Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
LubiĂŞ, nie lubiĂŞ
Strony:
1
2
3
[
4
]
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: LubiĂŞ, nie lubiĂŞ (Przeczytany 33187 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Odp: LubiĂŞ, nie lubiĂŞ
«
Odpowiedz #45 :
Październik 23, 2011, 18:49:16 »
Cytat: chingate Październik 23, 2011, 18:30:12
Bez komentarza.
Zgoda. Bo i co tu komentowaĂŚ?...
Witaj chingate!
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
chingate
Gość
«
Odpowiedz #46 :
Październik 23, 2011, 18:50:54 »
Nie zgodzê siê z Pani¹, TeresaGrob. Ksi¹¿ka Iwaszkiewicza jest sucha, cyniczna i napisana z przeœwiadczeniem o w³asnej nieomylnoœci. Pomin¹wszy fakt, i¿ napisana nieciekawie. Mo¿e jestem uprzedzony, bo uwa¿am, ¿e "twórczoœÌ" Iwaszkiewicza zosta³a wprowadzona przez komunê do kanonu lektur w ramach parytetu- potrzebny by³ im homoœ jako potwierdzenie "tolerancyjnoœci" w³adzy ludowej.
chingate
Gość
«
Odpowiedz #47 :
Październik 23, 2011, 18:55:23 »
Witaj Janusz, pogadamy se z pewnoÂściÂą niejeden jeszcze raz
Mniemam, ÂżeÂś tolerancyjny dla mÂłodych entuzjastĂłw muzyki Chopina, za jakiego siĂŞ uwaÂżam?
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #48 :
Październik 23, 2011, 19:08:25 »
Cytat: chingate Październik 23, 2011, 18:55:23
Witaj Janusz, pogadamy se z pewnoÂściÂą niejeden jeszcze raz
Mniemam, ÂżeÂś tolerancyjny dla mÂłodych entuzjastĂłw muzyki Chopina, za jakiego siĂŞ uwaÂżam?
Postawa, o ktĂłrej piszesz, jest dewizÂą naszego forum. Witam serdecznie i zachĂŞcam do dyskusji.
Co do Marsza Pogrzebowego, to moim zdaniem jest to majstersztyk: prosty "tekst", a tyle wyraÂża. Ale trzeba wsÂłuchaĂŚ siĂŞ w smaczki, ktĂłre teÂż nie wszyscy pianiÂści potrafiÂą oddaĂŚ. To jest ten paradoks: wbrew pozornej prostocie utwĂłr nie jest Âłatwy, bo wymaga czegoÂś, co jest chyba trudniejsze niÂż opanowanie techniki.
A jeÂśli ktoÂś uwaÂża, Âże Chopin smĂŞci, to znaczy, Âże niewiele Chopina sÂłyszaÂł, a moÂże i sÂłyszaÂł, ale nie zrozumiaÂł. Tak samo jak ktoÂś, kto tÂłumaczyÂł mi, Âże Chopin wszystko gra na jedno kopyto, ktĂłry to osÂąd sformuÂłowaÂł na podstawie... dwĂłch utworĂłw (i to chyba nawet nie caÂłych...).
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
chingate
Gość
«
Odpowiedz #49 :
Październik 23, 2011, 19:14:52 »
Ten prymityw, co uwaÂżaÂł, Âże nuta Chopina jest "na jedno kopyto", to jakiÂś patafian jest...
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #50 :
Październik 24, 2011, 18:34:50 »
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #51 :
Październik 24, 2011, 19:20:54 »
Cytat: chingate Październik 23, 2011, 18:50:54
Nie zgodzê siê z Pani¹, TeresaGrob. Ksi¹¿ka Iwaszkiewicza jest sucha, cyniczna i napisana z przeœwiadczeniem o w³asnej nieomylnoœci. Pomin¹wszy fakt, i¿ napisana nieciekawie. Mo¿e jestem uprzedzony, bo uwa¿am, ¿e "twórczoœÌ" Iwaszkiewicza zosta³a wprowadzona przez komunê do kanonu lektur w ramach parytetu- potrzebny by³ im homoœ jako potwierdzenie "tolerancyjnoœci" w³adzy ludowej.
To,Âże komuna hoÂłubiÂła Iwaszkiewicza nie miaÂło nic wspĂłlnego z jego orientacjÂą seksualnÂą,
raczej potrzebny byÂł jej ktoÂś waÂżny, artysta, czÂłowiek o wielu miĂŞdzynarodowych koneksjach, Âświatowiec
króry j¹ popiera³ na ró¿nych œwiatowych kongresach itp.Tak te¿ by³o z Zygmuntem Mycielskim.Ja nie bardzo przepadam
za twórczoœci¹ Iwaszkiewicza(mo¿e z wyj¹tkiem paru opowiadaù).Ale ksi¹¿ka o Chopinie to wyj¹tek.
Moim zdaniem nie jest sucha ani cyniczna.Iwaszkiewicz Chopina kochaÂł, pisze o tym np.Rubinstein w swoich
pamiĂŞtnikach.Ale jeÂśli wolisz biografie typu "urodziÂł siĂŞ i umarÂł", to trudno, chacun a son gout
http://www.franzschubert.pl/
chingate
Gość
«
Odpowiedz #52 :
Październik 25, 2011, 11:55:55 »
Otó¿ mia³o wiele wspólnego, Pani TeresaGrob. Mój sokoli wzrok, wzmocniony dodatkowo dwunastoma dioptriami potê¿nych szkie³, natkn¹³ siê w jednej z dzisiejszych gazet na informacjê, ¿e "W przedwojennej Warszawie kr¹¿y³o powiedzenie Alfreda £aszowskiego, ¿e do polskiej literatury mo¿na wejœÌ albo przez ³ó¿ko Na³kowskiej albo Iwaszkiewicza.". W ten sposób (opcja nr 2) zosta³ wed³ug tej¿e gazety, wylansowany Mi³osz Czes³aw, którego kariera trwa w niektórych krêgach po dziœ dzieù. Komuna wiedzia³a oczywiœcie o potê¿nych koneksjach Iwaszkiewicza i jego s³awie "wszystkomog¹cego" promotora m³odych "literatów" p³ci mêzkiey, dlatego zrobi³a z niego "po¿ytecznego idiotê", podobnie zreszt¹ jak z Mi³osza i wielu, wielu innych.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #53 :
Październik 25, 2011, 18:01:50 »
Tak, tak, te plotki dotyczy³y równie¿ Bruno Schulza. Jeœli ktoœ ma ochotê na tego typu pikantne plotki zapraszam do ksi¹¿ki pt: "Zycie prywatne elit artystycznych drugiej Rzeczypospolitej" Kopra
fabura
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #54 :
Maj 24, 2013, 21:59:41 »
Oczywiœcie Chopin to muzyka niszowa oraz muzyka niemodna, niefajna i nie zachêcimy wszystkich do s³uchania jej lecz rzeczywiœcie takie a nie inne podejœcie do tego kompozytora wynika równie¿ w³aœnie z niewiedzy. WiêkszoœÌ ludzi potrafi wymieniÌ góra 2-3 pozycje Chopina czy innych kompozytorow. Wydajê mi siê, ¿e mog³oby byÌ nieco wiêcej s³uchaczy gdyby wiedzieli wiêcej i nie byli wprowadzani w b³¹d. Sama muzyka klasyczna ma jakieœ swoje przyklejone etykiety, a co dopiero jeszcze Chopin. To jak funkcjonuje on w wyobraŸni ludzi w tym kraju nie ma nic wspólnego z prawd¹ - ludzie nie wiedz¹ nic choÌ myœl¹, ¿e wiedz¹ bo tak mówi¹ ca³e pokolenia. Proszê sobie wyobraziÌ, ¿e np. wg mojego kuzyna "muzyka Chopina jest o wojnie"
WartoœÌ sztuki zostaje sp³ycona do jakichœ prymitywnych znaczeù wiêc ja mu siê nawet nie dziwie, ¿e s³owo Chopin go odpycha skoro tak mu siê kojarzy. I to ju¿ jest efekt nie tylko jego ignorancji, ale i dzia³aù starszych pokoleù.
«
Ostatnia zmiana: Maj 24, 2013, 22:01:58 wysłane przez fabura
»
http://symfonika.pl/forum/index.php
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #55 :
Maj 25, 2013, 20:36:32 »
Niestety... panuje stereotyp, Âże muzyka Chopina to przenikliwy smutek na piĂŞciolinii.
To nie utwory decyduj¹ o nastroju... lecz ich wykonanie. Dlatego te¿ twierdzê, ¿e twórczoœÌ Chopina stanowi spektrum wielorakiej emocji...
no dobrze... koniec tego filozofowania.
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #56 :
Maj 27, 2013, 13:55:42 »
Moi s¹siedzi s³uchali Chopina niemal ka¿dej niedzieli, przy otwartym balkonie, uznawa³am to za ciekaw¹, ale dziwn¹ pasjê. Nie ci¹gnê³o mnie to tego dziwnego innego od zupe³nie wszystkiego brzmienia. DziwnoœÌ by³a obca, odleg³a, nieprzyjazna. Przez 3 konkursowe tygodnie 2010 ciekawoœÌ pozwoli³a mi niepostrze¿enie przedrzeÌ siê przez barierê dziwnoœci i odkryÌ Chopina. Nie da siê nikogo namówiÌ ani zmusiÌ, chyba, ¿e we wczesnym dzieciùstwie, w doros³ym ¿yciu zainteresowanie muzyk¹ Chopina musi przyjœÌ samo.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #57 :
Sierpień 14, 2014, 14:52:04 »
Nie sÂłucham Jednynki wiĂŞc nawet nie zauwaÂżyÂłam znikniecia tej audycji.
Po co komu Chopin??
http://niezalezna.pl/57690-po-co-nam-chopin
http://www.franzschubert.pl/
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #58 :
Sierpień 15, 2014, 22:32:00 »
ZmarÂł prof. Jan Ekier, pianista, kompozytor, chopinolog.
Strony:
1
2
3
[
4
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do: