Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - II etap  (Przeczytany 13404 razy)
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #30 : Październik 11, 2021, 11:04:01 »

Osokins na nie. Nie, nie i jeszcze raz nie! Polonez nie by³ genialny tylko œmieszny. Jakieœ podskoki w kisielu, a nie polonez. Nie negujê jego umiejêtnoœci pianistycznych ani talentu, jednak nie rozumie albo (co chyba bli¿sze prawdy) nawet nie próbuje go zrozumieÌ, bo nie o to mu chodzi. Nic siê nie zmieni³ przez te szeœÌ lat.

Polonez-fantazja Nehringa zupeÂłnie niezÂły jednak nadal nie wiem czy nadejdzie taki dzieĂą, Âże porwie mnie czymÂś ten pianista.

To byla paskudna uwaga. Przedstawilas tego wspanialego artyste jako klauna niezdarnie tanczacego w kisielu.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #31 : Październik 11, 2021, 11:11:26 »

Zdecydowanie wole Steinway'a niz Fizoli, Yamahe, czy Kawai.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #32 : Październik 11, 2021, 11:13:43 »

Chopin to muzyka salonowa. POWINNO sie go grac jak u cioci na imieninach. BTW, Casablanka pozdrow ciocie.
POWINNO, nie oznacza, ze sie MUSI.
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2021, 11:20:35 wysłane przez bartus » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #33 : Październik 11, 2021, 11:14:20 »

Nie przepadam za Chopinem EKSTREMALNYM na ostrzu noza
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #34 : Październik 11, 2021, 11:18:18 »

Co sie uwziales na tego Nehringa.

nie uwzi¹³em siê, jest biedny, bo czy chcia³, czy nie chcia³ sta³ siê jakimœ punktem odniesienia,
Wiem, Âże bĂŞdzie na 100% w finale, a moÂże nawet w pierwszej trĂłjce,
wiĂŞc nie ma, Âże boli, wymagam od niego 3x wiĂŞcej niÂż od pozostaÂłych.

a On na moje nieszczĂŞÂście jest wyjÂątkowo powÂściÂągliwy w okazywaniu emocji 
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #35 : Październik 11, 2021, 11:18:47 »

Bardzo przyjemnie sie slucha pana KAI-MIN CHANG. Obecnie wole przezycia umiarkowane, od "epickich", chociaz nie rezygnuje z elementu uniesienia i wzruszenia. Ale musi byc wlaswciwa dawka dla mnie.
Mimo wszystko, nadal lubie perfekcyjne trafianie w klawisze.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #36 : Październik 11, 2021, 11:23:10 »

Bardzo przyjemnie sie slucha pana KAI-MIN CHANG. Obecnie wole przezycia umiarkowane, od "epickich", chociaz nie rezygnuje z elementu uniesienia i wzruszenia. Ale musi byc wlaswciwa dawka dla mnie.
Mimo wszystko, nadal lubie perfekcyjne trafianie w klawisze.

peÂłna zgoda, i teraz ad. Nehringa, On wÂłaÂśnie ma tĂŞ bazĂŞ, podstawĂŞ, na tym moÂżna wszystko budowaĂŚ, jest pod tym wzglĂŞdem pianistÂą doskonaÂłym.

..daÂłby trochĂŞ smaczkĂłw, sĂŞp jeden  Chichot
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #37 : Październik 11, 2021, 17:10:31 »

II etap, trzeci dzieĂą przesÂłuchaĂą, sesja wieczorna.

prowadzÂący p. Piotr Wojciechowski (garnitur w tonacji F-dur)

7.) Yasuko Furumi, Japonia, Steinway 479, wyszÂła chyba nie do koĂąca skupiona, na dzieĂą dobry fortepian postawiÂł siĂŞ okoniem, byÂło coÂś z brzemieniem nie tak .. (polonez fis-moll), po czym nastÂąpiÂła ekstremalnie duÂża luka pamiĂŞciowa. Mam wraÂżenie, Âże pomimo, Âże jest to dopiero poczÂątek jej wystĂŞpu, sprawa awansu jest juÂż przesÂądzona.. a szkoda, I etap miaÂła Âświetny. Walc, Âładna fraza, pod koniec niepotrzebnie podgoniÂła. W barkaroli doÂżo przestrzeni i kolorĂłw, maÂło falowania, chwilami nie do udÂźwigniĂŞcia. Furumi, wybacz mi, bardzo liczyÂłem na TwĂłj wystĂŞp. Ocena * (z ciĂŞÂżkim sercem)

8.) Alexander Gadjiev, WÂłochy/SÂłowenia, Kawai, po tym, co juÂż teraz sÂłyszĂŞ to jest dla mnie kandydat do finaÂłu.

KochaĂŚ, albo nienawidziĂŚ, - ja jestem z tych - kochaĂŚ!

9.) Avery Gagliano, USA, Steinway nr 300, Pani Gagliano Chopina gra cudownie, tylko, co z tego? przynudziÂła w I etapie i teraz nie jest inaczej. Kota teÂż moÂżna zagÂłaskaĂŚ. **

Przerwa:

p. Wojciechowski ma Âświetny angielski, chyba Âłykn¹³ helu przed zapowiedziÂą. 

10.) MartĂ­n GarcĂ­a GarcĂ­a, Hiszpania, Fazioli, bardzo muzykalny czÂłowiek, ale druga Gagliano, gra dla grania, Yasuko, to siĂŞ chociaÂż myliÂła (i coÂś siĂŞ dziaÂło). Nudziarz z Niego. Lewa rĂŞka - pum, pum, ..pum pum, x 1000. I tak chyba bĂŞdzie do koĂąca. (Sorry Winetou * - nieaktualne).

Ooo! Âładne Scherzo b-moll - ale zaskoczyÂł ! plus bonus w postaci nucenia na gÂłos - To jest super! Tu mnie masz, wyciÂągn¹³eÂś ocenĂŞ  Chichot
Ocena ** Amerykanka byÂła za sÂłodka, Garcia dodaÂł smaczek. (koĂącĂłwka scherza trochĂŞ karytkaturalna)

Polonez egzotyczny - biegano-chodzony. No nie, bo Ci znowu obni¿ê !!!!  Garcia - Ty nicponiu, zapisz siĂŞ na lekcje taĂąca. StudniĂłwek nie ma w Hiszpanii?  !!!!

---------------------------------------

i danie dnia ..

11.) Eva Gevorgyan, Rosja/Armenia, Steinway nr 479,

BoÂże! co za cudowna! sukienka, powinna jÂą sobie zostawiĂŚ na finaÂł, albo na koncert laureatĂłw. PRZEÂŚLICZNA!
(.. a i tak uwaÂżam, Âże ta dziewczyna (hostessa (?) stojÂąca w korytarzyku miĂŞdzy garderobÂą, a wejÂściem na schody prowadzÂące na scenĂŞ powinna promowaĂŚ caÂły Konkurs Chopinowski. Przed wejÂściem Evy chyba jej nie byÂło, przecieÂż nie moÂżna przyĂŚmiĂŚ gwiazdy wieczoru  Chichot)

Tylko sÂłucham, staram siĂŞ nie patrzeĂŚ.

..no walce to Jej siĂŞ udaÂły.

MyÂślaÂłem, Âże juÂż nic nie dopiszĂŞ, ale ten mazurek w polonezie - Eva - rozbiÂłaÂś bank! .. i jak jej nie lubiĂŚ? no nie da siĂŞ !!!
Ekstremalnie !!! piĂŞkny polonez fis-moll.

Czapki z g³ów!

Ocena: wszystko wskazuje na to, Âże bĂŞdziemy sÂłuchaĂŚ sonaty. ****

----------------------------------------------------------------------------

hahaha w TVP Kultura jadÂą po Niej ... hahahaha, ale numer! wszystkich zawsze chwalÂą, a EvĂŞ po rewelacyjnie dobrym wystĂŞpie ganiÂą !! Chyba Âźle sÂłyszĂŞ  !!!

« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2021, 21:53:12 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #38 : Październik 11, 2021, 18:32:37 »

Gadijev by³ zdenerwowany, eh, jak niepotrzebne te omskniêcia palców w polonezie czy balladzie. To jest wspania³y pianista. Wybitny. Od pierwszego etapu pokazuje g³êbok¹ analizê tekstu, zarazem rozpala emocje na scenie. Laureat?

anelik
Ekspert

« Odpowiedz #39 : Październik 11, 2021, 19:35:52 »

Ranek - sama nie wiem. Mo¿e nat³ok zajêÌ wœród których s³ucha³am porannej sesji sprawi³, ¿e jakoœ tak œrednio odebra³am poszczególne recitale. Trochê b³êdów, trochê interpretacji hm... jakoœ nie bardzo trafionyvh. Polonez fantazja we w³oskim wydaniu Federico - ani polonez ani fantazja. Zapamiêta³am go z eliminacji, tak¿e z I etapu. Teraz - sama nie wiem. Chyba jestem na nie.

PopoÂłudnie ciekawsze. ZnĂłw Polonez fantazja - nie "wessaÂł" mnie emocjonalnie. Sama nie wiem czy Yusuko Furumi powinna przejœÌ dalej. Gadijew chyba teÂż nie bez drobnych b³êdĂłw ale w jakiÂś sposĂłb przykuwa mojÂą uwagĂŞ, budzi ciekawoœÌ ale  nie zachwyt. Avery - polonez nie do koĂąca siĂŞ udaÂł.

Wczorajszy wieczĂłr byÂł piĂŞkny. I Piotr Alexewicz i Leonora Armelini i II Jun Li Bui - chciaÂłabym sÂłuchaĂŚ ich dalej.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #40 : Październik 11, 2021, 19:38:35 »

Wczorajszy wieczĂłr byÂł piĂŞkny. I Piotr Alexewicz i Leonora Armelini i II Jun Li Bui - chciaÂłabym sÂłuchaĂŚ ich dalej.

.. ja to dzisiaj w nocy nadrobiĂŞ (a jutro wstajĂŞ o 6:00), sÂłuchaÂłem komentarzy redaktorĂłw w II pr. PR - byli pijani szczĂŞÂściem i tak rozemocjonowani

.. tak, Âże muszĂŞ !!
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #41 : Październik 11, 2021, 20:12:44 »

GARCÍA GARCÍA jest wspanialym pianista, ale robi za duzo nietrafien. Sa male omksniecia. Mnie nie przeszkadzaja, ale troche za duzo jak na wejscie do finalu.
Polonez zagral przepieknym dzwiekiem. Pelnym, witalnym. Natomiast nie podobalo mi sie wstrzymywanie tempa i kombinowanie z fraza, ktora co chwile opoznial. Stracilem zatem cuga w tempie.
Wyobrazilem sobie galopujacego, dumnego konia, ktory utyka i traci szybkosc
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2021, 20:14:28 wysłane przez bartus » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #42 : Październik 11, 2021, 20:48:59 »

Eva wykosila. Swieza krew. Bez ¡..Ê..Prosto i autentycznie, czyli niezbyt dojrzale z racji wieku i to mi sie wlasnie podobalo.
Poza tym panuje nad instrumentem bez problemu. FINAL..

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #43 : Październik 11, 2021, 21:09:41 »

Ewa. Kanciasty, twardy Chopin. OczywiÂście jest klasÂą samÂą dla siebie, ale miaÂłem wraÂżenie, Âże oto wybitnie, ba, genialnie zdolna dziewczyna gra tak jak kazaÂła jej pani profesor. W I etapie sÂłuchajÂąc na sali - zachwyt, dziÂś nieco niedojrzaÂłe, „zaprogramowane” z gĂłry, maÂło wnoszÂące do mojego postrzegania Chopina granie. DziÂś bez barw, ktĂłre byÂły obecne ostatnio, dÂźwiĂŞk za to niestety jednowymiarowy (silne, wrĂŞcz „ubite” fortissimo, pÂłaskie piano).
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2021, 21:13:08 wysłane przez Mozart » Zapisane

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #44 : Październik 11, 2021, 21:13:03 »

Ewa. Kanciasty, twardy Chopin. OczywiÂście jest klasÂą samÂą dla siebie, ale miaÂłem wraÂżenie, Âże oto wybitnie, ba, genialnie zdolna dziewczyna gra tak jak kazaÂła jej pani profesor. W I etapie sÂłuchajÂąc na sali - zachwyt, dziÂś nieco niedojrzaÂłe, „zaprogramowane” z gĂłry, maÂło wnoszÂące do mojego postrzegania Chopina granie.

na poczÂątku faktycznie byÂło agresywnie i kanciasto, potem walce,
nie byÂło juÂż kanciasto,
a polonez? przecieÂż tam byÂło takie bogactwo, jakiego w Âżyciu nie sÂłyszaÂłem !!!!
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher black-for silverstar kalinowatyper countrylife