Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
muzyka kwiatĂłw melancholii
Strony:
1
2
[
3
]
4
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: muzyka kwiatĂłw melancholii (Przeczytany 28013 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Odp: muzyka kwiatĂłw melancholii
«
Odpowiedz #30 :
Październik 10, 2011, 10:49:30 »
MoÂże bardziej, moÂże nie - warto kopiĂŞ kruszyĂŚ? Kilkaset tysiĂŞcy sÂłuchaczy, jak siĂŞ okazuje - potrzebowaÂło jednak wÂłasnie tego...
«
Ostatnia zmiana: Październik 10, 2011, 11:04:59 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #31 :
Październik 10, 2011, 11:11:12 »
Kilkaset tysiĂŞcy sÂłuchaczy, jak siĂŞ okazuje - potrzebowaÂło jednak wÂłasnie tego...moÂże i komuÂś z naszego Forum siĂŞ spodoba?
Magma ludzka, no coz nie jest prawdziwym sedzia sztuki, wrecz odwrotnie.
http://www.youtube.com/watch?v=XHEFbX81XWQ&feature=channel_video_title
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #32 :
Październik 10, 2011, 11:29:01 »
w moim pokoju lata mucha. Mogê wzi¹Ì packê i j¹ pacn¹Ì
... ale co tam, dam jej spokĂłj> To w koĂącu maÂłe BoÂże stworzonko ktĂłre niewiele wadzi
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #33 :
Październik 10, 2011, 11:35:22 »
[
w moim pokoju lata mucha. Mogê wzi¹Ì packê i j¹ pacn¹Ì ... ale co tam, dam jej spokój> To w koùcu ma³e Bo¿e stworzonko które niewiele wadzi
Mamy juz zupe pomidorowa, teraz mala muche.
Ciekaw jestem, co jeszcze Twa wobraznia literacka wykreuje.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #34 :
Październik 10, 2011, 12:02:20 »
A naprawdĂŞ nazywaÂł siĂŞ Mosze SegaÂł. Niesamowity
Czy zdajesz sobie sprawe Beato, ze taki rodzaj muzyki jest produkowany w setkach
jako wprawki studentow na wydziale "muzyki elektronicznej" ?
Setki utworow, ktorych nie ujzalo swiatlo dzienne.
Setki wprawek elektronicznych, ktore sa zaledwie pierwszym etapem pracy nad tworczoscia, kompozycja.
Eno nie jest zly, ale niesamowity, to za duzo powiedziane.
Na dluzsza mete nawet meczacy.
Ale jak widac nie wszystkich meczy.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #35 :
Październik 10, 2011, 12:19:07 »
Cos mi siĂŞ wydaje, bartusie, ze caÂłkiem pomyliÂły ci siĂŞ wÂątki
«
Ostatnia zmiana: Październik 10, 2011, 12:22:39 wysłane przez Janusz1228
»
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #36 :
Październik 10, 2011, 13:57:37 »
Cytat: bartus Październik 10, 2011, 12:02:20
Czy zdajesz sobie sprawe Beato, ze taki rodzaj muzyki jest produkowany w setkach
jako wprawki studentow na wydziale "muzyki elektronicznej" ?
Setki utworow, ktorych nie ujzalo swiatlo dzienne.
Setki wprawek elektronicznych, ktore sa zaledwie pierwszym etapem pracy nad tworczoscia, kompozycja.
Eno nie jest zly, ale niesamowity, to za duzo powiedziane.
Na dluzsza mete nawet meczacy.
Ale jak widac nie wszystkich meczy.
BartuÂś, 12 w poÂłudnie to dla mnie teÂż wczesna pora. ZdajĂŞ sobie sprawĂŞ i dla mnie tez jest mĂŞczÂący, wiĂŞc unikam. MĂłj syn zamĂŞcza mnie tego typu melodyjkami, ktĂłre bardzo czĂŞsto ilustrujÂą dÂźwiĂŞkowo (bo przecieÂż nie muzycznie) gry komputerowe, a ja usiÂłujĂŞ go nawracaĂŚ na muzykĂŞ symfonicznÂą w miejsce sztucznie generowanych dÂźwiĂŞkĂłw. Nie odsÂądzam od czci i wiary, uwielbiaÂłam kiedyÂś Tengerine Dream czy Kraftwerk. Ale Eno nie sÂłucham, nie fascynuje mnie ani nie hipnotyzuje, nie rozrzewnia, nic z tych rzeczy.
Mosze SegaÂł, ÂŻyd z Witebska, znany Âświatu jako Marc Chagall niesamowitym malarzem jest i nie zmieniĂŞ zdania, choĂŚbyÂś mi siĂŞ ÂśniÂł codziennie. NastĂŞpnym razem postaram siĂŞ cytowaĂŚ obszerniej
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #37 :
Październik 10, 2011, 18:22:19 »
Cytat: Janusz1228 Październik 10, 2011, 09:39:57
Melancholijne? - pewno teÂż...
SiÂądÂźcie, prosze wugodnie i zasÂłuchajcie siĂŞ w te spokojne, relaksujÂące dÂźwiĂŞki.
Czyz nie czegoÂś podobnego wielu ludzi potrzebuje w dzisiejszym zabieganym Âświecie?
http://www.youtube.com/watch?v=hMXaE9NtQgg
Cytat: xbw Październik 10, 2011, 13:57:37
BartuÂś, 12 w poÂłudnie to dla mnie teÂż wczesna pora. ZdajĂŞ sobie sprawĂŞ i dla mnie tez jest mĂŞczÂący, wiĂŞc unikam. MĂłj syn zamĂŞcza mnie tego typu melodyjkami, ktĂłre bardzo czĂŞsto ilustrujÂą dÂźwiĂŞkowo (bo przecieÂż nie muzycznie) gry komputerowe, a ja usiÂłujĂŞ go nawracaĂŚ na muzykĂŞ symfonicznÂą w miejsce sztucznie generowanych dÂźwiĂŞkĂłw. Nie odsÂądzam od czci i wiary, uwielbiaÂłam kiedyÂś Tengerine Dream czy Kraftwerk. Ale Eno nie sÂłucham, nie fascynuje mnie ani nie hipnotyzuje, nie rozrzewnia, nic z tych rzeczy.
"ÂŚwiatÂło" gaÂśnie - mnie siĂŞ podoba Januszu, i nie chodzi mi tu o muzĂŞ ktĂłra w istocie jest prosta jak barszcz - ale o sam obraz, ktĂłry niewÂątpliwie jest dzieÂłem sztuki i ktĂłry uzmysÂławia nam, jak maleĂąkÂą istotÂą we wszechÂświecie jest ludzik..
Co do samej muzy to myœlê, ¿e stricte klasyczna, grana na fortepianie b¹dŸ na innym tradycyjnym instrumencie nie pasowa³aby tutaj, a tzw "elektroniczna" jak najbardziej - bo scala siê z obrazem i z tym co poœrednio jest z nim zwi¹zane - elektronicznie przetworzona barwa dzwiêku, kojarzy sie w pewnym sensie z postêpem technologicznym, myœl¹ technologiczn¹ (wybieganiem w nieznan¹ nam przysz³oœÌ, nie w przesz³oœÌ), która pchnê³a i pcha cz³owieka w kosmos ku samym gwiazdom..a to, ¿e muza jako taka mo¿e byÌ, czy jest cienka - to juz inna sprawa..
to mo¿e jeszcze jeden zbli¿ony obraz, ukazuj¹cy mnogoœÌ innych, nieznanych i w¹tpliwe czy kiedykolwiek poznanych przez cz³eka œwiatów..i pomyœleÌ, ¿e ka¿da taka jasna plamka mo¿e byÌ cia³em wielokrotnie wiêkszym od naszego "ma³ego" s³oneczka, lub mg³awic¹ niezliczonych kolejnych gwiazdo-s³oùc..
(pomijajÂąc samÂą wartosc co do podkÂładu muzycznego
)
http://www.youtube.com/watch?v=EfZxZmbbWI8&feature=related
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #38 :
Październik 10, 2011, 18:45:47 »
Ano pomylily mi sie watki.
Przepraszam za to, ze posadzilem Ciebie o fascynacje muzyka Eno.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #39 :
Październik 14, 2011, 01:10:41 »
"PosÂądziÂłem.."
a tak, faktycznie tak to siĂŞ daje odczuĂŚ czasem, jak osÂądzanie...
Bartusie, regularnie mówisz ludziom, którzy dziel¹ siê lubian¹ przez siebie muzyk¹, niekoniecznie t¹ z najwy¿szych pó³ek, nie, ¿e Tobie osobiœcie siê ona nie podoba, ale ¿e jest kiepska, cha³owata, itp, itd. Jaki to w³aœciwie ma sens? Rozumiem wspólny zachwyt nad jakimœ fragmentem muzyki, dzielenie siê dobrymi wra¿eniami, a tak¿e i zdegustowaniem, jeœli coœ nas zawiod³o, lub nam siê nie podoba. Oczywiœcie wiadomo, ¿e nie wszystkim podoba siê to samo. Jednak to trochê co innego, gdy ktoœ otwarcie deklaruje, ¿e akurat tego to a tego lubi sobie pos³uchaÌ, a kolega w ma³o delikatnych s³owach uœwiadamia go, ¿e posiada kiepski gust, i wrêcz obsztorcowuje go za to, ¿e nabra³ takiego akurat paskudnego upodobania. Podczas gdy o gustach ciê¿ko jest dyskutowaÌ, ju¿ nie mówi¹c o tym, ¿e generalnie nasze grono raczej nie schodzi owymi gustami do poziomu zamieszczonej przez Ciebie przyœpiewki
.
Czy chcesz sprawiÌ, ¿eby osoba, która lubi dany utwór, przesta³a go lubiÌ? To chyba tak nie dzia³a - tyle, ¿e bêdzie jej przykro, na drugi raz mo¿e nie bêdzie jej siê chcia³o spontanicznie podzieliÌ uczuciami z przyjació³mi. PochwaliÌ siê, ¿e masz gust lepszy od niego? OK, mo¿e przyjmie do wiadomoœci, ale przy okazji pomyœli te¿, ¿e nie by³o to mi³e. Uwa¿am, ¿e jeœli masz poczucie misji, by wszyscy s³uchali wy³¹cznie najlepszych mo¿liwych utworów, to lepszy efekt osi¹gniesz stosuj¹c strategiê pozytwn¹ - mianowicie sam zamieszczaj¹c tu jak najwiêcej tych utworów, które uwa¿asz za dobre i pisz¹c, dlaczego tak uwa¿asz. I bêdzie czego s³uchaÌ, i bêdzie sympatyczniej.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #40 :
Październik 14, 2011, 01:41:33 »
Sting stawia karty... i jest w tym cieĂą melancholii... w tym, jakie karty Âświat nam rozdaje, i jak z tym muszÂą sobie radziĂŚ nasze serca.
http://www.youtube.com/watch?v=S1xjq-QUOiM&feature=related
I know that the spades are the swords of a soldier
I know that the clubs are weapons of war
I know that diamonds mean money for this art
But that's not the shape of my heart...
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #41 :
Październik 14, 2011, 09:16:34 »
Asiu.
Faktycznie tak to moglo zabrzmiec, jak obelzywosc.
Podalem "magma ludzka" jako riposta do januszowego ."...Kilkaset tysiĂŞcy sÂłuchaczy, jak siĂŞ okazuje - potrzebowaÂło jednak wÂłasnie tego..."
Po prostu chcialem udowodnic, ze ilosc sluchaczy wcale nie ma wplywu na wartosc dziela.
Troche to skomplikowane rozumowanie, ale z reka na sercu oswiadczam, ze gusta naszego kolegi sa dobre.
A propo's misji.
Tak... kiedys chcialem edukowac innych i pouczac o faktycznych wartosciach dziel muzycznych.
Zaczalem od swojej rodziny (brat, mama kuzyni - posiadaja debowe uszy).
Niestety, zwracanie uwagi ludziom doroslym, uksztaltowanym chyba juz nie ma sensu.
Edukacje o wartosciach (np. w sztuce) nalezaloby rozpoczac w wieku dzieciecym.
Nasz system jednak na to nie pozwala. Slabi, niedofinansowani nauczyciele, zly program, przyczyniaja sie
do wyksztalcenia grupy fanow rubika, preisnera, dody, disco polo, peji (choc hip-hop jest.. ciekawym stylem)....
Nie ma juz miejsca dla wyznaczonej przez historie, dziel mistrzow (prawdziwych).
Nasze umysly i odczucia sa zablokowane wlasnie ta niewiedza i brakiem konfrontacji z samym soba.
Tak prawde mowiac juz jestem zniechcony swoja nazwijmy to "misja"
To przeciez tu na forum zostalem zganiony przez kolege za to, ze jestem muzykiem wyksztalconym, ze mam wiedze.
Taka mala nagroda za lata ciezkiej pracy na studiach (9 lat) od spoleczenstwa. Mowie "od spoleczenstwa", gdyz niechec do
tych, co wiedza jest "obowiazkowym" zjawiskiem w grupie ludzi.
"Forum jest dla amatorow, fachowcy sa niemile widziani" uslyszalem od forumowicza.
Tak na ogol bywa. Jestes natychmiast posadzony o zarozumialstwo i zle intencje.
Moim zdaniem, to pycha ludzka blokuje przyswajanie czegos, co nie jest ich wlasnym, duzym JA.
Nie potrafimy zniesc faktu, ze ktos moze wiedziec wiecej, zwrocic uwage na to, ze nasza wrazliwosc jest nieaktywna.
Tak.. nieaktywna, ktora mozna uaktywnic. Kazdy czlowiek na ziemi ma ta mozliwosc. Nie ma ludzi straconych, niezdolnych.
Wszyscy maja ten potencjal.
(Podobnie ze zdrowiem. Nasz organizm posiada swoja ogromna apteke, tylko, ze te szufladki z lekarstwami nie zawsze sa otwarte.
Musimy je odblokowac, otworzyc. Nie zawsze jest to latwe. Wrogiem nr 1 jest stres i poczucie beznadziejnosci).
Koncze juz ten przydlugawy post, ale Asiu, mimo wszystko dalas mi duzo do przemyslenia......
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #42 :
Październik 14, 2011, 17:14:25 »
Bartusie-
tak bardzo gorzko to zabrzmiaÂło. Moim zdaniem nie w tym jest problem, Âże nie warto edukowaĂŚ i nakÂłaniaĂŚ ludzi do osiÂągania ambitniejszych celĂłw w kaÂżdej dziedzinie, nie tylko muzyce. I podobnie w muzyce jak i gdzie indziej jest to syzyfowa praca, w ktĂłrej moÂżna oczekiwaĂŚ i cieszyĂŚ siĂŞ czĂŞÂściej maÂłymi sukcesikami niÂż spektakularnymi "Noblami". Bardzo cieszĂŞ siĂŞ, Âże na forum sÂą fachowcy wyksztaÂłceni tak doskonale. Powiem nawet, Âże odczuwam coÂś w rodzaju kompleksu, gdy chcĂŞ zabraĂŚ gÂłos na temat muzyki. Wiem dobrze, Âże jestem absolutnym amatorem i Âświadomie poddaje siĂŞ ocenie kogoÂś, kto na muzyce siĂŞ zna. To jest tak jak z etykÂą. Bez fachowca znajÂącego tÂą dziedzinĂŞ, kaÂżdy tÂą dziedzinĂŞ nagina podÂług swoich grzeszkĂłw
Jednym sÂłowem fachowcy powinni byĂŚ...muszÂą byĂŚ.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #43 :
Październik 14, 2011, 17:32:01 »
Nie ma juz miejsca dla wyznaczonej przez historie, dziel mistrzow (prawdziwych).
Powinno byc.
Nie ma juz miejsca dla wyznaczonych przez historie, dziel mistrzow (prawdziwych).
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #44 :
Październik 16, 2011, 01:26:39 »
Bartusie, czy ty czasem Âźle nie zrozumiaÂłeÂś jakiejÂś wypowiedzi kolegi? Nie wydaje mi siĂŞ, Âżeby ktoÂś krzyczaÂł na Ciebie za to, Âże jesteÂś profesjonalistÂą:) I mĂłwiÂł, Âże jesteÂś niemile widziany
MoÂże chodziÂło bardziej o to, Âże szanujemy tutaj rĂłwnieÂż gÂłosy amatorĂłw, o to, Âżeby kaÂżdy miaÂł prawo mĂłwiĂŚ o tym, co mu siĂŞ podoba bez strachu, Âże zostanie natychmiast wyÂśmiany czy pouczany z pozycji autorytetu fachowca. Natomiast przyjazny gÂłos osoby znajÂącej siĂŞ na rzeczy zawsze ogromnie siĂŞ przydaje.
OsobiÂście bardzo siĂŞ cieszĂŞ z tego, Âże mamy okazjĂŞ korzystaĂŚ z Twojej wiedzy. Z kim choĂŚby Pat tak sobie porozmawia o wykonaniach Mozarta i innych wielkich kompozytorĂłw?
O ile pamiĂŞtam, prosiliÂśmy CiĂŞ choĂŚby o napisanie, jakie graÂłeÂś symfonie, ktĂłrÂą uwaÂżasz za najdoskonalsze, jakie interpretacje uwaÂżasz za dobre...
ZrozumiaÂłam Twoje rozumowanie:) JeÂśli zwracaÂłam uwagĂŞ, to raczej na sposĂłb niektĂłrych Twoich dziaÂłaĂą edukacyjnych, ktĂłry bywa doœÌ brutalny:) NaprawdĂŞ warto, Âżeby takie uwagi byÂły bardziej przyjazne, mniej krytykujÂące, bo sam majÂąc doÂświadczenie nauczyciela wiesz, Âże to raczej zniechĂŞca:) A juÂż w dziedzinie szeroko pojĂŞtej muzyki rozrywkowej wydaje mi siĂŞ, Âże jest to bardziej jednak kwestia gustu i nie ma sensu mieĂŚ tu wiĂŞkszych pretensji. JeÂśli ktoÂś OPRĂCZ klasyki sÂłucha sobie czegoÂś lekkiego, to nie grzech, jeÂśli nie schodzi to poniÂżej jakiegoÂś minimum
(Romana na skuterze plasuje siê bardzo g³êboko POD tym dnem
) A my tutaj wszyscy (przynajmniej teoretycznie) kochamy klasykĂŞ i sÂłuchamy jej, zatem generalnie to, o czym pisaÂłeÂś nas nie dotyczy.
BTW, nie mam pytaĂą do pozostaÂłych wymienionych, ale naprawdĂŞ Preisner to dla Ciebie tak zÂły kompozytor?
Ja bym go jednak nie stawia³a na równi z hiphopem czy discopolo:) Mam takie odczucie, ¿e Kieœlowski nie firmowa³by jakiegoœ totalnego bezguœcia. No i Mo¿d¿er gra³ jego utwory. Mo¿e po prostu to w Twoim wypadku jest bardziej kategoria "nie lubiê goœcia" ni¿ "goœÌ jest kiepski"
Strony:
1
2
[
3
]
4
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do: