Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - III etap
Strony:
1
...
20
21
[
22
]
23
24
...
43
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - III etap (Przeczytany 173206 razy)
fille007
Ekspert
Odp: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - III etap
«
Odpowiedz #315 :
Październik 15, 2015, 22:26:55 »
Cytat: Aleksias Październik 15, 2015, 22:05:14
Prawdziwa m¹droœÌ niechaj was pogodzi [/i]
Exactement!
Wiecie, ja przyw³aszczaj¹c sobie fragment komentarza Patricka i cytuj¹c jednoczeœnie doœÌ hardcorowo brzmi¹cy (w kontekœcie dzisiejszego dnia
) cytat z Wieszcza celowo uciĂŞÂłam nazwiska, aby nic nie wynikaÂło bezpoÂśrednio z drugiego.
Amo la musica sopra tutte le arti
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #316 :
Październik 15, 2015, 22:41:27 »
Lu - wdziĂŞczny chÂłopak. NiektĂłre preludia zjawiskowa, ale juÂż jako cykl to chyba nie. Niemniej chÂłopak ma wielki potencjaÂł. Czy powinien byĂŚ w finale? PorozwaÂżam to sobie.
Szymon odkry³ mi nowe smaczki etiud. Niektórych. Bo czêœÌ wypad³a gorzej. Troszkê b³êdów? Tak mi siê wydawa³o. Mazureczki palce lizaÌ. CzêœÌ ¿onaty mi uciek³a. Myœlê ¿e jeœli nie fina³ to mo¿e nagroda za mazurki. ChoÌ i Krzyœ móg³by pretendowaÌ.
Znów przeproszê - nie jestem Osokisowcem. Doceniam jego sprawnoœÌ manualn¹. We fragmentach ok. Ale nie potrafiê znaleŸÌ idei w jego pomys³ach na Fryderyka. Gra tak, jakby zaczyna³ z jak¹œ myœl¹ a potem nagle w którymœ momencie frazy jakby nawiedzaj¹ go refleksja - e... do bani ten mój pomys³, próbujê czegoœ innego. I fraza siê roz³azi. To trochê tak jakby wyÌwiczy³ technicznie utwór ale w jego przekazie zdawa³ siê za ka¿dym razem na ¿ywio³. Pe³ny spontan. Chyba jednak nie poparty g³êbsz¹ analiz¹ nie tylko przes³ania kompozytora, lecz tak¿e tego co sam chcia³by przekazaÌ. Tak to widzê na gor¹co. Mo¿e muszê go znów pos³uchaÌ. Inna rzecz, ¿e jakoœ od pocz¹tku nie by³ "mój".
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #317 :
Październik 15, 2015, 22:46:34 »
WsÂłuchaÂłem siĂŞ w grĂŞ Kate Liu - balladĂŞ f wykonaÂła genialnie. Jaka polifonia przy powrocie tematu wpadÂłem w zachwyt. Do tej pory moim zdecydowanym faworytem konkursu byÂł Seong ale i Kate gra fantastycznie, no i nasz Krzysztof - chyba o kolejnoÂści zdecyduje wykonanie koncertu...na razie bo pozostaje jeszcze 7 kandydatĂłw do finaÂłu.
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #318 :
Październik 15, 2015, 22:46:39 »
Oczywiœcie uciek³a mi czêœÌ sonaty a nie ¿onaty. S³ownik w telefonie to miejsce, do którego wyemigrowa³y chochliki i licha, drzewiej siedz¹ce pod strzech¹.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #319 :
Październik 16, 2015, 00:41:55 »
Cytat: bartus Październik 14, 2015, 10:56:19
Nie mozna grac Chopina jak Bacha, czy Mozarta.
Nie ta logika utworu. Z tym materialem trzeba cos zrobic.
Rozruszac agogike, dynamike.
RozcheÂłstaĂŚ te sentymentalne frazy.
Bart, jesteÂś zatem Osokinsowcem. CaÂła jego magia polega na tym, Âże on to robi - bez przerwy
PrzesÂłuchaÂłem Grzegorza raz jeszcze, tym razem z nagrania radiowego. I ba, zalajkowaÂłem go na fejsie.
Bardzo bym chciaÂł, aby dostaÂł siĂŞ do finaÂłu.
Nie mogĂŞ zaprzeczyĂŚ, Âże etap III wypadÂł mu najgorzej ze wszystkich. Pierwszy zupeÂłnie nie byÂł kontrowersyjny, w drugim rĂłwnieÂż stylistycznych offtopicĂłw byÂło stosunkowo niewiele. Natomiast w sonacie czy walcach zdarzaÂło mu siĂŞ rwanie frazy czy zbytnia koncentracja nad pojedynczym dÂźwiĂŞkiem. Nieraz brzmienie wydawaÂło siĂŞ zbyt ostre, szorstkie, nieadekwatne - np. do wirujÂącego rytmu taĂąca.
Najpowa¿niejszy zarzut - odstêpstwa od tekstu. Otó¿ dodanych nut nie wys³ysza³em, artykulacja z partytury zmieniona by³a miejscami, gdzie indziej jego gra by³a po prostu nieortodoksyjna - pamiêtajmy, ¿e to pewna tradycja wykonawcza narzuci³a nam Chopinowsk¹ stylistykê. Bezcenne s¹ te fragmenty sonaty - choÌby w cz. I czy II - które Osokins niejako wydoby³.
Berceuse
jest brzmieniowym cackiem. GraÂł zgodnie z ekspresjÂą kreowanÂą tu i teraz - a artysta ma nam dostarczaĂŚ emocje inspirowane chwilÂą, nie zaÂś byĂŚ wiĂŞÂźniem ÂłukĂłw i staccat.
Dopuœcimy go do fina³u, za 5 lat Konkurs opanuje gwardia osokinsopodobnych? Bzdura, nieliczni dysponuj¹ tak niesamowit¹ technik¹, tak magiczn¹ pedalizacj¹ i kreatywnoœci¹. Fina³ bez niego bêdzie jak konkurs z roku 1980 bez Pogorelicha. A przecie¿ dobrze wiemy, ¿e dziœ Chorwat nie tylko by siê do niego zakwalifikowa³, ale zaj¹³by pewnie jedno z czo³owych miejsc.
«
Ostatnia zmiana: Październik 16, 2015, 00:44:28 wysłane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #320 :
Październik 16, 2015, 08:01:21 »
Pat.
"Osokinowcem"?, to za duze slowo.
Encyklopedii jeszcze nie opanowal.
Przyczepiam sie do samego wykonawstwa a nie zamyslu.
Bylo niechlujnie.
Bylo wychlapane i nieczysto.
Mialem wrazenie, ze gra inny czlowiek.
Etap 1 i 2 Osokinsa, owszem, bardzo dobry. Etap 3 przecietny.
O kontrowersji nie ma mowy.
Pozostal brzydki dzwiek i balaganiarska artykulacja.
Oczywiscie, rutynowo, mamy nowego bohatera i "stado" postawi mu pomnik.
Kobiety beda mialy swojego amanta, a mezczyzni, buntownika.
Chociaz jestem czlowiekiem stadnym, w tym wypadku odejde na bok.
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #321 :
Październik 16, 2015, 09:31:28 »
Cytat: Mozart Październik 16, 2015, 00:41:55
Berceuse [/i]jest brzmieniowym cackiem.
Fina³ bez niego bêdzie jak konkurs z roku 1980 bez Pogorelicha. A przecie¿ dobrze wiemy, ¿e dziœ Chorwat nie tylko by siê do niego zakwalifikowa³, ale zaj¹³by pewnie jedno z czo³owych miejsc.
Zgadzam siĂŞ co do Berceuse. SÂłuchaÂłam sobie Osokisa dziÂś po drodze do pracy. RzeczywiÂście pereÂłka.
Ekspresja tu i teraz? Zgadza siĂŞ, pod warunkiem, Âże wiem co chcĂŞ przekazaĂŚ. A - wrĂłcĂŞ do swego - caÂły czas mam wraÂżenie, Âże on nie wie. Tak jakby mu chodziÂło tylko o to, Âżeby pobawiĂŚ siĂŞ zapisem nutowym i zobaczyĂŚ co z tego wyjdzie. Improwizacja dla samej improwizacji? Chyba nie o to chodzi. To trochĂŞ jak z ciastem. Jak poimprowizujesz i zmienisz proporcje, to z pysznego droÂżdÂżowca wychodzi albo twarda buÂła, albo zakalec.
Co do wygranej Pogorelicha teÂż siĂŞ zgadzam, lecz wydaje mi siĂŞ, Âże wygraÂłby obecnie dlatego, Âże przez te wszystkie lata zmieniÂł swĂłj sposĂłb grania. Teraz gra zupeÂłnie inaczej niÂż wtedy w 1980 roku - jakby bardziej sÂłuchaÂł muzyki. NiektĂłrzy mĂłwiÂą - straciÂł mÂłodzieĂączy pazur. Moim zdaniem zrobiÂł mu tylko staranny manicure. I teraz by wygraÂł.
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #322 :
Październik 16, 2015, 10:05:41 »
Ja jestem zafascynowany wczorajsz¹ gr¹ Krzysztofa i Kate. Oboje piêknie pokazali Muzykê Chopina - Krzysiu szczególnie uj¹³ mnie w Mazurkach, a Kate za fascynuj¹ce wydobywanie polifonii i nadzwyczajne barwy w piano...zdecydowanie zas³u¿yli n a miejsce w finale. Co do Osokinsa to g³ównie chcia³ pokazaÌ Siebie a nie muzykê Mistrza i dlatego nie bêdê zdziwiony jak nie przepuszcz¹ go do fina³u...
«
Ostatnia zmiana: Październik 16, 2015, 11:10:13 wysłane przez Aleksias
»
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #323 :
Październik 16, 2015, 10:21:45 »
Hamelin rozpocz¹³ tak samo jak K. Ksi¹¿ek od Preludia cis, ale nie zagra³ go z tak¹ lekkoœci¹ i uniesieniem. Kanadyjczyk u¿ywa mocniejszego brzmienia, ciemniejszej barwy...zobaczymy jak to bêdzie z Mazurkami
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #324 :
Październik 16, 2015, 10:21:55 »
posÂłuchaÂłem dokÂładnie Krzysztofa raz jeszcze
pomimo naprawdĂŞ duÂżej iloÂści "omskniĂŞĂŚ" powinien byĂŚ w finale
coÂś jest w Jego grze
(a jak wychodzi³ graÌ to siê o ma³o nie przewróci³, potkn¹³ siê o jakieœ kable)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #325 :
Październik 16, 2015, 10:26:09 »
w moim odczuciu biorÂąc pod uwagĂŞ "caÂłoksztaÂłt"
to co przed KCH
I i II etap
Jego (Czarlsa) predyspozycje i potencjaÂł
wÂłaÂśnie gra kandydat do zwyciĂŞstwa w tegorocznym KCH
a gra (subiektywnie) naprawdĂŞ dobrze
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #326 :
Październik 16, 2015, 10:27:53 »
Podoba³a mi siê tak¿e wypowiedŸ Krzysztofa : jest tu po to aby daÌ ludziom radoœÌ, przekazaÌ piêkno muzyki Chopina...i mniej siê przejmuje ocen¹ jury, samym konkursem (traktowanych przez innych jak "zawody sportowe"
)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #327 :
Październik 16, 2015, 10:29:54 »
zapamiętałem taką wypowiedź o jego warsztacie pianistycznym"
"ten człowiek (Czarls) nie ma już żadnych problemów technicznych
teraz 100% energii wkłada w kreacje"
jeśli tak jest,to tylko się wsłuchiwać i cieszyć Jego grą
(a ja się muszę jej nauczyć, pokazuje mi inne oblicze Chopina)
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #328 :
Październik 16, 2015, 10:38:00 »
Dramatyczne te Mazurki Hamelina - chyba jednak wolĂŞ te delikatniejsze bardziej "sielskie" Krzysia i Kate...
Ale zgodzĂŞ siĂŞ, Âże Charls jest mistrzem nastroju, magiem fortepianu...czekam na sonatĂŞ
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #329 :
Październik 16, 2015, 10:40:30 »
czy ktĂłryÂś z uczestnikĂłw zagraÂł bez pomyÂłek? chyba nie, w warunkach konkursowych to jest chyba niemoÂżliwe
Czarls w Nokturnie teÂż trochĂŞ daje - co i tak nie psuje ogĂłlnego pozytywnego wraÂżenia
Strony:
1
...
20
21
[
22
]
23
24
...
43