Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 35   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XIV MiĂŞdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego  (Przeczytany 153322 razy)
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #75 : Październik 18, 2011, 15:33:14 »

Podsumowuj¹c wczorajszy dzieù - zdecydowanie najbardziej odpowiada³ mi Mozart zaproponowany przez Tararê. Nawi¹za³ wspania³y kontakt z altowiolist¹ (Bry³¹) w symfonii koncertuj¹cej, za Stefanem uplasowa³bym Koreankê Yoon i nasz¹ Marysiê. Pritchin wg mnie "przerysowa³" nieco Mozarta - za du¿o by³o zmian tempa, dynamiki a i jego kadencja (choÌ nale¿y doceniÌ - ¿e w³asnego autorstwa nie by³a w "Mozartowskim" stylu - ciekawe co na to Patryk). Ciekawi mnie bardzo wystêp naszych 2 pozosta³ych reprezentantów - ¿a³ujê, ¿e nie wys³ucham ich na ¿ywo z Wami . Szkoda, ¿e organizatorzy nie pozwolili uczestnikom konkursu dla odmiany zagraÌ 2 i 3 cz. Symfonii - s³uchanie kilka razy tego samego jest nieco nu¿¹ce dla s³uchaczy jak i dla wykonawców...pozdrawiam serdecznie
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #76 : Październik 18, 2011, 18:03:23 »

Stefan i Soyoung zdecydowanie najlepsi:)
Zobaczymy, jak siĂŞ spiszÂą dzisiaj nasi - Maciej i zwÂłaszcza Ola Kuls:))
No i bĂŞdzie teÂż wspaniaÂły Erzhan:)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #77 : Październik 18, 2011, 18:04:52 »

I tradycyjne problemy ze ÂświatÂłem Chichot
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #78 : Październik 18, 2011, 18:09:57 »

Jestem bardzo ciekawy kadencji Macieja Strzeleckiego do Allegra z Koncertu skrzypcowego D-dur KV 218.

BTW - podziwiajÂąc wykonawcĂłw powinniÂśmy pamiĂŞtaĂŚ o tym, co w DwĂłjce powiedziaÂła Agnieszka Duczmal. PowiedziaÂłbym to samo... 

"Mozart jest peÂłen liryki i radoÂści, jest bardzo precyzyjny. MieszczÂą siĂŞ w tym wewnĂŞtrzne rubata, oddech… Czas jest zupeÂłnie inny niÂż w muzyce romantycznej. KaÂżda nuta u Mozarta coÂś znaczy, z czegoÂś wypÂływa i do czegoÂś d¹¿y. To samo Âżycie – z jednej strony radosne, a z drugiej strony podszyte nutkÂą niepokoju."

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #79 : Październik 18, 2011, 18:20:12 »

Kadencja Strzeleckiego mnie nie urzek³a - by³a œrednio kreatywnym oscylowaniem wokó³ jednego motywu. Muszê przes³uchaÌ jeszcze raz.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #80 : Październik 18, 2011, 18:34:52 »

Jednak ta awaria pewnie miaÂła jakiÂś wpÂływ Smutny  WytrÂąciÂła go z koncentracji i to siĂŞ daÂło odczuĂŚ.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #81 : Październik 18, 2011, 18:37:15 »

ZwÂłaszcza w Allegro z Koncertu KV 218. Te intonacyjne wpadki... ChcĂŞ jednak zauwaÂżyĂŚ, Âże Strzelecki wydawaÂł siĂŞ mieĂŚ pewnÂą koncepcjĂŞ gry - w jego produkcji byÂła dramaturgia, w Sinfonia concertante daÂło siĂŞ odczuĂŚ dialogowanie z altowiolistÂą.
To byÂł inny Strzelecki niÂż w II etapie - nie wirtuoz, ale skrzypek... poszukujÂący wyrazu.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #82 : Październik 18, 2011, 18:53:46 »

Z jednej strony zgadzam siĂŞ z Bogdanem, Âże wykonawcy mogliby wybieraĂŚ jednÂą z czĂŞÂści Symfonii, dla wiĂŞkszego urozmaicenia. Z drugiej - moÂże ja jestem juÂż lekkim maniakiem, ale muszĂŞ siĂŞ przyznaĂŚ, Âże sÂłuchanie pierwszej czĂŞÂści nawet siedem razy z rzĂŞdu nie jest w stanie mnie znuÂżyĂŚ Chichot
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #83 : Październik 18, 2011, 18:58:53 »

SÂłucham po prostu dla przyjemnoÂści. Nie jestem w stanie pokusiĂŚ siĂŞ o ocenĂŞ poszczegĂłlnych uczestnikĂłw, ale muszĂŞ powiedzieĂŚ, Âże - aczkolwiek jestem laikiem - konkurs stoi chyba na wysokim poziomie.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #84 : Październik 18, 2011, 19:00:20 »

Z drugiej - moÂże ja jestem juÂż lekkim maniakiem, ale muszĂŞ siĂŞ przyznaĂŚ, Âże sÂłuchanie pierwszej czĂŞÂści nawet siedem razy z rzĂŞdu nie jest w stanie mnie znuÂżyĂŚ Chichot

Ja czujĂŞ wĂłwczas narastajÂący g³ód. 

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #85 : Październik 18, 2011, 19:02:37 »

O to to:)
Pat - jakie wraÂżenia po wystĂŞpie Ji?
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #86 : Październik 18, 2011, 19:06:36 »

Jestem zawiedziony, znĂłw... Niby wszystko Âładnie, nawet dobra artukulacja, intonacja teÂż - ale to byÂło trochĂŞ pÂłytkie, zbytnio galant, zbyt maÂło mozartowskie...

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #87 : Październik 18, 2011, 19:07:24 »

OgĂłlnie kiepska sprawa, bo sÂłucham w radiu, a w TV na pewno miaÂłbym inny odbiĂłr tego, co siĂŞ dzieje. Laptop siĂŞ popsuÂł, roboty full, a TV w drugim pokoju. Tragedia.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #88 : Październik 18, 2011, 19:13:07 »

Powiem szczerzĂŞ, Âże wolĂŞ odbiĂłr w radio. Nie dekoncentruje. 

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #89 : Październik 18, 2011, 19:16:39 »

Jestem zawiedziony, znĂłw... Niby wszystko Âładnie, nawet dobra artukulacja, intonacja teÂż - ale to byÂło trochĂŞ pÂłytkie, zbytnio galant, zbyt maÂło mozartowskie...
Tak, to chwila prawdy - tu jest wa¿na ka¿da nuta, i sposób jej wykonania, i po³¹czenia, i wszystkich niuansów brzmienia, i jeszcze tego "je ne sais quoi"... które sprawi, ¿e bêdzie 100% Mozarta w Mozarcie - wielu bardzo dobrych wykonawców tego testu nie przejdzie.
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 35   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land silverstar black-for twistedgamers neder-live