Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - II etap
Strony:
1
...
12
13
[
14
]
15
16
...
35
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - II etap (Przeczytany 143906 razy)
xbw
Ekspert
Odp: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - II etap
«
Odpowiedz #195 :
Październik 11, 2015, 15:39:03 »
OdsÂłuchujĂŞ dzisiejszego Osokinsa, tym razem przez sÂłuchawki, aleÂż podrywajÂące Rondo. Hej, ludzie, on ma 20 lat!
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #196 :
Październik 11, 2015, 16:40:47 »
Cytat: tuco82 Październik 11, 2015, 12:13:00
Czy mi siĂŞ wydawaÂło (ale raczej nie), Âże Szymon Nehring zapomniaÂł tekstu lewej rĂŞki w polonezie fis-moll(gdzies w okolicach 70% utworu)? ChciaÂłbym siĂŞ myliĂŚ. PomijajÂąc tÂą kwestiĂŞ - pokazaÂł, jaki potencjaÂł znajduje siĂŞ na piĂŞciolinii Chopina.
Niestety mĂłj sÂłuch nie zawiĂłdÂł. OdnoÂśnie tej powaÂżnej pomyÂłki napisaÂłem nawet komentarz na FB, ale Âżaden z komentatorĂłw w studio siĂŞ do niego nie odniĂłsÂł. ZresztÂą dlaczego tego nie skomentowali? Nie wypada "bo Polak"? To nie fair.
Nawiasem mówi¹c, w tym polonezie da³o siê us³yszeÌ wiêcej b³êdów (niedograne nuty, elementy niepewnoœci w lewej rêce).
Na potwierdzenie
https://youtu.be/6fIjBXTqWMM?t=6094
Obawiam siĂŞ, Âże tak drastyczne odejÂście od zapisu nutowego niweczy caÂły wysiÂłek Nehringa. Jeszcze nie wyrokujĂŞ, ale w pesymistycznym wariancie bĂŞdzie mi bardzo Âżal tego pianisty. Jako JEDYNY spoÂśrĂłd wszystkich uczestnikĂłw Konkursu, potrafiÂł wydobywaĂŚ chopinowskie dÂźwiĂŞki, barwy, tempa i nastroje.
Teraz caÂła nadzieja wtym, Âże jury uzna, iÂż walor poetycznej gry jest waÂżniejszy niÂż ta koszmarna pomyÂłka i mniej koszmarne od niej pomyÂłki. ChciaÂłbym aby tak siĂŞ staÂło.
«
Ostatnia zmiana: Październik 11, 2015, 16:50:14 wysłane przez tuco82
»
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #197 :
Październik 11, 2015, 17:01:46 »
Ja tak trochĂŞ zbiorczo za dwa dni konkursowe - nie wysÂłuchane zresztÂą w caÂłoÂści. Co do dziÂś...
Pojawi³am siê dopiero w trakcie recitalu Szymona. Du¿a kultura dŸwiêku. Dobry puls poloneza, ale - jak ktoœ wczeœniej zauwa¿y³ b³¹d w czêœci mazurkowej. Barkarola ze œlicznym zaœpiewem tego najbardziej lirycznego fragmentu. Dobry, pe³en ³agodnoœci nokturn. Walca i Ballady nie s³ysza³am. Myœlê, ¿e by³ zdenerwowany ale i tak pomiêdzy nutami czuÌ by³o przep³yw powietrza. Trochê mniej podoba³ mi siê Piotr Nowak. Mia³am wra¿enie, ¿e jest wyobcowany i jego przekaz gdzieœ mi siê gubi³. To, co dostrzeg³am w TV to du¿a niezale¿noœÌ pracy obu r¹k, dobre osadzenie w klawiszach. Arisa Onoda nie porywaj¹ca. Pomiêdzy fraz¹ z ³adnym dŸwiêkiem pojawia siê to jej bang, bang, ³up i to, co zaczyna³o wieœÌ na orbitê rozbija s³uchacza o mur. Georgis hm...
Nie wiem czy to rzeczywiœcie indywidualnoœÌ czy tylko indywidualista, ktoœ kto poszukuje w muzyce czegoœ w³asnego, nowego czy tylko uwa¿a, ¿e wie najlepiej. Nie sposób chyba rozstrzygn¹Ì tego w trakcie konkursu, myœlê, ¿e czas to zweryfikuje. Mo¿liwoœci chyba rzeczywiœcie du¿e, choÌ kiedy patrzy³am na to, jak gra czasem mia³am wra¿enie, ¿e jego interpretacja ma Ÿród³o w jakimœ niedostatku manualnym. Nie potrafiê tego chyba oceniÌ, bo za ma³o widzia³am, mo¿e obejrzê go jeszcze z eliminacji i I etapu. Co do jego programu có¿, w barkaroli by³y miejsca, gdzie akompaniament lewej rêki nie uzupe³nia³ tematu prawej, lecz go dominowa³. Dobra artykulacja, selektywnoœÌ dŸwiêku we fioriturach. Rondo a la Mazur zagrane jakby ze zbyt wielk¹ nonszalancj¹, choÌ z zachowaniem ³adnego dŸwiêku. Z kolei wariacje - brakowa³o ró¿nych odcieni poszczególnych wariacji. Zagra³ je jakby na jednym oddechu a wydaje mi siê, ¿e ka¿de przetworzenie tematu w kolejnych jego wariacyjnych ods³onach powinno mieÌ swój w³asny smaczek. Fajnie wysz³y dzwonki mazurka, ale nie wiem czy sam mazurek tak do koùca mi siê podoba³.
Z wczoraj - wielkie brawa dla Kate Liu i Erica Lu. Krzysztof podoba³ mi siê bardziej ni¿ £ukasz, choÌ ten drugi mia³ ciekawszy program. Nie do koùca zrozumia³am jego zamys³ w polonezie cis. U Krzysia zagubione spojrzenie, z którym wychodzi³ na estradê zniknê³o na widok klawiatury. Oczywiœcie nie ustrzeg³ siê od b³êdów. Ale np. mazurek w polonezie fis - super. Dobrze wytaùczony kujawiak z drugiego mazurka. Pierwszy mazurek trochê gorzej. Wieczorem nie ogl¹da³am, bo posadzili mnie do bryd¿a i w ³asce swej jedynie zaoferowali dostêp do radia. Polaka muszê wys³uchaÌ jeszcze raz zanim sobie wyrobiê opiniê, natomiast przez opary karcianej licytacji dochodzi³a do mnie Greczynka czy te¿ Wenezuelka, na któr¹ czeka³am. Chyba zawód. Zamiast strumienia energii zrobi³ siê jakiœ wir. Nie wiem, czy jej nie poch³on¹³. By³o trochê nieczystoœci, b³¹d tekstowy (o ile dobrze wy³apa³am), trochê "rozbijania kotletów".
P.s. A w brydÂża dostaliÂśmy Âłupnia - to kara za poniechanie konkursu!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #198 :
Październik 11, 2015, 17:12:36 »
Runda popoÂłudniowa - zaczyna jÂą bardzo przyjemnie Charles Richard-Hamelin
Polonaise-fantasy in A flat major Op. 61
Waltz in A flat major Op. 64 No. 3
Polonaise in F sharp minor Op. 44
Rondo in E flat major Op. 16
AzaÂż owo nie rozkosz...
«
Ostatnia zmiana: Październik 12, 2015, 01:11:40 wysłane przez Aleksias
»
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #199 :
Październik 11, 2015, 17:18:29 »
Charles Richard-Hamelin trzeba dobrze siĂŞ wsÂłuchaĂŚ bo to jest podobno pretendent do zwyciĂŞstwa
nie ma juÂż przed nim Âżadnych problemĂłw technicznych na klawiaturze, caÂła energia tylko w kreacjĂŞ
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #200 :
Październik 11, 2015, 17:39:58 »
nie czujecie siĂŞ zaskoczeni? bo ja bardzo
to o tym pianiÂście powinna toczyĂŚ siĂŞ dyskusja
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #201 :
Październik 11, 2015, 17:43:07 »
ciekawe co o jego czuciu Chopina myÂśli Wojciech ÂŚwitaÂła?
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #202 :
Październik 11, 2015, 17:49:18 »
Aleksias, napisz proszĂŞ program Rosjanina
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #203 :
Październik 11, 2015, 17:53:58 »
A tak, czas na "resorty siÂłowe"
)
JuÂż siĂŞ robi:)
Dymitr Szyszkin; i dla odmiany mÂłodzieĂącze chopinowskie Rondo na poczÂątku programu:
Rondo in C minor Op. 1
Nocturne in E flat major Op. 9 No. 2
Waltz in F major Op. 34 No. 3
Polonaise in A flat major Op. 53
Scherzo in B flat minor Op. 31
Cytat: Casablanka Październik 11, 2015, 17:39:58
to o tym pianiÂście powinna toczyĂŚ siĂŞ dyskusja
Wszyscy pewnie siĂŞ zasÂłuchali w Charlesa, i nie rwÂą siĂŞ dyskutowaĂŚ
«
Ostatnia zmiana: Październik 12, 2015, 01:20:06 wysłane przez Aleksias
»
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #204 :
Październik 11, 2015, 17:55:06 »
Cytat: tuco82 Październik 11, 2015, 16:40:47
Niestety mĂłj sÂłuch nie zawiĂłdÂł. OdnoÂśnie tej powaÂżnej pomyÂłki napisaÂłem nawet komentarz na FB, ale Âżaden z komentatorĂłw w studio siĂŞ do niego nie odniĂłsÂł. ZresztÂą dlaczego tego nie skomentowali? Nie wypada "bo Polak"? To nie fair.
To nie tak, zauwaÂżyÂłem, Âże oni z zasady cytujÂą pochlebne komentarze, mniej pochlebne tylko wtedy, gdy jest ich duÂżo, a nie sÂłyszaÂłem, by odnosili siĂŞ do istotnych zarzutĂłw stawianych poszczegĂłlnym wykonaniom w komentarzach. W ogĂłle wybĂłr komentarzy do cytowania jest jakiÂś dziwny najbardziej rzeczowe i po prostu ciekawe przechodzÂą bez echa, a do cytowania wybierane sÂą zwykle banaÂły.
Ps.
GdzieÂś moÂżna juÂż obejrzeĂŚ Poloneza As-dur Osokinsa? Nie mogÂłem obejrzeĂŚ na Âżywo, a nagranie mi siĂŞ urwaÂło jeszcze przed "okatawami".
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #205 :
Październik 11, 2015, 17:59:12 »
Na stronie konkursu koĂączy siĂŞ na razie na Nehringu.
ÂŁukaszu, sprĂłbuj tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=6fIjBXTqWMM
Na godzinie mniej wiĂŞcej 3:35 (tam siĂŞ zaczyna jego wystĂŞp; polonez wiĂŞc bĂŞdzie gdzieÂś ok. 4:00)
«
Ostatnia zmiana: Październik 11, 2015, 18:05:04 wysłane przez Aleksias
»
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #206 :
Październik 11, 2015, 18:24:07 »
A jednak okazaÂło siĂŞ, Âże niedÂźwiedÂź potrafi teÂż byĂŚ delikatny:) Bardzo nam przyjemnie:))
A ostatnia przed przerwÂą - Rina Sudo:
Polonaise in A flat major Op. 53
Barcarolle in F sharp major Op. 60
Bolero in A minor Op. 19
Fantasy in F minor Op. 49
Waltz in F major Op. 34 No. 3
«
Ostatnia zmiana: Październik 11, 2015, 18:33:42 wysłane przez Aleksias
»
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #207 :
Październik 11, 2015, 18:25:08 »
kupujĂŞ Rosjanina w caÂłoÂści, wiem, Âże fragmentami gra nie te tempa, i akcentuje moÂże nie tam gdzie faktycznie powinien, ale On daÂł mi tĂŞ szansĂŞ, Âże w uszach potrafiĂŞ doÂśpiewaĂŚ i mam ideaÂł, ...piĂŞknie
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #208 :
Październik 11, 2015, 18:28:06 »
PodobaÂła mi siĂŞ interpretacja Poloneza As-dur Szyszkina. ByÂły momenty tryumfalne i subtelne, niezagonione tempo, niepoprzycinane dÂźwiĂŞki.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #209 :
Październik 11, 2015, 18:28:33 »
Osokins przypomina mi trochĂŞ Triffonov'a. Sprawia wraÂżenie pianisty pewnego siebie. Jako jeden z nielicznych zerkaÂł w stronĂŞ sali. W jego wykonaniach Chopin ma na imiĂŞ Georgijs a nie Fryderyk
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Strony:
1
...
12
13
[
14
]
15
16
...
35