Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - II etap
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
7
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - II etap (Przeczytany 14123 razy)
Mozart
Ekspert
Patryk
Odp: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - II etap
«
Odpowiedz #45 :
Październik 11, 2021, 21:15:03 »
Polonez byÂł wartki, peÂłen majestatu, ale przede wszystkim dramatyczny, o wielkiej sile tragizmu. Najlepszy punkt programu, ale cudu nie doznaÂłem.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #46 :
Październik 11, 2021, 21:27:37 »
WÂłaÂśnie sÂłyszĂŞ Âże pan SuÂłek z DwĂłjki i paĂąstwo w TVP Kultura sÂą ze mnÂą wyjÂątkowo zgodni...
Blog o muzyce:
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #47 :
Październik 11, 2021, 21:33:00 »
Cytat: Mozart Październik 11, 2021, 21:27:37
WÂłaÂśnie sÂłyszĂŞ Âże pan SuÂłek z DwĂłjki i paĂąstwo w TVP Kultura sÂą ze mnÂą wyjÂątkowo zgodni...
to s³uchamy, dwóch ró¿nych "dwójek"
SuÂłek jest z TobÂą zgodny, a Majchrowski z PsikutÂą Go zgasili ...
Mozart, sÂłuchasz nadal? i co teraz powiesz? To, co powiedzieli po odtworzeniu poloneza.
MoÂżemy zaklinaĂŚ Âświat, ale ta mÂłoda dama jest "ponad" przeciĂŞtnoÂściÂą.
«
Ostatnia zmiana: Październik 11, 2021, 21:37:04 wysłane przez Casablanka
»
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #48 :
Październik 11, 2021, 21:36:21 »
Ale ja mowie przecieÂż, ze pan Sulek wÂłaÂśnie i paĂąstwo w TVP bardziej krytyczni, reszta DwĂłjkowiczy w opozycji.
«
Ostatnia zmiana: Październik 11, 2021, 21:41:50 wysłane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #49 :
Październik 11, 2021, 21:39:12 »
Co powiedzieli?
PS. S³uszna wczeœniejsza uwaga Su³ka. Zupe³nie nie zauwa¿amy u Evy przejœcia do innych tonacji, zmian harmonicznych. Tu widzê najwiêksz¹ s³aboœÌ - barwow¹ monochromatycznoœÌ.
Blog o muzyce:
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #50 :
Październik 11, 2021, 21:40:58 »
OczywiÂście, ze jest ponadprzeciĂŞtna. JuÂż nie wiem ile razy uÂżyÂłem wobec niej okreÂślenia „genialna”.
Blog o muzyce:
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #51 :
Październik 11, 2021, 21:47:40 »
Cytat: Mozart Październik 11, 2021, 21:39:12
Co powiedzieli?
PS. S³uszna wczeœniejsza uwaga Su³ka. Zupe³nie nie zauwa¿amy u Evy przejœcia do innych tonacji, zmian harmonicznych. Tu widzê najwiêksz¹ s³aboœÌ - barwow¹ monochromatycznoœÌ.
i wÂłasnie w tym momencie obaj siĂŞ obruszyli, nie zgodzili siĂŞ z tym stwierdzeniem, powiedzieli mu, Âże byÂł w innej czasoprzestrzeni
...
ja osobiÂście wyjÂątkowo dobrze to wysÂłyszaÂłem, i wÂłaÂśnie w tym momencie dopisaÂłem, co myÂślĂŞ o Jej polonezie
(.."myslaÂłem, Âże juÂż nic nie napiszĂŞ..")
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #52 :
Październik 11, 2021, 21:50:33 »
Martin faktycznie z potkniĂŞciami, duÂżo zahaczeĂą. Nie zdoÂłaÂłam go jeszcze wysÂłuchaĂŚ z etapu I, nie mam wiĂŞc porĂłwnania. Scherzo chyba byÂło najlepsze. PozostaÂłe utwory niekoniecznie Âświetne. Polonez momentami potÂłuczony o klawisze.
Eva... Hm... ŒwietnoœÌ techniczna - niew¹tpliwie. Jeszcze raz podkreœlê - niesamowita niezale¿noœÌ r¹k - z czego wynikaj¹ du¿e mo¿liwoœci, jeœli chodzi o prowadzenie tematów, podawania ich z rêki do rêki, swoboda dynamiczna. Ale - przepraszam Wszystkich, których to dziewczê fascynuje - nie mia³am dreszczy, nie widzia³am kolorów. Eva musi siê jeszcze przejrzeÌ w muzyce Chopina, odnaleŸÌ tam jakiœ fragment siebie i tym dopiero siê podzieliÌ. To niew¹tpliwie wielki talent. Pewnie zajdzie do fina³u, mo¿e nawet wygra ten konkurs, ale na "dreszcze" i gêsi¹ skórkê z emocji w trakcie jej recitali chyba jeszcze trochê poczekam. W walcu a-moll czegoœ mi brakowa³o. To taki opajêczony koronkami melancholii walc, u Evy pajêczynki wypucowane do czysta.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #53 :
Październik 11, 2021, 22:02:34 »
czas ucieka, a ogrom do zrobienia
subiektywne podsumowanie trzeciego dnia przesÂłuchaĂą II etapu,
dalej zabieram:
1.) Michelle Candotti, WÂłochy
2.) Kai-Min Chang, ChiĂąskie Tajpej (Tajwan)
3.) Alexander Gadjiev, WÂłochy/SÂłowenia
4.) Eva Gevorgyan, Rosja/Armenia
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #54 :
Październik 11, 2021, 22:47:43 »
Widzê, ¿e gor¹co siê zrobi³o wokó³ Evy
AÂż bojĂŞ siĂŞ jej wysÂłuchaĂŚ
W pierwszym etapie mnie zafascynowaÂła.
PĂłki co, z radoÂściÂą sÂłucham naszej starej znajomej Leonory; jestem oczarowana i liczĂŞ na finaÂł
Bardzo teÂż lubiĂŞ sÂłuchaĂŚ pana Sority - jego chopinowska narracja wciÂągnĂŞÂła mnie juÂż podczas eliminacji
i nadal tak samo przyciÂąga uwagĂŞ.
Zgadzam siê co do Vieta i "pogonionego" walca, ale jednak wci¹¿ jego gra ma dla mnie wiele uroku.
Mam tu kilku faworytĂłw, kilka teÂż osĂłb, za ktĂłre trzymam kciuki choĂŚby ze wzglĂŞdĂłw lokalno-patriotycznych
Arsienij zdobyÂł niedawno I nagrodĂŞ na konkursie dla mÂłodych pianistĂłw w naszej
szkole muzycznej w Bydgoszczy (;podobnie jak Awdiejewa w 2002 i Nehring w 2014
). Przy okazji - drugi po Nehringu byÂł wtedy Jakub Kuszlik (na pewno warto go posÂłuchaĂŚ!). A drugi po Awdiejewej - Blechacz. Stanowczo nasz bydgoski konkurs ma tendencje do wyÂłapywania obiecujÂących chopinowskich talentĂłw
Natomiast Kamil Pacholec studiuje u nas w Bydgoszczy, i z kolei zaj¹³ II miejsce na naszym konkursie dla dojrza³ych ju¿ pianistów, im. Paderewskiego. Gra piêknego, emocjonalnego Chopina, pewnie trudno go nie doceniÌ.
A Adam Ka³duùski (te¿ z naszej Akademii), tak œwietnie prezentuj¹cy siê w I etapie, dosta³ na Paderewskim specjalne chopinowskie wyró¿nienie (a w zesz³ym roku by³ drugi w ogólnopolskim KCH).
No i jeszcze jest Hyuk Lee, ktĂłry ten nasz konkurs Paderewskiego wygraÂł w 2016 r. jako najmÂłodszy uczestnik w jego historii. I Marcin Wieczorek, ktĂłry z trudem przebijaÂł siĂŞ do nas w pierwszym etapie poprzez szum samochodu, ale to, co siĂŞ przebijaÂło, byÂło ciekawe
I Andrzej WierciĂąski. No i kilka osĂłb jeszcze
To ca³kiem chyba dobrze nie mieÌ od pocz¹tku jednego zdecydowanego faworyta, a ca³¹ pulê - o wiele wiêksza szansa na pozytywne emocje w finale, bo jednak zawsze któryœ z nich tam dotrze. I wci¹¿ dochodz¹ nowe ciekawe osobowoœci, w miarê s³uchania - poziom jest naprawdê wysoki.
Mam du¿y problem ze s³uchaniem, bo jak na z³oœÌ bardzo du¿o pracy i zajêÌ. Wyrywam te skrawki piêkna w przerwach, kiedy mogê, bo s³uchaÌ nieuwa¿nie w tle wydaje siê bez sensu. Oczywiœcie muszê pos³uchaÌ Evy, Michelle, Gadjieva, innych jeszcze. A przy okazji - ogromnie siê cieszê, ¿e znowu siê spotkaliœmy, choÌby wirtualnie
«
Ostatnia zmiana: Październik 12, 2021, 19:12:31 wysłane przez Aleksias
»
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #55 :
Październik 11, 2021, 23:30:33 »
Cytat: Aleksias Październik 11, 2021, 22:47:43
WidzĂŞ, Âże gorÂąco siĂŞ zrobiÂło.. A przy okazji - ogromnie siĂŞ cieszĂŞ, Âże znowu siĂŞ spotkaliÂśmy, choĂŚby wirtualnie
fajny wpis,
ja teraz nadrabiam zaleg³oœci z urodzin cioci, no masakra z tym czasem, jak to ogarn¹Ì?
..a jutro juÂż ogÂłoszenie wynikĂłw II etapu,
..mia³em iœÌ na koncert jutro, ale chyba zrezygnujê, KCH jest dla mnie wa¿niejszy
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #56 :
Październik 11, 2021, 23:39:35 »
Ja bardzo siĂŞ chciaÂłabym postaraĂŚ o trochĂŞ wiĂŞcej czasu, bo wÂłaÂśnie bĂŞdzie graĂŚ kilku z tych, ktĂłrym juÂż kibicujĂŞ: Rano KaÂłduĂąski, Choziajnow, wieczorem Kuszlik, Hyuk Lee i Wieczorek. MoÂże siĂŞ uda.
A teraz mam nadziejê ukraœÌ trochê nocy na Gadjieva, Garciê i Gevorgiankê
No nie ma lekko
BTW - Pawle, potwierdzam te "efekty specjalne" po covidzie. Ja niezaleÂżnie od kiepskiej kondycji, przez dÂłuÂższy czas miaÂłam teÂż problemy z zapamiĂŞtywaniem. Zawsze byÂłam roztargniona, ale to juÂż przechodziÂło szczyty
ZapominaÂłam wiecznie i wszystkiego, miaÂłam chwile wahania przed kompletnie banalnych sprawach. Ale to siĂŞ zaczĂŞÂło potem poprawiaĂŚ. Tak czy owak, grunt Âże przeÂżyliÂśmy
I oby duÂżo jeszcze KHC byÂło przed nami
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #57 :
Październik 12, 2021, 00:32:41 »
Cytat: Aleksias Październik 11, 2021, 23:39:35
... I oby duÂżo jeszcze KHC byÂło przed nami
.. jak najwiĂŞcej, i obyÂśmy sÂłuchu nie stracili
(wiesz, Âże ja siĂŞ o to martwiÂłem? bo covid atakuje nerwy).
powoli zaczynam kompletowaĂŚ listĂŞ pianistĂłw do finaÂłu (a III etapu jeszcze nie byÂło, i nie wszystkich sÂłuchaÂłem w II
)
Sorita, Alexewicz, Armellini, Gadjiev, Gevorgyan, Kobayashi, - to jest moja lista, zgodna z moim sumieniem (jeszcze 4 miejsca)
nie daje mi spokoju ..cdn
..nie daje mi spokoju Scherzo h-moll op. 20 w wykonaniu WierciĂąskiego w I etapie, to byÂła jedna z najpiĂŞkniejszych chwil XVIII KCH jak dotÂąd. Ja o tym nie mogĂŞ zapomnieĂŚ..
kurcze, iœÌ spaÌ, czy s³uchaÌ jeszcze Armellini dzisiaj? chyba pos³ucham, bo jutro siê nie wyrobiê.
«
Ostatnia zmiana: Październik 12, 2021, 00:48:52 wysłane przez Casablanka
»
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #58 :
Październik 12, 2021, 07:48:43 »
Andrzej WierciĂąski
w II etapie (nie sÂłyszaÂłem go w I etapie).
Ballada op. 52 wyszÂła mu bardzo sÂłabo, ewentualnie bardzo bardzo bardzo przeciĂŞtnie.
Deficyt sterowania natĂŞÂżeniem dÂźwiĂŞku poraÂża od pierwszych uderzeĂą w klawiaturĂŞ (zaczyna siĂŞ tuÂż po preludialnym otwarciu C-dur).
Braki w tonowaniu barw¹ (to fortepian akustyczny a nie cyfrowy, ani te¿ ¿aden keyboard lub klawesyn). B³¹d ten stara siê skorygowaÌ, lecz nieudolnie - niektóre palce graj¹ wyraŸnie g³oœniej od pozosta³ych. Daje siê we znaki niepewnoœÌ, ale niepewnoœÌ pianisty a nie niepewnoœÌ jako wyraz budowanego klimatu dzie³a.
Jakaœ taka smutna z pocz¹tku ta ballada mimo doœÌ szybko zaordynowanego tempa, a powinna byÌ tajemniczo-groŸna, przynajmniej mi tak najlepiej smakuje.
Im trudniejsze technicznie fragmenty, tym gorzej siĂŞ tego sÂłucha. Ostatecznie coda zagrana z szeregiem potkniĂŞĂŚ. Tragedia pianisty wykracza poza tragizm okazany w nutach.
Pana WierciĂąskiego nie widzĂŞ w kolejnym etapie.
P.S. PRZESTAĂMNY W KOĂCU HOÂŁDOWAĂ KOJARZENIU MUZYKI CHOPINA ZE SMUTKIEM.
«
Ostatnia zmiana: Październik 12, 2021, 07:52:23 wysłane przez tuco82
»
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #59 :
Październik 12, 2021, 10:02:16 »
Cytat: tuco82 Październik 12, 2021, 07:48:43
Andrzej WierciĂąski
w II etapie (nie sÂłyszaÂłem go w I etapie).
Ballada op. 52 wyszÂła mu bardzo sÂłabo, ewentualnie bardzo bardzo bardzo przeciĂŞtnie.
Deficyt sterowania natĂŞÂżeniem dÂźwiĂŞku poraÂża od pierwszych uderzeĂą w klawiaturĂŞ (zaczyna siĂŞ tuÂż po preludialnym otwarciu C-dur).
Braki w tonowaniu barw¹ (to fortepian akustyczny a nie cyfrowy, ani te¿ ¿aden keyboard lub klawesyn). B³¹d ten stara siê skorygowaÌ, lecz nieudolnie - niektóre palce graj¹ wyraŸnie g³oœniej od pozosta³ych. Daje siê we znaki niepewnoœÌ, ale niepewnoœÌ pianisty a nie niepewnoœÌ jako wyraz budowanego klimatu dzie³a.
Jakaœ taka smutna z pocz¹tku ta ballada mimo doœÌ szybko zaordynowanego tempa, a powinna byÌ tajemniczo-groŸna, przynajmniej mi tak najlepiej smakuje.
Im trudniejsze technicznie fragmenty, tym gorzej siĂŞ tego sÂłucha. Ostatecznie coda zagrana z szeregiem potkniĂŞĂŚ. Tragedia pianisty wykracza poza tragizm okazany w nutach.
Pana WierciĂąskiego nie widzĂŞ w kolejnym etapie.
P.S. PRZESTAĂMNY W KOĂCU HOÂŁDOWAĂ KOJARZENIU MUZYKI CHOPINA ZE SMUTKIEM.
------------------------------------------------------
Byc moze brak bagazu formalnego (przykucie do czarnych kropek jakimi sa nuty), wyostrzaja wyobraznie i podatnosc na szczegoly i szczegoliki. Czasami zaluje, ze znam nuty i jestem nimi obciazony i zahamowany w swobodzie myslenia o muzyce.
Jednym slowem tuco82 zazdroszcze ci, ze nie znasz nut.
Mimo wszystko absolutnie sie z toba nie zgadzam, co do Wiercinskiego. Raczej porazony zostalem poczatkiem twojej recenzji niz jego C-dur.
U Chopina, barw i odcieni nie trzeba robic. One sa juz zawarte w harmonii, tempie, dynamice. Bardzo podobaja mi sie u Wiercinskiego czas narracji, smaczne rubata i nie rozhisteryzowane i rozcheustane emocje mlodego gniewnego. Wielka sztuka jest utrzymanie jednolitej barwy.
Wiercinski jest niewatpliwie wybitnie utalentowanym muzykiem.... Final, nie final, to mnie nie rusza
Na zakonczenie jeszcze jedno. Muzyka Chopina nie jest smutna, lecz nostalgiczna. Smutek jest bez emocji, plaski. Rezygnacja, brak nadziei, pesymizm czyli DEPRESJA..... NOSTALGIA natomiast daje nadzieje i radosc, ze cos moze powrocic i ukoic nasze serce.
«
Ostatnia zmiana: Październik 12, 2021, 10:04:53 wysłane przez bartus
»
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6