Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 28   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XV MiĂŞdzynarodowy Konkurs im. P. Czajkowskiego 15 czerwca - 3 lipca 2015  (Przeczytany 126948 razy)
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #195 : Czerwiec 27, 2015, 20:27:55 »

Piêknie i z uczuciem:) Dove sono te¿ mi siê podoba³o. Zreszt¹ ca³oœÌ wydaje siê dobra. Zobaczymy, czy to wystarczy na fina³.

Heh, mnie Dove sono tak jakby mniej, niestety Niezdecydowany

Niezwykle podoba mi siĂŞ natomiast to, Âże uczestnicy ÂśpiewajÂą pieÂśni ludowe ze swoich krajĂłw - zawsze moÂżna w ten sposĂłb poszerzyĂŚ swoje muzyczne horyzonty 

Amo la musica sopra tutte le arti
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #196 : Czerwiec 27, 2015, 21:04:45 »

Wiadomo, ¿e s³ucha³o siê tej pere³ki w najró¿niejszych wykonaniach, jedno genialniejsze od drugiego:) Ale ona sama w sobie jest tak czaruj¹ca, ¿e powiem o niej tak, jak Pat o Adagiu:
ale ono zawsze zachwyca. Trzeba by je naprawdĂŞ porzÂądnie sknociĂŚ, Âżeby byÂło inaczej.
Chichot
Faktycznie, pojawiajÂą siĂŞ klimaty world music, moÂżna usÂłyszeĂŚ coÂś nowego.
MuszĂŞ teÂż powiedzieĂŚ, Âże bardzo zaciekawiÂła mnie Hexenlied Mendelssohna, a nie znaÂłam jej wczeÂśniej. Dynamiczna, i demoniczna odmiana Elfenmusik
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2015, 18:39:19 wysłane przez Aleksias » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #197 : Czerwiec 28, 2015, 08:30:47 »

Brannon Cho - Wiolonczela.
Rewelacyjny!!! Bach.
Rewelacyjny!!! Czajkowski
Dzwiek , wibracja, artykulacja!!!!!

Nie przeszedl.

P.S.
Przy tak czystym i klarownym stylu wszystkie bledy podane sa jak na tacy.
Nawet te mikroskopijne, ktore w balaganiarskich, przeromantyzowanych wykonaniach ujda w tlumie.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #198 : Czerwiec 28, 2015, 09:35:19 »

Brannon Cho i Kodaly.

Polecialy wiory .
Niesamowita kontrola arcytrudnego (dla niektorych, niewykonalnego) utworu:
ZoltĂĄn KodĂĄly - Sonata in B Minor for solo Cello, Op. 8

Konkursy, to jedna wielka sciema.
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #199 : Czerwiec 28, 2015, 10:58:26 »

DziĂŞki Bartku za wszystkie rekomendacje - akurat w tym tygodniu jestem w wybitnie smyczkowym nastroju, wiĂŞc sÂą jak znalazÂł

Hehe, teraz siĂŞ poÂśmiejecie, ale zdarzyÂło mi siĂŞ ÂżaÂłowaĂŚ, Âże nie byÂło mnie kiedy rozdawano operowe gÂłosy Chichot Bardzo lubiĂŞ ÂśpiewaĂŚ (przy ognisku, w koÂściele  ; kiedyÂś ÂśpiewaÂłam w szkolnym chĂłrze).
Za malutki ten mĂłj sopranik; gdyby byÂł wiĂŞkszy, myÂślĂŞ, Âże zrobiÂłabym z niego wÂłaÂściwy uÂżytek

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #200 : Czerwiec 28, 2015, 16:50:46 »

Ja na pewno nie mam zamiaru siĂŞ ÂśmiaĂŚ W podstawĂłwce teÂż byÂłam w chĂłrze (aczkolwiek obowiÂązkowo i umieraÂłam z przeraÂżenia przed wystĂŞpami), a potem produkowaÂłam siĂŞ wokalnie z gitarÂą podczas studiĂłw w kategorii tzw. poezji Âśpiewanej i biwakowej:)) Do tego nie trzeba aÂż tak mocnych pÂłuc, choĂŚ niestety teraz juÂż gitarĂŞ trochĂŞ pokrywa kurz
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2015, 16:52:37 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #201 : Czerwiec 28, 2015, 16:54:32 »

Ju¿ dziœ pocz¹tek fina³ów:
http://tch15.medici.tv/en/live/piano

Przypomnijmy:
Redkin:
Czajkowski, koncert nr. 1, b-moll, op. 23
Prokofiew nr 2. g-moll, op. 16
Siergiej zdobyÂł zÂłoty medal na konkursie Prokofiewa w Petersburgu - moÂże byĂŚ ciekawie:)

Li:
Czajkowski, koncert nr 1,
Prokofiew koncert nr 3 C-dur, op. 26

TAKIE dwa koncerty bez przerwy... nie byle co...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2015, 18:52:27 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #202 : Czerwiec 28, 2015, 17:11:18 »

Skrzypce wystartowaÂły rĂłwnoczeÂśnie, trzeba siĂŞ na coÂś zdecydowaĂŚ
http://tch15.medici.tv/en/live/violin

PaweÂł Miljukow:

Pyotr Tchaikovsky. Violin Concerto in D major, Op. 35 
Dmitri Shostakovich. Violin Concerto No. 1 in A minor, Op. 77
http://tch15.medici.tv/en/performance/round-round-3-violin-2015-06-28-1800000300-tchaiko

Alexandra Conunova

Pyotr Tchaikovsky. Violin Concerto in D major, Op. 35 
Jean Sibelius. Violin Concerto in D minor, Op. 47
http://tch15.medici.tv/en/performance/round-round-3-violin-2015-06-28-1945000300-tchaiko

Szostakowicz, Sibelius, same cuda:)) Dobrze, Âże jest replay!

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2015, 20:49:08 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #203 : Czerwiec 28, 2015, 18:27:06 »

Siergiej zdobyÂł zÂłoty medal na konkursie Prokofiewa w Petersburgu - moÂże byĂŚ ciekawie:)

I faktycznie Prokofiew byÂł zjawiskowy, zachwycajÂący:) Warto posÂłuchaĂŚ

http://tch15.medici.tv/en/performance/round-round-3-piano-2015-06-28-1800000300-great-ha
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2015, 20:41:07 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #204 : Czerwiec 28, 2015, 20:08:45 »

A teraz Prokofiew trĂłjka - i Li. No bardzo Âładne to byÂło!:)

http://tch15.medici.tv/en/performance/round-round-3-piano-2015-06-28-1945000300-great-ha
ChÂłopak daÂł z siebie wszystko, caÂły mokry, ale wyraÂźnie zadowolony z wystĂŞpu:)

Jutro dwĂłch LukasĂłw, i dla odmiany koncerty Liszta i Rachmaninowa. I jeszcze wiĂŞksza odmiana - wreszcie usÂłyszymy Czajkowskiego nr 2 W kuluarach sÂłychaĂŚ, Âże decyzja o pierwszej nagrodzie bĂŞdzie w tym roku bardzo trudna.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2015, 20:41:25 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #205 : Czerwiec 28, 2015, 20:38:38 »

Zd¹¿y³am na koùcówkê wystêpu Alexandry Conunovej (i przy okazji na komentarz prowadz¹cych, z którymi rzadko mam okazjê siê spotkaÌ z racji tego, ¿e s¹ wycinani na replayach, a bardzo sympatyczni)
ÂŚnieÂżnobiaÂła suknia, pasujÂąca do ÂśnieÂżnego koncertu Sibeliusa, i piĂŞkny dÂźwiĂŞk:)
JuÂż po wybuchowej reakcji publicznoÂści moÂżna byÂło siĂŞ domyÂśliĂŚ, Âże tego wystĂŞpu trzeba posÂłuchaĂŚ (co i tak zamierzaÂłam uczyniĂŚ, choĂŚby ze wzglĂŞdu na Sibeliusa:)), co niebawem zrobiĂŞ.
Teraz tylko na gorÂąco przekazujĂŞ opiniĂŞ o artystce i jej wystĂŞpie:
Sensacyjna, peÂłna pasji, energii, peÂłna kolorĂłw i lirycznego piĂŞkna, niezwykle autentyczna, spontaniczna i peÂłna radoÂści. To chyba wystarczajÂąca rekomendacja:) Muss sein;)
http://tch15.medici.tv/en/performance/round-round-3-violin-2015-06-28-1945000300-tchaiko
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2015, 00:07:42 wysłane przez Aleksias » Zapisane
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #206 : Czerwiec 28, 2015, 21:10:22 »

A teraz Prokofiew trĂłjka - i Li. No bardzo Âładne to byÂło!:)

http://tch15.medici.tv/en/performance/round-round-3-piano-2015-06-28-1945000300-great-ha
ChÂłopak daÂł z siebie wszystko, caÂły mokry, ale wyraÂźnie zadowolony z wystĂŞpu:)

MuszĂŞ przyznaĂŚ, Âże trochĂŞ siĂŞ "oburzyÂłam", Âże George Li wszedÂł do finaÂłu. Dzisiaj jednak zwracam mu honor

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #207 : Czerwiec 28, 2015, 22:04:32 »

Naszej Ewy niestety zabraknie w finale  Smutny

Dobrze, Âże jest ten replay (i tym samym playlista na wakacje) 

Hehe, z nadmiaru wraÂżeĂą jeszcze gotowy przyÂśniĂŚ mi siĂŞ sen w tym stylu  : Bartek startuje (i oczywiÂście zwyciĂŞÂża) w kategorii skrzypiec, Patrick to samo jako - wiadomo - pianista, Asia (Asiu musiaÂłabyÂś siĂŞ ostatecznie zdeklarowaĂŚ: Âśpiew/wiolonczela/a moÂże fortepian?), a ja - no niech bĂŞdzie - jako sopranistka  Chichot

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #208 : Czerwiec 29, 2015, 00:15:12 »

Kasiu, ja nawet nie chcĂŞ sobie wyobraziĂŚ, jak Bartek skomentowaÂłby moje solo na wiolonczeli MyÂślĂŞ, Âże najrozsÂądniej z mojej strony byÂłoby, gdybym ja peÂłniÂła tĂŞ zaszczytnÂą funkcjĂŞ i Was  zapowiadaÂła ChociaÂż we Âśnie wszystko moÂże siĂŞ zdarzyĂŚ, moÂże popÂłynĂŞÂłabym niczym du PrĂŠ Chichot
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #209 : Czerwiec 29, 2015, 00:16:28 »

W skupieniu czekalem tylko na to, kiedy skrzypce Conunowej i Milyukowa zostana przerzniete na pol.
Cale szczescie nie udalo sie.
Dwa nobliwe instrumenty zostaly uratowane.

Sybelius Moldawki byl, jak dla mnie rozhisteryzowany ze zbyt gesta wibracja (podobna histeria jak u  A.S.Mutter)
Rowniez, arogancja solistki i zbytnia pewnosc siebie, powiem szczerze, denerwowaly mnie.
Rozrozniam wyraznie pyszne "pewniactwo" od sily energii i temperamentu.

Niestety dla mlodych skrzypkow poprzeczke dla Sybeliusa ustawil mocny, szlachetny i pokorny Dawid Ojstrach.

Mimo wszystko, Conunowa jest sprawna technicznie i sprawna dzwiekowo (dobra emisja dzwieku)

Milyukow nie zachwycil mnie. Dzwiek sredni, tlumiony nadmiernym dociskiem smyczka na struny.
Stlamszone struny nie rezonuja,a pelen przydzwiekow ton nie jest nosny.
Tak czy inaczej, daj Boze zdrowie...

P.S.
Szostakowicz rowniez nalezy do Dawida Ojstracha - sorry!!
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 28   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo paktprzyjazni neder-live countrylife silverstar