Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 3 [4]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: LubiĂŞ, nie lubiĂŞ  (Przeczytany 33187 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #45 : Październik 23, 2011, 18:49:16 »

Bez komentarza.

Zgoda. Bo i co tu komentowaĂŚ?...

Witaj chingate!

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
chingate
Gość
« Odpowiedz #46 : Październik 23, 2011, 18:50:54 »

Nie zgodzê siê z Pani¹, TeresaGrob. Ksi¹¿ka Iwaszkiewicza jest sucha, cyniczna i napisana z przeœwiadczeniem o w³asnej nieomylnoœci. Pomin¹wszy fakt, i¿ napisana nieciekawie. Mo¿e jestem uprzedzony, bo uwa¿am, ¿e "twórczoœÌ" Iwaszkiewicza zosta³a wprowadzona przez komunê do kanonu lektur w ramach parytetu- potrzebny by³ im homoœ jako potwierdzenie "tolerancyjnoœci" w³adzy ludowej.
chingate
Gość
« Odpowiedz #47 : Październik 23, 2011, 18:55:23 »

Witaj Janusz, pogadamy se z pewnoÂściÂą niejeden jeszcze raz Mniemam, ÂżeÂś tolerancyjny dla mÂłodych entuzjastĂłw muzyki Chopina, za jakiego siĂŞ uwaÂżam?
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #48 : Październik 23, 2011, 19:08:25 »

Witaj Janusz, pogadamy se z pewnoÂściÂą niejeden jeszcze raz Mniemam, ÂżeÂś tolerancyjny dla mÂłodych entuzjastĂłw muzyki Chopina, za jakiego siĂŞ uwaÂżam?
Postawa, o ktĂłrej piszesz, jest dewizÂą naszego forum. Witam serdecznie i zachĂŞcam do dyskusji.

Co do Marsza Pogrzebowego, to moim zdaniem jest to majstersztyk: prosty "tekst", a tyle wyraÂża. Ale trzeba wsÂłuchaĂŚ siĂŞ w smaczki, ktĂłre teÂż nie wszyscy pianiÂści potrafiÂą oddaĂŚ. To jest ten paradoks: wbrew pozornej prostocie utwĂłr nie jest Âłatwy, bo wymaga czegoÂś, co jest chyba trudniejsze niÂż opanowanie techniki.
A jeÂśli ktoÂś uwaÂża, Âże Chopin smĂŞci, to znaczy, Âże niewiele Chopina sÂłyszaÂł, a moÂże i sÂłyszaÂł, ale nie zrozumiaÂł. Tak samo jak ktoÂś, kto tÂłumaczyÂł mi, Âże Chopin wszystko gra na jedno kopyto, ktĂłry to osÂąd sformuÂłowaÂł na podstawie... dwĂłch utworĂłw (i to chyba nawet nie caÂłych...).

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
chingate
Gość
« Odpowiedz #49 : Październik 23, 2011, 19:14:52 »

Ten prymityw, co uwaÂżaÂł, Âże nuta Chopina jest "na jedno kopyto", to jakiÂś patafian jest...
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #50 : Październik 24, 2011, 18:34:50 »

Chichot
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #51 : Październik 24, 2011, 19:20:54 »

Nie zgodzê siê z Pani¹, TeresaGrob. Ksi¹¿ka Iwaszkiewicza jest sucha, cyniczna i napisana z przeœwiadczeniem o w³asnej nieomylnoœci. Pomin¹wszy fakt, i¿ napisana nieciekawie. Mo¿e jestem uprzedzony, bo uwa¿am, ¿e "twórczoœÌ" Iwaszkiewicza zosta³a wprowadzona przez komunê do kanonu lektur w ramach parytetu- potrzebny by³ im homoœ jako potwierdzenie "tolerancyjnoœci" w³adzy ludowej.
To,Âże komuna hoÂłubiÂła Iwaszkiewicza nie miaÂło nic wspĂłlnego z jego orientacjÂą seksualnÂą,
raczej potrzebny byÂł jej ktoÂś waÂżny, artysta, czÂłowiek  o wielu miĂŞdzynarodowych koneksjach, Âświatowiec
króry j¹ popiera³ na ró¿nych œwiatowych kongresach itp.Tak te¿ by³o z Zygmuntem Mycielskim.Ja nie bardzo przepadam
za twórczoœci¹ Iwaszkiewicza(mo¿e z wyj¹tkiem paru opowiadaù).Ale ksi¹¿ka o Chopinie to wyj¹tek.
Moim zdaniem nie jest sucha ani cyniczna.Iwaszkiewicz Chopina kochaÂł, pisze o tym np.Rubinstein w swoich
pamiĂŞtnikach.Ale jeÂśli wolisz biografie typu "urodziÂł siĂŞ i umarÂł", to trudno, chacun a son gout

chingate
Gość
« Odpowiedz #52 : Październik 25, 2011, 11:55:55 »

Otó¿ miaÂło wiele wspĂłlnego, Pani TeresaGrob. MĂłj sokoli wzrok, wzmocniony dodatkowo dwunastoma dioptriami potĂŞÂżnych szkieÂł, natkn¹³ siĂŞ w jednej z dzisiejszych gazet na informacjĂŞ, Âże "W przedwojennej Warszawie kr¹¿yÂło powiedzenie Alfreda ÂŁaszowskiego, Âże do polskiej literatury moÂżna wejœÌ albo przez ³ó¿ko NaÂłkowskiej albo Iwaszkiewicza.".  W ten sposĂłb (opcja nr 2) zostaÂł wedÂług tejÂże gazety, wylansowany MiÂłosz CzesÂław, ktĂłrego kariera trwa w niektĂłrych krĂŞgach po dziÂś dzieĂą. Komuna wiedziaÂła oczywiÂście o potĂŞÂżnych koneksjach Iwaszkiewicza i jego sÂławie "wszystkomogÂącego" promotora mÂłodych "literatĂłw" pÂłci mĂŞzkiey, dlatego zrobiÂła z niego "poÂżytecznego idiotĂŞ", podobnie zresztÂą jak z MiÂłosza i wielu, wielu innych.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #53 : Październik 25, 2011, 18:01:50 »

Tak, tak, te plotki dotyczyÂły rĂłwnieÂż Bruno Schulza.  JeÂśli ktoÂś ma ochotĂŞ na tego typu pikantne plotki zapraszam do ksi¹¿ki pt: "Zycie prywatne elit artystycznych drugiej Rzeczypospolitej" Kopra
fabura
UÂżytkownik
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #54 : Maj 24, 2013, 21:59:41 »

OczywiÂście Chopin to muzyka niszowa oraz muzyka niemodna, niefajna i nie zachĂŞcimy wszystkich do sÂłuchania jej lecz rzeczywiÂście takie a nie inne podejÂście do tego kompozytora wynika rĂłwnieÂż wÂłaÂśnie z niewiedzy. WiĂŞkszoœÌ ludzi potrafi wymieniĂŚ gĂłra 2-3 pozycje Chopina czy innych kompozytorow. WydajĂŞ mi siĂŞ, Âże mogÂłoby byĂŚ nieco wiĂŞcej sÂłuchaczy gdyby wiedzieli wiĂŞcej i nie byli wprowadzani w b³¹d. Sama muzyka klasyczna ma jakieÂś swoje przyklejone etykiety, a co dopiero jeszcze Chopin. To jak funkcjonuje on w wyobraÂźni ludzi w tym kraju nie ma nic wspĂłlnego z prawdÂą - ludzie nie wiedzÂą nic choĂŚ myÂślÂą, Âże wiedzÂą bo tak mĂłwiÂą caÂłe pokolenia. ProszĂŞ sobie wyobraziĂŚ, Âże np. wg mojego kuzyna "muzyka Chopina jest o wojnie"  Szok WartoœÌ sztuki zostaje spÂłycona do jakichÂś prymitywnych znaczeĂą wiĂŞc ja mu siĂŞ nawet nie dziwie, Âże sÂłowo Chopin go odpycha skoro tak mu siĂŞ kojarzy. I to juÂż jest efekt nie tylko jego ignorancji, ale i dziaÂłaĂą starszych pokoleĂą.
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2013, 22:01:58 wysłane przez fabura » Zapisane

tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #55 : Maj 25, 2013, 20:36:32 »

Niestety... panuje stereotyp, Âże muzyka Chopina to przenikliwy smutek na piĂŞciolinii.
To nie utwory decyduj¹ o nastroju... lecz ich wykonanie. Dlatego te¿ twierdzê, ¿e twórczoœÌ Chopina stanowi spektrum wielorakiej emocji...
no dobrze... koniec tego filozofowania.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #56 : Maj 27, 2013, 13:55:42 »

Moi s¹siedzi s³uchali Chopina niemal ka¿dej niedzieli, przy otwartym balkonie, uznawa³am to za ciekaw¹, ale dziwn¹ pasjê. Nie ci¹gnê³o mnie to tego dziwnego innego od zupe³nie wszystkiego brzmienia. DziwnoœÌ by³a obca, odleg³a, nieprzyjazna. Przez 3 konkursowe tygodnie 2010 ciekawoœÌ pozwoli³a mi niepostrze¿enie przedrzeÌ siê przez barierê dziwnoœci i odkryÌ Chopina. Nie da siê nikogo namówiÌ ani zmusiÌ, chyba, ¿e we wczesnym dzieciùstwie, w doros³ym ¿yciu zainteresowanie muzyk¹ Chopina musi przyjœÌ samo.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #57 : Sierpień 14, 2014, 14:52:04 »

Nie sÂłucham Jednynki wiĂŞc nawet nie zauwaÂżyÂłam znikniecia tej audycji.

Po co komu Chopin??

http://niezalezna.pl/57690-po-co-nam-chopin

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #58 : Sierpień 15, 2014, 22:32:00 »

ZmarÂł prof. Jan Ekier, pianista, kompozytor, chopinolog.
Strony: 1 2 3 [4]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers black-for neder-live countrylife thepunisher