Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
XIV MiĂŞdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego
Strony:
1
...
16
17
[
18
]
19
20
...
35
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XIV MiĂŞdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego (Przeczytany 153759 razy)
kozioÂł
Ekspert
Odp: XIV MiĂŞdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego
«
Odpowiedz #255 :
Październik 20, 2011, 20:26:27 »
Cytat: TeresaGrob Październik 20, 2011, 19:38:31
Czy takie staccato na skrzypcach rzeczywiÂście jest takie trudne?
Na fortepianie chyba legato jest najtrudniejsze?
Terenia, nie wiem jak Bart to okreÂśli..ale powiem tak od siebie, Âże proste to raczej nie jest - zaleÂży jeszcze jakie staccato: wzrastajÂące, czy opadajÂące tj w gĂłrĂŞ poprzez struny i dzwiĂŞki od niÂższych do wyÂższych, czy odwrotnie - na gitarce proÂścizna (oczyw.mam na mysli elektryka, co wcale nie znaczy Âże nie wymagana jest przy tym precyzja, bo jest..kaÂżde bowiem potkniĂŞcie przy duÂżym nagÂłoÂśnieniu sÂłychaĂŚ jak diabli)..No ale ze skrzypcami wyglÂąda to znacznie gorzej (oczyw. Bartek moze mnie poprawiĂŚ, jeÂśli plotĂŞ w tym miejscu bzdury) b.trudna technika, zaleÂżna od odpowiedniej pracy smyczka - ktĂłry w trakcie jej wykonywania nie przylega do strun, jak podczas "normalnej" grzy, ale jest od nich przy kaÂżdym dzwieku odrywany - przy tym dochodzi "przemienna" praca smyka (obustronnie) a nie tylko w jednÂą stronĂŞ, jak np w trakcie grania "ciÂągÂłej" melodii. W ogĂłle element techniczny wymagajÂący duÂżego wyczucia, w przeciwnym razie smyczek po prostu po strunach skacze (jakby sie od nich odbijaÂł, podobnie jak sprĂŞÂżyna
), a jeÂśli jeszcze dochodzi coÂś takiego, Âże jest on nieodpowiednio wysmarowany kalafoniÂą, to juÂż kaplica
(zresztÂą Bart, zapewne lepiej to wytÂłumaczy, bardziej fachowo..ja tam nie chcĂŞ siĂŞ za bardzo kompromitowaĂŚ
)
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #256 :
Październik 20, 2011, 20:33:55 »
DziĂŞki kozioÂłku, mniej wiĂŞcej rozumiem
http://www.franzschubert.pl/
Julka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #257 :
Październik 20, 2011, 20:34:21 »
Nareszcie zasiadÂłam i sÂłucham.
Tarara. Charyzmatyczny skrzypek. Po raz pierwszy go widzĂŞ...
Julka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #258 :
Październik 20, 2011, 20:41:24 »
I pierwszy raz go sÂłyszĂŞ!
Jego skrzypeczki trafiajÂą mi do serca...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #259 :
Październik 20, 2011, 20:45:57 »
to dziwne... ilekroĂŚ sÂłucham piĂŞknej muzyki - tylekroĂŚ nadbiegajÂą do mnie wspomnienia z dzieciĂąstwa
«
Ostatnia zmiana: Październik 20, 2011, 20:58:29 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #260 :
Październik 20, 2011, 20:58:07 »
byÂło to dla mnie bardzo liryczne piĂŞkne wykoanie, ale nie do konca tym razem czuÂłem duszĂŞ koncertu
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #261 :
Październik 20, 2011, 21:00:12 »
No i wreszcie zaskoczyÂł... nawet Bartusowi w koĂącu siĂŞ coÂś tam spodobaÂło
Fakt, Âże Âłatwo zachwyciĂŚ siĂŞ tym koncertem - tyle piĂŞkna.... ChoĂŚ to nie byÂło to, co wczoraj
Tamta magia, oczarowanie...
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #262 :
Październik 20, 2011, 21:29:24 »
Asiu, to zacytujmy moÂże Bartka wypowiedzi zamieszczone na forum TVP Cultura
1. "Gadzina jest podobny do Paganiniego
szkoda, Âże gra trochĂŞ inaczej"
i nr 2
"Panie redaktorze
Nie zapytaÂł siĂŞ pan o staccato pani Teresy
ProszĂŞ, niech siĂŞ pan zapyta"
P.S. Podobno Bart podj¹³ ostateczn¹ decyzjê o wycofaniu siê z forum ?? nie bierzcie tego na serio, zobaczycie..zaraz wróci
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #263 :
Październik 20, 2011, 21:39:09 »
A tak, widziaÂłam.... i to nie wszystko...
ÂŁadne byÂło to o butelce... Po moim kazaniu odnoÂśnie delikatnych i Âłatwych do zranienia kobiecych uczuĂŚ Barto poszedÂł wyszaleĂŚ siĂŞ na zewnÂątrz
Ale byÂły teÂż pochlebne uwagi pod adresem Stefana:))
Cytat: kozioÂł Październik 20, 2011, 21:29:24
iP.S. Podobno Bart podj¹³ ostateczn¹ decyzjê o wycofaniu siê z forum ?? nie bierzcie tego na serio, zobaczycie..zaraz wróci
No, mam takÂą nadziejĂŞ:))
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #264 :
Październik 20, 2011, 21:51:25 »
Sibelius w wykonaniu Tarary by³ naprawdê œwietny, czu³em, ¿e w tym ambitnym repertuarze póŸnego romantyzmu zaprezentuje siê lepiej ni¿ w b³yskotliwo-modlitewnym Wieniawskim.
Bardzo dobra artykulacja, intonacja - niech potwierdzi to sam bohater ostatnich postĂłw (to z Paganinim Ci wyszÂło, Bartulus
). Tak, Asiu, wreszcie zaskoczy³ - dobre sformuowanie... Cieszê siê, on jest dla mnie dojrza³ym artyst¹ - choÌ jeszcze nieperfekcyjnym. Podoba³ mi siê ekspresyjny smyczek w Adagio, œwietnie zagranym - tak jak Allegro. G³êboki, pe³ny dŸwiêk, ale nieprzesadzony; ³adne frazy, barwy, napiêcia. Fina³ - te¿ trochê zesputy, miejscami - i to w podobnych miejscach co wczoraj (zabójcze biegniki). Zagrany nieco inaczej ni¿ w przyp. Koreanki - trudno mi porównywaÌ, bo zupe³nie inny rodzaj odbioru - wykonanie Soyoung by³o tak znakomite - w emisji, ekspresji - ¿e nie s¹dzê, by w akustyce Auli UAM Tarara zachwyci³ mnie bardziej ni¿ ona.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #265 :
Październik 20, 2011, 21:52:12 »
Cytat: Janusz1228 Październik 20, 2011, 20:58:07
byÂło to dla mnie bardzo liryczne piĂŞkne wykoanie, ale nie do konca tym razem czuÂłem duszĂŞ koncertu
No tak, DuszĂŞ czujemy u Ojstracha, Hahn, Vengerova.
Blog o muzyce:
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #266 :
Październik 20, 2011, 21:57:12 »
Cytat: suÂłek Październik 19, 2011, 21:13:08
Sibeliusa nie znaÂłem. Ale po dzisiejszym na pewno siĂŞ zainteresujĂŞ tym kompozytorem. PiĂŞknie zagrany koncert, wraÂżenia niespotykane.
Ja tak¿e dopiero dziêki temu konkursowi pozna³am koncert skrzypcowy d-moll Sibeliusa i te¿ mnie zachwyci³ - ta majorowa 3 czêœÌ ci¹gle gra mi w g³owie
Taki "polonez Pó³nocy". Przepiêkny!
Amo la musica sopra tutte le arti
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #267 :
Październik 20, 2011, 22:00:00 »
Trafnie, Kasiu!
MĂłwi siĂŞ, Âże to najlepiej skomponowane ogniwo koncertu na skrzypce i orkiestrĂŞ.
Blog o muzyce:
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #268 :
Październik 20, 2011, 22:36:20 »
Patryku AmadĂŠ zazdroszczĂŞ Ci wczorajszego koncertu live
Chyba mamy zwyciĂŞÂżczyniĂŞ
Ciekawe co pokaÂże jutro Kulibaev na swoich
violon
bêd¹cych dzie³em sztuki, nawet gdy le¿¹ spokojnie w futerale
Sibelius mnie faktycznie oszoÂłomiÂł, ale miaÂłam wraÂżenie, Âże solista z trudem przebija siĂŞ przez troszkĂŞ zbyt potĂŞÂżnie grajacÂą orkiestrĂŞ.
Amo la musica sopra tutte le arti
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #269 :
Październik 20, 2011, 22:41:43 »
Cytat: Mozart Październik 20, 2011, 21:51:25
Sibelius w wykonaniu Tarary by³ naprawdê œwietny, czu³em, ¿e w tym ambitnym repertuarze póŸnego romantyzmu zaprezentuje siê lepiej ni¿ w b³yskotliwo-modlitewnym Wieniawskim.
Bardzo dobra artykulacja, intonacja - niech potwierdzi to sam bohater ostatnich postĂłw (to z Paganinim Ci wyszÂło, Bartulus
). Tak, Asiu, wreszcie zaskoczy³ - dobre sformuowanie... Cieszê siê, on jest dla mnie dojrza³ym artyst¹ - choÌ jeszcze nieperfekcyjnym. Podoba³ mi siê ekspresyjny smyczek w Adagio, œwietnie zagranym - tak jak Allegro. G³êboki, pe³ny dŸwiêk, ale nieprzesadzony; ³adne frazy, barwy, napiêcia. Fina³ - te¿ trochê zesputy, miejscami - i to w podobnych miejscach co wczoraj (zabójcze biegniki). Zagrany nieco inaczej ni¿ w przyp. Koreanki - trudno mi porównywaÌ, bo zupe³nie inny rodzaj odbioru - wykonanie Soyoung by³o tak znakomite - w emisji, ekspresji - ¿e nie s¹dzê, by w akustyce Auli UAM Tarara zachwyci³ mnie bardziej ni¿ ona.
No tak, wreszcie chyba jednak mamy jasnoœÌ co do tej intonacji:)) Dobrze, ¿e Stefan prze³ama³ kryzys i pokaza³, ¿e potrafi ³adnie zagraÌ. Zachwyci³ mnie ten koncert, i ze wzglêdu na swoje niesamowite, romantyczne piêkno i ze wzglêdu na przekaz, dŸwiêk który mnie uj¹³ (Adagio by³o bardzo nastrojowe) choÌ nie zaczarowa³ a¿ tak, jak gra Soyoung, której magia przebi³a siê z impetem przez kable, kamery i szk³o ekranu:)) Pamiêtam jeszcze dobrze ten stan zaczarowania, a mia³am do dyspozycji ten sam œrodek przekazu, wiêc te¿ myœlê, ¿e gdybyœ by³ tam dzisiaj, pewnie te¿ dzisiejsze wykonanie nie przebi³oby tamtej magii.
Ona na razie dzierÂży palmĂŞ pierwszeĂąstwa. Zobaczymy, czym zachwyci, czy zaczaruje nas jutro Erzhan:)
Strony:
1
...
16
17
[
18
]
19
20
...
35