Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
ArtyÂści i ich muzyka
>
Wielki kompozytor i wielki pianista - Sergiusz Rachmaninow
Strony:
1
[
2
]
3
4
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Wielki kompozytor i wielki pianista - Sergiusz Rachmaninow (Przeczytany 46890 razy)
kozioÂł
Ekspert
Odp: Wielki kompozytor i wielki pianista - Sergiusz Rachmaninow
«
Odpowiedz #15 :
Maj 31, 2011, 22:46:13 »
Trudno powiedzieĂŚ, obydwaj wielcy wymiatacze - ale chyba jednak z lekkim wskazaniem na Kissina
(grê Rachmaninowa trudno jest oceniaÌ na podstawie materia³u p³ytowego..istnia³ wówczas zupe³nie inny sprzêt, a tym samym i s³absza jakoœÌ dzwiêku, mniejsza iloœÌ "podejœÌ" wykonawcy do nagrania - czyli np jak jedna œcie¿ka to i jedno podejœcie, bez mo¿liwoœci korygowania s³abiej zagranych fragmentów utworów..itd)
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #16 :
Maj 31, 2011, 22:57:30 »
Januszu, to tak jakby porównywaÌ zarejestrowane pierwsze nagrania legendarnego The Beatles..z obecnymi, ju¿ na nowo odœwie¿onymi przy pomocy technologii cyfrowej - ró¿nica w barwie, brzmieniu, jakoœci dzwiêku jest ewidentna...a przecie¿ s¹ to ca³y czas te same utwory..
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #17 :
Czerwiec 01, 2011, 07:30:33 »
Pewno masz racjĂŞ, kozioÂłku. Trzeba by do tego dodaĂŚ takÂże rĂłznice w jakoÂści fortepianow, ktore z pokolenia na pokolenie przechodza w kolejne "sprzĂŞtowe" generacje, stajÂąc siĂŞ coraz bardziej podatne na wirtuozowskie zapĂŞdy pianistĂłw.
Poza tym, utwĂłr muzyczny - jak kaÂżdy twĂłr - Âżyje swoim Âżyciem. Kolejni wykonawcy wzbogacajÂą interpretacyjnÂą "wiedzĂŞ" o utworze - poprzez darwinowskie(!) uwypuklanie tych jego walorĂłw, ktĂłre bardziej sprzyjajÂą potrzebom (gustom) publicznoÂści
Dlatego nie dziwiĂŞ sie Waszym ocenom. Moja jest podobna. (Na marginesie: szkoda, ze tak maÂło osĂłb wypowiedziaÂło swojÂą opiniĂŞ
) . WspĂłlczesny Kissin jest bliÂższy mojej dzisiejszej estetyce interpretacyjnej, niÂż wczorajszy pianista Rachmaninow, bo warstwie emocjonalnej utworu nadaÂł wiĂŞcej wymiarĂłw uczuciowych, uzyskaÂł bogatszÂą gradacjĂŞ dynamiki i ciekawsze zwroty melodyczne.
Z gĂłry uicinam jednoczeÂśnie wszelkie demagogie, typu: Âże to zadna reguÂła, bo przeciez dla niektorych - jesli pianista - to tylko ten lub tamten. Niech kaÂżdy dla siebie tworzy swoje wyjÂątki. One - wzbogacajÂą (potwierdzajÂą) reguÂły.
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2011, 10:49:01 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #18 :
Czerwiec 01, 2011, 17:29:48 »
OczywiÂście Kissin, ale tutaj kwestia jakoÂści nagrania, brzmienia fortepianu jest szalenie istotna! Nagrania autorskie sÂą jednak dla mnie najlepsze, najwartoÂściowsze, bo to jest dokÂładnie to, co "poeta chcial powiedzieĂŚ", natomiast wszystkie inne, to jednak tylko interpretacje. JakÂże mi Âżal, Âże nie moÂżemy posÂłuchaĂŚ Chopina, ciekawe, czy jego wykonania byÂłyby najlepsze?!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #19 :
Czerwiec 01, 2011, 19:08:08 »
Ewo, tutaj pewnie duÂżo zaleÂży od tego, czy wielki kompozytor jest takÂże wielkim wirtuozem:) On oczywiÂście zdecydowanie wie najlepiej, "co autor chciaÂł nam powiedzieĂŚ"
, ale sam mo¿e nie mieÌ dostatecznie dobrego aparatu wykonawczego, ¿eby w pe³ni pokazaÌ wspania³oœÌ swojej kreacji (akurat Chopin na pewno go mia³). A jeœli chodzi w³aœnie o poezjê, wielu autorów nie potrafi dobrze zaprezentowaÌ swoich wierszy, i tutaj zawsze odpowiednio utalentowany recytator (jak niezrównany Krzysztof Kolberger) bêdzie mia³ przewagê:)
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #20 :
Czerwiec 01, 2011, 19:18:31 »
Rachmaninoff Evgeny Kissin
stonowane gÂłoÂśne
Âłagodne dynamiczne
melodyjne jakby chciaÂł fortepian rozwaliĂŚ
melancholijne
oszczêdnoœÌ wyrazu jakby wiêksza iloœÌ dŸwiêków
strumyczek gÂłoÂśny potok (wodospad)
spacer po ogrodzie burza
jest to inna interpretacja utworu (nie wiem czy Kissina)
Teraz kwestia gustu.
pozdrawiam
Marek
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #21 :
Czerwiec 01, 2011, 19:32:20 »
i nastroju.
pozdrawiam
Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #22 :
Czerwiec 01, 2011, 19:36:24 »
Podoba mi siĂŞ to zestawienie Marka. O obu interpretacjach moÂżemy bowiem powiedzieĂŚ, Âże byÂły inne i faktycznie, tylko gust decyduje, ktĂłra lepsza.
A propos Chopina: jemu wspó³czeœni wydali ponoÌ wyrok: "Najwiêkszym pianist¹ jest Liszt, ale Chopin jedynym". Jak z tego widaÌ - werdykt i wskazywanie absolutnie najlepszych zawsze bywa³ nie³atwy i wymyka³ siê absolutnym ocenom.
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #23 :
Czerwiec 01, 2011, 19:50:04 »
Przy okazji - rozbawiÂło mnie to licytowanie siĂŞ wielkich kompozytorĂłw o to, kto wiĂŞcej straciÂł:) Agnieszko, mam gdzieÂś te pamiĂŞtniki Rubinsteina, dawno je czytaÂłam, muszĂŞ je sobie przypomnieĂŚ:) Tak, pamiĂŞtnikarze w Âśrodowiskach twĂłrczych sÂą gorsi od paparazzich;) UczestniczÂą w najbardziej swobodnych, prywatnych wydarzeniach i rozmowach, a potem odsÂłaniajÂą przed czytelnikami kulisy Âżycia twĂłrcĂłw, odbrÂązawiajÂąc nieco ich posÂągowe sylwetki
Ale có¿ siê dziwiÌ s³aboœci artysty do "nêdznej mamony". Przypomina mi siê ten zabawny wiersz Ga³czyùskiego:
"Teraz a propos forsa, Teofilu, za któr¹ cz³owiek PublicznoœÌ wypasa
JuÂż w staroÂżytnym krĂłlestwie Bab-Ilu badano problematykĂŞ inkasa.
i ci poeci, co byli kapÂłani, bez forsy, jak wiadomo, ani ani. [...]
Wiêc kiedy wiersz napiszesz, w teczkê z³ó¿ go, kawy siê napij, ale nie mów o nim
¿adnych wysi³ków r¹czk¹ ani nó¿k¹. Czekaj. Wydawca sam w koùcu zadzwoni.
i powie: Mistrzu, proszĂŞ, przyjdÂź pan do mnie. Wtedy idÂź, ale pamiĂŞtaj, by skromnie.
I tutaj taka rozegra siĂŞ scena, grana czasami forte i namiĂŞtnie.
Wydawca pÂłacze. Ty z minÂą Szopena cyferkĂŞ swÂą powtarzasz konsekwentnie,
Âże ani grosza taniej. Na wiersz Âłassy, wydawca da ci w koĂącu czek do Kassy.
Jak Merkiuriusza o³tarz, który œni siê, taka jest Kassa. R¹czki lekko dr¿¹ ci [...]
A potem twoje sÂą wszystkie doroÂżki. I wszystkie kwiaty. wszystkie makagigi.
O, kiedy wiersze stan¹ siê monet¹, có¿ to za rozkosz byÌ wtedy poet¹"
ProszĂŞ, i to poeta!
Zatem i muzyk - teÂż czÂłowiek i nie Âżyje samÂą muzykÂą:)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #24 :
Czerwiec 02, 2011, 08:20:54 »
Za spraw¹ II koncertu c-moll - Rachmaninowa poznaliœmy ju¿ jako nostalgicznego i romantycznego kompozytora (odg³osy dzwonów z I czêœci, rozpoetyzowane frazy II i III czêœci koncertu). Jego niezwyk³a wra¿liwoœÌ i sk³onnoœÌ do melancholii uwypukli³a siê tak¿e w prezentowanej tutaj wokalizie. Z kolei za spraw¹ preludiów poznaliœmy Rachmaninowa jako zadziornego, inteligentnego konstruktora przewrotnych fraz, tematów i kontrastuj¹cych emocji.
Ale Rachmaninow bywa takÂże choleryczny. Dobrym na to przykÂładem sÂą jego Etiudy-Obrazy. Jest to wybitny zbiĂłr, ktĂłrego aspekty wykonawcze wielu pianistom przyprawiÂły siwy wÂłos. SÂą one jednym z trudniejszych w ogĂłle w literaturze pianistycznej cyklem utworĂłw, skomplikowanym do tego stopnia, Âże nauka do zagrania „ze zrozumieniem” dla niektĂłrych trwa latami. Ich tkanka muzyczna, za sprawÂą polifonii, ma bowiem bardzo bogatÂą, niemal barokowÂą fakturĂŞ, a jednoczeÂśnie, jak twierdzi wielu pianistĂłw, ich zapis nutowy nie „ukÂłada siĂŞ pod palcami”.
Jak sugeruje nazwa dzieÂła – etiudy te niosÂą w sobie przekaz programowy. Wprawdzie sam kompozytor nie nadaÂł im Âżadnych tytu³ów, ale skwapliwie uczynili to za niego póŸniejsi wykonawcy. I tak, jest na przykÂład Wilk i Czerwony Kapturek. No i oczywiÂście sÂłychaĂŚ, Âże Kapturek biegnie, a ten drugi go goni i szczĂŞka zĂŞbami.
PosÂłuchajmy, jak owa bajka (a raczej jej fragment) rozbrzmiewa pod palcami samego kompozytora.
http://www.youtube.com/watch?v=zP4kn5vFyCg
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #25 :
Czerwiec 02, 2011, 11:32:12 »
Takie porĂłwnanie nagraĂą zawsze jest fascynujÂące, pokazuje, jak ewoluuje wykonawstwo muzyczne, czym jest "interpretacja". Dla mnie nagrania "oryginalne", historyczne zawsze sÂą niezwykle waÂżne, a dla pianistĂłw - jakÂże cenne... Szkoda, Âże to, co w przypadku Sergiusza jest moÂżliwe, nie jest juÂż - w przypadku naszego Fryderyka.
Rachmaninow to równie¿ twórca oper. Napisa³ 3 opery - to: "Aleko", "Sk¹py Rycerz" i "Francesca da Rimini". S¹ de facto jednoaktówkami, trwaj¹ oko³o godziny. Na uwagê zas³uguje ich nowatorskoœÌ, niezwykle skondensowana akcja - wymagaj¹ przez to niezwykle doœwiadczonych wykonawców. Rachmaninow napisa³ je m.in. z myœl¹ o wielkim Fiodorze Szalapinie. To muzyka bardzo ekspresyjna, maj¹ca przeœwietliÌ dusze bohaterów - Rachmaninow, wyros³y z tradycji postromantycznej, potrafi tworzyÌ "na d³ugim oddechu", dokonywaÌ psychologicznych analiz postaci.
Jeszcze w XIX wieku (1893 r.) powsta³a pierwsza opera Rachmaninowa, "Aleko". 19-letni kompozytor tworzy dzie³o pe³ne niepokoju, zaopatruje je te¿ w charakterystyczny motyw (swoisty Leitmotiv) - oddaje on zazdroœÌ Aleka, która wybucha z wielk¹ si³¹, w potê¿nych akordach granych przez instrumenty blaszane w fff. Libretto, oparte na poemacie Puszkina, opowiada o Rosjaninie (tytu³owy Aleko), który zagubiony i znudzony ¿yciem ucieka do grupy Cyganów. Tam staje siê kochankiem Zefiry, ma z ni¹ dziecko i zabija mê¿czyznê, ukochanego Zefiry. Ostatecznie zostaje wyrzucony z cygaùskiej spo³ecznoœci.
http://www.youtube.com/watch?v=CtQC42B-pa0&feature=related
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #26 :
Czerwiec 02, 2011, 12:01:08 »
Cytat: Aleksias Czerwiec 01, 2011, 19:08:08
Ewo, tutaj pewnie duÂżo zaleÂży od tego, czy wielki kompozytor jest takÂże wielkim wirtuozem:)
Asiu, jesli chodzi o mnie, to ja takich wÂątpliwosci w odniesieniu do Rachamninowa nie mam. Jego walory jako wybitnego pianisty-wirtuoza sÂą i dla mnie, i dla znanej mi krytyki muzycznej bezdyskusyjne. Jesli pokazaÂł to - co pokazaÂł, to pewno tak sobie swĂłj utwĂłr na czas, w ktĂłrym go komponowaÂł, wyobraziÂł.
Nie wykluczam za to hipotetycznej sytuacji, ze gdyby wysÂłuchal Kissina, gdyby w ogole przeniĂłsÂł siĂŞ w lata nam wspĂłlczesne, gdyby graÂł na wspĂłlczesnym fortepianie, gdyby znaÂł mozliwoÂści wspĂłlczesnej elektro-akustyki, elektroniki i reÂżyserii dÂźwiĂŞku - to jestem pewien, Âże swoje "widzenie" tego preludium mĂłgÂłby gruntownie "przeformowaĂŚ": takÂże i z racji tego, co mĂłgÂłby "podsÂłuchaĂŚ" od innych pianistĂłw, takÂże i z racji dyktatu i oczekiwaĂą wspĂłlczesnej nam publicznoÂści.
Tak wiêc, doceniajac i preferuj¹c Kissina - przychylam siê i do g³osów EWy, Koziolka i Pata: wykonanie samego kompozytora, tu: naszego bohaterea topicu - jest po prostu dla sztuki pianistycznej bezcenne... jedyne w sobie, wzorcowe. A ten sprowokowany przeze mnie plebiscyt - to, moim zdaniem, zwyk³a prezentacja gustów i naszych wspó³czesnych upodobaù.
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2011, 18:47:02 wysłane przez Janusz1228
»
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #27 :
Czerwiec 02, 2011, 18:47:25 »
Cytat: Mozart Czerwiec 02, 2011, 11:32:12
Jeszcze w XIX wieku (1893 r.) powstaÂła pierwsza opera Rachmaninowa, "Aleko".
http://www.youtube.com/watch?v=CtQC42B-pa0&feature=related
Pat..ten ÂżeĂąski chĂłr od 6:27 przypomina mi nieco sÂłynne "TaĂące PoÂłowieckie" A.Borodina z Kniazia Igora (oczywiÂście nie jest to cytat dosÂłowny..
)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #28 :
Czerwiec 03, 2011, 07:42:56 »
Dla mi³oœników Chopina i Rachmaninowa ten utwór mo¿e byÌ niezwyk³¹ gratk¹. Jest bowiem w nim wiele z tego, co u obu kompozytorów kochamy najbardziej. Jest nastrój szopenowskich nokturnów, s¹ ich echa rozmyœlaù o mi³oœci, wiernoœci, têsknocie, przeznaczeniu, jest Rachmaninowa nostalgia i rozpoetyzowana zapowiedŸ nastrojów i klimatów ku którym poprowadzi³y dŸwiêki dzwonów z II koncertu c-moll, jest wreszcie w ka¿dej nucie s³owiaùska rozlewna melancholia z szopenowskim ¿alem w jednej miksturze..
To jeden z wczeÂśniejszych utworĂłw Rachmaninowa, gdy kompozytor pozostawaÂł pod wielkim wpÂływem Chopina (choĂŚ i...Czajkowisiego), ale z pewnoÂścia to takze jeden z tych utworĂłw, w ktĂłrych budziÂł siĂŞ dla Âświata kolejny, wielki, narodowy rosyjski piewca, poeta fortepianu.
http://www.youtube.com/watch?v=FoVbynDHhZE
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2011, 18:43:14 wysłane przez Janusz1228
»
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #29 :
Czerwiec 03, 2011, 12:24:29 »
Conrado, w koĂącu petersburska prapremiera "Kniazia Igora" odbyÂła siĂŞ zaledwie 3 lata wczeÂśniej. Zapewne stÂąd te inspiracje...
Mam nadziejĂŞ na polskie spektale oper Rachmaninowa.
Warte obejrzenia. Rachmaninow - przede wszystkim pianista. Ale znakomicie wÂłada wielkim aparatem instrumentalnym i wokalnym.
24 stycznia 1906 roku publicznoœÌ zgromadzona w moskiewskim Bolszoj mia³a okazjê zobaczyÌ dwie ostatnie dzie³a operwe Rachmaninowa. Sk¹py rycerz - dzie³o dziœ prawie zapomniane. Kompozytor zaczerpn¹³ znów z Puszkina, libretto powsta³o na podstawie tragedii wielkiego rosyjskiego romantyka. To opowieœÌ o uzale¿nieniu od bogactwa - gromadz¹cy je baron sk¹pi pieni¹dze na zbrojê dla syna, Alberta. Jego chory zachwyt nad kosztownoœciami zgromadzonymi w kufrach i skrzyniach skrzêtnie ukrytych w piwnicy œwietnie oddaje muzyka - bodaj najciekawszym momentem opery jest monolog barona, który ogl¹da swój nagromadzony dobytek; orkiestra migocze podobnie jak z³oto wy³aniaj¹ce siê z ciemnoœci piwnicy (alegorii ludzkiej duszy).
http://www.youtube.com/watch?v=RAePA9NhmAc
Na YT - ca³oœÌ opery w kilku czêsciach (The Miserly Knight)
Libretto opery "Francesca da Rimini" osnute jest na tle sÂłynnej
Boskiej
Dantego, a wÂłaÂściwie - skupia siĂŞ na epizodzie z
PiekÂła
. Temat jest bardzo znany, wielokrotnie wykorzystywany byÂł przez kompozytorĂłw - Zandonaia, Czajkowskiego (znakomity poemat symfoniczny). Rachmaninow stworzyÂł mrocznÂą jednoaktĂłwkĂŞ w 2 odsÂłonach z prologiem i epilogiem. DziĂŞki swej postromantycznej wraÂżliwoÂści w sposĂłb bezpoÂśredni i przemawiajÂący do odbiorcĂłw wykreowaÂł dramat miÂłoÂści Francesci i Paola.
Nie ma wiĂŞkszego smutku niÂż przypomnieĂŚ sobie szczĂŞÂście w chwilach cierpienia
ÂŚwietna A. Netrebko
http://www.youtube.com/watch?v=b_YQQ_j2CYA
Ciemny, peÂłen potegi finaÂł
http://www.youtube.com/watch?v=BIbToO94m4o
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2011, 12:26:22 wysłane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Strony:
1
[