Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XIX Konkurs im. F. Chopina 2025 - II etap
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
6
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XIX Konkurs im. F. Chopina 2025 - II etap (Przeczytany 498 razy)
bartus
Ekspert
Odp: XIX Konkurs im. F. Chopina 2025 - II etap
«
Odpowiedz #15 :
Październik 10, 2025, 08:17:44 »
Zwlaszcza u Azjat?w pi?tno wywar? Lang Lang.
Cz?sto mo?na zauwa?y? manier?:
Gest szukania d?wi?ku po sali (chwyt aktorski)
Skradanie si? z wyba?uszonymi oczami przed fraz?.
Przed kluczowymi (wa?nymi?) d?wi?kami wstrzymywanie tempa.
Na og?? s? to akcje nienaturalne i wymuszone przez mistrza nauczyciela.
Jak odgaduje „ naturalno??, autentyczno??”?…….Nie wiem…tak po prostu czuj?
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #16 :
Październik 10, 2025, 10:05:31 »
Mam troche problemow z czasem. Nie zawsze moge sluchac na bie??co - jeszcze nie skonczylam I etapu - wiec nie probuje klasyfikowac kto lepiej, kto gorzej. Nie zawsze moge wys?uchac calego recitalu konkretnego pianisty - jak wczoraj - wi?c nie mam te? pe?nego obrazu jego mo?liwo?ci i narracji, jak? chcia? si? pos?u?y?, uk?adaj?c sw?j program. Przemowil do mnie zamy?lony Chopin Yanyan Bao (j? wys?ucha?am w ca?o?ci), co zapewne oznacza, ze nie przejdzie ona do kolejnego etapu. Nie wiem jak to odczuwacie, ale odnosze czesto wrazenie, jakby pianisci "walili" w klawisze ile mocy w paluchach, jakby chcieli dotrze? do deski pod klawiatur?. To wykracza ju? daleko poza fortissimo, portato etc. i przeszkadza mi i w odbiorze i w ocenie. Sala reaguje entuzjastycznie, wi?c pewnie s?yszy to wszystko zupe?nie inaczej.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #17 :
Październik 10, 2025, 11:03:44 »
Sesja poranna 10.10.2025 (Piatek) II dzien II etapu
Prowadzenie: p. Michal Bronk (pan wyglada jak Fryderyk Chopin) bardzo milo
1) Eric
Guo
(M) Kanada Steinway - nie wszystko sluchalem, chwilami nie wiedzialem, co o NIm myslec, zaskoczyl pieknym wykonaniem Barkaroli Fis - tym mnie ujal. Nie bede oponowal jesli zagra w III etapie.
2) Xiaoyu
Hu
(M) Chiny Fazioli - kultura gry i selektywny, czysty dzwiek - az dziwne, ze tak panuje nad Fazioli
Rondo Es-dur op. 16 - przykul moja uwage.
3) Zihan
Jin
(M) Chiny Kawai - nie wiem dlaczego, najbardziej pozostal mi w jazni polonez. 16 lat. Wypadl z klawiatury, ale na to bym w ogole nie patrzyl. Jesli On ma zaledwie 16 lat, to jeszcze wszystko przed Nim. Szacun.
krotka przerwa
4) Adam
Kaldunski
- Polska Fazioli - dobrze przygotowal sie do konkursu, chwilami odbieram Go bardzo dobrze, chwilami jak dla mnie za kanciasto (generalnie gra nie w mojej estetyce). Lepszy wystep niz w I etapie. Podziwim Go za te modowe kreacje. Satynowa, jedwabna bluzka w stylu chinskim - obledna.
np. Preludium F-dur op. 28 nr 23 - fantastyczne.
Polonez As-dur op. 53 chapeau bas! Ideal. On tym wykonaniem poloneza wejdzie do III etapu.
5) David
Khrikuli
(M) Gruzja Steinway - pokazuje sie z dobrej strony, bedzie III etap.
Najlepsze wykonanie w sesji porannej. Mamy prawdziwy recital. Perfekcyjna gra.
Cieniowanie, kazdy utwor inny. Slucham w zachwycie. To jest gra na final konkursu.
My tu gadu, gadu, a Gruzin wygra ten konkurs.
.. recenzja w II Pr. PR - jego gra to gwalt na kompozytorze
czyli nie wygra konkursu
w TVP Kultura pelen zachwyt
«
Ostatnia zmiana: Październik 11, 2025, 23:37:23 wysłane przez Casablanka
»
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #18 :
Październik 10, 2025, 11:23:53 »
mam jedno silne przemyslenie dotyczace wczorajszego dnia - co najbardziej zapamietalem?
przepieknego Chopina w wykonaniu Yanyan
Bao
(K) Chiny Steinway
umiescilem ja na liscie do III etapu nie w "koniecznie", tylko w "chcialbym"
dlaczego? nie chce przezyc rozczarowania werdyktem ..
jesli nie jest uczennica kogos waznego, albo czlonka jury - jesli nie ma "umocowania", to jej dalej nie przepuszcza
Na szczesie ma tylko 19 lat, wroci i wygra ten konkurs.
-------
tak bylo w Ingolfem Wunderem - gral przepieknie - jesli dobrze pamietam odpadl (chyba) po II etapie.
wrocil i o wlos nie wygral konkursu.
«
Ostatnia zmiana: Październik 10, 2025, 14:12:13 wysłane przez Casablanka
»
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #19 :
Październik 10, 2025, 13:56:41 »
ADAM KALDUNSKI
(Polska)
Obawiam sie, ze Jury "nie kupi" jego interpretacji Chopina. Momentami takie eksperymentowanie nawet mi sie podobalo - tam gdzie nie wychodzio poza rygor zapisu nutowego. Tyle ze tych eksperymentow bylo niepotrzebnie za duzo. Pewne innowacyjne fragmenty zmienialy utwor nie do poznania, zaburzaly jego strukture, wnosily niepotrzebne napiecia - w skrajnych przypadkach szpecac dziela Chopina.
Zbyt duza nowatorskosc (niezrozumiale, nagle zwolnienia tempa, gwaltowna zmiana dynamiki, czasem przesadne "wydobywanie" nutek) to wieksze alibi dla Jurorow, ktorzy nisko ocenia wystep Polaka. Popelnil bardzo duzo bledow klawiszowych – polegl na preludium d-moll, no a w Polonezie Op. 53 nie bylo duzo lepiej.
Raczej nie wejdzie do III etapu. Staram sie byc obiektywny. Moja ocena: 6,0/100 w tym punkcik za pomyslowosc.
«
Ostatnia zmiana: Październik 10, 2025, 13:58:38 wysłane przez tuco82
»
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #20 :
Październik 10, 2025, 17:06:02 »
ojej! ojej! co to sie dzieje ..
pomyslalem tak, wszyscy zachwyceni gra Kevina
Chena
(M) Kanada Steinway - moze to ja mialem slabszy dzien i Go nie docenilem.
Dzisiaj posluchalem calego wystepu w II etapie ponownie. Nie bede juz mieszal sobie w glowie.
Moj osobisty werdykt, po tym, co uslyszalem w II etaapie uwazam, ze nie powinien wygrac tegorocznego konkursu.
To jest moje zdanie. Drugi raz mnie poirytowal swoja perfekcja. Tam nie ma Chopina.
Moj mozg w etiudach podpoiwadal mi inne rozwiazania w czasie Jego gry. On naprawde cos pogubil.
Poczekam na III etap, moze zmienie zdanie. W koncercie (pewnie dojdzie do finalu) przekonamy sie ile jest Chopina w grze Kevina
Chena
-------
poza tym Piotr
Alexewicz
Kawai wypadl blado w preludiach na tle Yang (Jack)
Gao
(M) Chiny Kawai.
Tez ich ponownie porownalem.
«
Ostatnia zmiana: Październik 10, 2025, 17:07:40 wysłane przez Casablanka
»
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #21 :
Październik 10, 2025, 17:12:30 »
Cytat: anelik Październik 10, 2025, 10:05:31
Mam troche problemow z czasem.
anelik, w pelni Cie rozumiem, ja tez staje na glowie, zeby to wszystko polapac.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #22 :
Październik 10, 2025, 17:15:02 »
Sesja wieczorna 10.10.2025 (Piatek) II dzien II etapu
Prowadzenie: p. Martyna Krystek.
1) Shiori
Kuwahara
(K) Japonia Steinway - lubie dzwiek w jaki brzmi fortepian pod Jej palcami.
Barkarola Erica
Guo
(M) Kanada Steinway dzisiaj bardziej mi sie podobala.
Ciekawe jaki jest dzwiek, ktory dociera do ludzi na sali FN. Chwilami niebo, chwilami nie wiem dlaczego taki power.
Sluchajac Jej w I etapie widzialem Ja w finale. Teraz mniej mi sie podoba. Za duze te kontrasty jak dla mnie.
Za duzo patosu.
Nikt nie potrafi tak skatowac Steinwaya. Czy Ona powinna wygrac?
Bardzo duzy aplauz publicznosci.
O! bardzo trafne okreslenie o Jej grze padlo "przerysowne"
2) Hyo
Lee
(M) Korea Poludniowa Kawai - Polonez - to mu sie udalo, na pewno jest to osobowosc! 18 lat.
3) Hyuk
Lee
(M) Korea Poludniowa Steinway III etap bez dwoch zdan. Dla mnie to jest genialny Chopin. Sonata b.
krotka przerwa
4) Kwanwook
Lee
(M) Korea Poludniowa Yamaha - bardzo mi sie podobal w I etapie, i mam do niego wyjatkowa slabosc. On ma tak przestrzenny, czytelny dzwiek. Sprawny technicznie. Nie wiem, czy tam bylo wszystko zgodnie z tekstem.
5) Tianyou
Li
(M) Chiny Steinway - ten pianista ma predyspozycje do grania Bacha. Sonata mnie zainteresowala, tylko, ze Bacha w niej slyszalem. Preludia to jest nowe odkrycie Chopina.
.. ale trafilem, On wygral jakis bachowski konkurs
«
Ostatnia zmiana: Październik 11, 2025, 23:37:44 wysłane przez Casablanka
»
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #23 :
Październik 10, 2025, 17:22:11 »
Cytat: Casablanka Październik 10, 2025, 17:06:02
pomyslalem tak, wszyscy zachwyceni gra Kevina
Chena
(M) Kanada Steinway - moze to ja mialem slabszy dzien i Go nie docenilem.
(...)
Moj osobisty werdykt, po tym, co uslyszalem w II etaapie uwazam, ze nie powinien wygrac tegorocznego konkursu.
To jest moje zdanie. Drugi raz mnie poirytowal swoja perfekcja.
Tam nie ma Chopina
.
Komplet etiud zagrany przez niego idealnie - to sie rzadko zdarza w wykonaniach na zywo. Mozna by z tego materialu wydac plyte. Po prostu jestes negatywnie nastawiony do tego pianisty. Mnie on zachwycil w I i II etapie.
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #24 :
Październik 10, 2025, 17:29:14 »
Cytat: tuco82 Październik 10, 2025, 17:22:11
Komplet etiud zagrany przez niego idealnie - to sie rzadko zdarza w wykonaniach na zywo. Mozna by z tego materialu wydac plyte. Po prostu jestes negatywnie nastawiony do tego pianisty. Mnie on zachwycil w I i II etapie.
wlasnie nie, nie jestem negatywnie nastawiony, jesli wygra bede sie cieszyl.
Dokonal czegos historycznego.
Bede bardzo milo zaskoczony jesli zagra swietnie sonate i koncert.
Ja na tym konkursie jeszcze nie mam swojego faworyta.
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #25 :
Październik 10, 2025, 17:58:27 »
Cytat: Casablanka Październik 10, 2025, 17:29:14
(...) Ja na tym konkursie jeszcze nie mam swojego faworyta. (...)
Chcialbym, zeby Yanyan Bao byla na podium.
Tymczasem...
...Shiori Huwahara gra bez wi?kszych wpadek - tam to dopiero brakuje Chopina. Polonez Op. 53 jest bezbarwny. Operowanie pedalem sustain tragiczne, i ogolnie gra zbyt glosno. Generalnie poprawie, ale bez iskry. W jej prezentacji nie slysze esencji Chopina (albo ogluchlem w miedzyczasie). Moim zdaniem nie przejdzie dalej, pomimo ze nie popelnia duzo bledow "klawiszowych". Ocena: 7,0 /10.
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #26 :
Październik 11, 2025, 08:21:15 »
ZIHAN JIN
(Chiny): 16 latek z Chin. Piekna interpretacja scherza E-dur na najwyzszym poziomie (za samo scherzo daje 9,5/10). Genialne operowanie dzwiekiem. Dojrzala dynamika, wyczucie klawiszy. Preludia zagrane tak jak lubie sluchac z wyjatkiem dramatu... Fatalna pomylka w preludium 16, a zaraz po nim polonez Op. 53 z bledami niestety. Serce do gry ogromne. Gdyby nie wpadki, widzialbym go w III etapie jako pewniaka. Ocena 6,0/10 (odjete 2 pkt)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #27 :
Październik 11, 2025, 10:04:52 »
Tianyou
Li
(M) Chiny Steinway - mam kilka spostrzezen - na zakonczenie podsumowania dnia w II programie PR ponownie wysluchalem Preludium As-dur op. 28 nr 17. I mnie trafilo! Nie mam slow. Uslyszalem Chopina z czasow Chopina.
Bardzo sie ciesze na odkrycie tego pianisty. Pokazal mi nowe spojrzenie. Muzyka stala sie realna rzeczywistoscia. Namacalna.
«
Ostatnia zmiana: Październik 11, 2025, 12:45:03 wysłane przez Casablanka
»
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #28 :
Październik 11, 2025, 10:06:22 »
Sesja poranna 11.10.2025 (deszczowa Sobota) III dzien II etapu
Prowadzenie: p. Michal Bronk
1) Xiaoxuan
Li
(M) Chiny Steinway (nie pamietam wystepu w I etapie) juz wiem dlaczego Go nie pamietam. Jego wlasny Chopin.
Chyba Go nie doceniam - do ponownego posluchania.
"nie przeforsowal dzwieku - chwalona Barkarola i bardzo Scherzo (koleda), ma umiejetnosc opowiadania przy bardzo malej ilosci zapisanych nut". (II Pr. PR)
2) Zhexiang
Li
(M) Chiny Steinway - bardzo licze na tego uczestnika, podobal mi sie w I etapie. Gra scherzo z takim pietyzmem jakby to byl "szalony" polonez. Technike gry ma opanowana. Mozarta pewnie, gralby wysmienicie. Bardzo dobry pianista. 110% pary. Chopin rewolucyjny. Uwaga - jego wystep bede powtornie sluchal. Musze miec dobra ocene, bo I etap bardzo mi sie podobal, a podobno II etap jeszcze lepszy. I opinia, ze to kandydat do podium.
Wg ekspertow w TVP Kulura wystep olsniewajacy i podium w konkursie. Tak samo pierwszy z Chinczykow. Wystepy olsniewajace obu.
Jedna uwaga - zmienilem sluchawki z super dobrych na takie male bezprzewodowe pchelki - maja bardzo ostry dzwiek, moze moj odbior byl zaburzony.
3) Eric
Lu
(M) USA Fazioli - mam wielki szacunek do tego pianisty.
Walc cis-moll op. 64 nr 2 - sliczny nieforsowny. Wreszcie odpoczynek dla ucha i miod na serce. Tylko muska palcami po klawiaturze.
Marche funèbre: Lento - moj ideal. Niespiesznie.
krotka przerwa
4) Philipp
Lynov
(M) (nie moze byc oficjalnie jako Rosja) Steinway - wystep lepszy niz w I etapie... ale mnie, to tylko cieszy. Jest bogactwo. Szukam takich wykonan, ktore zapamietam.
5) Tianyao
Lyu
(K) Chiny - Fazioli - ja jestem calkowicie urzeczony gra tego dziecka (16 lat), calkowicie
Andante spianato i Wielki Polonez Es-dur op. 22 - swietnie
Rondo Es-dur op. 16 - cudo
chce zauwazyc bardzo dobre brzmienie fortepianu
jest taka cisza kiedy Ona gra, ze kiedy grala Preludium c-moll op. 28 nr 20 na sali w FN zapanowala cisza absolutna, nikt od dluzszego czasu
nie zakaslal, nie mowiac o spadajacych numerkach z szatni. Cisza absolutna.
(szkoda tych zawahan i omskniec w preludiach)
hmm - zbieram zeby z podlogi - nokaut, uszczypnijcie mnie - jestesmy na etapie =
Wariacje B-dur na temat „Là ci darem la mano” z opery „Don Giovanni” Mozarta op. 2 - to wykonanie przejdzie do historii
16 lat ma dziewczyna. To jest pani profesor!
Dla mnie to
Ona!
jest na podium, a nie dwoch pierwszych Chinczykow.
ciary! ciary! ciary!
«
Ostatnia zmiana: Październik 11, 2025, 23:38:04 wysłane przez Casablanka
»
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #29 :
Październik 11, 2025, 10:11:06 »
ADAM KALDUNSKI
Mocne ID. Duzo pieknej muzyki. Zasluchalem sie. Owszem byly przypadkowe bledy. Mnie one nie przeszkadzaly. Jury, moze na to zwrocic uwage i nie przepuscic go do 3 etapu.
ZIHAN JIN
Kolejny geniusz z Azji. Jest jeszcze mlody i jego interpreetacje, jak na moj gust byly troche plytkie (aczkolwiek niektore fragmenty zadziwialy)
DAVID KHRIKULI
- Potrafi zminiac barwe. Czasami mialem wrazenie, ze kreslone cienkim pedzelkiem frazy wydobywaja sie zza sceny (niezwykly efekt). Natomiast DK ma problem z rytmem. Jest on bardzo "zaokraglony" i momentami bledny. Chetnie widzialbym go w 3 etapie. Male nietrafienia i nie zawsze perlista technika, przy tak wysokim poziomie moze go zatrzymac w 2 etapie
SHORI KUWAHARA
- Bylbym zadowolony uslyszec ja w 3 etapie. Malutkie zahaczenie mogo miec znaczenie
«
Ostatnia zmiana: Październik 11, 2025, 14:18:02 wysłane przez Casablanka
»
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
6