Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
O wszystkim i o niczym
>
OkoÂłopolityczne spory i rozmyÂślania nad historiÂą
Strony:
1
...
20
21
[
22
]
23
24
25
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: OkoÂłopolityczne spory i rozmyÂślania nad historiÂą (Przeczytany 74774 razy)
tuco82
Ekspert
Odp: OkoÂłopolityczne spory i rozmyÂślania nad historiÂą
«
Odpowiedz #315 :
Listopad 09, 2011, 21:20:49 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 08, 2011, 23:39:29
to prawda, ze polityka to brudna rzecz. Gdy jednak docierajÂą do mnie odgÂłosy z jej tygla, ktĂłre moga dotyczyĂŚ spokoju w moim domu - Europie - czujĂŞ siĂŞ zaniepokojony...
To prawda, dlatego ja siê brzydzê polityk¹ w sensie tego s³owa w XX wieku. Od kiedy s³owo 'demokracja' sta³o siê synonimem wolnoœci(zupe³nie nie mam pojêcia o co w tym biega), polityka w ujêciu mniejszego(europejska prawica) lub wiêkszego(europejska lewica) socjalizmu(nie bójmy siê tego s³owa - wszak sam Marks ludobójc¹ nie by³) zajmuje siê problemami nie znanymi w ¿adnym innym ustroju. Czyli ot takimi pierdó³kami, czyli tym, czym powinien siê zajmowaÌ ka¿dy cz³owiek na w³asny rachunek i w³asn¹ a nie zbiorow¹ odpowiedzialnoœÌ.
Wmawia siê, ¿e przyczyna kryzysu by³/jest kapitalizm. Proszê zachowaÌ ostro¿noœÌ i nie dawaÌ sobie robiÌ wody z mózgu.
WiĂŞcej obecnie jest kapitalizmu w Komunistycznych Chinach niÂż w Europie. A to co siĂŞ dzieje z bankami - ktĂłre zdoÂłaÂły utworzyĂŚ monopole - jest wedÂług mnie winÂą sterowania centralnego. Co prawda sÂą to banki prywatne, ale w radach nadzorczych zasiadajÂą ludzie majÂący realny wpÂływ na politykĂŞ. jeÂśli juÂż winiĂŚ coÂś a nie kogoÂś, to wÂłaÂśnie system nadmiernie socjalny.
«
Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2011, 21:22:21 wysłane przez tuco82
»
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #316 :
Listopad 09, 2011, 22:24:25 »
Januszu, przede wszystkim jestem nieomal przekonany, ¿e bezpoœrednio spokój mojego czy Twojego domowego zacisza nie zostanie zak³ócony - nawet w razie jakichkolwiek interwencji amerykaùskich czy francuskich. Szczerze - w¹tpiê w nowy konflikt zbrojny w najbli¿szych latach - de facto nikt nie uzyska³by profitów, a mocarstwa zachodnie zapewne okaza³by siê stratne. Tym bardziej mo¿emy byÌ pewni, ¿e Polskê rz¹dzon¹ przez tak neutralne centrum ewentualna zawierucha nie obejmie.
Leszku - masz racjê, kraje europejskie odesz³y od rzeczywistego systemu kapitalistycznego. Równiez s¹dzê, ¿e finansowe tarapaty wielu paùstw europejskich wynikaj¹ z nadmiernego socjalizmu gospodarczego i etatyzmu. Idea paùstwa opiekuùczego, jako tego, które ma pomagaÌ obywatelom wros³a jednak tak silnie w europejsk¹ mentalnoœÌ, ¿e zapewne zmiany wcale nie pójd¹ w kierunku gospodarczej liberalizacji.
Poza tym - popieram postulat Agnieszki, bo chyba analizowanie Schuberta czy Chopina wydaje siĂŞ bardziej wartoÂściowe, niÂż wojna z Iranem i krytyka paĂąstwa izraelskiego.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #317 :
Listopad 09, 2011, 22:39:43 »
Tym bardziej, Âże jak siĂŞ zdaje, krytykowaĂŚ moÂżna wszystkie kraje, z wyjÂątkiem tego jednego, jako Âże to jest rĂłwnoznaczne z antysemityzmem. No i prawda, jak Âłatwo w ten sposĂłb naÂłoÂżyĂŚ kaganiec na uczestnikĂłw dyskusji?
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #318 :
Listopad 09, 2011, 22:43:28 »
Cytat: Mozart Listopad 09, 2011, 22:24:25
chyba analizowanie Schuberta czy Chopina wydaje siĂŞ bardziej wartoÂściowe, niÂż wojna z Iranem i krytyka paĂąstwa izraelskiego.
To prawda, Pat, po to jest to Forum, abyÂśmy przede wszystkim rozmawiali o muzyce, co przecieÂż nikomu nie powinno przeszkadzaĂŚ, Âże niekiedy i w innych tematach wymieniamy siĂŞ poglÂądami, jeÂśli tylko mamy na to ochotĂŞ.
A tak zupeÂłnie ad vocem: prawda o muzyce chowa siĂŞ nie tylko w jej gamach i pasaÂżach, nie tylko w Âżyciorysach ludzi muzyki...ale i w rozgrywanych na naszych oczach rozstrzygniĂŞciach historii, w ludzkich dylematach i uczynkach, w skomplikowanych czasach, w ktĂłrych Âżyli nasi poprzednicy, w ktĂłrych my Âżyjemy...
(Sorry za truizm. Ale warto co jakiÂś czas sobie o nim przypominaĂŚ)
«
Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2011, 09:55:24 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #319 :
Listopad 09, 2011, 23:23:34 »
Cytat: Niebieskooki Listopad 09, 2011, 22:39:43
Tym bardziej, Âże jak siĂŞ zdaje, krytykowaĂŚ moÂżna wszystkie kraje, z wyjÂątkiem tego jednego, jako Âże to jest rĂłwnoznaczne z antysemityzmem.
Nie, tego nie powiedzia³em - to siê nazywa polityczna poprawnoœÌ, od której jestem daleki. Poza tym to wielkie uproszczenie. Swoj¹ drog¹, u nas na forum krytyka w/w paùstwa plus tego za Oceanem jest szczególna i permamentna. Nie uwa¿am, ¿e nale¿y w kontekœcie ostatnich wydarzeù z ca³¹ moc¹ wskazywaÌ na Izrael, jako Ÿród³o z³a - przy pominiêciu grzechów Iranu, którego dzia³ania inicjuj¹ przecie¿ spór...
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #320 :
Listopad 10, 2011, 09:01:49 »
Gorzej dzieje siĂŞ w Polsce co bezpoÂśrednio nas dotyczy.
PadÂły stocznie, pada przemysÂł ciĂŞÂżki i wydobywczy,
co wp³ywa na inne ga³êzie przemys³u du¿ego,
przemysÂłu lekkiego i drobnego.
Gdzie obywatele polscy majÂą pracowaĂŚ?
Dzieje siĂŞ tak od kilku dobrych lat,
np. sprzedaje siĂŞ Azjatom, ktĂłrzy zakÂłady zamykajÂą
a produkcjĂŞ przenoszÂą do swoich krajĂłw.
Politycy-decydenci o tym wiedzÂą a dalej tak robiÂą.
pozdrawiam
Marek
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #321 :
Listopad 10, 2011, 09:16:22 »
A o co chodzi w tym wszystkim? O to, Âże nie wiedzieĂŚ czemu jedno paĂąstwo moÂże mieĂŚ broĂą jÂądrowÂą, a drugiemu siĂŞ tego prawem kaduka zabrania? I to siĂŞ nazywa, Âże Iran inicjuje spĂłr? Niezmierzona jest hipokryzja czynnikĂłw opiniotwĂłrczych.
Krytyka jest ostra i permanentna? JeÂśli sÂą powody, to musi byĂŚ. Trzeba piĂŞtnowaĂŚ zÂło niezaleÂżnie od tego, skÂąd pochodzi. Krytyka polityki jakiegoÂś paĂąstwa nie Âświadczy o stosunku do jego obywateli.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #322 :
Listopad 10, 2011, 09:34:13 »
ÂŻadnym prawem kaduka, tylko po prostu takim, Âże Izrael jest jedynym w tym
rejonie Âświata Âświeckim paĂąstwem demokratycznym.
OczywiÂście powinien podlegaĂŚ krytyce jak kaÂżde paĂąstwo, ale jak sÂłusznie zauwaÂżyÂłeÂś jako
paĂąstwo Izrael, a nie jako paĂąstwo Âżydowskie.
ChoĂŚ jak napisaÂł Efraim Kishon, ostatnio okazaÂło siĂŞ, Âże caÂły kapitaÂł izraelski dostaÂł siĂŞ w
rĂŞce Âżydowskie, co wzbudza zrozumiaÂły niepokĂłj u wiekszoÂści obywateli
http://www.franzschubert.pl/
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #323 :
Listopad 10, 2011, 09:50:09 »
A czym siê ró¿ni œwieckie paùstwo demokratyczne od innych paùstw? To ju¿ je uprawnia do wszystkiego? To jest w³aœnie prawo kaduka - znalezienie jakiegoœ pretekstu. Ja nie rozumiem. OdrzuÌmy tego typu preteksty, bo to zaczyna byÌ niebezpieczne. Ka¿dy kraj powinien byÌ wolny, stanowiÌ swój w³asny ustrój i nikomu nic do tego.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #324 :
Listopad 10, 2011, 10:09:03 »
Cytat: Mozart Listopad 09, 2011, 23:23:34
...SwojÂą drogÂą, u nas na forum krytyka w/w paĂąstwa plus tego za Oceanem jest szczegĂłlna i permamentna.
Tak sobie myslĂŞ, nasze Forum to wprawdzie skromna, ale jednak prĂłbka losowa polskiego spoÂłeczeĂąstwa. Jesli artykuÂłujemy tutaj tĂŞ, jak zauwaÂżasz, "permanentnÂą" krytykĂŞ, to moÂże coÂś siĂŞ ma na rzeczy? to moÂże nie jest to wina naszych zaÂściankowych rozumkĂłw, a pewien zdiagnozowany i sformuÂłowany mikrosygnaÂł dla ludzi z otwartym rozumem?
«
Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2011, 10:11:28 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #325 :
Listopad 10, 2011, 10:21:32 »
Tym sie ró¿ni,¿e w demokratycznym kraju, obywatele przynajmniej teoretycznie maja kontrolê nad
poczynaniami swojego rzÂądu.
KaÂżdy kraj powinien stanowiĂŚ wÂłasny ustrĂłj i nikomu nic do tego??
Tak Europa wiele lat patrzy³a na hitlerowskie Niemcy. I do czego doprowadzi³a ta obojetnoœÌ.?
Pytanie retoryczne.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #326 :
Listopad 10, 2011, 10:26:48 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 10, 2011, 10:09:03
Tak sobie myslĂŞ, nasze Forum to wprawdzie skromna, ale jednak prĂłbka losowa polskiego spoÂłeczeĂąstwa. Jesli artykuÂłujemy tutaj tĂŞ, jak zauwaÂżasz, "permanentnÂą" krytykĂŞ, to moÂże coÂś siĂŞ ma na rzeczy? to moÂże nie jest to wina naszych zaÂściankowych rozumkĂłw, a pewien zdiagnozowany i sformuÂłowany mikrosygnaÂł dla ludzi z otwartym rozumem?
Taki sygnaÂł, Âże krytykowaĂŚ USA czy Izrael jest Âłatwo i bezpiecznie, niczym to nie grozi.
KrytykowaÌ inne paùstwa, có¿ próbowali tego Salmon Rushdi czy Theo van Gogh, to juz
zaczyna byĂŚ niebezpiecznie.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #327 :
Listopad 10, 2011, 10:37:06 »
WÂłaÂśnie teoretycznie. A ja bym powiedziaÂł: pozornie. Poza tym demokracja nie ma tu nic do rzeczy. W tej chwili sytuacja jest taka, Âże to wÂłaÂśnie kraje "demokratyczne" najbardziej mieszajÂą, sÂą najbardziej ekspansywne - w praktyce. A to wszystko dziĂŞki skutecznoÂści straszaka, ktĂłrym siĂŞ przed chwilÂą posÂłuÂżyÂłaÂś.
Prawda jest inna. Gdyby Iran zbudowa³ broù j¹drow¹, spowodowa³oby to powstanie pewnej równowagi, a ta sytuacja by³aby nie do zaakceptowania dla tych, którzy chc¹ dalszej ekspansji, militarnej czy politycznej, na roponoœne tereny. Jeœli dwa kraje maj¹ broù atomow¹, to pokój miêdzy nimi jest raczej rzecz¹ pewn¹, gdy¿ ka¿da strona ma œwiadomoœÌ, ¿e ka¿dy atak na przeciwnika by³by atakiem samobójczym. I o to w tym wszystkim chodzi. Paradoksalne? Na pozór tak, ale zobaczcie, ¿e to siê sprawdza. Tyle ¿e taka równowaga jest - jak napisa³em - nie do przyjêcia dla tych, którzy maj¹ inne plany.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #328 :
Listopad 10, 2011, 10:46:51 »
Rozumiem, Treniu, Âże nie masz pretenmsji do faktĂłw, Âże nie potwierdzajÂą czyiÂś mniemaĂą i woli?
Bo jest faktem, Âże "te" kraje (ich rzÂądy) coraz czĂŞÂściej postrzegane sÂą w pomrokach niesÂławy. Nawet przez ich wÂłasnych obywateli (stÂąd umiesciÂłem parĂŞ postĂłw wyÂżej ow link). Ale to widac takÂże i z naszych dyskusji. I zarĂŞczam Ci, z mej strony - to przejaw autentycznej troski i zmartwienia. (Nie moja wina, ze sposĂłb uprawiania przez ich rzady polityki jest dla mnie nieprzekonujacyc a nawet budzÂący wewnĂŞtrzny sprzeciw).
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #329 :
Listopad 10, 2011, 11:01:46 »
Ale¿ ja Ci Januszu wierzê, w Twoj¹ uczciwoœÌ i szczeroœÌ. Tylko nawet fakt, ¿e te krajê "mog¹" byÌ krytykowane
przez swoich obywateli juÂż duÂżo znaczy.SprĂłbuj skrytykowaĂŚ krĂłla Arabii Saudyjskiej (jako saudyjczyk oczywiÂście)
Czy jakakolwiek demokracja jest pozorna? Pewnie w jakimÂś sensie tak.Ale w Izraelu na pewno tak samo jak
w USA czy w Polsce. To juÂż inna dyskusja.
Jakis czas temu napisaÂłam, Âże polityka to brudy.Pewnie, Âże zawsze chodzi o wÂładzĂŞ i kasĂŞ.
Ale cos takiego jak Âświatowa opinia publiczna powinno jednak istnieĂŚ.
Ja osobiÂście raczej wolaÂłabym aby Iran broni atomowej nie miaÂł.Kraj rzadzony przez dyktatorĂłw, bez Âżadnej kontroli
swoich obywateli, demokratycznych instytucji jest nieprzewidywalny.
Strony:
1
...
20
21
[
22
]
23
24
25