Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: 71 MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5 - 13 sierpnia 2016  (Przeczytany 13447 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« : Luty 19, 2016, 02:26:31 »

To znĂłw bĂŞdzie taki festiwal Festiwal, na ktĂłrym wystÂąpiÂą laureaci Konkursu, w ktĂłrym caÂłym sercem uczestniczyliÂśmy.
Wszelkie znaki na niebie i ziemi póki co wskazuj¹, ¿e siê na nim pojawiê:) Bêdê zatem œwiadkiem wystêpów kilku z naszych ulubionych pianistów (szkoda, ¿e nie wiêcej jeszcze), bêdê zbieraÌ materia³y i zdawaÌ relacje, zanurzaÌ siê w chopinowskiej aurze i czekaÌ, kto z przyjació³ do³¹czy do mnie, aby
towarzyszyĂŚ mi w tych niezwykÂłych dniach

Program wyglÂąda tak:

5.08.2016 (PiÂątek)

•20.00 Koncert Inauguracyjny Seong-Jin Cho
I Nagroda 17 Konkursu im.F.Chopina Warszawa 2015

6.08.2016 (Sobota)

•16.00: Recital Fortepianowy Szymon Nehring;

•20.00: Recital Fortepianowy Eugen Indiè;

7.08.2016 (Niedziela)

•16.00: Recital Fortepianowy PaweÂł Kowalski;

•20.00: Recital Fortepianowy Vadym Kholodenko
I Nagroda Konkursu im.Van Cliburna Fort Worth, USA-2013

8.08.2016 (PoniedziaÂłek)

•16.00: Recital Fortepianowy Daniel Kharitonov
III Nagroda Konkursu im.P.Czajkowskiego, Moskwa-VI.2015;

•20.00 Recital Fortepianowy Charles Richard-Hamelin
II Nagroda 17 Konkursu im.F.Chopina, Warszawa 2015

9.08.2016 (Wtorek)

•16.00: Recital Fortepianowy Mariam Batsashvili
I Nagroda Konkursu im. F.Liszta, Utrecht - X.2014;

•19.00: Recital charytatywny UczestnikĂłw Aktywnych XV Konkursu Mistrzowskiego;
•22.00: NOKTURN;

10.08.2016 (ÂŚroda)

•16.00: Recital Fortepianowy
Laureat I Nagrody Bruksela V-2016;

•20.00: Recital Fortepianowy Denis Kozukhin;

11.08.2016 (Czwartek)

•16.00: Recital Fortepianowy Anna Tsybuleva 
I Nagroda Konkursu w Leeds - IX.2015v;

•20.00: Recital Fortepianowy Christian Zacharias;

12.08.2016 (PiÂątek)

•16.00: Recital Fortepianowy Alexander Gadjiev
Laureat I Nagrody - Hamamatsu XII.-2015;

•20.00: Recital fortepianowy Janina FiaÂłkowska;

13.08.2016 (Sobota)

•16.00: Recital Fortepianowy Adam Golka;

•20.00: Recital FinaÂłowy Kate LIU
III Nagroda 17 Konkursu im.F.Chopina Warszawa 2015

« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2016, 04:06:13 wysłane przez Aleksias » Zapisane
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #1 : Sierpień 06, 2016, 12:55:41 »

Asia, czekamy na relacjĂŞ, niecierpliwie Jak tam po koncercie Seong-Jin Cho? Ty w siĂłdmym niebie zapewne, a ja w objĂŞciach Morfeusza
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #2 : Sierpień 06, 2016, 13:31:21 »

Transmisje w DwĂłjce i na yt:

https://www.youtube.com/channel/UC5sEoeQZrhFEr5h0gleVLlQ

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #3 : Sierpień 06, 2016, 16:41:00 »

https://www.youtube.com/watch?v=CFkc2dEcpvU

Szymon Nehring na Âżywo teraz.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Sierpień 06, 2016, 16:51:30 »

http://festival.pl/pl/live

"Transmitowane bĂŞdÂą wszystkie koncerty odbywajÂące siĂŞ podczas 71. Festiwalu Chopinowskiego w Dworku Chopina oprĂłcz koncertu inauguracyjnego oraz koncertu 11 sierpnia o godzinie 20:00".
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Sierpień 06, 2016, 18:44:03 »

Michael Moran o kaÂżdym z koncertĂłw:
http://www.michael-moran.com/2016/07/71stinternational-chopin-piano-festival.html

Kate Liu nie wystÂąpi z powodu choroby. Nie bĂŞdzie jej teÂż, choĂŚ byĂŚ miaÂła, na ChijE. Zdrowiej, KasieĂąko nasza kochana.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Sierpień 06, 2016, 20:32:43 »

Tak to musiaÂło brzmieĂŚ wczoraj - na medici wci¹¿ dostĂŞpny zapis wystĂŞpu SJ'a z Reims. W programie - podobnie jak w Dusznikach - Mozart, Schubert i Chopin. Rondo a-moll wybrzmiaÂło zrazu delicatissimo, ale potem jakoÂś bez wyobraÂźni i wyrazu, wiĂŞc mnie nie urzekÂło. Schubert wÂłaÂśnie zacz¹³ mnie przekonywaĂŚ, ale wci¹¿ jeszcze wcale nieblisko do olimpijskiego mistrzostwa. Na razie przede wszystkim delikatna artykulacja (no, moÂże miejscami wcale nie tak delikatna, jak choĂŚby w temacie g³ównym finaÂłu sonaty  ) i subtelnoÂści kolorystyczne wraz z eleganckim touchĂŠ wyró¿niajÂą jego interpretacje, przynajmniej na podstawie tego recitalu.

http://www.medici.tv/#!/seong-jin-cho-mozart-schubert-chopin
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2016, 20:42:12 wysłane przez Mozart » Zapisane

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #7 : Sierpień 06, 2016, 20:50:30 »

W oczekiwaniu na ÂśrodĂŞ - Denis w nietypowym repertuarze. Gluck.

http://www.youtube.com/watch?v=OGJm2hPT3_I
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Sierpień 06, 2016, 21:09:38 »

Richard-Hamelin zaprezentuje nowy (dla nas) repertuar! Zagra m.in. II SuitĂŞ Enescu i drobiazgi Beethovena - jego Ronda z op. 51.

Mam nadziejê, ¿e tym razem nowoœÌ nie bêdzie oznaczaÌ pora¿ki, jak to by³o w koncercie Brahmsa, który wykona³ na zamkniêcie sezonu NOSPR. My, malkontenci!

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #9 : Sierpień 07, 2016, 05:20:01 »

Z pewnym opóŸnieniem wita wszystkich lataj¹ca korespondentka z Dusznik Chichot

DojechaÂłam na miejsce kilka godzin przed koncertem inauguracyjnym, a Duszniki tradycyjnie juÂż powitaÂły mnie deszczem, choĂŚ tym razem bez akompaniamentu piorunĂłw Miasteczko dumnie reklamuje swojÂą muzyczna atrakcjĂŞ - na co drugiej latarni wiszÂą banery z tegorocznym godÂłem Festiwalu – wszĂŞdzie wokó³ ptaki zrywajÂą siĂŞ do lotu z wnĂŞtrza fortepianu o skrzydle niczym czerwone serce. Wsiadam w taksĂłwkĂŞ, i z miejsca sÂłyszĂŞ pytanie: Pani na festiwal? Na pó³ce przy kierownicy leÂży program ze znajomym obrazkiem. Kierowca mĂłwi mi: za dwa dni bĂŞdĂŞ jechaÂł do Pragi, Âżeby przywieŸÌ tego artystĂŞ: i pokazuje mi pÂłachtĂŞ papieru z nazwiskiem WADIM CHOLODENKO  Chichot No tak, z Pragi jest zdecydowanie bliÂżej niÂż np. z Warszawy

MeldujĂŞ siĂŞ w starym poczciwym pensjonacie Grunwald, gdzie dokÂładnie piĂŞĂŚ lat temu zobaczyÂłam po raz pierwszy siedzÂącÂą na fotelu przed domem BeatĂŞ Tym razem mam inny, mniejszy pokĂłj, ale teÂż z oknem wychodzÂącym na ulicĂŞ prowadzÂącÂą do alei, z ktĂłrej sÂłychaĂŚ sÂłynny sygnaÂł nawoÂłujÂący sÂłuchaczy do zajmowania miejsc.
Nie zostaje wiele czasu, trzeba odebraĂŚ bilety, kupiĂŚ program i pierwszy – przedkoncertowy – biuletyn.
Z niego moÂżna dowiedzieĂŚ siĂŞ przy okazji, Âże DwĂłjka bĂŞdzie transmitowaĂŚ bezpoÂśrednio 4 koncerty – Indjica, Kholodenki, Richarda-Hamelina (na ca³¹ EuropĂŞ, w ramach Europejskiej Unii NadawcĂłw) i – ku radoÂści Beaty – Denisa KoÂżuchina   Poza tym niemal wszystkie koncerty majÂą byĂŚ transmitowane na Âżywo za poÂśrednictwem Internetu (uwaga - jak obiecujÂą organizatorzy, w póŸniejszym terminie majÂą do³¹czyĂŚ do nich takÂże wystĂŞpy S-J i Zachariasa!)

Potem jak zwykle wstĂŞpne przemĂłwienia, oddanie tego, co naleÂżne sponsorom, Âżyczenia i chĂłralne sto lat odÂśpiewane na czeœÌ 70. urodzin pana Palecznego. I wreszcie – Seong-Jin
 
W programie Mozart, Schubert i Chopin. Trzech trzydziestolatków Zasadniczo a¿ siê prosz¹, by zagra³ ich dwudziestolatek Tyle ¿e ka¿dy z nich duchowo przerasta³ dojrza³oœci¹ wiêkszoœÌ wspó³czesnych odchodz¹cych w póŸnym wieku...
 
Mozarta Rondo KV a-moll 511. Dzie³o wielop³aszczyznowe, bogate, mieni¹ce siê wieloma barwami.. W Rondzie, jak pisze Stefan Jarociùski, "brzmi nam chwilami jakby z oddali œpiew Schuberta, niekiedy Schumanna, nawet Chopina. Sprawiaj¹ to, byÌ mo¿e, ukryte chromatyzmy, z których zawsze wydobywa siê jakiœ czad melancholii, lub te¿ sam temat Ronda, giêtki jak trzcina na wietrze, niechybnie zaœ ogólny klimat utworu, w którym dominuje tak droga romantykom nuta poufnego zwierzenia" W moim odczuciu zbli¿one klimatem do Adagia z KV 488. I jak to u Mozarta, zaduma, smutek, melancholia miesza siê z tu ze szlachetn¹ ³agodnoœci¹. I Mozart pod palcami S-J ma ró¿ne odcienie. Na pocz¹tku brzmi miêkko, aksamitnie, potem zmienia siê, nabiera napiêcia, dramatyzmu, i znów ³agodnieje, zmienia ton i nastrój. To zwierzenie, choÌ wydaje siê nieco powœci¹gliwie w formie, to jakoœ otwiera duszê. Przygotowuje na to, co nast¹pi póŸniej.

A póŸniej nastĂŞpuje Sonata c-moll Schuberta, D 958, jedna z ostatnich. Wilhelm Kempff, nazwaÂł ostatnie jego sonaty "monologami, wyznaniami duszy bardzo zranionej" MoÂżemy oczywiÂście przeczytaĂŚ na Schubertiadzie obszerny felieton na jej temat autorstwa naszego Mozarta Chichot  WyczerpujÂący i bardzo piĂŞkny Jednak, jak wÂłaÂśnie podkreÂśla Pat, geniusz Schuberta pozwoliÂł na "wyartykuÂłowanie dÂźwiĂŞkami tego, co pozostaje w sferze odczuĂŚ, nigdy zaÂś – s³ów". Zatem ostateczne zrozumienie przychodzi poprzez sÂłuchanie. Nie mam jej tak osÂłuchanej, aby pod¹¿anie za niÂą byÂła to przechadzka po znajomym krajobrazie, to raczej nadal wĂŞdrĂłwka podobna jak niegdyÂś przez sonatĂŞ h-moll Liszta – w nieznane, pod przewodnictwem pianisty, ktĂłry palcami wyczarowuje drogĂŞ. I tu S-J okazaÂł siĂŞ nie gorszym przewodnikiem, niÂż Beatrix dla Dantego WĂŞdrujemy dÂługo, aÂż pod wÂłaÂściwÂą rĂŞkÂą dramatyczne kontrasty, niezwykÂłe natĂŞÂżenie emocji, poruszajÂące strumienie akordĂłw, powtarzane uporczywie frazy, dziaÂłajÂą hipnotycznie, uwalniajÂąco, przenoszÂąc sÂłuchacza w wysokie duchowe przestrzenie. O ile zdumiewajÂący geniusz pozwoliÂł, Âże w wieku lat 31 "Schubert z erudycjÂą mĂŞdrca dotyka dÂźwiĂŞkami najwaÂżniejszych egzystencjalnych treÂści", to S-J, w wieku lat 22, ze zdumiewajÂącÂą dojrzaÂłoÂściÂą przekazuje mi tĂŞ refleksjĂŞ, ktĂłrÂą rĂłwnie dobrze mĂłgÂłby snuĂŚ starzec; te niewysÂłowione transcendentalne treÂści, ktĂłre ka¿¹ nam siĂŞgn¹Ì w g³¹b wÂłasnej duszy i poddaĂŚ siĂŞ "refleksji nad sensem istnienia i nad tym, co Nieuniknione".

SzczĂŞÂśliwie nadchodzi przerwa – naleÂży z tej podró¿y do kresu i do wnĂŞtrza siebie powrĂłciĂŚ do Âświata przed wysÂłuchaniem czegokolwiek nastĂŞpnego. W przerwie udaje mi siĂŞ jeszcze przekazaĂŚ nieustajÂące pozdrowienia od Kuriera panu Rozlachowi i wymieniĂŚ z nim zachwyty nad naszym laureatem. A teraz czeka nas ostateczne uderzenie – CHO-pin.

…PrzecieÂż sÂłuchaÂłam tych PreludiĂłw niejeden raz, poczÂąwszy od tych chwil, kiedy wspĂłlnie zapieraÂły nam dech w piersi podczas Konkursu. I na pÂłycie. I wysÂłuchaliÂśmy wszystkiego, co na ten temat mieli do powiedzenia nasi znajomi eksperci I przecieÂż byÂło wiadomo, czego siĂŞ moÂżna spodziewaĂŚ.

DoszedÂł specyficzny klimat Dworku, i iskrzÂące emocje nagromadzonych ludzi, i ten nieuchwytny, niematerialny magiczny wpÂływ idÂący od artysty, ktĂłrego sÂłuchamy na Âżywo. ByÂły te same i jednoczeÂśnie inne. ZresztÂą wiadomo, Âże on gra za kaÂżdym razem trochĂŞ inaczej – zawsze odkrywajÂąc w tych samych utworach jeszcze coÂś innego, wci¹¿ patrzÂąc na nie jeszcze z nieco innej strony. ByÂły osobne, a jednoczeÂśnie stanowiÂły caÂłoœÌ, nierozerwalnÂą, nie dajÂącÂą siĂŞ nie sÂłuchaĂŚ opowieœÌ. Nigdy chyba e-moll nie dotkn¹³ mnie aÂż tak g³êboko. Nigdy dotÂąd nie usÂłyszaÂłam nagle tak wyraÂźnie, Âże w "deszczowym" nie chodzi wcale o deszcz… G-moll uderzyÂło we mnie jak piorun… "Zegar" byÂł przeraÂźliwie nieubÂłagany pomimo swej pozornej nienachalnoÂści… Z kaÂżdÂą chwilÂą otwieraÂły siĂŞ przede mnÂą opowieÂści caÂłkiem nowe zamiast dobrze znanych, i nie pozwalaÂły oderwaĂŚ od siebie ani skrawka uwagi. StraciÂłam poczucie wÂłasnego ciaÂła, byÂłam obecnoÂściÂą odbierajÂącÂą opowieœÌ. Przelotnie odczuwaÂłam, Âże to ciaÂło pÂłacze.
Standardowo u¿ywa siê okreœlenia "wbicie w fotel". W przypadkach tak ekstremalnych nale¿a³oby chyba powiedzieÌ, ¿e preludia S-J wyrzuci³y mnie z fotela, wy¿ê³y, wytrzepa³y i rozprasowa³y na pod³odze By³am p³askim dywanikiem œciel¹cym siê pod nogami Chopina Chichot
 
Kiedy to siĂŞ skoĂączyÂło, sala po ockniĂŞciu siĂŞ z transu porwaÂła siĂŞ na rĂłwne nogi z okrzykami entuzjazmu A S-J mimo zmĂŞczenia podarowaÂł nam jeszcze dwa bisy. I tak, oczywiÂście, musiaÂł na zakoĂączenie byĂŚ i TEN polonez, zagrany tak, jak on potrafi, z werwÂą i ogniem nie wskazujÂącym na to, Âże jest to bis po dwugodzinnym koncercie.

A potem sta³ w drzwiach, uroczy, cichy dwudziestolatek, z niezm¹conym spokojem i nieœmia³ym pó³uœmiechem daj¹cy autografy, bez œladu ca³ego tego Sturm und Drang, które nam zafundowa³ Chichot

Ja natomiast nie by³am w stanie tak po prostu pójœÌ sobie do pokoju i jakby nigdy nic po³o¿yÌ siê spaÌ Chichot Posiedzia³am w pubie pod Kasztanem przy migotliwym œwietle œwiec, potem b³¹ka³am siê czas jakiœ po parku, szukaj¹c ukojenia we w³óczêdze po Dusznikach by night
 
NastĂŞpnego dnia przeczytaÂłam w drugim numerze biuletynu refleksjĂŞ pana Majchrowskiego z recitalu S-J. OczywiÂście podchodzi on do zagadnienia z pozycji zawodowca, kierujÂącego siĂŞ bardziej fachowÂą analizÂą pianistycznÂą, niÂż porywami uczuĂŚ. Zatem odnajduje w jego grze i momenty, ktĂłre mu siĂŞ podobajÂą, jak i takie, ktĂłre mogÂłyby byĂŚ jeszcze lepsze. Jednak w sumie nie szczĂŞdzi mu pochwaÂł. I tak samo odczuÂł, Âże Preludia znĂłw sÂą nieco inne, i Âże sÂą tak samo, o ile nie bardziej wspaniaÂłe. A oprĂłcz tego napisaÂł: "WiedziaÂłem, Âże tak samo ich nie odbiorĂŞ, jak wtedy podczas III etapu (pÂłakaÂłem jak bĂłbr)".

W tym momencie poczu³am niezwyk³y przyp³yw ciep³ej sympatii do pana M. Chichot Dok³adnie to samo napisa³am w odpowiedzi na SMS-a przyjació³ki podczas tych chwil b³¹dzenia po parku po recitalu, z pytaniem, jak by³o na koncercie: "Cudownie, nieziemsko, p³aka³am jak bóbr'. Te w³aœnie s³owa to wszystko, co mog³am przytomnie napisaÌ o swoich uczuciach Chichot Zatem poczu³am, ¿e ³¹czy nas braterstwo serc potrafi¹cych p³akaÌ z nadmiaru piêkna.
Braterstwo Âłez jest szlachetniejsze i daje lepsze skutki, niÂż braterstwo broni Chichot

« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2016, 06:05:34 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #10 : Sierpień 07, 2016, 05:23:36 »

ChciaÂłam jako prĂłbkĂŞ wkleiĂŚ akurat te same zapisy, ktĂłre wrzuciÂł juÂż Pat Przy okazji ich wysÂłuchaÂłam.
Tak czy inaczej, wiem, ¿e jest ró¿nica miêdzy zapisem a ods³uchaniem na ¿ywo. Jednak i tak wydaje mi siê, ¿e jest tak¿e pewna ró¿nica w wykonaniu. Rondo dusznickie odebra³am w œrodkowej czêœci jako bardziej zró¿nicowane dŸwiêkowo, emocjonalnie. Oczywiœcie bêdzie to mo¿na ostatecznie kiedyœ przetestowaÌ, jeœli organizatorzy dotrzymaj¹ s³owa:)

A Schubert - jak widaĂŚ z opisu - przekonaÂł mnie caÂłkowicie ByĂŚ moÂże jak to napisaÂł teÂż pan Majchrowski, S-J "poszukuje ostatecznego uksztaÂłtowania tej Sonaty", i "na razie chyba nie wszystko jest na swoim miejscu" (co jest logiczne, w kontekÂście poszukiwaĂą  Spoko) w dwĂłch pierwszych czĂŞÂściach, (a w wykonaniu w Dusznikach wedÂług niego "finaÂł byÂł naprawdĂŞ Âświetny, juÂż odnaleziony"), to kroczyliÂśmy tymi ÂścieÂżkami razem: jeÂśli on szukaÂł nie do koĂąca znanej drogi, to i ja jej nie znaÂłam Zatem pod¹¿aÂłam za nim z caÂłkowitÂą ufnoÂściÂą i w moim odczuciu ostatecznie oboje dotarliÂśmy do celu  Chichot 
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2016, 05:51:41 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #11 : Sierpień 07, 2016, 05:44:40 »

Co do reszty koncertĂłw - mamy takie same szanse na ich wysÂłuchanie - pomijajÂąc wartoœÌ dodanÂą atmosfery Dworku i akustyki sÂłuchania na Âżywo. Z drugiej strony, muszĂŞ przyznaĂŚ, Âże z nostalgiÂą przywoÂłujĂŞ nasze grupowe przeÂżywanie wraÂżeĂą w czasie przerw i po koncertach. Teraz wÂśrĂłd gwarnego tÂłumu czujĂŞ siĂŞ trochĂŞ jak Sherlock na weselu Watsona   I, Âże wspomnĂŞ tamte czasy i nasze festiwalowe obserwacje i powiedzenia, snujĂŞ siĂŞ niczym Masataka Goto

Co do koncertu Szymona - zabawna sprawa. Kiedy juÂż wszedÂł, usiadÂł przy fortepianie i przygotowywaÂł siĂŞ do rozpoczĂŞcia gry, nagle na sali rozlegÂł siĂŞ cichutki odgÂłos pozytywki - tak cichy i przypominajÂący dÂźwiĂŞk pianina, Âże przez chwilĂŞ nie byÂłam pewna, czy to on nie prĂłbuje delikatnie fortepianu przed wÂłaÂściwym poczÂątkiem  Chichot Ale dÂźwiĂŞk siĂŞ powtĂłrzyÂł, a wraz z nim juÂż pewnoœÌ, Âże to komuÂś jednak nie wy³¹czyÂła siĂŞ komĂłrka  Szok Sala zareagowaÂła cichym chichotem, Szymon cierpliwie czekaÂł w pozycji startowej do momentu, kiedy nieszczĂŞÂśnik winny zdarzenia zapanowaÂł nad swoim "instrumentem"  Chichot ZastanawiaÂłam siĂŞ, czy to teÂż zostanie nagrane Jednak nie zostaÂło, ale teÂż wyglÂąda na to, Âże Âźle nagrany zostaÂł caÂły poczÂątek Smutny 
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2016, 05:50:02 wysłane przez Aleksias » Zapisane
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #12 : Sierpień 09, 2016, 20:43:15 »

Mariam Batsashvili

http://www.youtube.com/watch?v=FWzjjs5YxnM
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #13 : Sierpień 10, 2016, 15:38:52 »

Asia znĂłw/jak zwykle w formie Od Redaktor ÂŚwiatczyĂąskiej w DwĂłjce rĂłwnieÂż usÂłyszaÂłem, Âże SJ zagraÂł Preludia zupeÂłnie inaczej niÂż w paÂździerniku. Mam nadziejĂŞ, Âże nie gorzej, a moÂże i nawet jeszcze bardziej frapujÂąco.

RH niestety sÂłuchaÂłem tylko przez chwilĂŞ i tylko na poczÂątku jego recitalu. WbiÂł w fotel?

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #14 : Sierpień 10, 2016, 20:03:18 »

Denis, teraz, teraz, teraz.
http://www.youtube.com/watch?v=CFkc2dEcpvU
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for animilkowo kalinowatyper mini-land thepunisher