Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
ArtyÂści i ich muzyka
>
DaniiÂł Trifonow - mÂłody, genialny pianista
Strony:
1
...
21
22
[
23
]
24
25
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: DaniiÂł Trifonow - mÂłody, genialny pianista (Przeczytany 150398 razy)
xbw
Ekspert
Odp: DaniiÂł Trifonow - mÂłody, genialny pianista
«
Odpowiedz #330 :
Maj 08, 2014, 18:49:33 »
Patryku, Ty zawsze masz racjĂŞ
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #331 :
Maj 10, 2014, 19:50:22 »
Oj, Beato, na pewno miaÂłaÂś na myÂśli Pana Miklaszewskiego, ktĂłry wykon DaniÂła przeÂświetliÂł z wnikliwoÂściÂą Sherlocka
Z przyjemnoœci¹ ods³uchujê w³aœnie spowitej impresjonistyczn¹ mgie³k¹ p³yty z nowojorskim recitalem. Diabe³, jak wiemy, tkwi w szczegó³ach.
#us³yszeÌharmoniê #wy³uskaÌpolifoniê #przysz³oœÌnale¿ydoDT
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
p.Joanna
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #332 :
Maj 17, 2014, 11:05:54 »
Recital w Warszawie, 07.05.2014r.
Prze¿y³am koszmar staraj¹c siê znaleŸÌ miejsce na samochód przed Filharmoni¹, wpad³am na widowniê jako jedna z ostatnich osób (miejsce na balkonie!) i rozpaczliwie stara³am siê uspokoiÌ oddech przed rozpoczêciem recitalu. Nie uda³o mi siê to do koùca koncertu.
Danii³ Trifonov, bardzo szczuplutki, we fraku (ale pozbawiony ju¿ tej sztywnej nieporadnoœci) wyszed³ na scenê swobodny i uœmiechniêty. Rozpocz¹³ od Debussiego. Muzyka uœwiadomi³a mi jak bardzo siê za jego gr¹ stêskni³am. Jest chyba najbardziej plastyczna ze wszystkich s³uchanych przeze mnie wykonaù innych pianistów. Pisz¹c plastyczna mam na myœli zarówno kolory jak i elastycznoœÌ faktury. Kiedy rozpoczyna grê z fortepianu zaczyna ulatniaÌ siê przestrzenny strumieù, rozp³ywa siê ponad sal¹, wype³nia j¹, dotyka fizycznie s³uchaczy. Ta przestrzenna kreacja sprawia, ¿e s³uchacze czuj¹ siê jakby otuleni jego gr¹, s¹ wci¹gniêci w inn¹ rzeczywistoœÌ, s¹ od niej uzale¿nieni. Taki rodzaj hipnozy. Debussy by³ przecudowny, p³ynny, mglisty, rozfalowany...
Preludia Chopina grane razem staj¹ siê rodzajem opowieœci. Ma ona swoj¹ dramaturgiê i dynamikê. Nigdy nie s³ysza³am innego pianisty graj¹cego preludia razem wiêc nie mam porównania na ile ta dramaturgia i dynamika mog¹ siê ró¿niÌ, ale wykonanie Trifonova by³o absolutnie obezw³adniaj¹ce. Najbardziej lubiê jego grê kiedy czujê, ¿e ju¿ nie podejmuje decyzji o sposobie gry, ale jest przez muzykê uniesiony, wci¹gniêty w wir, kiedy staje siê dla muzyki medium.
Ten stan osiÂągn¹³ w w trzecim preludium. ZamieniaÂłam siĂŞ wraz z muzykÂą w smutek, przeraÂżenia, odrĂŞtwienie, stawaÂłam siĂŞ najszczĂŞÂśliwszym i zaraz potem najnieszczĂŞÂśliwszym z ludzi. Nie potrafiĂŞ wyjaÂśniĂŚ przyczyny, ale emocjonalne napiĂŞcie miĂŞdzy publicznoÂściÂą i pianistÂą zdawaÂło siĂŞ byĂŚ fizycznie odczuwalne. PiszĂŞ w imieniu wszystkich sÂłuchaczy poniewaÂż widziaÂłam i sÂłyszaÂłam reakcjĂŞ publicznoÂści po zakoĂączeniu preludiĂłw. Wyrwani z hipnotycznego odrĂŞtwienia nagrodziliÂśmy DaniiÂła Trifonova ogromnÂą owacjÂą z okrzykami „brawo”i wiwatami. Pewnie nie wszystkie wykonania speÂłniaÂły wymogi wyznaczone muzyce Chopina przez pedagogĂłw i znawcĂłw, ale pamiĂŞtam jednego z pedagogĂłw komentujÂącego wykonania na Konkursie, ktĂłry z uÂśmiechem mĂłwiÂł, Âże my uczymy jak to powinno brzmieĂŚ, jak powinno siĂŞ graĂŚ, a najwiĂŞksze talenty i tak grajÂą zupeÂłnie niezgodnie z tymi „normami” i to wÂłaÂśnie sprawia, Âże pianistyka jest w peÂłni sztukÂą.
W czasie przerwy zastanawia³am siê jak zniosê Schumanna po Chopinie. I moim zdaniem mia³am racjê uwa¿aj¹c, ¿e taki uk³ad programu by³ b³êdem.
DaniiÂł Trifonov miaÂł w muzyce Chopina nadzwyczajnÂą materiÂą, ktĂłrÂą mĂłgÂł swojÂą pianistykÂą formowaĂŚ. A ta pianistyka nie ma juÂż Âżadnych fizycznych ograniczeĂą. Jego palce mogÂą wykonaĂŚ wszystko co ta niesamowita, wraÂżliwa i wypeÂłniona niespotykanÂą muzycznÂą wyobraÂźniÂą gÂłowa wymyÂśli. KaÂżdy wysÂłany przez niÂą sygnaÂł moÂże byĂŚ przeÂłoÂżony na klawisze. To jak zagraÂł Chopina najlepiej tego dowodziÂło.
Robert Schumann jest na pewno wspania³ym kompozytorem, ale ta czêœÌ jego twórczoœci, któr¹ mog³am poznaÌ nie jest ju¿ tej klasy materi¹. Musia³am s³uchaÌ wspania³ej pianistyki, która próbowa³a wyra¿aÌ te same co przed przerw¹ emocje z pomoc¹ znacznie ubo¿szych œrodków. I to by³oby bardzo smutne, gdyby nie fakt, ¿e byliœmy œwiadkami koncertu jaki moim zdaniem zdarza siê w Warszawie najwy¿ej raz w roku.
Na forum TVP, podczas Konkursu Chopinowskiego ktoÂś nazwaÂł jeden z wÂątkĂłw: „DaniiÂł Trifonov – wspó³czesny Horowitz”. Nic mi to wtedy nie mĂłwiÂło, bo tylko nazwiska pianistĂłw byÂły mi znane. Teraz potrafiĂŞ juÂż doceniĂŚ wartoœÌ tego sformuÂłowania.
Danii³ Trifonov jest moim zdaniem jednym z najwiêkszych m³odych pianistów na œwiecie. Mo¿na oczywiœcie ró¿nie oceniaÌ jego interpretacje, ale nie podlega dyskusji fakt, ¿e publicznoœÌ reaguje na jego grê wyj¹tkowo. Zawsze szukam jednego s³owa klucza, którym okreœlam zjawiska i w przypadku Danii³a Trifonova jest to uczciwoœÌ. Jest pianist¹ technicznie genialnym, potrafi zagraÌ wszystko, a w jego grze nie ma nic z gwiazdorstwa, ¿adnego kalkulowania co zrobi na s³uchaczach najwiêksze wra¿enie. Uwielbiamy jego grê w³aœnie dlatego, ¿e jest uczciwa, ¿e bez lêków o to jak zostanie oceniona oddaje siê nam tak¹ jaka p³ynie prosto z jego g³owy i serca.
Przeczyta³am komentarz Pani Szwarcman, do którego link za³¹czy³a Beatka. Zgadzam siê z jednym. rebak jest doskona³ym okreœleniem dla Danii³a Trifonova. Znawcy koni doskonale wiedz¹ czym jest najlepszy Ÿrebak na œwiecie, jaki w nim drzemie wulkan energii i mo¿liwoœci. Nie wiemy jak potoczy siê kariera Danii³a Trifonova, wiem jednak na pewno, ¿e ju¿ teraz jego koncert jest muzycznym wydarzeniem najwy¿szej klasy a dla publicznoœci absolutnie osza³amiaj¹cym prze¿yciem.
Tak sobie myœlê, ¿e krytycy sztuki nie maj¹ ³atwo. Jako osoby o wielkiej wra¿liwoœci i wiedzy ca³y czas ¿yj¹ w blasku wiêkszych i mniejszych dzie³ sztuki, mog¹ je zrozumieÌ czêsto znacznie lepiej i g³êbiej ni¿ my, jej odbiorcy. Jednoczeœnie tak doskonale rozumiej¹c sztukê jej nie tworz¹. To pewnie rodzi frustracje.
Komentarz Pani Szwarcman jest bardzo polski, choĂŚ w nie najlepszym tego sÂłowa znaczeniu. CzĂŞsto moi rodacy traktujÂą innych protekcjonalnie z przekonaniem, Âże to wzmocni ich ego. Krytycy sztuki naraÂżeni sÂą na to bardziej niÂż inni. PorĂłwnanie tego skromnego i bardzo kulturalnego artysty Âświatowej klasy z takim brakiem miary jest smutne.
I jeszcze jedno, polska publicznoœÌ jest moim zdaniem nadzwyczajna. To ona pozna³a siê na Daniile Trifonovie jako pierwsza i to ona wcale nie wstawa³a do owacji, wiedz¹c, ¿e mo¿e to m³odemu cz³owiekowi zaszkodziÌ. Trzymaliœmy siê dzielnie, ale M³ody wyrwa³ nas po kolejnym bisie z foteli z si³¹ wulkanu. Du¿a czêœÌ Szafarczyków, która by³a w Dusznikach zna tê si³ê. Tak w³aœnie dzia³a na publicznoœÌ i dlatego okreœlenie Wspó³czesny Horowitz jest tak odpowiednie.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #333 :
Maj 18, 2014, 11:50:30 »
Dzieki Joanno za recenzje. Na koncert sie wybieraÂłam ale wyszÂło jak wyszÂło.
Okreslenie Trifonova mianem wspó³czesnego Horowitza jest dla mnie troche dziwne, chyba,¿e chodzi o to,¿e obaj sa Rosjanami.
Nawet porównuj¹c Trifonowa do m³odego Horowitza s³ychac,¿e sa to zupe³nie ró¿ne pianistyczne osobowoœci.Ale dziennikarze maja sk³onnosci
do takich uproszczeĂą.
DziÂś Trifonov w tv arte:
http://www.arte.tv/guide/de/048871-000/daniil-trifonov-spielt-rachmaninow-chopin-skrjabin-und-strauss
W internecie moÂżna obejrzeĂŚ tu:
http://schoener-fernsehen.com/
«
Ostatnia zmiana: Maj 18, 2014, 11:52:38 wysłane przez TeresaGrob
»
http://www.franzschubert.pl/
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #334 :
Maj 18, 2014, 13:57:41 »
Joanno, cieszĂŞ siĂŞ, Âże byÂłaÂś i miaÂłaÂś takie wspaniaÂłe odczucia, no i Âże o nich nam napisaÂłaÂś
Agnieszko, dziĂŞki za niemieckÂą kablĂłwkĂŞ!!! Daniil dzisiaj o 18.30. PowtĂłrka w czwartek 22 maja o 5.25 rano.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #335 :
Maj 18, 2014, 20:24:50 »
Cytat: p.Joanna Maj 17, 2014, 11:05:54
...ZamieniaÂłam siĂŞ wraz z muzykÂą w smutek, przeraÂżenia, odrĂŞtwienie, stawaÂłam siĂŞ najszczĂŞÂśliwszym i zaraz potem najnieszczĂŞÂśliwszym z ludzi. Nie potrafiĂŞ wyjaÂśniĂŚ przyczyny...
Joanno, niesamowite... IleÂż nierozgadania taiÂła w trakcie recitalu Twoja podÂświadomoœÌ, ileÂż tajemnych uczuĂŚ raz kolejny odnalazÂłaÂś w swej duszy odbijajÂąc je od umykajÂących po koncercie wspomnieĂą... Twoje wersy znĂłw tryskaÂły spod klawiatury natchnionymi wraÂżeniami, a czasem ciekÂły powolnÂą, lecz peÂłnÂą treÂści zwrotkÂą, ktĂłrÂą czytawszy na nowo i znĂłw na nowo zachwyciÂłaÂś i siebie, i nas tym „czymÂś” niepoznanym, od dawna ÂżyjÂącym w Twej duszy.
Bo Twoja relacja - ukryta czÂąstka ciebie samej, ktĂłra rodzi siĂŞ wedle Twej wÂłasnej godziny, w Twych rytmach, czĂŞstotliwoÂściach, formach. Ale bĂŞdÂąc juÂż poza tobÂą – niesie i nam: energiĂŞ, smak, wiedzĂŞ, uczucia. DziĂŞki ci za nie!
Napisawszy te liryczne sÂłowa, nagle odnotowaÂłem myÂśl: co ja mogĂŞ tak naprawdĂŞ wiedzieĂŚ o kolorze, ktĂłry po swojemu rozpoznajesz patrzÂąc w lÂśniÂącÂą aureolĂŞ Artysty?
Li duszÂą ona jest?
Nie wiem.
Wiem, za to, ¿e cz¹stk¹ Ciebie. Wci¹¿ nierozpoznan¹. I zawsze piêkn¹.
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #336 :
Maj 18, 2014, 21:41:05 »
Li i jedynie.
http://www.franzschubert.pl/
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #337 :
Maj 19, 2014, 00:28:35 »
Nie da sie ukryc.
Wszyscy jestescie pelni zachwytu nad Trifonovem i nad soba wzajemnie.
Ja mam jednak wiekszy dystans do gry Trifonova, ktora traca archaicznym romantyzmem.
Zyjemy w XXI wieku i czas, by pomyslec o innych, bardziej nowoczesnych formach emocji i napiecia.
Ekstaza, euforia, uniesienie to cechy niezbyt konstruktywne dla mnie.
Jak forte, to rozwalam fortepian, jak piano, to mnie nie slychac, i tak w kolko macieju.
Jak artykulacja, to staromodne, do bolu "przelegatissimo"
Jak dynamika, to cresc. i dimin. na przemian (morska choroba)
Jak akcenty, to zawsze we wiadomych, przewidywalnych miejscach.
Ogolnie mowiac Trifonov jest swietny.
Brakuje mu jednak troche skromnosci i pokory w grze.
D.T. jest na bakier z rytmem i pulsem, dlatego nie mozna porownywac go z Horovitzem.
Dziwi mnie, ze nikt jeszcze o tym nie wspomnial.
Owszem, 3 preludium gra wysmienicie.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #338 :
Maj 20, 2014, 00:08:33 »
Daniil - I Koncert Fortepianowy Szostakowicza
http://youtu.be/WyADlfFSFC0
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #339 :
Maj 20, 2014, 08:39:11 »
Cytat: xbw Maj 20, 2014, 00:08:33
Daniil - I Koncert Fortepianowy Szostakowicza
http://youtu.be/WyADlfFSFC0
Beato. Dziekuje za link.
Wykonanie tego koncertu utwierdza mnie w przekonaniu, ze chlopina nie wie co to znaczy rytm.
Granie rubato, fajnie, ale w tym koncercie trzeba grac z zelaznym, emocjonalnym pulsem.
Bo rytm, to nie jest tylko rowne (matematycznie) wyliczanie, lecz PULS z odpowiednimi akcentami, ktore ta motoryke
(rytmicznosc) podkreslaja.
Moim zdaniem, podbicie dzwieku po krotkiej pauzie jest na ogol grane za wczesnie, przez co fraza "ucieka"
Trifonov jest takim "uciekajacym" pianista i rowniez "wyczekujacym" pianista.
Ucieczka i czajenie sie, to... swiat niezbyt szlachetny.
Tak,... brakuje mu szlachetnosci w grze.
A tak, poza tym wymiata.
«
Ostatnia zmiana: Maj 20, 2014, 08:40:53 wysłane przez bartus
»
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #340 :
Maj 20, 2014, 13:39:27 »
Na szczĂŞÂście nie jestem muzykiem, thank you very much, i mnie siĂŞ Szostakowicz DaniÂłkowy za... no, bardzo podoba.
Bartusie, ucieczka, czajenie, brak szlachetnoÂści - nie przystaje mi to do Trifonova nijak.
Na nieszczĂŞÂście, nie jestem muzykiem, o Fortuno, i nie mam pojĂŞcia, o co chodzi z tym gnaniem, nierytmicznoÂściÂą, Âźrebakowymi zrywami. Ale pewnie o coÂś Daniilowi chodzi i zamysÂł realizuje. JeÂśli coÂś sobie zamierzy, to mu to wychodzi, on gra, tak jak zamierzyÂł, jak zaplanowaÂł, jak chciaÂł, jak rozumiaÂł i jak czuÂł. Sedno nie leÂży w wykonaniu, tylko w zamyÂśle.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #341 :
Maj 20, 2014, 19:09:30 »
Cytat: xbw Maj 20, 2014, 13:39:27
Na szczĂŞÂście nie jestem muzykiem, thank you very much, i mnie siĂŞ Szostakowicz DaniÂłkowy za... no, bardzo podoba.
Bartusie, ucieczka, czajenie, brak szlachetnoÂści - nie przystaje mi to do Trifonova nijak.
Na nieszczĂŞÂście, nie jestem muzykiem, o Fortuno, i nie mam pojĂŞcia, o co chodzi z tym gnaniem, nierytmicznoÂściÂą, Âźrebakowymi zrywami. Ale pewnie o coÂś Daniilowi chodzi i zamysÂł realizuje. JeÂśli coÂś sobie zamierzy, to mu to wychodzi, on gra, tak jak zamierzyÂł, jak zaplanowaÂł, jak chciaÂł, jak rozumiaÂł i jak czuÂł. Sedno nie leÂży w wykonaniu, tylko w zamyÂśle.
A ja odwroce sens zdania:
Szkoda, ze jestem muzykiem, gdyz moglbym przyjac wszystko, co glosne i brzeczy.
Nie po raz pierwszy manifestujesz, ze bycie muzykiem jest negatywne, i przeszkadza
PRAWDZIWEMU SLUCHACZOWI w odbiorze muzyki.
Czyzby bycie muzykiem jest jakas ujma dla czlowieka - melomana?
To, ze potrafie nazwac rzeczy po imieniu, nie oznacza, ze Ty tego nie mozesz wyslyszec.
Udowodnilas wielokrotnie, ze masz spore wyczucie i wrazliwosc.
W przypadku Trifonova, rzadza Toba jednak inne zasady.
Jestes po prostu zauroczona i nie podchodzisz do tematu z dystansem.
I dobrze, ciesz sie z tego.
Trifonov jest znakomitym pianista, ale nie moim specjalnie ulubionym.
Wole Kole (zwlaszcza po ostatnim wystepie).
Nie zmieniam zdania o rytmie i pulsie, z ktorym T. ma problem.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #342 :
Maj 20, 2014, 19:55:18 »
Bartusie,
ManifestujĂŞ rĂłwnoczeÂśnie, Âże NIE bycie muzykiem jest negatywne i MNIE przeszkadza, wolaÂłabym profesjonalnie wiedzieĂŚ, sÂłyszeĂŚ I RĂWNOCZEÂŚNIE czuĂŚ. A skazana jestem na amatorskie sÂłyszenie i profesjonalne czucie. Staram siĂŞ nie jeÂździĂŚ na jednej ÂłyÂżwie.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #343 :
Lipiec 23, 2014, 20:50:13 »
Kiedy zaczynam sÂłuchaĂŚ Trifonova, to nie mogĂŞ potem dÂługo przestaĂŚ.
Daniil gra Bacha.
http://www.youtube.com/watch?v=2tOyT1Saz4Y
[Well Tempered Clavier, book I. Prelude and Fugue no. 18 in G-sharp minor, BWV 863
Daniil Trifonov, piano (2011)]
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #344 :
Lipiec 27, 2014, 02:07:56 »
W przysz³¹ niedzielê Dani³ zagra w Dusznikach. Program ten sam, co parê dni temu w Verbier, czyli:
Czajkowski - Temat z wariacjami F-dur op. 19 nr 6
Rachmaninow - Wariacje na temat Chopina op. 22
Schumann - Etiudy symfoniczne op. 13
DwĂłjka
zaplanowaÂła
transmisjĂŞ
z tego koncertu o
20.00
Mam nadziejĂŞ, Âże Was to zainteresuje i loÂża komentatorĂłw nie zawiedzie.
A ja w tym czasie mam zamiar byĂŚ tam na miejscu jako delegacja Kuriera. Opowiem Wam jak byÂło.
Strony:
1
...
21
22
[
23
]
24
25
Do góry
Drukuj