat, Alessandro Moreschi - Incipit Lamentatio & Improperia, przypomina mi znanÂą kolĂŞdĂŞ, chyba "Oj MaluÂśki".

WyczytaÂłam, Âże Dafne nie przetrwaÂło, czyÂżby jakieÂś cudowne ocalenie jednak?
Wg Schaeffera Euridice powsta³o nieco po Dafne, w 1600 roku, przy wspó³udziale Giulia Cacciniego. Ale pewnie co autor, to inna konfiguracja, trudno po latach zestawiÌ daty, fakty, wspó³pracê, autorstwo czy wspó³autorstwo.

No nic, bĂŞdĂŞ "kopaÂła" dalej. ÂŹle dociekliwym na tym Âświecie 

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #433 : Październik 16, 2012, 07:51:40 »

Dobry wybor Beato.

Pan Boguslaw Schaeffer jest moim ulubionym profesorem na Akademii.
Otwarty umysl, filozof, dramaturg, kompozytor, grafik.
Wszystkie te dziedziny opanowal do perfekcji.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #434 : Październik 16, 2012, 07:56:04 »

Nie ma Âżadnych powodĂłw by sÂądziĂŚ, Âże kastraci mieli inny gÂłos- budowa aparatu gÂłosowego jest ta sama, skala takoÂż.

Musammanie
Ta wypowiedzia udawadniasz jak malutko wiesz na temat spiewu.

Oto link: http://www.youtube.com/watch?v=S8ZAraf5wMc
Strony: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 36   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher silverstar animilkowo black-for paktprzyjazni