Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 20   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Obyczajowe, kulturowe, techniczne ciekawostki, porĂłwnania, refleksje  (Przeczytany 82016 razy)
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #150 : Lipiec 07, 2011, 18:53:17 »

oczywiÂście ÂŚmigus Dyngus 
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #151 : Lipiec 07, 2011, 18:55:28 »

PrawdĂŞ Âście rzekli kozioÂłku: kaÂżda pliszka swĂłj ogonek chwali. Insi teÂż powiadajÂą: co kraj to obyczaj. WiĂŞc za czym tu wybrzydzaĂŚ? I co tu siĂŞ dziwiĂŚ, Monik    

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #152 : Lipiec 07, 2011, 19:13:57 »

Nie oto chodzi czy swĂłj, czy nie swĂłj Januszu - po prostu stwierdzam oczywisty fakt na podstawie prostej metody porĂłwnawczej i zwykÂłej obserwacji..KrĂłtko mĂłwiÂąc: nie widzĂŞ zasadniczo ró¿nicy miĂŞdzy wbiciem pomiĂŞdzy oczy, czy serce byka szpady - wobec zgromadzonej na trybunach wielotysiĂŞcznej publicznoÂści..a wciskaniem w usta kobiety pÂłaza - i jedno i drugie w moim odczucie (z czysto ludzkiego punktu widzenia) jest zarĂłwno szokujÂące..jak i gÂłupie  Ot tyle..
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #153 : Lipiec 07, 2011, 19:23:18 »

Chocia¿ jest jedna "ma³a" ró¿nica - kobieta prawdopodobnie prze¿y³a owy akt przemocy (o ile takim by³ w istocie), a niczemu winny byczek..niestety NIE (ku uciesze publicznoœci.. )
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #154 : Lipiec 07, 2011, 19:37:14 »

Nie oto chodzi czy swĂłj, czy nie swĂłj... po prostu stwierdzam oczywisty fakt
TakoÂż stwierdzam i ja a podstawie prostej metody porĂłwnawczej i zwykÂłej obserwacji... twego wywodu. KrĂłtko mĂłwiÂąc: nie chce mi siĂŞ teraz polemizowaĂŚ, za to paÂłam ochotÂą zaparzyĂŚ sobie japoĂąskiej herbaty.

A propos: japoĂąska i indyjska herbata majÂą to do siebie, ze ani jedna, ani druga nie jest w niczym lepsza albo gorsza. One sa po prostu inne. Ot i tyle...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2011, 19:59:06 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #155 : Lipiec 07, 2011, 21:13:38 »

KozioÂłku, Ty jak zwykle wsadzasz kij w mrowisko
UwaÂżasz, Âże polskie zwyczaje, choĂŚ przytoczonych ekscesĂłw weselnych, w swoim mniemaniu nie uznajĂŞ za ludowy zwyczaj, sÂą porĂłwnywalne z gĂłrÂą odchodĂłw i prezentujÂących siĂŞ na ich tle roznegliÂżowanych kobiet?

MyÂślĂŞ, ze w najbardziej wyrafinowanych zwyczajach, nie przeÂścigniemy zaprezentowanych "zwyczajĂłw", chociaÂż by to byÂło niezbyt eleganckie wesele
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #156 : Lipiec 07, 2011, 21:22:31 »

dokÂąd zmierzasz, ukochana polszczyzno?

http://analogowy.blog.pl/skocz-mi-na-plecy,14913288,n

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #157 : Lipiec 07, 2011, 21:27:00 »

Czy koniecznie trzeba odrobiĂŚ pracĂŞ domowÂą i przeczytaĂŚ to do koĂąca? Z politowaniem
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #158 : Lipiec 07, 2011, 21:30:15 »

chyba tak, Monik, bo ta dupa na poczÂątku zupeÂłnie inaczej zabrzmiaÂłaby po doczytaniu do koĂąca

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #159 : Lipiec 07, 2011, 21:33:14 »

To chyba jednak przeczytam. Ciekawska ze mnie osoba
jaccol55
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #160 : Lipiec 07, 2011, 21:54:52 »

UwaÂżasz, Âże polskie zwyczaje, choĂŚ przytoczonych ekscesĂłw weselnych, w swoim mniemaniu nie uznajĂŞ za ludowy zwyczaj, sÂą porĂłwnywalne z gĂłrÂą odchodĂłw i prezentujÂących siĂŞ na ich tle roznegliÂżowanych kobiet?
Tak siĂŞ zastanawiam... Bez problemu da siĂŞ zebraĂŚ wiele gÂłupich zdjĂŞĂŚ w polskim Internecie. I wiele znacznie gÂłupszych od tych, ktĂłre byÂły ukazane na stronie, ktĂłrÂą podesÂłaÂł Janusz. Chyba nie bez powodu, polskie filmiki na YT podbijajÂą Âświat. Teraz pytanie, czy caÂły nasz narĂłd utoÂżsamia siĂŞ z jakimÂś kretynem? Chyba nie, wiĂŞc nie wiem, na jakiej zasadzie moÂżecie na podstawie przytoczonego artykuÂłu oceniaĂŚ caÂły narĂłd? Na temat kaÂżdej nacji daÂłoby siĂŞ zrobiĂŚ podobny artykuÂł, ukazujÂący gÂłupotĂŞ jakiejÂś grupki ludzi z danego kraju. Podobnego arykuÂłu ukazujÂącego zachowania niektĂłrych PolakĂłw wolaÂłbym nie oglÂądaĂŚ, a Wy?
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #161 : Lipiec 07, 2011, 22:07:10 »

Chichot

Nie Monia w ¿adnym wypadku tak nie uwa¿am, z tymi "weselnymi" tak tylko rzuci³em pierwszy lepszy skojarzony na poczekaniu przyk³ad..Zas co do "góry odchodów" i rozneglizowanych panienek - to wcale nie jest góra odchodów, lecz prawdopodobnie zwyk³e zwa³owisko, kupka b³ota..dodatkowo zeschniêtego na s³oùcu(po opadach które uformowa³y ró¿ne, spiralne, niespiralne kszta³ty)..a m³ode, byÌ moze wiejskie dziewczyny, jak to dziewczyny - po prostu w najlepsze sie bawi¹...coœ jak nasze lepienie ba³wana z topniej¹cego juz i z lekka brudnego œniegu, albo oblepianie wcale nie lepiej okrytego cia³a - b³otnistym piaskiem pla¿owym..
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #162 : Lipiec 07, 2011, 23:42:01 »

TakoÂż stwierdzam i ja a podstawie prostej metody porĂłwnawczej i zwykÂłej obserwacji... twego wywodu. KrĂłtko mĂłwiÂąc: nie chce mi siĂŞ teraz polemizowaĂŚ, za to paÂłam ochotÂą zaparzyĂŚ sobie japoĂąskiej herbaty.

A propos: japoĂąska i indyjska herbata majÂą to do siebie, ze ani jedna, ani druga nie jest w niczym lepsza albo gorsza. One sa po prostu inne. Ot i tyle...

To prawda..podobnie jak steki z amerykaùskiego bizona (buffalo steak sandvich), który ju¿ niemal wygin¹³...a steki z rodzimej polêdwicy wo³owej, niby jedno i drugie - dobre, soczyste miêso..a jednak w smaku inne..

Odnosnie herbaty: jakie to szczĂŞÂście Âże dziÂś na powrĂłt istnieje indyjska, wczeÂśniej nie do pomyslenia, bo pijaÂło sie zazwyczaj kolonialno-brytyjskÂą..

p.s. równie¿ nabra³em ochoty na japoùsk¹ herbatê, wypada³oby wiêc podejœÌ do tego z nalezytym ceremonia³em - przywdziaÌ tradycyjne kimono, przepasaÌ siê pasem o nazwie "obi", za pas zatkn¹Ì miecz "uchikatana" (lub przynajmniej jakowyœ jatagan.. )..nie zapominaj¹c przy tym i o opasce na czo³o z wielkim czerwonym krêgiem, wschodz¹cego s³oùca.. Chichot

..i jak myÂślisz Januszu, czy tak moÂże byĂŚ..?? Chichot Chichot
http://www.maskowybal.pl/cms/files/images/Stroje/MĂŞÂżczyÂźni/Samuraj.jpg

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #163 : Lipiec 07, 2011, 23:45:44 »

JakiÂś czas temu szalenie bawiÂła mnie reklama: Posti - najlepsza polska herbata! Chichot Chichot Chichot
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #164 : Lipiec 07, 2011, 23:48:27 »

Chichot
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper mini-land paktprzyjazni neder-live twistedgamers