Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
XIV MiĂŞdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego
Strony:
1
...
27
28
[
29
]
30
31
...
35
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XIV MiĂŞdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego (Przeczytany 153233 razy)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Odp: XIV MiĂŞdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego
«
Odpowiedz #420 :
Październik 23, 2011, 09:31:56 »
Nie bĂŞdzie juÂż dziÂś przesÂłuchaĂą. WiĂŞc na co ja bĂŞdĂŞ czekaÂł caÂły dzieĂą?
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #421 :
Październik 23, 2011, 09:47:03 »
Cytat: Aleksias Październik 22, 2011, 23:53:47
ZupeÂłne zaskoczenie
Kiedy zobaczyÂłam te pulpity, myÂślaÂłam, Âże wszyscy finaliÂści zagrajÂą coÂś razem:))
No i mieliÂśmy okazjĂŞ posÂłuchaĂŚ Vengerova, chociaÂż w zespole:)
Ogromnie wzruszajÂąca chwila:) No i smutno, Âże to juÂż koniec... ChociaÂż takie wydarzenia nie mogÂą trwaĂŚ zbyt dÂługo - totalnie dezorganizujÂą pracĂŞ
Asiu, dziÂś, w Poznaniu, Wengerow (celowo uÂżyÂłam "w") zagra Koncert skrzypcowy Beethovena! Transmisja w PR2 o 19.00. Jeszcze wiĂŞc posÂłuchamy Mistrza.
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #422 :
Październik 23, 2011, 09:51:40 »
PiĂŞkna byÂła ta gala Konkursowa. Jurorzy siĂŞ spisali - nie byÂło Âżadnych kontrowersji, niespodzianek...laureaci zagrali z klasÂą i wielkÂą klasĂŞ pokazaÂł dyr. Wituski. Szkoda, Âże Konkurs siĂŞ skoĂączyÂł - pozostaÂły mi za to nagrania finaÂłowych koncertĂłw...I te Âłzy wzruszenia w oczach Marysi, gdy siĂŞ dowiedziaÂła o lekcjach z Vengerovem - mam nadziejĂŞ, Âże w nastĂŞpnym konkursie wystÂąpi w roli gwiazdy i faworytki...Pozdrawiam serdecznie
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #423 :
Październik 23, 2011, 17:56:27 »
Cytat: Bodek1 Październik 23, 2011, 09:51:40
nie byÂło Âżadnych kontrowersji, niespodzianek...
Na temat umieszczenia Kulibajewa poza podium na korzyœÌ Tarary by³y dyskusje, aczkolwiek zesz³y na dalszy plan wobec faktu, i¿ Japonka i Koreanka zas³u¿y³y na najwy¿sze laury. Nieco inaczej ni¿ na konkursie chopinowskim, kiedy to kontrowersje wywo³a³o przydzielenie g³ównej nagrody.
Ciekawe, ktĂłrych laureatĂłw bĂŞdzie moÂżna posÂłuchaĂŚ na Âżywo w Polsce w najbliÂższym czasie. Wiem, Âże 3 pierwszych na pewno, ale chodzi mi teÂż o pozostaÂłych,
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #424 :
Październik 23, 2011, 20:44:36 »
sÂłuchacie IIPR?
http://franzschubert.pl
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #425 :
Październik 23, 2011, 20:46:27 »
Wiecie, dziÂś myÂślaÂłam Âże Vengerov moÂże na bis zagraĂŚ MedytacjĂŞ Tais i proszĂŞ, ale go wyczuÂłam.
http://www.franzschubert.pl/
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #426 :
Październik 23, 2011, 20:52:43 »
piĂŞknie graÂł
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #427 :
Październik 23, 2011, 20:53:02 »
"A jednak zagraÂł..." .. ach, i to jak:)) To byÂło przeÂżycie mistyczne
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #428 :
Październik 23, 2011, 20:58:58 »
WÂłaÂśnie to samo pomyÂślaÂłam - teraz to juÂż naprawdĂŞ koĂączy siĂŞ ten Festiwal...
Przy okazji - znalazÂłam ciekawy wywiad z panem Andrzejem Wituskim przeprowadzony po poprzednim festiwalu
MoÂżna przeÂśledziĂŚ, czym kierowano siĂŞ, nadajÂąc obecnemu taki wÂłaÂśnie ksztaÂłt:)
http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36000,3840100.html
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #429 :
Październik 23, 2011, 21:01:13 »
teraz II daje swĂłj" bis. Ale piĂŞknie gra. No to Maria WÂłoszczowska moÂże uwaÂżaĂŚ, Âże otrzymaÂła chyba najbardziej przyszÂłosciowÂą nagrodĂŞ
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #430 :
Październik 23, 2011, 21:04:30 »
Szanowni koledzy, dlaczego Wengerowa przemianowaliÂście na Vengerova? PrzecieÂż mamy polskie zasady transkrypcji z cyrylicy. Podobnie naleÂży transkrybowaĂŚ nazwisko Kulibajew. W przypadku Azjatek wÂłaÂściwie teÂż niepotrzebnie przejmujemy angielskÂą pisowniĂŞ.
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #431 :
Październik 23, 2011, 21:12:44 »
Asiu, no czytam ten artyku³ i muszê powiedzieÌ, ¿e ten pan Shlomo Mintz jednak siê myli³. S¹dz¹c po nazwisku, jest ¿ydowskiego pochodzenia. OgraniczaÌ na si³ê Wieniawskiego i muzykê polsk¹ na Konkursie? Dziwne. S¹dz¹c po jego wypowiedzi muzyka ma jednak granice i to te najgorsze. Dobrze wiêc siê sta³o jak siê sta³o w XIV edycji Konkursu. Konkurs, Wieniawski i muzyka polska obroni³a siê.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #432 :
Październik 23, 2011, 21:19:09 »
Có¿, ja w³aœciwie robiê to z przyzwyczajenia:) Tak jest po angielsku, i tak klienci równie¿ ¿ycz¹ sobie tak¿e w materia³ach t³umaczonych na polski - ich nazwiska w³aœnie w tej formie s¹ znane i promowane na œwiecie, materia³ z takim nazwiskiem prêdzej zostanie znaleziony; np. jeœli napiszemy w googlach Maxim Vengerov - otrzymamy 500 tys. linków, a przy Maksymie Wengerowie - nieca³e 2.
Oczywiœcie tutaj u nas by³oby bardziej wskazane stosowaÌ standardowe zasady, nie zawsze o tym pamiêtam - o ile zauwa¿y³am, zdarza mi siê nawet iœÌ na kompromis i pisaÌ Vengerow
Tak czy inaczej, rozpoznajemy naszych ulubieĂącĂłw w obu postaciach;))
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #433 :
Październik 23, 2011, 21:39:34 »
Cytat: suÂłek Październik 23, 2011, 21:12:44
Asiu, no czytam ten artykuÂł i muszĂŞ powiedzieĂŚ, Âże ten pan Shlomo Mintz jednak siĂŞ myliÂł. SÂądzÂąc po nazwisku, jest Âżydowskiego pochodzenia.
SÂławku, zapewne tak; podobnie jak Wieniawski;) Zatem prĂŞdzej moÂżna by pomyÂśleĂŚ, Âże powinien wrĂŞcz broniĂŚ jego muzyki:) Jednak myslĂŞ, Âże nie kierowaÂł siĂŞ raczej jakimiÂś sympatiami czy antypatiami do danego rodzaju muzyki, a raczej, tak jak napisano, wzglĂŞdami czysto pragmatycznymi, bez sentymentĂłw - optowaÂł za w peÂłni miĂŞdzynarodowym obliczem konkursu, bez obowiÂązku grania Wieniawskiego, ktĂłrego akurat uwaÂżaÂł za mniej popularnego wÂśrĂłd skrzypkĂłw na Âświecie. Jak rozumiem byÂły takie gÂłosy, Âże jeÂśli ma byĂŚ to konkurs faktycznie Âświatowy, lepiej mieĂŚ w repertuarze wiĂŞcej ogĂłlnoÂświatowych "hitĂłw", niÂż utworĂłw, ktĂłrych uczestnicy bĂŞdÂą musieli siĂŞ dopiero uczyĂŚ. Z drugiej strony, patrzÂąc juÂż z punktu widzenia nas, dla ktĂłrych Wieniawski jest wartoÂściÂą takÂże dlatego, Âże jest nasz, wÂłaÂśnie taki wymĂłg moÂże pomĂłc bardziej spopularyzowaĂŚ jego muzykĂŞ. Tak samo jak na Czajkowskim wszyscy grajÂą koncert Czajkowskiego:)
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #434 :
Październik 23, 2011, 21:50:59 »
no wiêc w³aœnie o to chodzi Asiu. Moim zdaniem Konkurs ma swoj¹ renomê i to raczej m³odzi skrzypkowie powinni przyj¹Ì jego warunki a nie odwrotnie. Na KCh nikt chyba nie dyskutuje, ¿e tylko Chopin. Takie s¹ warunki i jeœli m³ody pianista chce liczyÌ siê w muzycznym œwiatku to przyjmuje warunki konkursowe (od kiedy to ogon krêci psem
)
Strony:
1
...
27
28
[
29
]
30
31