Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak na was patrzÂą, gdy mĂłwicie, Âże sÂłuchacie klasycznej?  (Przeczytany 6220 razy)
clavia
Aktywny uÂżytkownik

« : Grudzień 09, 2013, 20:12:37 »

Jak w temacie. Ja ostatnio poszÂłam do sklepiku, gdzie sÂą gazety, pÂłyty itp. z poprzednich miesiecy/lat. Pytam czy ma pan coÂś z muzykÂą klasycznÂą, najbardziej interesuje mnie Chopin. Facet odpowiedziaÂł, Âże czasami ludzie przynoszÂą takie dziwactwa. Potem poszÂłam do Empik. OglÂądam pÂłyty Mistrza. Podchodzi jakieÂś malÂżeĂąstwo i zaczyna teÂż pzeglÂądaĂŚ. Po dÂłuzszej chwili SpytaÂłam: SÂłucha pan Chopina, bo to mĂłj idol. On odpowiedziaÂł, Âże tak. SpytaÂł sie jakie utwory sÂłucham teraz na mp3 i czy gram na fortepianie. OczywiÂście poleciÂłam nasze forum i kazaÂł Âżonie zapamietaĂŚ.
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2015, 04:02:14 wysłane przez Aleksias » Zapisane
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #1 : Grudzień 12, 2013, 15:38:24 »

Ja juÂż nie mam z tym problemu.

PrzyzwyczaiÂłem siĂŞ, Âże dla moich znajomych:
Opera to wycie,
Muzyka fortepianowa to tÂłuczenie klawiszy, jakby nie mieli syntezatorĂłw,
Orkiestra symfoniczna jest nie do zniesienia.

Ja sam przekonaÂłem siĂŞ do muzyki klasycznej w wieku 49 lat :-)

pozdrawiam          
               Marek
clavia
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 03, 2014, 22:38:15 »

MĂłj wujek dziÂś puszczaÂł mi ulubione piosenki Imany i Krajewskiego, wiĂŞc powiedziaÂłam, Âże sÂłucham Chopina, i Âże to mĂłj idol. Wujek stwierdziÂł, Âże skomponowaÂł piĂŞkne utwory, ale nie wszystkie lubi. MiÂło mi siĂŞ zrobiÂło.
Vsoftmyheat
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Październik 28, 2014, 13:23:11 »

Czy moÂżesz mnie nauczyĂŚ. ByÂłbym bardzo.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Październik 28, 2014, 16:34:12 »

Czy mogÂłabym prosiĂŚ ktĂłregoÂś z adminĂłw o poprawĂŞ blĂŞdu w tytule watku?

clavia
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Październik 29, 2014, 22:33:44 »

TeÂż o to proszĂŞ i przepraszam, nie zauwaÂżyÂłam, iz napisaÂłam tytuÂł z blĂŞdĂŞm.  Zawstydzony
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Listopad 19, 2014, 19:53:29 »

Hehe, jeszcze dziÂś pamiĂŞtam minĂŞ sprzedawcy w sklepie pÂłytowym, gdy jako maÂłolata zaniosÂłam do kasy coÂś w stylu Bravo Hits  Chichot i Le nozze di Figaro

Amo la musica sopra tutte le arti
clavia
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 19, 2014, 23:48:08 »

Ostatnio powiedziaÂłam jednej osobe, iÂż Bach mnie odprĂŞÂża. UsÂłyszaÂłam w odpowiedzi, iÂż brok jest smutny. TÂłumaczyÂłam, iÂż Bach tworzyÂł teÂż wesoÂłe dzieÂła jak np. Minuety a ta osoba, Âżebym poczytaÂła o baroku. Nawet moje pzykÂłady, iÂż jak Bach np. wyzdrowiaÂł z jkiejÂś choroby to nie pisaÂł by z tego powodu smutnych dzieÂł nic nie daÂły.
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2015, 04:03:50 wysłane przez Aleksias » Zapisane
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Listopad 20, 2014, 12:40:32 »

UsÂłyszaÂłam w odpowiedzi, iÂż barok jest smutny.

Stwierdzenie to nie jest caÂłkiem pozbawione racji, bo jak pamiĂŞtamy renesans koĂączyÂł siĂŞ (a barok zaczynaÂł) w atmosferze kryzysu wiary w czÂłowieka (ktĂłry widoczny jest jak na dÂłoni np. w PrĂłbach/Les Essais Michela de Montaigne'a, bĂŞdÂącymi manifestem póŸnorenesansowego sceptycyzmu), ale generalnie nie przejmowaÂłabym siĂŞ Clavio ignorantami (w tym wypadku muzycznymi), a robiÂłabym swoje  Spoko Pozdrawiam 

« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2014, 12:42:10 wysłane przez fille007 » Zapisane

Amo la musica sopra tutte le arti
clavia
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Listopad 20, 2014, 15:57:44 »

OczywiÂście, Âże siĂŞ nie przejmujĂŞ. Pozdrawiam:)
komastka
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : Grudzień 12, 2014, 23:00:21 »

Na mnie z poczÂątku z niedowierzaniem patrzÂą, a potem juÂż na luzie jest

http://kaminskadorota.pl Dorota KamiĂąska wnĂŞtrza
clavia
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 15, 2014, 23:17:05 »

Znajoma mi kiedyœ powiedzia³a, ¿e chcia³aby siê nauczyÌ "Dla Elizy" i ogólnie graÌ. Tak jej tru³am/ujada³am, ¿e granie to przyjemnoœÌ itp, i¿ poposi³a o polecenie keyboardów. Poleci³am jej najtaùsze z dynamik¹ na allegro (mo¿e nie zadowala, a¿ tak barw¹ pianina) a chcia³am j¹ uczyÌ (na drogie nie mia³a funduszy). Fina³ jest taki, ¿e keyboard w drodze do domu. Chichot
clavia
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Maj 28, 2015, 23:22:27 »

A jak to jest u was z instrumentami? Nie kaÂżdy przecieÂż mieszka w domku jednorodzinnym. Ja mam w swoim bloku pianistĂłw, ktĂłrzy nie tylko graja, ale i uczÂą innych, zatem sÂłyszymy siĂŞ na wzajem i jest szacunek. Chichot
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #13 : Maj 29, 2015, 06:32:18 »

W blokach mieszka wielu muzyków i musz¹ sobie jakoœ radziÌ (a raczej musz¹ sobie radziÌ ich s¹siedzi:)). Kolega relacjonowa³ nam tu gdzieœ na forum komunikacjê z s¹siadami za poœrednictwem kaloryfera:) PonoÌ traci³a na intensywnoœci w miarê, jak uczy³ siê lepiej graÌ;)) Jednak chyba takie s¹siedztwo nie bywa bardziej uci¹¿liwe ni¿ np. osób g³oœno s³uchaj¹cych telewizji czy jakiegoœ rapu (niedaleko mnie mieszka osobnik, który lubi tak czasem bezinteresownie uszczêœliwiÌ s¹siadów).
JeÂśli dom jest w miarĂŞ solidny, nie wyglÂąda to tak Âźle.   
kasia.szne
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : Sierpień 15, 2015, 12:16:41 »

jak byÂłam mÂłodsza i powiedziaÂłam ze sÂłucham muzyki klasycznej to wzrok rĂłwieÂśnikĂłw byÂł doœÌ dziwny, u nich wszĂŞdzie na mp3 dudniÂła muzyka techno albo rock i tylko to byÂło akceptowalne...a  teraz to  ja dorosÂłam i ludzie z ktĂłrymi rozmawiam o muzyce klasycznej majÂą podobne gusta wiec jest ok
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land countrylife animilkowo kalinowatyper thepunisher