Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 39   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Relacje z koncertĂłw, (info o koncertach)...  (Przeczytany 203950 razy)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #390 : Luty 03, 2012, 17:23:33 »

Na JerÂżana trzeba by siĂŞ wybraĂŚ.
Na Lukasa teÂż.
Takie sÂą pragnienia, a Âżycie wszystko zweryfikuje.

JeÂśli chodzi o Lukasa, to gdzieÂś juÂż pisaÂłem, Âże moim zdaniem jest to pianista, ktĂłremu niczego nie da siĂŞ zarzuciĂŚ, ale z niewiadomych przyczyn nie porywa. MoÂże usÂłyszenie wystĂŞpu na Âżywo pozwoliÂłoby mi zrozumieĂŚ, skÂąd taka moja opinia.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Reginka
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #391 : Luty 04, 2012, 17:39:04 »

WÂłaÂśnie!!!!!- O Lucasie myÂślĂŞ tak samo-tylko nie umiaÂłam tego tak dobrze wyraziĂŚ.
Dlatego niecierpliwie czekam na ten koncert.

Na Lukasa teÂż.

JeÂśli chodzi o Lukasa, to gdzieÂś juÂż pisaÂłem, Âże moim zdaniem jest to pianista, ktĂłremu niczego nie da siĂŞ zarzuciĂŚ, ale z niewiadomych przyczyn nie porywa. MoÂże usÂłyszenie wystĂŞpu na Âżywo pozwoliÂłoby mi zrozumieĂŚ, skÂąd taka moja opinia.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #392 : Luty 15, 2012, 16:10:44 »

Nie jestem pewna czy juÂż ktoÂś nie wrzuciÂł, ale na wszelki wypadek.
Program Festiwalu im.Beethovena:

http://www.beethoven.org.pl/pl/festiwalewielkanocne/xviwielkanocnyfestiwallvb/program

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #393 : Luty 15, 2012, 17:45:23 »

I ChijE:

http://pl.chopin.nifc.pl/festival/edition2012/concerts

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #394 : Luty 19, 2012, 12:06:09 »

a w czwartek 23 lutego w Teatrze Wielkim w Wawie zagra Anna Fedorowa - moja pokonkursowa sympatia. Nie wiem jeszcze, czy na pewno bêdê mog³ pójœÌ na jej recital Co?

http://irka.com.pl/portal/NewsManager?news_id=6591

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #395 : Luty 21, 2012, 17:34:49 »

Januszu, pĂłjdÂź koniecznie i opowiedz wiĂŞcej o tym koncercie. Fedorowa to takÂże i moja sympatia. Nie zapomnĂŞ zwÂłaszcza jej konkursowego Poloneza fis-moll. MyÂślĂŞ, Âże w Jej przypadku Jury konkursowe nie popisaÂło siĂŞ.

willy
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #396 : Luty 29, 2012, 13:18:05 »

Na Krakowskim PrzedmieÂściu grajÂą Koncerty Urodzinowe!
PozostaÂły tylko dwa - dziÂś i jutro. Jutro o 19 zagra PaweÂł Wakarecy, wstĂŞp wolny!
Tutaj s¹ szczegó³y: www.smolna.eu
Reginka
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #397 : Marzec 03, 2012, 22:40:39 »

Koncert Lucasa
ByÂłam tam
trzy sonaty, wysi³ek fizyczny, wydaje mi siê, ¿e to straszne obci¹¿enie zagraÌ to wszystko razem
Odk¹d sama zaczê³am graÌ amatorsko-dla siebie i wiem jak to ciê¿ko zagraÌ jeden utwór bezb³êdnie(chodzi np.o poloneza b-moll Chopina), powiedzia³am sobie, ¿e to nie mam prawa krytykowaÌ ¿adnego pianisty. Naj³atwiej jest krytykowaÌ z pozycji siedz¹cego w wygodnym fotelu.
Koncert byÂł wielkim przeÂżyciem, nie tylko z powodu wspaniaÂłych Chopinowskich Sonat.

Na Lukasa teÂż.

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #398 : Marzec 15, 2012, 11:06:09 »

WÂłaÂśnie dostaÂłam informacjĂŞ od mojej "pani od fiĂąskiego", Âże bĂŞdzie koncert z muzykÂą Sibeliusa:

22.03.2012; godz. 19:00 - Warszawa, Studio Koncertowe Polskiego Radia im. W. LutosÂławskiego
czwartek za tydzieĂą

Zygmunt Noskowski - Uwertura Morskie Oko op. 19
GraÂżyna Bacewicz - II Koncert wiolonczelowy (1963)
Jean Sibelius - I Symfonia e-moll op. 39

Polska Orkiestra Sinfonia Iuventus; Bartosz Koziak - wiolonczela; Monika WoliĂąska - dyrygent

Bilety 30, 25 i 15 zÂł

http://www.sinfoniaiuventus.pl/pokaz-520-22-03-2012-godz-19-00-warszawa-studio-koncertowe-polskiego-radia-im-w-lutos-awskiego.html

Przy okazji - Âładny plakat 
jaccol55
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #399 : Marzec 23, 2012, 14:01:34 »

2 kwietnia w Poznaniu wystÂąpi zwyciĂŞÂżczyni konkursu im. H. Wieniawskiego - Soyoung Yoon.

Jest tylko jeden haczyk: koncert organizuje UAM i nie wiem, czy "zaproszenia" bĂŞdzie mĂłgÂł odebraĂŚ ktoÂś niezwiÂązany z uczelniÂą.

Jakby ktoÂś chciaÂł siĂŞ wybraĂŚ, to mogĂŞ wzi¹Ì wiĂŞcej biletĂłw (jeÂśli bĂŞdzie taka moÂżliwoœÌ). 

http://amu.edu.pl/content/recital-soyoung-yoon
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #400 : Marzec 25, 2012, 00:40:53 »

Niekonwencjonalne zachowanie na scenie – czĂŞste granie plecami do publicznoÂści, transowe przytupywanie, popijanie piwa z puszki, opowiadanie dowcipĂłw – i postpunkowy styl bycia artysty - to g³ówne wyznaczniki jego oryginalnoÂści scenicznej. O kim mowa? - Oczywiscie, o Nigelu Kenedy'm, fenomenalnym skrzypku, o ktĂłrym Newsweek kiedyÂś pisaÂł: " to najpopularniejszy skrzypek na Âświecie, a jego interpretacje „Czterech pĂłr roku” Vivaldiego to najlepiej sprzedajÂąca siĂŞ pÂłyta w historii muzyki powaÂżnej." Gdy zatem dowiedziaÂłem siĂŞ, Âże podczas mojego urlopu w Szczawnicy odbĂŞdzie siĂŞ jego Koncert - nie mogÂłem tak nieoczekiwanej okazji przepuÂściĂŚ. Bilety okazaÂły sie diabelsko drogie (najtaĂąszy sto kilkadziesiÂąt zÂł), co sprawiÂło, ze na sali zabrakÂło lokalnych melomanĂłw, za to stawiÂła sie caÂła tutejsza nomenklatura, ale takÂże niemaÂło goÂści zagranicznych, ale i osĂłb znanych z filmu i estrady. Nigel Kkenedy swoimi wystĂŞpami przecieÂż jak magnes przyciaga melomanĂłw, bo kaÂżdy z nich wie, ze wieczĂłr z jego muzykÂą to mega-wydarzenie, ktore na wiele lat pozostaje w pamiĂŞci.

Tak zapewne stanie siĂŞ ze mnÂą. Pierwszy oto raz w Âżyciu uczestniczyÂłem w Koncercie, podczas ktĂłrego ten sam solista najpierw przepiĂŞknie wykonaÂł niezwykle trudny utwĂłr Bacha: sonatĂŞ a-moll na skrzypce solo, a nastĂŞpnie z kwintetem swoje jazzowe kompozycje. Dwa estetyczne Âświaty  - jeden solista, dwie odlegÂłe epoki - ta sama publicznoœÌ... ByÂłem mile zaskoczony jej (publicznoÂści) skupionym odbiorem tej nieÂłatwej do sÂłuchania kompozycji Bacha, jak i frenetycznymi oklaskami po jej zakoĂączeniu. W niczym temu pozytywnemu zaskoczeniu nie przeszkodziÂły rzĂŞsiste oklaski, ktĂłre odezwaÂły siĂŞ po II czĂŞsci sonaty - ale Pan Maestro tylko sie usmiechn¹³ , rzuciÂł jakiÂś Âżart (ktĂłrym dodatkowo rozbawiÂł sÂłuchaczy), ukÂłoniÂł siĂŞ do pasa - i kontynuowaÂł... Kenedy graÂł sonate ciepÂłym, jakby welurowym dxwiĂŞkiem, a jego skrzypce (oryginalny XVIII-wieczny instrument z manufaktury Guarneri del Gesù) chwilami uprawomocniaÂły prawdĂŞ o liczbie mnogiej sÂłowa skrzypce, bo miaÂłem wraÂżenie, ze ich wielopÂłaszczyznowy dÂźwiek odgrywany jest rĂłwnolegle na dwĂłch roznych instrumantach: jednym - Âłagodnym nastrojowym, drugim: zadziornym, niecierpliwym, odwaÂżnym, zawadiackim. I oba instrumenty w uporzÂądkowanym dialogu gaworzÂąc ze sobÂą wzruszaÂły absolutnie kaÂżdego sÂłuchacza...

Po przerwie byÂł Kenedy jazzman. I jak kaÂżdy rasowy jazzman - tu byÂł juÂż luz, swoboda, popijanie z butelki, solĂłwki kolegĂłw z zespoÂłu i znakomisty, Âświetny kontakt z publicznoÂściÂą.
Po ponad dwugodzinnym koncercie - trzy bisy - wszystkie w stylu balladowo-jazzowym. - prawdopodobnie oryginalne kompozycje artysty, jakkoliwk w ich dÂźwiekach chwilami odzywaÂły sie znane, dwudziestowieczne motywy i jazzowe standardy.
Wszystkie trzy bisy zarejestrowaÂłem. Z czasem sprĂłbujĂŞ nam wszystkim je udostĂŞpnic
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2012, 00:53:25 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #401 : Marzec 25, 2012, 10:21:50 »

Koniecznie udostepnij Januszu. A jak z jego irokezem? jest jeszcze, czy lata robia swoje?

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #402 : Marzec 25, 2012, 11:26:30 »

a byÂł, byÂł, Tereniu... Chichot WÂłosy artysty sczesane w czub, podbite lakierem dopeÂłniaÂły sylwetke jakby jakiegoÂś goÂścia z UFO. Spodnie - iskrzÂące cekinami, bluza - jakaÂś...czort wie jaka, w kaÂżdym razie przypominaÂła kombinezon ufoludka. Na drugÂą czêœÌ koncertu (jazzowÂą) zamiast bluzy Pan artysta wdziaÂł T-shercik 
Przy okazji - ciekawostka. CzêœÌ jazzowÂą graÂł w wiĂŞkszoÂśxci na skrzypcach elektrycznych. OtĂłz graÂł nie tylko rĂŞkoma (i korpusem) ale i nogami  Przed nim bowiem leÂżaÂła klawiatura noÂżna z przeÂłacznikami, ktĂłrÂą co kilka chwil zaÂłaczaÂł i prze³¹czaÂł rĂłzne rejestry swoich skrzypiec.

Na FB umiesciÂłem kilka zdjÂątek

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.3135647788427.2132448.1181805822&type=1&l=b4b5f7bcc0
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2012, 11:35:06 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #403 : Marzec 25, 2012, 11:53:59 »

Mam juÂż wgrany najkrĂłtszy z bisĂłw (2 w kolejnoÂści). Warto odsÂłuchac, bo wkrĂłtce admini YT pewno go usunÂą  Smutny

http://www.youtube.com/watch?v=W1hIbVYjsV4

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #404 : Marzec 25, 2012, 12:10:06 »

Super Januszu,  Nigel ma w sobie jak¹œ pozytywna energie, ktĂłrÂą lubiĂŞ :)Ale na moje ucho czy to czasem nie jest "Danny Boy"?
Tzn. ten drugi bis?

Strony: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 39   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar thepunisher paktprzyjazni countrylife animilkowo