Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 20   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Obyczajowe, kulturowe, techniczne ciekawostki, porĂłwnania, refleksje  (Przeczytany 78690 razy)
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #210 : Wrzesień 25, 2011, 11:28:10 »

Konradzie,
widzĂŞ, Âże jesteÂś tylko wrogo nastawiony do instytucji KoÂścioÂła
na pewno nie jesteÂś oportunistÂą
(tylko taka instytucja nie pasuje Ci do gÂłoszenia Prawdy)
a wrĂŞcz (wedÂług mnie) nawoÂłujesz nas do tego samego co papieÂż Benedykt XVI:

"Pozytywistyczna koncepcja natury i rozumu, ÂświatopoglÂąd pozytywistyczny jako caÂłoœÌ stanowi wielkÂą czêœÌ ludzkiego poznania i wiedzy, ktĂłrych w Âżadnym wypadku nie powinniÂśmy siĂŞ wyrzekaĂŚ. Jednak sama ona jako caÂłoœÌ nie jest kulturÂą, ktĂłra odpowiada i wystarcza, aby byĂŚ czÂłowiekiem w caÂłej peÂłni. (…) Tam, gdzie rozum pozytywistyczny pojmuje jedynie siebie jako kulturĂŞ wystarczajÂącÂą, zsyÂłajÂąc wszystkie inne rzeczywistoÂści kulturowe do kategorii subkultur, pomniejsza to czÂłowieka i zagraÂża czÂłowieczeĂąstwu. Rozum pozytywistyczny, ktĂłry przedstawia siĂŞ w sposĂłb wy³¹czny i ktĂłry nie jest w stanie przyj¹Ì czegokolwiek innego, co nie jest funkcjonalne, upodabnia siĂŞ do gmachĂłw ze zbrojonego cementu, bez okien, w ktĂłrych sami tworzymy klimat i ÂświatÂło, nie chcemy zaÂś przyjmowaĂŚ obu tych rzeczy z rozlegÂłego Âświata BoÂżego."
Jest to fragment przemówienia do polityków wspó³czesnego œwiata pt. "Serce rozumne" Benedykta XVI w Bundestagu.

pozdrawiam          
               Marek
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #211 : Wrzesień 25, 2011, 11:42:51 »

Konradzie, zatem dla rĂłwnowagi:
dziÂś na Mszy na erfurckim lotnisku - znĂłw ponad 90 tys. (znĂłw, bo tyle samo - kilka dni temu na nieszporach w Etzelsbach), do tego gigantyczna orkiestra, chĂłr - i Âświetna oprawa muzyczna. Mam nadziejĂŞ, Âże wybryk szaleĂąca z wiatrĂłwkÂą nie przesÂłoni innych wydarzeĂą papieskiej wizyty (moi niemieccy znajomi sÂą niÂą bardzo zainteresowani i ÂśledzÂą w TV - ARD i ZDF transmitujÂą wszystko live - kaÂżdy krok BXVI w swojej Heimat).

suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #212 : Wrzesień 25, 2011, 11:59:40 »

kozioÂłku!  ZdjĂŞcia z wizyty Benedykta XVI w Niemczech, ktĂłre proponujesz nam obejrzeĂŚ w moim odczuciu swiadczÂą tylko o zdziczeniu obyczajĂłw w kraju naszych zachodnich sÂąsiadĂłw. Jestem przekonany,  Âże kiedyÂś przyjdzie opamiĂŞtanie. A zdjĂŞcie nr 24? no có¿... "niech pierwszy rzuci kamieniem kto jest bez grzechu". Ze swojego wÂłasnego Âżyciorysu teÂż przypominam, Âże chodziÂłem na pochody 1-majowe. Takie byÂły czasy, takie okolicznoÂści. Nie zawsze czÂłowiek ma wpÂływ na to co wokó³ niego dzieje siĂŞ. Czy jestem przez to gorszy?

kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #213 : Wrzesień 25, 2011, 12:09:41 »

I to sie chwali Amade, zatem dobrze Âże godnie poÂżegnano papieÂża w jego wÂłasnej ojczyÂźnie..oby wiĂŞc odwiedzaÂł swĂłj rodzinny kraj jak najczĂŞÂściej..
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #214 : Wrzesień 25, 2011, 12:54:18 »

Konradzie,
widzĂŞ, Âże jesteÂś tylko wrogo nastawiony do instytucji KoÂścioÂła
na pewno nie jesteÂś oportunistÂą
(tylko taka instytucja nie pasuje Ci do gÂłoszenia Prawdy)
a wrĂŞcz (wedÂług mnie) nawoÂłujesz nas do tego samego co papieÂż Benedykt XVI:

Marku nie przypisuj mi rzeczy ktĂłrych w moim ogĂłlnym poglÂądzie odnoÂśnie tematu nie majÂą miejsca. Poza tym wskaÂż mi w ktĂłrym to miejscu mych ostatnich dwĂłch postĂłw, godzĂŞ w dobre imiĂŞ KoÂścioÂła jako instytucji - w zasadzie odniosÂłem siĂŞ jedynie do koĂącowego fragmentu przemĂłwienia, wskazujÂąc na zastosowanie w nim pewnego "zabiegu", ktĂłry dla wielu moÂże czyniĂŚ ten tekst niezrozumiaÂłym, lub przyczyniaĂŚ siĂŞ do wyrobienia sobie faÂłszywego obrazu danej epoki (bo odchyÂłka czasowa pomiĂŞdzy jednym, a drugim wynosi bez maÂła 400 lat - to naprawdĂŞ sporo..)

"tylko taka instytucja nie pasuje ci do gÂłoszenia Prawdy" - pytanie tylko jakiej "prawdy"??..prawda to pojĂŞcie wzglĂŞdne, moze istnieĂŚ wiele prawd (jak choĂŚby i takich ktĂłre zaprezentowaÂłem w kilku swoich postach, chyba Âże ktoÂś twierdzi Âże jest inaczej) - a to co obecnie przyjmuje siĂŞ za "prawdĂŞ", niekoniecznie z prawdÂą moÂże mieĂŚ wiele wspĂłlnego..lub tak jak ktos kiedyÂś powiedziaÂł: "kÂłamstwo powtarzane tysiÂąc razy, w koĂącu staje siĂŞ prawdÂą" - choc w istocie Âżadna prawdÂą nigdy nie byÂło i nie jest..
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #215 : Wrzesień 25, 2011, 21:10:00 »

No niestety z rozmowami na tematy wiary, gdy siê nie jest teologiem, to bardzo trudna sprawa. Przez przypadek mo¿na komuœ nadepn¹Ì na odcisk. Czasami tak siê dzieje pomimo braku z³ych intencji, o które w tym przypadku nikogo nie podejrzewam.
MoÂże jednak dajmy sobie z tym tematem spokĂłj?
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #216 : Wrzesień 25, 2011, 23:05:25 »

Moniko wcale nie trzeba byÌ teologiem, aby z t¹ dyscyplinê w miarê dobrze siê zapoznaÌ - wystarczy na pocz¹tek zaznajomiÌ siê z jej twórcami i ich dzie³ami tj Ojcami Koœcio³a..a potem ju¿ tylko œledziÌ jej rozwój na przestrzeni wieków - by dojœÌ do wniosku, ¿e jest to nauka tak zmienna, jak pogoda tegorocznego lata, ile "ojców" tyle interpretacji, pomijaj¹c przy tym za ka¿dym razem innoœÌ treœci komentarzy, umieszczanych przez wielce szacownych komentatorów-teologów przy kolejnych przek³adach i wydaniach tekstu biblijnego (a posiadam ich trochê, w³¹cznie z tym pierwszym jaki wyszed³ w j.polskim - wiêc na tyle orientujê siê w czym rzecz) - treœci, niekiedy tak absurdalnych, naci¹ganych, lub tak daleko id¹cych pod wzgledem sformu³owanych tez (dodam tez czysto hipotetycznych, bo nauka ta opiera siê jedynie na hipotezach, zwyk³ych przypuszczeniach, czy za³o¿eniach..a nie na wiarygodnym materiale dowodowym, który by potwierdza³ prawdziwoœÌ takiego, czy innego wydarzenia lub prawid³owosc za³o¿enia - pod tym wzglêdem o wiele lepiej sprawdza siê Biblistyka oczyw.z pominieciem jednej z jej sk³adowych jak¹ jest teologia) ¿e kiedy tylko siêga siê po pierwszy z brzegu przek³ad i zaczyna te wszystkie "wymys³y" czytaÌ, to aby nie marnowaÌ cennego czasu, lepiej od razu je pomin¹Ì i przekartkowaÌ dalej..

Nie rozumiem, jak to komuœ nadepn¹Ì na odcisk?? ¯yjemy w wolnym kraju i puki co mamy prawo do wyra¿ania w³asnych mysli, pogl¹dów, nawet w takiej kwestii jak¹ stanowi teologia - to nie jest œredniowiecze, gdzie za byle jak¹ krytykê dzie³a i myœli teologicznej w niej zawartej, stawa³o siê przed "œwiêtym" trybuna³em, zwykle przyp³acaj¹c to ¿yciem - zreszt¹ "u mienia ma³yj" strach, mam to chyba po przodkach..
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #217 : Wrzesień 26, 2011, 21:47:13 »

Dobra, wszystko jedno...
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #218 : Wrzesień 26, 2011, 22:05:10 »

Masz racjê Konradzie, teraz ³atwo jest wylewaÌ pomyje na Koœció³ i religiê. Takie czasy. Natomiast wystêpowanie w obronie wiary staje siê ryzykowne. Zobacz, co ró¿ne pó³g³ówki wypisuj¹ w necie, gdy tylko padnie w jakimœ artykule s³owo koœció³, ksi¹dz, religia, wiara. Istne pokazy chamstwa i prymitywizmu siê zaczynaj¹. Nie mam tu Ciebie na myœli, bo prezentujesz zupe³nie inny poziom, tylko zwracam uwagê na fakt, ¿e nie ma co przyk³adaÌ kategorii œredniowiecza do dzisiejszych czasów, w których sytuacja jest niemal, a przynajmniej staje siê, dok³adnie odwrotna.

Ja siê ju¿ jakiœ czas temu wy³¹czy³em z tej dyskusji, jako ¿e nie mam zamiaru nikogo nawracaÌ, bo sam nie lubiê byÌ ani nawracany ani odwracany, a niestety na ka¿dym kroku zdarza siê ktoœ, kto chcia³by mnie "odwróciÌ". I powiem, ¿e tacy "odwracacze" s¹ czêsto du¿o bardziej namolni ni¿ przedstawiciele ró¿nych domo- i ulicokr¹¿nych sekt.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #219 : Wrzesień 26, 2011, 22:47:57 »

Przedstawicieli ulicokr¹¿nych sekt zwykle omijam na kilometry, a jeœli nawet jakimœ trafem przedostan¹ siê przez "kordon" zabezpieczeù domofonu i zapukaj¹ do drzwi, zazwyczaj nie zd¹¿aj¹ wypowiedzieÌ pó³ zdania, kiedy s³ysz¹ przed nosem g³oœne trzaœniêcie wrót Co do "odwracaczy", "przekrêcaczy" i innych "naci¹gaczy" to najlepiej nie zwracaÌ na nich uwagi i iœÌ w³asn¹ drog¹ - ja przynajmniej staram siê tak czyniÌ ju¿ od bardzo dawna i w ¿adnym razie nie mam zamiaru tego zmieniaÌ - efektem czego, byÌ mo¿e ju¿ nied³ugo, bêdzie jakaœ "niema³a" ksi¹¿eczka, nad któr¹ pracujemy wspólnie z dwoma kolegami po fachu..problem mo¿e byÌ jedynie z wydawnictwem - nie wiem czy u nas cos takiego przejdzie i czy w ogóle da³oby radê, ale przecie¿ istnieje jeszcze tyle¿ innych miejsc, krajów..tak wiêc bêd¹c dobrej myœli nie poprzestajemy, i pracê nad "materia³em' nieprzerwanie ci¹gniemy dalej..
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #220 : Październik 28, 2011, 23:10:09 »

Na ulotce pewnego leku na obniÂżenie poziomu cholesterolu wyczytaÂłam, co nastĂŞpuje:

"nie stosowaĂŚ leku C, 40 mg (najwiĂŞksza dawka) jeÂśli pacjent pochodzi z Azji (JapoĂączycy, ChiĂączycy, FilipiĂączycy, Wietnamczycy, KoreaĂączycy i Hindusi)"

No zgÂłupiaÂłam lekko, powiem szczerze.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #221 : Październik 31, 2011, 14:39:46 »

ChylĂŞ czoÂła nad "refleksem pani sprzedawczyni z "allegro"  Chichot

http://piekielni.pl/19033

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #222 : Listopad 21, 2011, 16:23:43 »

UsÂłyszaÂłam dziÂś przypadkowo o japoĂąskich porodach. Jeszcze w szpitalu organizuje siĂŞ po urodzeniu dziecka uroczystÂą kolacjĂŞ (mama w szlafroku), zdarza siĂŞ, Âże z elementem muzycznym w postaci pianisty grajÂącego w szpitalnej Âświetlicy, czĂŞsto muzykĂŞ Fryderyka Chopina. Podoba mi siĂŞ ten zwyczaj, zwÂłaszcza element muzyczny.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #223 : Listopad 21, 2011, 22:17:32 »

a ja dzisiaj (na mej witrynie) "pope³ni³em" przypowieœÌ na temat ¿ycia przed porodem (Czy po urodzeniu istnieje zycie?)
...Ot, taki tematyczny zbieg okolicznoÂści 
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2011, 22:19:15 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #224 : Listopad 21, 2011, 22:52:01 »

Januszu,
Twoja przypowieœÌ to
przeurocza parafraza wiary  w Âżycie po Âżyciu
dajÂąca wiele do myÂślenia, budujÂąca wyobraÂźniĂŞ.

pozdrawiam          
               Marek
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers silverstar paktprzyjazni black-for neder-live