Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3 ... 13   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: muzyka Jana Sebastiana Bacha - wydarzenia, pÂłyty lub wszystko co siĂŞ kojarzy :)  (Przeczytany 95449 razy)
niemuzyk
Nowy uÂżytkownik
*

Krzysztof

« : Listopad 11, 2010, 14:13:26 »

Moja pytanie trochĂŞ nie na temat. Czy nr 211  to twoja ulubiona kantata? 

Niebieskooki: poczÂątkowe kilka postĂłw zostaÂło przeniesione z innego tematu.
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2010, 15:25:35 wysłane przez Niebieskooki » Zapisane
bwv211
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 11, 2010, 14:25:20 »

Historia tego nicka jest raczej niemuzyczna Potrzebowa³am czegoœ co ³atwo mo¿na zapamiêtaÌ a w razie zapomnienia ³atwo sprawdziÌ. Akurat wtedy czyta³am o tej kantacie i st¹d wybór. Trochê te¿ dlatego, ¿e taka tematyka pokazuje trochê innego Bacha, Bacha-¿artownisia, Bacha, który woli pójœÌ do wiêzienia ni¿ siê zgodziÌ z rad¹ miejsk¹ . Gdybym mia³a siê kierowaÌ wzglêdami tego co najbardziej lubiê to numer by³by pewno inny. Tylko wtedy trudno by³oby mi siê zdecydowaÌ jaki dok³adnie i chyba zmienia³abym zdanie co parê dni Ale na pewno nadal by³oby to coœ zaczynaj¹cego siê od bwv!
niemuzyk
Nowy uÂżytkownik
*

Krzysztof

« Odpowiedz #2 : Listopad 11, 2010, 15:31:55 »

gdybym miaÂł siĂŞ opowiedzieĂŚ za ktĂłrymÂś numerem:) to wybraÂłbym bwv 82, ale w wersji na sopran
bwv211
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 11, 2010, 15:35:02 »

w³aœnie w tej chwili zaczê³am s³uchaÌ tej kantaty có¿ za zbieg okolicznoœci...Niestety nie w wersji na sopran. A mo¿esz poleciÌ swoje ulubione wykonanie?
bwv211
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 11, 2010, 15:38:34 »

Przy okazji zupeÂłnie innej rozmowy pojawiÂł siĂŞ temat mojego ulubionego kompozytora. StÂąd nowy wÂątek. MoÂże znajdÂą siĂŞ towarzysze w uwielbieniu dla tego cudu jakim byÂł geniusz lipskiego kantora. Zapraszam do dzielenia siĂŞ przeÂżyciami, informacjami o koncertach, pÂłytach lub wszystkim co Wam w zwiÂązku z panem Janem Sebastianem w duszy gra
niemuzyk
Nowy uÂżytkownik
*

Krzysztof

« Odpowiedz #5 : Listopad 11, 2010, 18:51:29 »

Nie wiem czy nie zostaniemy zbanowani za ta kontrabandĂŞ? (Bach na forum poswiĂŞconym Szopenowi!!!!)
W nawiÂązaniu do wÂątku rozpoczĂŞtego w innym dziale polecam wersjĂŞ BWV 82 na sopran w wykonaniu Nancy Argenta. Jest na YT - Âściska w gardle jak siĂŞ sÂłucha arii "Schlummert ein"
bwv211
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 11, 2010, 18:57:27 »

W razie chĂŞci banowania za kontrabandĂŞ zawsze moÂżemy siĂŞ powoÂłaĂŚ na to, Âże Bach ulubionym kompozytorem Chopina byÂł i zalecaÂł on swoim uczniom "granie Bacha, Bacha i jeszcze raz Bacha" wiĂŞc sÂłuchajÂąc jak najwiĂŞcej teÂż po trochu speÂłniamy jego polecenia.
A co do wykonania kantaty o którym mówisz to chêtnie siê zapoznam i dziêki za polecenie. W najbli¿szym czasie przymierzam siê do porz¹dnego przes³uchania Partit w wykonaniu Anderszewskiego (by³y jako dodatek do Polityki). Chyba powoli potrzebujê odpocz¹Ì od mojego ukochanego Goulda i poszukaÌ nowych spojrzeù.
bwv211
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #7 : Listopad 11, 2010, 19:03:29 »

A tak przy okazji, ¿eby nie byÌ go³os³ownym w muzyce Chopina mo¿na znaleŸÌ mnóstwo, czasami wrêcz dos³ownych cytatów z Bacha. Tak z g³owy na gor¹co np. preludium e-moll i c- moll oparte s¹ jeœli chodzi o harmoniê na odpowiadaj¹cych im tonacyjnie preludiach z I tomu DWK. Jeœli komuœ przychodzi do g³owy wiêcej przyk³adów niech dzieli. Ja spróbujê w wolnej chwili trochê g³êbiej poanalizowaÌ, poporównywaÌ i jestem pewna, ¿e coœ jeszcze znajdê.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Listopad 11, 2010, 19:09:48 »

A ja w³aœnie o Gouldzie chcia³am napisaÌ, có¿ 3 wersje Wariacji Goldbergowskich kiedyœ
sÂłuchaÂłam na okrÂągÂło a takÂż e Kunst der Fuge.
Gould legenda, samotna wyspa, bez uczniĂłw  i epigonĂłw kto nie sÂłyszaÂł marsz do ksiĂŞgarnii.
DuÂżo razy sÂłyszaÂłam Âże szkoda Âże GG nie nagrywaÂł romantykĂłw.
Nigdy siĂŞ z tym nie zgadzaÂłam, jedyny utwĂłr ktĂłrego w jego wykonaniu nie lubiĂŞ, nie rozumiem to
sonata Chopina h-moll. ZresztÂą Gould nie byÂł tym swoim dzieÂłem zbytnio zachwycony bo nigdy
nie zdecydowaÂł siĂŞ wydaĂŚ tÂą sonatĂŞ na pÂłycie.
MiÂło spotkaĂŚ fankĂŞ GG bo ja go teÂż uwielbiam

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Listopad 11, 2010, 19:09:55 »

W razie chĂŞci banowania za kontrabandĂŞ zawsze moÂżemy siĂŞ powoÂłaĂŚ na to, Âże Bach ulubionym kompozytorem Chopina byÂł i zalecaÂł on swoim uczniom "granie Bacha, Bacha i jeszcze raz Bacha" wiĂŞc sÂłuchajÂąc jak najwiĂŞcej teÂż po trochu speÂłniamy jego polecenia.
i zalecaÂł i sam posiadaÂł w "cichym" repertuarze oba zeszyty Das woltem perierte clavier. Przed koncertami rozgrywaÂł sie wÂłasnie Bachem, a nie kompozycjami ktĂłre miaÂł graĂŚ.
MetodĂŞ tĂŞ (grania na rozgrzewkĂŞ Bacha) praktykuje do dziÂś podobno Zimerman. WspominaÂła o tym w TVP Kultura Pani profesor Tarnawska

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bwv211
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #10 : Listopad 11, 2010, 19:15:52 »

i zalecaÂł i sam posiadaÂł w "cichym" repertuarze oba zeszyty Das woltem perierte clavier. Przed koncertami rozgrywaÂł sie wÂłasnie Bachem, a nie kompozycjami ktĂłre miaÂł graĂŚ.
MetodĂŞ tĂŞ (grania na rozgrzewkĂŞ Bacha) praktykuje do dziÂś podobno Zimerman. WspominaÂła o tym w TVP Kultura Pani profesor Tarnawska
O rozgrzewce Bachem nie s³ysza³am, a ja w³aœnie tak robiê jak zaczynam sobie muzykowaÌ. Po pograniu Bacha przez chocia¿ pó³godziny palce wydaj¹ siê wreszcie byÌ w miarê pos³uszne. W jego muzyce jest wszystko co potrzebne pianiœcie: szybkie wymagaj¹ce równoœci przebiegi, kantyleny, akordy i oczywiœcie przede wszystkim polifonia, która zmusza do uniezale¿niania poszczególnych palców a g³owê przygotowuje do pe³nej koncentracji, rozgrzewa obie rêce równomiernie, s³owem idealna...
bwv211
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #11 : Listopad 11, 2010, 19:19:29 »

A ja w³aœnie o Gouldzie chcia³am napisaÌ, có¿ 3 wersje Wariacji Goldbergowskich kiedyœ
sÂłuchaÂłam na okrÂągÂło a takÂż e Kunst der Fuge.
Gould legenda, samotna wyspa, bez uczniĂłw  i epigonĂłw kto nie sÂłyszaÂł marsz do ksiĂŞgarnii.
DuÂżo razy sÂłyszaÂłam Âże szkoda Âże GG nie nagrywaÂł romantykĂłw.
Nigdy siĂŞ z tym nie zgadzaÂłam, jedyny utwĂłr ktĂłrego w jego wykonaniu nie lubiĂŞ, nie rozumiem to
sonata Chopina h-moll. ZresztÂą Gould nie byÂł tym swoim dzieÂłem zbytnio zachwycony bo nigdy
nie zdecydowaÂł siĂŞ wydaĂŚ tÂą sonatĂŞ na pÂłycie.
MiÂło spotkaĂŚ fankĂŞ GG bo ja go teÂż uwielbiam

Mnie te¿ mi³o niezwykle A co do nagrywania romantyków absolutnie siê zgadzam. Mnie nagrania ju¿ Beethovena (ojca romantyków) wystarczy³y, ¿eby ograniczyÌ siê do s³uchania Bacha. Ogromne tempa, za du¿o wszystkiego. Mam wra¿enie, ¿e tylko Bach by³ w stanie utrzymaÌ w ryzach muzykalnoœÌ GG i by³ mu po prostu przeznaczony
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #12 : Listopad 11, 2010, 20:47:08 »

Oj tak! Partity, preludia i fugi w wykonaniu Goulda, to prosta droga do muzycznego nieba. Jestem jego fankÂą absolutnÂą!
bwv211
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #13 : Listopad 11, 2010, 21:04:04 »

W tej chwili przymierzam siĂŞ wÂłaÂśnie do poszukiwaĂą innych wykonaĂą i muszĂŞ poleciĂŚ Richtera. Np. to:

http://www.youtube.com/watch?v=k97KeRiRxxg

Niby od niechcenia a jednak perÂła.
Przy wykonaniu GG mia³am wra¿enie, ¿e on doszukuje siê w muzyce najg³êbszej filozofii i to szukanie czuje siê w jego grze a w wykonaniu u Richtera ta filozofia rodzi siê sama po prostu z muzyki.

Przyznam, Âże jeszcze nie posÂłuchaÂłam jakiejÂś wiĂŞkszej iloÂści jego wykonaĂą Bacha ale mam poczucie, Âże jest to moÂże inne spojrzenie niÂż GG ale teÂż wspaniaÂłe.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #14 : Listopad 11, 2010, 21:38:14 »

PiĂŞkny ten koncert Richtera extra a  a propos nie macie wraÂżenia Âże BoÂżanow trochĂŞ byÂł w Goulda zapatrzony
nawet miaÂł swoje krzeseÂłko???

http://www.youtube.com/watch?v=2vacZrMF32Y&feature=related

Strony: [1] 2 3 ... 13   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper mini-land thepunisher countrylife neder-live