Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 ... 9   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Miejsca zwiÂązane z Chopinem, ktĂłre warto odwiedziĂŚ  (Przeczytany 72457 razy)
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #15 : Październik 31, 2010, 23:19:31 »

CzyÂż nie jesteÂśmy grupÂą zorganizowanÂą, skoro nawet GW to zauwaÂżyÂła? Zawsze mozemy siĂŞ na takÂą koneksjĂŞ powoÂłaĂŚ! Chichot
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #16 : Październik 31, 2010, 23:27:09 »

Fe... Warszawa? Z politowaniem Wola³bym do Szafarni albo Dusznik. Jak tylko i bêdzie jakiœ ciekawy koncert i ktoœ z Was bêdzie siê wybiera³ to ja siê do³¹czam
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #17 : Październik 31, 2010, 23:32:45 »

Jasne! Ale do Warszawy najbliÂżej i najproÂściej.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #18 : Listopad 01, 2010, 18:51:46 »

To miejsce na ogó³ ka¿dy zna ze s³yszenia: Koœcio³ek w Brochowie. Tu przechowywany jest orygina³ chrztu Chopina, tu brali œlub rodzice Chopina (i bodaj siostra).

Ale miejsce to ma i inne nieszopenowskie znaczenie - to jedyny koœció³ warowny z fortyfikacjami w ca³ej Europie. Warto o tym tak¿e pamiêtaÌ i tym bardziej ochoczo odwiedziÌ ten koœció³ek, bêd¹c z wizyt¹ w pobliskiej ¯elazowej Woli. I jeszcze jedno, w koœció³ku odbywaj¹ siê cyklicznie koncerty chopinowskie.

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #19 : Listopad 22, 2010, 21:54:06 »

Kochani, na szopenowej mapie Polski nie wolno pomin¹Ì Antonina. Tutaj - w Pa³acyku myœliwskim ksi¹¿¹t Radziwi³³ów Chopin a¿ dwukrotnie spêdza³ czêœÌ swoich wakacji muzykuj¹c wspólnie z Ksiêciem i jego córk¹.
Urok miejsca zachwala linek jak niÂżej

http://www.youtube.com/watch?v=cLlmTet5SP8

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #20 : Listopad 22, 2010, 23:08:02 »

pozwolĂŞ sobie zacytowaĂŚ mĂłj wpis z "poprzedniego" forum dla tych, ktĂłrzy nie czytali:

"W czasie pobytu w Pary¿u, przy okazji odwiedzin ró¿nych miejsc bardzo chcia³em zobaczyÌ i te zwi¹zane z Fryderykiem Chopinem. Czas bieg³ szybko, do wyjazdu by³o coraz bli¿ej i tak siê sta³o, ¿e nie przygotowa³em go pod k¹tem Chopina. Na miejscu trafi³em oczywiœcie i na Plac Vandome.

Zaskoczeniem byÂło, Âże wÂłaÂśnie przy tym placu jest Hotel Ritz, ktĂłry tak rozsÂławiÂła KsiĂŞÂżna Diana.
Ale jeszcze bardziej siĂŞ zaskoczyÂłem, kiedy juÂż po powrocie do Polski wyczytaÂłem, Âże na Placu Vandome pod nr 12 na pierwszym piĂŞtrze byÂło ostatnie mieszkanie Chopina."
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #21 : Listopad 23, 2010, 08:09:16 »

MiaÂłes pecha, ze nie zauwazyÂłes, bo na budynku jest nawet pamiatkowa tabliczka ,Âże tu byÂło ostatnie mieszkanmie Chopina (z tego co pamiĂŞtam, w dwĂłch jĂŞzykach)

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #22 : Listopad 23, 2010, 08:19:03 »

Januszu byÂłam w Antoninie przejazdem dwa razy. W drewnianym paÂłacu myÂśliwskim, pereÂłce drewnianej architektury, jest teraz kawiarnia. Nie zapomnieli to o Fryderyku. Jest tablo z opisem wydarzeĂą, kiedy to Chopin przyjechaÂł na zaproszenie do Antonina.  Antonin dziecko czule objĂŞte troskÂą przez nieodÂżaÂłowanego Jerzego Waldorffa.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #23 : Listopad 23, 2010, 08:23:14 »

Ja tez byÂłem, ale raz i dawno. I wkrĂłtce musze chciaÂłbym tam powrĂłcic.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #24 : Listopad 23, 2010, 08:25:41 »

Monko, a byÂłaÂś w Brochowie?

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #25 : Listopad 23, 2010, 08:39:05 »

Oj nie byÂłam.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #26 : Listopad 23, 2010, 08:43:24 »

Jeszcze raz, wiec, Moniko i Ciebie i innych zachêcam. To naprawdê nie jest "zwyk³y" koœció³ek, i nie tylko niezwyk³y za spraw¹ naszego "reliktu".
Jego warowna budowla jest zdumiewajaca.
Gdy kiedyÂś wpadniecie do mnie Starych Babic - mam nadziejĂŞ, ze oprĂłcz Zelazowej Woli i do brochowa zrobimy sobie wspĂłlna wycieczkĂŞ.

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #27 : Listopad 23, 2010, 09:15:20 »

Jasne Januszu- z moim GPSem czĂŞÂściej b³¹dzĂŞ po Polsce niÂż wtedy, kiedy go nie miaÂłam. MoÂże dziĂŞki temu szybciej zab³¹dzĂŞ i w tamte tereny  Chichot
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #28 : Listopad 23, 2010, 19:28:32 »

MiaÂłes pecha, ze nie zauwazyÂłes, bo na budynku jest nawet pamiatkowa tabliczka ,Âże tu byÂło ostatnie mieszkanmie Chopina (z tego co pamiĂŞtam, w dwĂłch jĂŞzykach)

Janusz, szczerze siĂŞ uÂśmiechn¹³em, to jest tak duÂży i rozlegÂły plac, ledwie dostrzegÂłem tam caÂły budynek Hotelu Ritz, a co dopiero tablicĂŞ?  myÂślĂŞ, Âże gdybym przypadkiem jednak jÂą znalazÂł byÂłoby to czymÂś niezwykÂłym...
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #29 : Listopad 23, 2010, 22:22:45 »

Januszu byÂłam w Antoninie przejazdem dwa razy. W drewnianym paÂłacu myÂśliwskim, pereÂłce drewnianej architektury, jest teraz kawiarnia. Nie zapomnieli to o Fryderyku. Jest tablo z opisem wydarzeĂą, kiedy to Chopin przyjechaÂł na zaproszenie do Antonina.  Antonin dziecko czule objĂŞte troskÂą przez nieodÂżaÂłowanego Jerzego Waldorffa.

Czy Antonin jest w ÂŁodzi?

Jeœli tak, to ja co roku je¿d¿ê przez £ódŸ
wiĂŞc skorzystam z tej informacji
i wstÂąpiĂŞ na kawĂŞ do paÂłacu myÂśliwskiego.

pozdrawiam          
               Marek
Strony: 1 [2] 3 4 ... 9   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher twistedgamers animilkowo paktprzyjazni mini-land