Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Seong-Jin Cho - zwyciĂŞzca XVII Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina  (Przeczytany 43908 razy)
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #15 : Październik 30, 2015, 00:00:26 »

Chyba wiadomo, jakie utwory w wykonaniu S-J'a znajdÂą siĂŞ na pÂłycie DG 

Polecam wejœÌ na youtubowy kana³ NIFC, jakie wykonania zniknê³y z playlisty Cho.

ChoĂŚby nokturn:

https://www.youtube.com/watch?v=LVL39N8wNQI
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2015, 05:19:25 wysłane przez Aleksias » Zapisane

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #16 : Październik 30, 2015, 14:32:15 »

Preludia!!   Chichot Chichot I sonata!!!  Chichot Chichot
I chyba nie widzĂŞ teÂż scherza. Jednym sÂłowem - dynamit:)))

Oczywiœcie nadal mo¿na ich pos³uchaÌ w trakcie ca³ej tury przes³uchaù danego dnia; tego chyba raczej nie mog¹ wyci¹Ì:))

NiezaleÂżnie od tego mam zresztÂą nadziejĂŞ, Âże pojawiÂą siĂŞ niebieskie pÂłyty, tak jak poprzednio, i bĂŞdziemy sobie kolekcjonowaĂŚ laureatĂłw:).
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #17 : Październik 30, 2015, 18:31:59 »

DziÂś SJ transmitowany z Katowic w radiowej DwĂłjce, 19.30 - 22.00 sÂłuchamy razem, oczywiÂście.

http://www.polskieradio.pl/8/688/Artykul/1537049,SeongJin-w-Katowicach-Transmisja-w-Dwojce

Program:
Fryderyk Chopin Koncert fortepianowy
Henryk MikoÂłaj GĂłrecki IV Symfonia "Tansman Epizody" op. 85
Wyk. Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia pod dyrekcjÂą Alexandra Liebreicha, Seong-Jin Cho - fortepian
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #18 : Październik 30, 2015, 21:10:42 »

E-moll zawsze piĂŞkny, ale moje zastrzeÂżenia co do wykonania SJ nadal aktualne. TakÂże w Katowicach mnie nie przekonaÂł.

Ale skoĂączyÂł brawurowo
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2015, 21:16:36 wysłane przez xbw » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #19 : Październik 30, 2015, 21:18:37 »

Katowicom zazdroszczĂŞ filharmonii nie po raz pierwszy:) Oni teraz do tego NOSPRu ÂściÂągajÂą same gwiazdy:))

OrkiestrĂŞ tez majÂą nienajgorszÂą

Mnie osobiÂście S-J zadowoliÂł caÂłkowicie:))))
Fakt, ma dziÂś taki jakiÂś fajny power

Ach, no tak, có¿ mog³oby na bis.... Chichot Chichot
ÂŁaÂł:)))))))) Ale petarda:)))

My odbieramy moÂże dwie trzecie fluidĂłw - wyobraÂżacie sobie, co sÂłyszÂą ci tam, na sali?
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2015, 21:27:33 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #20 : Październik 30, 2015, 21:30:22 »

Wiesz, Beatko, patrz¹c na niego w trakcie pokonkursowej gali, kiedy finiszowa³ ten polonez, z t¹ wystrza³ow¹ si³¹, pochyleniem nad fortepianem, wyrazem twarzy, przypomnia³ mi nagle Trifonowa... To s¹ podobne wy¿yny or³ów:))
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #21 : Październik 30, 2015, 21:32:42 »

Preludium na drugi bis - rewelacja. No, tylko dwa? Eh.

Asia, moÂże Trifi i SJ sÂą jakoÂś podobni fizycznie, kiedy tak siedzÂą w nawiedzeniu przy klawiszach, ale dla mnie gdzie Rzym a gdzie Krym.
O, no proszê, kolejna ró¿nica, przerywa studia na rok. Daniil nie przerwa³.
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2015, 21:34:27 wysłane przez xbw » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #22 : Październik 30, 2015, 21:36:18 »

Biedaczyna, cieszy siĂŞ, Âże udaÂło mu siĂŞ przespaĂŚ caÂłe 6 godzin No tak, ciĂŞÂżki czas przed nim; wspaniaÂły, ale wyczerpujÂący.

Asia, moÂże Trifi i SJ sÂą jakoÂś podobni fizycznie, kiedy tak siedzÂą w nawiedzeniu przy klawiszach, ale dla mnie gdzie Rzym a gdzie Krym.
Nie, no jasne ¿e s¹ bardzo ró¿ni, i ka¿dy z nich to osobna indywidualnoœÌ. A jednak s¹ momenty, kiedy takie or³y jednak przejawiaj¹ pewne podobieùstwa w tych chwilach, kiedy rozk³adaj¹ skrzyd³a Chichot
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2015, 19:06:22 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #23 : Październik 30, 2015, 22:49:54 »

O, no proszê, kolejna ró¿nica, przerywa studia na rok. Daniil nie przerwa³.

Oj, Beatko, przecie¿ to ¿aden argument. Ró¿nica osobowoœci, ot tyle. Dani³a sukces nie przygniót³, jest urodzonym zwierzêciem estradowym, SJ zapewne przywyknie do tego z czasem.

Z drugiej strony, dla kogoÂś, kto w wieku 16 lat miaÂł opanowany niemal caÂły repertuar fortepianowy (od baroku do wspó³czesnoÂści) studia chyba nie sÂą takÂą bezwzglĂŞdnÂą koniecznoÂściÂą 

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #24 : Październik 30, 2015, 23:00:34 »

Fakt, na razie jest szczĂŞÂśliwy, ale lekko przeraÂżony Chichot Profesor Beroff na pewno jakoÂś to z nim dobrze uÂłoÂży.

A jak juÂż mowa o profesorze: znalezione na YT:

- "Philippe entremont should not be a chopin juror again. He gave seong jin cho 1 point out of 10 for the finals and tried to eliminate him since round 2! Shame on u philippe. Not qualified at all. Go to chopincompetition2015.com to see for yourselves, the scores are out. mr entremont has distorted views on technique and interpretation of chopin. another possibility is a bribe from someone. hope its not. but cho rightfully won, congrats!"

- "From what I know of, he's a colleague of Cho's French teacher, Beroff, and I think they're rivals. PE mostly did not want Cho to win because of the power struggle. If Cho wins this prestigious competition, Beroff's reputation will be more prominent with power, and PE wanted to prevent such circumstances."

Czyli jak nie wiadomo o co chodzi, to na ogó³ jednak o coœ chodzi;)) Gadaliœmy tu ju¿ nieraz o tej skomplikowanej sieci powi¹zaù

Tymczasem w Korei...
"The tickets to Mr. Cho's Gala Concert in Korea have been all sold out within 50 minutes."
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2015, 23:49:50 wysłane przez Aleksias » Zapisane
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #25 : Październik 31, 2015, 16:27:14 »

Oj, Beatko, przecie¿ to ¿aden argument. Ró¿nica osobowoœci, ot tyle. Dani³a sukces nie przygniót³, jest urodzonym zwierzêciem estradowym, SJ zapewne przywyknie do tego z czasem.

Nie zestawiaÂłabym Daniila z nikim innym i tylko tego "broniĂŞ". Nie ujmujÂąc Seongowi-J. Ani mi w gÂłowie kwestionowaĂŚ jego umiejĂŞtnoÂści. Trifonov jest przypadkiem szczegĂłlnym przypadku szczegĂłlnego. OczywiÂście bĂŞdĂŞ sÂłuchaÂła Cho, ale bez tego permanentnego Âłomotania serducha, jakiego doÂświadczam sÂłuchajÂąc Daniila. Czy nawet sÂłuchajÂąc o nim MiaÂłam krĂłtkie momenty zachwytu SJ-em, ale mi przeszÂły w okolicach finaÂłu w reakcje 'normalne'. I pojĂŞcia nie mam, czemu.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #26 : Listopad 01, 2015, 13:56:54 »

- GdybyÂś teraz miaÂł okazjĂŞ spotkaĂŚ siĂŞ z Chopinem, co byÂś mu powiedziaÂł lub o co byÂś go zapytaÂł?

- [...] ''Przepraszam, czy mĂłgÂłby pan dla mnie zagraĂŚ?''. A gdybym mĂłgÂł zadaĂŚ drugie pytanie, powiedziaÂłbym: ''Czy mĂłgÂłby pan zagraĂŚ jeszcze raz?''.

http://culture.pl/pl/artykul/seong-jin-cho-gdybym-spotkal-chopina-wywiad

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #27 : Listopad 01, 2015, 16:57:58 »

- Dlaczego Chopin jest trudniejszy od innych kompozytorĂłw?

- Trudno to wyjaÂśniĂŚ. Na przykÂład Preludium a-moll Chopina, ktĂłre jest bardzo krĂłtkim utworem, nie ma wielu nut, a do jego wykonania nie potrzeba zbyt wytrawnych umiejĂŞtnoÂści pianistycznych. Jest w nim jednak coÂś takiego, Âże im dÂłuÂżej siĂŞ ten utwĂłr gra to ma siĂŞ wraÂżenie, Âże jest coraz trudniejszy. Na poczÂątku sprawia wraÂżenie jakby brzmiaÂł bardzo dobrze, ale im lepiej poznawaÂłem ten utwĂłr, tym gorzej brzmiaÂł w moim wykonaniu... I ten proces dochodzenia do satysfakcjonujÂącego nas wykonania jest bardzo powolny. Podobne odczucia mam uczÂąc siĂŞ utworĂłw Mozarta.
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2015, 17:10:18 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #28 : Listopad 01, 2015, 17:00:12 »

GoœÌ, który uwielbia pierogi, golonkê i piwo, i czasem wymyka³ siê z kolegami na wódeczkê (gdzieœ to wyczyta³am:)), i TAK czuje Poloneza As-dur
zasÂługuje, aby zostaĂŚ Polakiem honoris causa Chichot
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2015, 17:09:37 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #29 : Listopad 01, 2015, 17:50:52 »

GoœÌ, który uwielbia pierogi, golonkê i piwo, i czasem wymyka³ siê z kolegami na wódeczkê (gdzieœ to wyczyta³am:))

Serio? Jest szansa, Âżeby w Poznaniu wyrwaĂŚ go na pierogi z popitkÂą?

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo twistedgamers kalinowatyper silverstar paktprzyjazni