Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XIX Konkurs im. F. Chopina 2025 - II etap  (Przeczytany 556 razy)
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #45 : Październik 12, 2025, 13:45:51 »

A mi sie nie podoba Japonka (oczywiscie nie chodzi o wyglad), taki przyklad - ostatnie preludium i nagle wyhamowanie tempa zamiast stopniowo wygaszac, wiem ze to kwestia gustu, ale czegos takiego nie lubie.
Polonez rozpoczela heoroicznie  Brawo, wyrazny rytm poloneza!

5 falszywych dzwiekow na utwor jest dla mnie jak najbardziej akceptowalne. Gorzej jesli zdarzaja sie seriami.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #46 : Październik 12, 2025, 13:50:53 »

Ale dowalila poloneza. Fantastyczie
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #47 : Październik 12, 2025, 13:52:11 »

A mi sie nie podoba Japonka (oczywiscie nie chodzi o wyglad), taki przyklad - ostatnie preludium i nagle wyhamowanie tempa zamiast stopniowo wygaszac, wiem ze to kwestia gustu, ale czegos takiego nie lubie.
Polonez rozpoczela heoroicznie  Brawo, wyrazny rytm poloneza!

5 falszywych dzwiekow na utwor jest dla mnie jak najbardziej akceptowalne. Gorzej jesli zdarzaja sie seriami.

Leszku. Masz swoj precyzyjny obraz preludiow i dlatego szanuje twoje zdanie.
Ja jestem troche bardziej tolerancyjny i przyjmuje wiecej opcji. Co jest lepsze? Nie wiem
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #48 : Październik 12, 2025, 13:57:46 »

Tak wiem, ale pisalem nie tyle o gustach, co o zapisie nutowym. Moje gusta nie widza japonki w III etapie.

Teraz gra Gabriele Strata (Wlochy) - i je?li Japonka grala swietnie, to jak gra Wloch? Ponad genialnie? Chyba tak, i to od pierwszych uderzen w instrument (Bolero). Wracajac do bledow... je mozna odkupic wlasnie tak fenomenalnym prowadzeniem dzwieku, jak robi to ten wloski pianista. Slysze, ze jest juz w Finale.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #49 : Październik 12, 2025, 14:00:48 »

CO sadzicie o wystepie PIOTRA PAWLAKA?

Im dalej od wystepu tym cieplej o nim (wystepie) mysle.

Nasunelo mi sie jedno spostrzezenie - Piotr ma tak charakterystyczna twarz (piekna!), ze nie powinien stroic zadnych min. Sama jego twarz wystarczy. Jego twarz plus miny to jest juz przerysowanie.

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #50 : Październik 12, 2025, 14:03:26 »

Mam taka zwariowana refleksje. ..Chopina graja lepiej Kobiety.
Sa bardziej czule, matczyne. Nie stawiaja wszystkiego na ostrzu noza.
Moze Chopin byl wlasnie taki troche kobiecy, lagodny...Oczywiscie pasja i furia jest rowniez obecna

ja to potwierdzam
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #51 : Październik 12, 2025, 14:06:43 »

wszyscy mowia, ze mazurki pokazuja, czy jestes Chopinista

komplet preludiow + sonata + (barkarola, ballada, fantazja) i tez bedzie wszystko wiadomo  Chichot
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #52 : Październik 12, 2025, 14:11:59 »

Pytanie, czy widziecie jednego uczestnika, ktory juz pokazal, ze moze wygrac ten konkurs?

Ja mam problem  Niezdecydowany
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #53 : Październik 12, 2025, 14:17:59 »

W wykonaniu Wlocha Op. 44 stracil miano tragicznego, okazuje sie majestatycznym  Spoko

//np. Gariel Strata moglby wygrac, Tianyao Lyu tez jesli utrzyma forme do Finalu. Dawno nie wygral ktos zupelnie mlody.
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2025, 14:20:02 wysłane przez tuco82 » Zapisane

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #54 : Październik 12, 2025, 14:33:58 »

W wykonaniu Wlocha Op. 44 stracil miano tragicznego, okazuje sie majestatycznym  Spoko

//np. Gariel Strata moglby wygrac, Tianyao Lyu tez jesli utrzyma forme do Finalu. Dawno nie wygral ktos zupelnie mlody.

mowie powaznie - Tianyao Lyu jest na mojej liscie do zwyciestwa, na razie wykonala polowe drogi na 100%
Jesli tak zagra III etap jak dotychczas i pokaze, ze rozumie przezycia i rozterki doroslego Chopina ..

ale jaka bylaby to inwestycja w przyszlosc - Ona jest jeszcze dzieckiem 
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2025, 14:39:55 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #55 : Październik 12, 2025, 15:30:25 »

Gabriele Strata (M) Wlochy Steinway - w wywiadzie kiedy opowiadal o Bolero a-moll op. 19 wspomnial o Ingolfie Wunderze!!!
ale u mnie zapunktowal!

Wspomnial o pianiscie, ktory sprawil, ze zakochalem sie w muzyce Chopina.
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2025, 15:32:21 wysłane przez Casablanka » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #56 : Październik 12, 2025, 15:48:11 »

Gabriele Strata
Wyobrazam sobie, ze Gabrielle. Siedzi w pierwszym rzedzi i przysluchuje sie "swojej" grze. Tak,... trzyma dystans nie rezygnujac z duzych emocji. Czyli z jednej strony obiektywny jako wynawca, a z drugiej pelen osobistych mocnych, metafizycznych odczuc. Moze byc w finale.
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #57 : Październik 12, 2025, 16:03:57 »

mowie powaznie - Tianyao Lyu jest na mojej liscie do zwyciestwa, na razie wykonala polowe drogi na 100%
(...)
Ona jest jeszcze dzieckiem 
Bardzo jej kibicuje od I etapu, zycze powodzenia. Posiada ponadprzecietne umiejetnosci pianistyczne. Jesli chodzi o jej wiek, to nie stanowi on przeszkody, zeby w dzisiejszych czasach (nagrania, nauczyciele, wysokiej klasy instrumenty) ogarnac i ZROZUMIEC glebie muzyki Chopina. Dojrzalosc zyciowa nie jest tozsama z dojrzaloscia muzyczna. Moze ona jest genialna? Chopin objawil sie geniuszem juz jako dziecko. Plec zenska dojrzewa szybciej a jesli uwzglednimy specyficzna kulture Azjatow, to tym bardziej. Formalnie brakuje jej kilkanascie miesiecy do pelnoletnosci (nie wiem jak wyglada ten kontekst prawny w Chinach). W kazdym razie - gdybym mial oceniac tylko na podstawie sluchu, to nie uwierzylbym ze ma te niespelna 17 lat.

Zwraca uwage fizjonomia dloni tej genialnej pianistki - sa bardzo male a mimo to potrafi precyzyjnie nimi zagrac trudny tekst muzyczny. Dla wiekszosci dzieci to jest wlasnie przeszkoda. To tez jest fenomen Chopina: mimo ze komponowal tak ciekawa i skomplikowana technicznie materie, to jest ona zdatna do odegrania przez wiekszosc profili dloni i proporcji palcow.

« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2025, 16:12:01 wysłane przez tuco82 » Zapisane

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #58 : Październik 12, 2025, 18:26:11 »

ZITONG WANG
Genialne staccato w Ecossaises op. 72.
Niesamowity Nokturn
Malutki blad tekstowy w Andante spianato, Zobaczymy co salej
Widze ja w finale
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #59 : Październik 12, 2025, 18:29:28 »

ZITONG WANG