Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: WyglÂąd Mistrza  (Przeczytany 17421 razy)
clavia
Aktywny uÂżytkownik

« : Marzec 21, 2014, 22:12:15 »

Czy to prawda, Âże Chopin miaÂł 170cm wzrostu, szaroniebieskie oczy i blond wÂłosy?
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Marzec 23, 2014, 10:23:24 »

z tÂą bia³¹ czuprynÂą to trochĂŞ wbrew temu, co utrwalano na ró¿nych wizerunkach Mistrza. U Delacroix na portrecie, wÂłosy sÂą w kolorze ciemnego zÂłota. Te, z kolei, (uwaga: prawdziwe!) ktĂłre moÂżemy obejrzeĂŚ w warszawskim muzeum Chopina majÂą odcieĂą jasno-brÂązowo-zlotawy... Tak czy siak, nasz Mistrz raczej na pewno nie byÂł takÂże brunetem 
Co do wzrostu... Tak.  zgadza siĂŞ, w wieku 28 lat mierzyÂł 170 cm (25. centyl) i, co ciekawe, waÂżyÂł ledwie 45 kg

"ByÂł wÂątÂłej budowy, Âśredniego wzrostu, bardzo delikatny, o czÂłonkach przedziwnie giĂŞtkich i elastycznych. MiaÂł Âładne rĂŞce i bardzo maÂłe nogi, subtelny, owalny profil, bladÂą, przezroczystÂą cerĂŞ, dÂługie jedwabiste wÂłosy jasnokasztanowate, zaczesane w rozdziaÂł po jednej stronie, oczy Âłagodne, piwne, patrzÂące raczej rozsÂądnie niÂż marzycielsko, lekko zakrzywiony orli nos, Âłagodny, peÂłen mÂądroÂści uÂśmiech i wykwintne, Âżywe ruchy." — Ten dokÂładny opis podaje Niecks. Liszt okreÂślaÂł jego oczy jako niebieskie, trudno wiĂŞc dziÂś orzec kto miaÂł racjĂŞ.    tym bardziej, ze o ile pamiĂŞtam w oryginalnym paszporcie kolor jego oczu okreÂślony byÂł jako szare...
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2014, 17:33:21 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
clavia
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 23, 2014, 22:46:55 »

DziĂŞkujĂŞ za informacjĂŞ. A mam jeszcze pytanka.
1. Jakie utwory i jakich wykonawcĂłw Mistrzmistrz sobie ceniÂł a jakich nie (moÂże jakichÂś swoich utwoĂłw nie lubiÂł)?
2. InteresowaÂł siĂŞ muzykÂą, historiÂą, sztukÂą a moÂże czyms jeszcze, moÂże coÂś lubiÂł robiĂŚ w wolnych chwilach?
Wybaczcie za proste pytania, ale jest dla mnie Mistrzem nr jeden dopiero kilka miesiĂŞcy i chcĂŞ o nim jak najwiĂŞcej wiedzieĂŚ.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Marzec 24, 2014, 08:25:01 »

Clavio... to sÂą tematy rzeki 
ZachĂŞcam CiĂŞ zatem do przeczytania jednej z licznych biografii Mistrza dostĂŞpnych w bibliotekach i ksiĂŞgrniach, w ktĂłrej znajdziesz wiele odpowiedzi na podobne kwestie... albo pomyszkowania po postach naszych kurierowych topiĂłw, albo ....do samodzielnego poszperania po internecie. 
A i jeœli tego nie preferujesz - mogê Ci zaproponowac doœÌ zwarte i praktyczne opracowanie J. Hunekera:
http://pl.wikisource.org/wiki/Chopin:_cz%C5%82owiek_i_artysta
OdpowiadajaĂŚ zaÂś (bardzo krĂłtko) : na pewno wielbiÂł Bacha i niespecjalnie ceniÂł Schumanna...

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Marzec 24, 2014, 09:25:48 »

OdpowiadajaĂŚ zaÂś (bardzo krĂłtko) : na pewno wielbiÂł Bacha

N'oublions pas ici de mentionner W. A. Mozart

http://pl.chopin.nifc.pl/chopin/persons/detail/cat/2/page/3/id/828

Amo la musica sopra tutte le arti
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Marzec 24, 2014, 11:21:01 »

Ah, oui, tout a fait raison, mon ami, j'ai oubliĂŠ. 

clavia
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 24, 2014, 17:52:46 »

DziĂŞkujĂŞ. PrzeczytaÂłam "Chopin w kraju rodzinnym" a niedÂługo zamĂłwiĂŞ Hoesick 4 tomy.
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2014, 17:56:51 wysłane przez clavia » Zapisane
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #7 : Marzec 24, 2014, 22:09:27 »

Troche z przymruÂżeniem oka
Pewna fanka Chopina wierzÂąca w spiritualizm, uwaÂża,Âże jest z nim w scisÂłym duchowym zwiÂązku i Âże wie lepiej o wygladzie Chopina
niÂż jego wspĂłlczesni.Poprawia nawet (photoschopem) portrety Delacroix i inne.
A tak wg.Joelle (tak ma na imie) wyglÂąda Chopin na Majorce:

clavia
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 25, 2014, 00:56:45 »

NieÂźle. O osobie majÂącej takie zdolnoÂści ze swoim idolem jeszcze nie sÂłyszaÂłam. Szok
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Marzec 25, 2014, 08:25:10 »

A o tym, Âże moÂżemy dziÂś sobie nawet posÂłuchaĂŚ "osobistych" nagraĂą Chopina sÂłyszaÂłas?    Chichot

PisaÂłem o tym kiedyÂś i dla Twej wygody poniÂżej przytaczam poÂścik

DuÂżo dyskutujemy jak powinno siĂŞ graĂŚ Chopina. Tymczasem wywaÂżamy otwarte drzwi. MoÂżemy bowiem wyrobiĂŚ sobie miarodajne zdanie, po prostu, sÂłuchajÂąc jego nagraĂą. 

Jak to moÂżliwe? Ano moÂżliwe. Vladimir Pachmann – urodzony w poÂłowie XIX stulecia w Odessie pianista, ktĂłry doÂżyÂł sĂŞdziwych lat (co pozwoliÂło mu w pierwszej poÂłowie XX w dokonac wielu nagraĂą) – chĂŞtnie oznajmiaÂł Âświatu, Âże po reinkarnacji Chopin przeniĂłsÂł siĂŞ do jego ciaÂła.
On-  Pachmann – staÂł siĂŞ jego powÂłokÂą. Aby uwiarygodniaĂŚ swÂą deklaracjĂŞ – bywaÂło, Âże podczas koncertĂłw zdejmowaÂł z nĂłg skarpetki  i opowiadaÂł publicznoÂści, jak to wÂłaÂśnie te skarpetki dziergaÂła na drutach George Sand dla swojego Fryderyka. Poczym kÂładÂł je na fortepianie, aby jeszcze lepiej przypominaÂły publicznoÂści - kto dla nich oto koncertuje… 
Jednak oddajmy mu sprawiedliwoœÌ: najlepiej o prawdzie ucieleÂśnionego w nim Chopina ÂświadczyÂła jego gra. I tutaj, juÂż bez Âżadnych dwuznacznoÂści dodajmy: gra absolutnie genialna, gra z ró¿norodnymi efektami wykonawczymi, jak skrajne rubato i ritenuta, gra z zawieszeniami ruchu, nagÂłymi akcentami, improwizowanymi ozdobnikami, arpeggiami, gra, w ktĂłrej pojawiaÂły siĂŞ wrĂŞcz caÂłe autorskie, improwizowane wtrĂŞty (szczegĂłlnie na poczÂątku i koĂącu utworu), jednym sÂłowem gra typowa dla romantycznego wirtuoza, no cĂłz… w koĂącu dokÂładnie takiego, jak, ufajÂąc Pachamnnowi, jego pierwotne wcielenie: Fryderyk Chopin.
PosÂłuchajmy zatem grajÂącego przy fortepianie samego maestro Chopina, ktĂłry wcieliÂł siĂŞ w korpus Vladimira Pachmanna – genialnego pianisty i propagatora artystycznego i duchowego swojego antenata.

Walc Ges-dur
http://www.youtube.com/watch?v=cZmOdKDIhbs&feature=player_embedded

Walc cis-moll
http://www.youtube.com/watch?v=qzMVzQa0kUY&feature=player_embedded#!

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : Marzec 25, 2014, 21:12:00 »

Warto przytoczyĂŚ w tym miejscu piĂŞkne sÂłowa, zawarte w liÂście do Delfiny Potockiej:

MaÂło jest takich geniuszĂłw, ktĂłre wszystkie instrumenty czujÂą i wszystko z kaÂżdego wydobyĂŚ potrafiÂą. Ja znam dwĂłch takich: Bacha i Mozarta.

clavia
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Marzec 25, 2014, 21:28:27 »

O nie sÂłyszaÂłam tego. DziĂŞkujĂŞ Panie Januszu to jest piĂŞkne. Po prostu mistrzostwo.
clavia
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 07, 2014, 22:11:58 »

Moja znajoma zwrĂłciÂła ostatnio uwagĂŞ, Âże
Chopin na portretach wyglÂąda inaczej niÂż na
foto. Co o tym sÂądzicie? Na ktĂłrych portretach jest podobny?
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 07, 2014, 23:35:20 »

No tego wiedziĂŚ nie moÂżemy.Ja najbardziej lubie portrecik Marii Wodzinskiej.

clavia
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 08, 2014, 08:38:29 »

Wiem Âże nie moÂżemy, chodziÂło mi o podobieĂąstwo portretĂłw z fotografiÂą. :)Mi siĂŞ podobajÂą rysunki Sand. A mam pytanie jakie portrety itp. Mistrz lubiÂł a jakie nie? Ja znalazÂłam, Âże lubiÂł  Winterhalter,Hummel, Sand, RadziwiÂł a nie podobaÂł mu siĂŞ chyba Lehmann. JeÂśli tego duzo to gdzie szukaĂŚ informacji. Z gĂłry dziĂŞkuje:)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2014, 08:46:46 wysłane przez clavia » Zapisane
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo silverstar thepunisher paktprzyjazni mini-land